שתף קטע נבחר

רוחאני לאיראנים לפני סנקציות הנפט: "נעבור חודשים קשים"

ביום שני תטיל ארה"ב סנקציות חדשות על טהרן, הפעם על תעשיית הנפט. נשיא איראן: "נתמודד עם תקופה קשה, אבל נשתדל להקל עליכם. הכעס הוא על וושינגטון, לא עלינו". והאם מצאה הרפובליקה האיסלאמית דרך מתוחכמת לעקוף את העיצומים?

נשיא איראן חסן רוחאני הזהיר היום (ד') את אזרחי איראן כי תקופה קשה עומדת לפקוד אותם מיום שני הקרוב, היום שבו ייכנסו לתוקף סנקציות חדשות של ארה"ב על איראן – סנקציות על מגזר הנפט. רוחאני הדגיש כי ממשלתו תעשה כל שביכולתה כדי להקל עליהם.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

טראמפ ורוחאני. "ארה"ב, האיראנים כועסים עליכם" (צילום: AFP, AP) (צילום: AFP, AP)
טראמפ ורוחאני. "ארה"ב, האיראנים כועסים עליכם"(צילום: AFP, AP)

מאז הודעת דונלד טראמפ באביב האחרון כי ארה"ב פורשת מהסכם הגרעין בין המעצמות לאיראן מחזירה וושינגטון בהדרגה חלק מהסנקציות שהרעו מאוד את מצבה של איראן בשנים שקדמו לחתימת הסכם הגרעין, ב-2015. גורמים אמריקניים אומרים כי הם שואפים בין השאר להפחית עד לאפס את ייצוא הנפט מאיראן – וכך לפגוע אנושות בכלכלתה ולאלץ אותה לשוב לשולחן המשא ומתן ולהיענות לתנאים שמציבה ארה"ב.

מפגינים באיראן ()
מפגינים באיראן מוחים על המצב הכלכלי בקיץ האחרון

סוכנות הידיעות האיראנית IRIB דיווחה היום כי בישיבת הממשלה כינה רוחאני את הסנקציות החדשות שעומדות להיות מוטלות "חוסר-צדק נוסף" והדגיש שממשלת איראן אינה פוחדת. עם זאת הוא הוסיף: "בחודשים האחרונים התמודד עמנו עם זמנים קשים, וייתכן שהחודשים הקרובים יהיו קשים גם הם. הממשלה תעשה כל שביכולתה כדי להקל את הבעיות הללו".

 

רוחאני פנה לארה"ב: "לא תצליחו להשיג אף אחת מהמטרות שלכם בכל הנוגע לנפט האיראני. לא תצליחו לחסל את הייצוא או להפחית אותו". הנשיא האיראני לעג לניסיון של וושינגטון לגרום לאיראנים לכעוס על ממשלתם: "אנשים אכן כועסים, אבל הם כועסים על ארה"ב ועל פשעיה – לא על הממשלה שלהם ועל המערכת השלטונית שלה".

חסן רוחאני (צילום: AP)
נשיא איראן רוחאני. "נשתדל להקל עליכם"(צילום: AP)

בחודשים האחרונים עלה מאוד יוקר המחיה באיראן, ועל רקע זה פרצו הפגנות מחאה של תושבים שבהן השמיעו המפגינים קריאות חריפות נגד הממשלה והמשטר כגון "מוות לדיקטטור". בצל איום הסנקציות צנח באופן חד ערכו של המטבע האיראני, הריאל, מול הדולר.

 

היום טענה טהרן כי כבר בשבוע הבא יחלו מדינות אירופה להפעיל את המגנון המיוחד שגיבשו לסחר עם איראן, מנגנון שנועד לאפשר את המשך העברת הסחורות מאיראן גם תחת הסנקציות האמריקניות – וכך למנוע מטהרן לפרוש מהסכם הגרעין ולחדש את תוכנית הגרעין הצבאית שלה במלוא המרץ. האיחוד האירופי התנגד נחרצות להחלטת טראמפ לפרוש מההסכם. דיפלומטים אירופים מציגים את המנגנון החדש הזה כדרך ליצור מערכת של סחר חליפין, דומה לזו שבה השתמשה ברית המועצות בימי המלחמה הקרה, כדי להחליף נפט איראני בסחורות אירופיות מבלי לשלם כסף מצד לצד.

  (צילום: רויטרס)
מנגנון עוקף לנפט? ראש ממשלת בריטניה וקנצלרית גרמניה(צילום: רויטרס)

בינתיים מנסה ממשלת איראן למצוא דרכים נוספות לעקוף את הסנקציות האמריקניות ולהרחיב את קשריה הכלכליים עם מדינות אחרות. ניסיון כזה נעשה למשל ביום ראשון השבוע, כשטהרן הוציאה למכירה מיליון חביות נפט באמצעות בורסת הסחורות שלה למשך שבוע אחד. בכך היא נותנת באופן תיאורטי לסוחרים, בכלל זה ממדינות זרות, אפשרות לשים את ידיהם על נפט גלומי איראני. בעבר ייצאה איראן את הנפט הגלומי שלה רק ישירות לבתי זיקוק.

 

שר הנפט של איראן אמר כי 280 אלף חביות כאלה כבר נמכרו בבורסה, אבל לא ברור כיצד הצעד הזה ישפיע על המכירות האיראניות: מדובר במספר נמוך בהרבה מ-1.85 מיליון החביות ליום שאיראן מכרה באוקטובר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, AP
טראמפ ורוחאני. הלחץ מתהדק
צילום: AFP, AP
מומלצים