שתף קטע נבחר

לטרוף את העולם בכיסא גלגלים

"חיים יחד, מבלים יחד", הוא פרויקט מיוחד של "בימות פיס" במסגרתו מתקיימים בשבועות הקרובים ברחבי הארץ, מופעים נגישים של אמנים מובילים. על הבמה יושם הזרקור על קידום הנגישות הפיזית בהופעות והחשיבות של נגישות חברתית. ויטל זינגר משתפת חוויות מהחיים עם מוגבלות בטור אישי

שמי ויטל זינגר (31), אני מרצה, עו"ד, יזמת חברתית, מדליסטית בנבחרת ישראל ומשותקת ברגליי מילדות כתוצאה מסרטן שהיה לי כתינוקת, אבל אני בעיקר בחורה שמחה ומאושרת שאוהבת את החיים.

 

אני אוהבת ליהנות ממה שיש לחיים להציע, אוהבת לצאת ולבלות, סקרנית לחוות כמה שיותר חוויות מעניינות ומרתקות, אוהבת לטייל בארץ ובעולם, מכורה לספורט אתגרי ולאדרנלין שבו, רקדנית תחרותית שאוהבת ונושמת מוזיקה וקצב, ובכללי - מנצלת כל הזדמנות לטרוף את העולם.

 

 

לטרוף את העולם זו משימה קשה לכולם, אבל בתור מישהי בכסא גלגלים שבכל שלב חדש בחיים שומעת קודם כל "לא" ורק אח"כ צריכה להיאבק בשיניים על ה"כן", המשימה מסובכת הרבה יותר.

 

מאז ומתמיד הייתי צריכה לתמרן בין שגרת חיים רגילה של כל ילדה לבין התמודדות שקשורה למגבלה שלי. הייתי ילדה חייכנית חברותית ואופטימית, ועדיין בכל שלב חדש בחיי נתקלתי בהעדר נגישות ו/או העדר מודעות שאיימו להפריד אותי מהסביבה שלי, ומהמסלול הרגיל של בני גילי.

 

כשחוגי הספורט לא היו נגישים לי כילדה, היה זה הספורט הנגיש שגילה לי את היכולות המדהימות של הגוף שלי והחזיר אותי להיות רלוונטית להוויה של חבריי. כשבביה"ס קבעו שכל התיכוניסטים ילמדו בקומה השנייה חוץ ממני ומהכיתה שלי - הייתה זו המעלית שנלחמתי שיבנו שבזכותה למדתי את המקצוע שאני אוהבת יחד עם חבריי לשכבה בקומה השנייה.

 

כשקיבלתי את הפטור מהשירות בצבא בגלל כסא הגלגלים הייתה זו המלחמה שלי על נגישות בבסיסים שאפשרה לי להתמיין לתפקיד משמעותי, לעבור את הקורסים אליו, ולשרת בטייסת גם בשירות קבע, וכן – גם כשרציתי לצאת עם החברים לברים ומועדונים זה התאפשר רק בזכות הפתרונות היצירתיים שמצאנו כיצד לעלות/לרדת מדרגות וכיצד למצוא פינה מרווחת לרקוד בה יחד.

 

ויטל זינגר במופע
ויטל זינגר במופע "בימות פיס"(צילום: יוסי אלטרמן)

 

העלאת מודעות ויצירת נגישות מאפשרות שילוב חברתי שכולם כאחד יוצאים נשכרים ממנו. גם אנשים עם מוגבלות שזוכים להגשים את עצמם ולתרום ולהיות פעילים ומעורבים, וגם החברה עצמה שמקבלת לשורותיה המוני אנשים עם יכולות מגוונות לתרום ולהשפיע.

 

השילוב החברתי חשוב וקריטי לא רק בתעסוקה בחינוך ובצבא, אלא גם בשעות הפנאי ובדברים הכי קטנים של היומיום, לטייל ברחובות בלי לפחד ממכשולי נגישות, לחנות מבלי לחשוש שיחסמו אותי, להצליח לרקוד במועדון עם החברים, לשבת בקולנוע לצד החברים ולא בשורה נפרדת, ללכת להופעות וליהנות מאותם זמרים שכולנו אוהבים – בלי שכל פעולה טריוויאלית שכזו תהיה כרוכה באינסוף מאבקים ולוגיסטיקה.

