שתף קטע נבחר

סיביו: חוויה רומנית חדשה במחירים זולים

יעד חדש וזול נפתח לטיסות ישירות מישראל, קפצנו לראות מה הסיפור של העיר הרומנית והפחות מוכרת. מדרחוב, שוק, מסעדות, דוכני אוכל וברים לצד אזור כפרי משגע עם דרכים יפות - בחורף ובקיץ. לפניכם הסיבות להגיע לסיביו

 

 

בחודש יולי האחרון הושק קו טיסות ישיר וחדש מישראל לעיר סיביו שבמחוז טרנסילבניה ברומניה. העיר שפחות מוכרת לנו הישראלים נמצאת באחד האזורים העתיקים והמעניינים במדינה, אז קפצנו לבדוק מה הסיפור של סיביו שנמצאת במרחק של פחות משלוש שעות טיסה מכאן.

 

כשמערבבים בין רומניה, גרמניה והונגריה

העיר סיביו (הרמנשטט בגרמנית) שמוקפת חומה גדולה ובצורה הייתה העיר המבוססת והעשירה מבין כל שבעת ערי המצודות המוקפות חומה שנבנו במאה ה-12 על ידי מתיישבים גרמניים הידועים בשם "סקסונים טרנסילבניים".

סיביו: יפה ומפתיעה (צילום: אמיר סולומון)
סיביו: יפה ומפתיעה(צילום: אמיר סולומון)
  

כמו בערים השכנות סיגישוארה ובראשוב, גם כאן בסיביו יש תחושה גרמנית מובהקת. קטעי הקיר מימי הביניים עדיין שומרים על האזור ההיסטורי, ובעיר עצמה ישנם רחובות צרים לצד בניינים מהמאה ה-17 עם גגות תלולים, כיכרות רחבות ידיים, בעיקר ב"כיכר הגדולה" ו"הכיכר הקטנה".

סיביו היא עיר ידידותית להולכי רגל עם שני מפלסים נגישים: העיר העליונה, ביתם של רוב האתרים ההיסטוריים של סיביו, והעיר התחתית, עם בתים צבעוניים על רחובות מרוצפים, מוקפים בחומות העיר ובמגדלי ההגנה המשקיפים על הנהר צ'יבין (Cibin).

 

"הכיכר הקטנה", היא הכיכר המבוצרת השנייה שהייתה גם ביתם של בעלי המלאכה היוקרתיים בעיר, שחיו בשורות של בתים לאורך הצפון והמזרח. כיום, חנויות קטנות, בתי קפה ועסקים ממלאים אותה.

 

"הכיכר הגדולה" – שהיא במקרה גם הכיכר הגדולה ביותר בסיביו, הייתה ביתם במשך מאות שנים של הסוחרים בעיר ואפילו אירחה כמה הוצאות להורג פומביות. הכיכר ממוקמת בלב העיר העתיקה מוקפת החומה. הכיכר היא גם אנדרטה אדריכלית של אונסק"ו וכוללת כמה מן המבנים המרשימים ביותר בסיביו.

   (צילום: אמיר סולומון)
(צילום: אמיר סולומון)
 

עוד מבנה מיוחד בעיר הוא "גשר השקרים". במקור, הגשר היה עשוי מעץ. כמאתיים שנה מאוחר יותר, בשנת 1859, הוא נבנה מחדש, מברזל. הגשר מחבר את העיר התחתית לעיר העליונה. אחד המיתוסים הפופלריים שקשורים לשמו של הגשר הוא שאם אי פעם סיפרת שקר ואתה עומד עליו - הוא יקרוס. לפני 11 שנה, גשר השקרים נכלל על המבנים ההיסטוריים של מחוז סיביו והוא סמלה של הבירה התרבותית של אירופה לשעבר.

 

בקרוב: בירת הקולינריה

לצעירים בגיל ובנפש שביניכם מומלץ מאוד להגיע לעיר התחתית. שם תגלו, לצד חנויות יין, את השוק בו ניתן לרכוש מוצרי מזון מקומיים במחירים מאוד זולים. מעדנים כמו סלט החצילים עם הגמבה והפלפל, האיקרה, סלטי ירקות, בשרים על הגריל וכמובן הסלאמי סיביו המפורסם - שיש שמועות ברחבי סיביו לגבי המרכיבים שלו. וגם - גבינה מקומית טעימה נורא שנקראת טלמנייה ובמיוחד גבינות כבשים מכל הסוגים.

 

רגע זה לא נגמר: גם עוגות טובות תמצאו כאן לצד הקינוח המסורתי, הפאפאנאש – סופגנייה מטוגנת או אפויה עם פירות יער ושמנת חמוצה לצד ליקר שזיפים.

נתח סטייק עסיסי וטעים אך לא יקר, מסעדת Juels (צילום: אמיר סולומון)
נתח סטייק עסיסי וטעים אך לא יקר, מסעדת Juels(צילום: אמיר סולומון)

ה-קינוח! פאפאנאש אותנטי (צילום: אמיר סולומון)
ה-קינוח! פאפאנאש אותנטי(צילום: אמיר סולומון)
 

ברחוב, יש הרבה חנויות ודוכני מזון, בשרים, גלידות, תירס ומוצרי מאפה שונים במחירים זולים. גם האוכל והשתייה במסעדות זול בהשוואה לישראל. למשל, סטייק במשקל חצי קילו במסעדה צרפתית יוקרתית בעיר עלה 59 ליי (53 שקלים). קוקטייל באחד הפאבים המקומיים עלה 15 ליי וארוחת יין ונשנושים לשלושה עלתה 21 ליי. כדאי לדעת שב-2019 סיביו תוכר כבירת קולינריה ועתידים להתקיים בה שלל אירועים וירידי מזון.

 

לחזור בזמן לכפרים הרומנים

לחובבי הזאנר - ביער דומבראווה שנמצא במרחק ארבעה קילומטרים מהעיר, ממוקם מוזיאון אסטרה (ASTRA) לתרבות מסורתית פולקלורית. המוזיאון פועל מאז 1963 ומשתרע על פני 96 דונם ולאורך 10 ק"מ.

כן, זה מוזיאון (צילום: אמיר סולומון)
כן, זה מוזיאון(צילום: אמיר סולומון)

   (צילום: אמיר סולומון)
המוזיאון באוויר הפתוח "אסטרה"(צילום: אמיר סולומון)
 

במוזיאון ניתן לראות את המונומנטים המקוריים המייצגים את ערכי הכפר הרומני. המבנים - שנשמרו בצורתם המקורית, כוללים מתקני איכרים, כלי תחבורה מסורתיים ועוד. במוזיאון מתקיימות פעילויות לכל המשפחה ולכל הגילים, יש גם גן חיות בצמוד למוזיאון.

כנסייה עתיקה בתוך המוזיאון הפתוח (צילום: אמיר סולומון)
כנסייה עתיקה בתוך המוזיאון הפתוח(צילום: אמיר סולומון)
  

סיביו נמצאת למרגלות הרי הקרפטים, כך שאם אתם חובבי טרקים וטיולים היא מהווה נקודת יציאה מצויינת ונוחה לטיולים משגעים הנמצאים במרחק של כשעה נסיעה במעמקי ההרים, ליום אחד או כמה ימים.

 

אחת הדרכים היפות בעולם

אם טרקים פחות הצד החזק שלכם, כדאי לדעת שבמרחק של פחות משעת נסיעה ממרכז העיר נמצא כביש הטראנספגרשאן (Transfăgărășan), שנחשב לאחד הכבישים היפים בעולם.

הנוף מההרים הקרפטים (צילום: אמיר סולומון)
הנוף מההרים הקרפטים(צילום: אמיר סולומון)
 

הכביש, שנבנה במבצע הנדסי גרנדיוזי בשנות ה-70 של המאה הקודמת על ידי צ'אוצ'סקו, מטפס דרך צידו האחד של רכס הרי הקרפטים ויורד מצידו השני. פרט לנופים עוצרי הנשימה של הרכס המרשים, ניתן לעצור לאורך הדרך במספר נקודות לטיולי יום יפיפיים.

אגם בלאה (צילום: אמיר סולומון)
אגם בלאה(צילום: אמיר סולומון)

מפלי בלאה (צילום: אמיר סולומון)
מפלי בלאה(צילום: אמיר סולומון)
  

בשיאו, בגובה של 2050 מטרים מעל פני הים נמצא אגם בלאה (Bâlea Lake) הציורי. המעבר לצד השני של הרכס נעשה דרך מנהרה באורך 800 מטרים. שם תוכלו לרדת לצד השני של הרכס או להסתובב ולחזור לסיביו.

 

ארץ הכנסיות המבוצרות

אטרקציה יפייפיה נוספת שנמצאת במרחק נסיעה קצרה מהעיר המרכזית היא יום טיול ב"ארץ הכנסיות המבוצרות". גם כאן מדובר בחבל ארץ הנמצא במרחק שעת נסיעה מסיביו. הוא כולל מספר כפרים קטנים וציוריים כאשר המשותף לכולם הוא העובדה שבמרכזם עומדת כנסייה מבוצרת ומרשימה.

הדרך לטראנספגרשן (צילום: אמיר סולומון)
הדרך לטראנספגרשן(צילום: אמיר סולומון)
 

הדרך היפה בכביש טראנספגרשן (צילום: אמיר סולומון)
הדרך היפה בכביש טראנספגרשן(צילום: אמיר סולומון)
 

הכנסיות המבוצרות בנות מאות השנים היוו את המרכז ההיסטורי של הכפרים ובוצרו בכדי להוות הגנה לתושבים במקרה של מתקפה על הכפר. אפשרות מעולה למשפחות שרוצות לספוג קצת היסטוריה.

   (צילום: אמיר סולומון)
(צילום: אמיר סולומון)

והנה מגיע החלק היהודי

בעיר השנייה בגודלה במחוז סיביו - מדיאש (Medias) כ-55 קילומטרים מסיביו, מגיעים לבית הכנסת הבולט והמאוד מרשים. במדיאש אין יהודים, בית הכנסת הוקם ב-1896 ואז היו במקום כ-200 איש, שבמשך השנים עזבו או נכחדו בשואה.

ספרי קדושה בבית הכנסת במדיאש (צילום: אמיר סולומון)
ספרי קדושה בבית הכנסת במדיאש(צילום: אמיר סולומון)
  

מבנה בית הכנסת התגלה רק שנים מאוחר יותר מאחר ולא היו יהודים באזור. לפני מספר שנים נמצאה די במקרה עזרת הנשים בקומה השנייה. שם התגלו מסמכים שונים, ספרים עתיקים ואפילו תמונות. חוקרת היסטריונית מקומית הרימה את הכפפה יחד עם תושבת מקומית (שתיהן לא יהודיות) ואלו הבינו במה מדובר. כיום בית הכנסת לא מתפקד ומשמש יותר כמקום לכינוסים חברתיים של הקהילה המקומית, נערכים בו ערבי סרטים בשישי ופעיליות מוזיקליות.

נוף ממרספת החדר במלון בסיביו (צילום: אמיר סולומון)
נוף ממרספת החדר במלון בסיביו(צילום: אמיר סולומון)
 

הכותב היה אורח של חברת התעופה וויזאייר ועיריית סיביו

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר סולומון
מספר סיבות לסיביו והסביבה
צילום: אמיר סולומון
מומלצים