שתף קטע נבחר

פרשת תאיר ראדה: "הפרקליטות מנסה לגמד את הראיה החדשה"

מומחים בתחום הפתולוגיה תקפו את הפרקליטות וטוענים כי הממצאים האחרונים מגופתה של הנערה שנרצחה בתא השירותים בהחלט יכולים לערער על ההרשעה של רומן זדורוב. "אמנם ה-DNA מתאים לאלפי בני אדם, אבל הוא תואם לא"ח, ששמו עלה בחקירה"

מומחים מתחום הפתולוגיה אמרו אתמול (רביעי) ל-ynet כי הראייה החדשה בתיק תאיר ראדה בהחלט יכולה לערער על הקביעה שרומן זדורוב הוא שרצח את הנערה בבית הספר "נופי גולן" בקצרין לפני כ-12 שנים. על פי המומחים, שאינם קשורים למכון רפואה משפטית באבו כביר שערך את הבדיקה, "גורמים בפרקליטות מנסים לגמד את התוצאות למרות שמדובר בממצאים משמעותיים".

 

רומזן זדורוב א.ח א.ק תאיר ראדה  (צילום: גיל יוחנן,
הפרשה שלא נגמרת. זדורוב, ראדה, א"ח וא"ק(צילום: גיל יוחנן, "צל של אמת")

"זה נכון שה-DNA שנמצא בשערה יכול להתאים לאלפי בני אדם", מסביר אחד המומחים, "אבל אסור לשכוח שאותו DNA תואם לזה של א"ח. לא מדובר באדם אנונימי שהקשר בינו לבין הרצח הוא מקרי בהחלט". לעומתו, המומחים שחיברו את הדו"ח בעניין השערה שנמצאה על גופתה של תאיר, קבעו במפורש כי לא ניתן לשלול שמדובר בדנ"א של א"ח, בן זוגה של הצעירה א"ק שטענה כי היא רצחה את תאיר. מנהל המכון הפתולוגי, חן קוגל, אף אמר שלשום כי "המשמעות של הראייה בזירת רצח היא רחבה הרבה יותר מאשר רק השכיחות היחסית שלה באוכלוסייה".

 

דו

בסוף השבוע הלחץ בעקבות הגילויים החדשים הורגש היטב גם במשטרה. גורמים במשטרה אמרו ל-ynet כי "המערכת נמצאת בלחץ", וכי מתנהלות שיחות עם המעבדה לזיהוי פלילי של המטה הארצי כדי להדוף את הטענות בדבר חקירה רשלנית. גורם במשטרה אף הוסיף כי "הם מנסים למצוא כל תירוץ אפשרי כדי להסביר למה החקירה שלהם הייתה טובה".

 

ד"ר דורון בהר, מומחה בשושלשות DNA, כתב בדו"ח החדש כי הדגימות לא מאפשרות זיהוי חד-משמעי של אדם מסוים, וראש המעבדה הביולוגית באבו כביר, ד"ר נורית בובליל, קבעה כי אין התאמה בין א"ק ודגימות השיער החדשות מהגופה. בובליל הדגישה כי הפרופיל של א"ח ומשפחתו אינו נפוץ: ה-DNA שנמצא על חלק השערה מתאים ל-0.5% מכלל השושלות הגנטיות שקיימות באוכלוסייה.

 

ראש המכון הפתולוגי, חן קוגל: "משמעות הראייה החדשה היא רחבה יותר מהשכיחות באוכלוסיה" (צילום: לשכת עורכי הדין) (צילום: לשכת עורכי הדין)
ראש המכון הפתולוגי, חן קוגל: "משמעות הראייה החדשה היא רחבה יותר מהשכיחות באוכלוסיה"(צילום: לשכת עורכי הדין)

 

לגבי משמעותו הראייתית של הממצא, ד"ר בהר קובע כי הממצא אינו מעלה שאלה גנטית - אלא פלילית: "המשמעות של הממצא הנדון בנסיבות הייחודיות בו הוא נמצא איננה נושאה של חוות הדעת הגנטית זו ואינה מהווה שאלה גנטית אלא שאלה בתחום המדע הפלילי". אף שהדו"ח קובע קביעה חשובה, נוכחות הממצא - השערה בזירת הרצח היא משמעותית. "ברור כי נוכחות בזירת הפשע עשויה להיות בעלת משמעות גדולה יותר מאשר שכיחותה באוכלוסיה גרידא".

 

מהי בעצם אותה בדיקה שנעשתה?

DNA הוא למעשה החומר התורשתי המכיל את תכונותיהם של כל היצורים החיים. ה-DNA של כל יצור מורכב מזה של שני הוריו. בהתאם לכך, החומר התורשתי של כל אדם נגזר במידה שווה - משני ההורים. החומר תורשתי נקרא "הגנום", משום שהוא נמצא בגרעין של התא. בנוסף לגרעין התא, גם המיטוכונדריון (אברון המצוי בתא), נושא חומר תורשתי. החומר הזה נקרא "גנום מיטוכונדריאלי". אבל החומר הזה - בניגוד לחומר הנמצא בגרעין התא- - מושפע מהאם בלבד.

 

 ה-DNA המיטוכונדריאלי נמצא בתוך האברונים של התא, והוא חומר שונה מזה הנמצא בגרעין התא. בשל העובדה שהגנום המיטוכונדריאלי עובר בתורשה רק מהאם, הוא זהה לחומר הנמצא אצל האם. עובדה זו מנוצלת פעמים רבות למחקרים בתחומי הגנטיקה והאבולוציה, מפני שהיא מאפשרת להתחקות אחר השושלת האימהית של אדם ולקבוע את רמת הקרבה בין בני אדם שונים או שיוכם לקבוצות גנטיות שונות.

 

בבדיקה של DNA גרעיני, התוצאה מאפשרת לקבל מידע על הפרופיל הגנטי של הנבדק ברמת דיוק גבוהה מאוד. הסיכוי שלשני אנשים שאינם קרובי משפחה תהיה זהות במרכיבי ה- DNAהיא אחד לארבעה מיליארד.

לעומת זאת, ה-DNA המיטוכונדריאלי אינו נותן פרופיל של אדם ספציפי - אלא פרופיל של "אילן יוחסין": כל מי ששייך לאותו שושלת משפחתית יישא את אותו DNA מיטוכונדריאלי. 

 

יצוין כי אין מדובר בבדיקה שגרתית שנערכת תדיר, אלא רק במקרים שבהם ישנה ראיה נוספת שיכולה לקשור אדם מסוים לאירוע ספציפי. גם במקרה של רצח תאיר ראדה, ה-DNA של א"ח לא נבדק באופן אקראי, אלא נבחן רק אחרי שהוא קשר את עצמו לפרשה ורק אחרי שהוא טען שחברתו לשעבר לקחה את בגדיו והשתמשה בהם בזמן הרצח. כלומר, לא"ח היה קשר לפרשה והבדיקות הללו מחזקות את הקשר הזה.


פורסם לראשונה 31/10/2018 23:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן, אפי שריר
תאיר ראדה ורומן זדורוב
צילום: גיל יוחנן, אפי שריר
מומלצים