 

אנשים עם מוגבלות הם 20% מהאוכלוסייה, 1 מכל 5 אנשים סביבנו. לכולנו יש יכולות שונות וזהו לא חיסרון אלא זהו היופי שבחברה מגוונת ומעניינת, וככל שנקדים לראות ולקבל אחד את השני כך נהפוך לחברה בריאה ומצליחה יותר.

 

הסברה ערכית וחברתית על שילוב חברתי

בחודשים נובמבר-דצמבר במסגרת מיזם "בימות פיס" מתקיים שיתוף פעולה מיוחד של מפעל הפיס והנציבות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים בשם "חיים יחד, מבלים יחד".

 

במסגרת הפרויקט המשותף, מתקיימים 20 מופעים נגישים של אמנים מובילים, ברחבי הארץ בהם ישימו את הזרקור לא רק על קידום הנגישות הפיזית בהופעות, אלא גם על החשיבות של נגישות חברתית, בדגש על ההבנה שלכל אחד מאתנו, עם או בלי מגבלה, יש זכות לחוות כל חוויה באופן שווה, לא רק כשמדובר בחינוך או בתעסוקה, אלא גם כשיוצאים לבלות עם המשפחה והחברים.

 

כולנו רוצים לא רק לחיות יחד אלא גם לבלות יחד, ואני שמחה וגאה להיות חלק מהמיזם הזה שבמחיר כרטיס סמלי ממנף את הכוח העצום של התרבות ושל המוזיקה, מצליח לאחד אנשים ולחצות תגיות של מגבלה כזו או אחרת, בדיוק לקידום מטרה זו.

 

במהלך ההופעות הנגישות ב"בימות הפיס" משולבת גם הסברה ערכית וחברתית על שילוב חברתי. בנוסף לעלוני ההסברה שמחולקים מחוץ לאולם, מוצג סרטון הסברה שמתאר חוויות בילוי של אנשים עם מגבלות שונות, ואני עולה לבמה לפני ההופעות השונות וזוכה לחלוק עם הקהל את הסיפור שלי ובעיקר את הצורך והחשיבות בעיניי של נגישות ושילוב חברתי בכל תחום, גם בהופעות מוזיקה.

 

ויטל זינגר במופע
"זו לא צריכה להיות משימה בלתי אפשרית לבלות יחד"(צילום: יוסי אלטרמן)

 

חשוב לי להעביר לקהל את המסר שזו לא צריכה להיות משימה בלתי אפשרית לבלות יחד, ושבשינויים קטנים במעשים שלנו ובתפיסה שלנו כחברה אנחנו יכולים להיות קשובים יותר, רגישים נגישים וערניים יותר לצרכי הזולת, אנחנו יכולים להציע עזרה, להשתדל להתחשב יותר, לא להסתיר, לעזור בתור לבר/לאוכל, ולהפוך למעשה את החיים והבילוי יחד לדרך חיים, ולא רק לסלוגן.

 

בהופעות עצמן, אחרי שמאות אנשים בכל פעם נחשפים להתמודדות המורכבת של אדם עם מוגבלות בבואו לצאת לבלות, ולחשיבות הנושא ממקור ראשון, האמנים מתגייסים נרגשים למאמץ ההסברתי, והקהל יוצא מההופעה משולהב ומלא השראה, להיות נגיש יותר ולהעביר את המסר הלאה.

 

אני מזמינה את כולם להתעדכן בלו"ז ההופעות ולהגיע בהמוניכם לחוויה מוזיקלית וערכית שאין כמוה, ויותר מכך – אני מזמינה את כולכם להיות מודעים יותר ונגישים יותר, ולקדם יחד אתנו את השילוב חברתי והנגישות בחברה. נתראה בהופעות.

 

רשימת מופעים עתידיים:  חנן בן ארי, 22.11, שוהם | עידן עמדי, 3.12, מרום גליל | טיפקס, 4.12, מטה יהודה | התקווה 6, 6.12, שדות נגב | פריד אל וואחיד, 19.12, דלית אל כרמל | מקהלת סיראג', 20.12, כבול | להקת ביאת, 22.12, אבו סנאן | אביב גפן, 22.12, דרום השרון.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי אלטרמן
על הבמה עם עידן עמדי
צילום: יוסי אלטרמן
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים