שתף קטע נבחר

זו הסיבה שבגללה אתם מחכים כל כך הרבה זמן לרופא מומחה

כולם מתלוננים על אורך התורים ליועצים ולבדיקות בקופות החולים, אבל אף אחד לא רואה את התשובה הברורה לקיצורם: חיזוק רפואת המשפחה בקהילה יהפוך את רוב ההפניות ליועצים למיותרות, יקצר את התורים ובעיקר יספק טיפול טוב יותר לחולים. רופאת המשפחה ד"ר אביבה אלעד מסבירה

התרגשתי לקרוא על תוכנית החירום של משרד הבריאות להבראת מערכת הרפואה, בעיקר כיוון שיש בה הודאה ברורה כי המערכת פגועה בצורה אנושה. רק הכרה בחולי מאפשרת צעדים כדי לרפאו. מערכת הבריאות המורעבת שלנו, שהוזנחה במשך עשרות שנים ועומדת על סף קריסה, זקוקה לטיפול נמרץ. טוב עושים העומדים בראשה בהתריעם ובלחץ שהם מפעילים על האוצר ומקבלי ההחלטות כדי לתעדף את הבריאות ולהחזירה למקומה הראוי בסדר העדיפויות.

 

השבוע חזר חבר מאשפוז והתוודה בפני: "קראתי בעבר את ספרך בשקיקה, אבל חשבתי שאולי הגזמת בתיאורים על האשפוזים שליווית, שאולי היית רגישה מדי. אני יכול לומר לך כעת שדעתי השתנתה - פגשתי דוגמאות רבות לנושאים שהעלית באשפוז שלי". זו אמירה מעציבה, הייתי מעדיפה לשמוע שהגזמתי, או שיש שיפור, אבל החולי של מערכת הבריאות פוגע, לצערי, בכל חלקיה.

 

הבניין נמצא בסכנת התמוטטות

אחרי שמכירים בחולי ומאבחנים את גורמיו, מתכננים את הטיפול. במקרה של מערכת הבריאות, הדגש חוזר לקיצור התורים לרופאים המומחים, ליועצים ולבדיקות ההדמיה. למה הדבר דומה? לבית שקירותיו סדוקים עקב בעיה ביסודותיו והמשפץ מציע לסתום את הסדקים בחומר גמיש ויקר יותר - ולצבוע. האם פתרון כזה יחזיק מעמד לאורך זמן? סביר יותר שהבניין נמצא בסכנת התמוטטות.

 

רופאה מחייכת (צילום: shutterstock)
חיזוק רפואת המשפחה. לטפל ביסודות(צילום: shutterstock)
 

בעיית התורים ליועצים ולבדיקות הדמיה מטרידה את כולנו, אבל עשרות אחוזים מקרב הממתינים היו יכולים לפתור את בעייתם אצל רופא משפחה קשוב ומקצועי בהינתן לו משאב בסיסי שחסר כל כך במערכת הבריאות: זמן למפגש הרפואי.

 

עוד כתבות במסע החברתי להבראת הרפואה:

"אם הייתי צועקת יותר חזק, אולי בן זוגי עוד היה בחיים"

רופאת משפחה: הפסיקו להתייחס אליי כמו פקידה

"רופאים, מתי הפסקתם להסתכל לנו בעיניים?"

 

במקום לבסס את היסודות, להשקיע בעידוד והרחבת ההתמחות וההתמקצעות ברפואת המשפחה, שאמורה לפתור מעל 85% מהבעיות הרפואיות, חוזרת הנטייה לטפל בבעיות שעל פני השטח, בצעקה ולא בגורמיה. דומה הדבר לרטייה שמניחים על פצע מוגלתי המחייב טיפול ניתוחי - הרטייה מסתירה את הפצע, אבל הוא מתפתח וחודר יותר ויותר לעומק.

 

יעילוּת או מועילוּת?

ישנן מספר דרכים לבחון תוצאות במערכת: יעילוּת נמדדת למשל במספר האנשים שראו רופא בשעה. זהו מדד גרוע, שכן ככל שיראה יותר אנשים כך תפחת יכולתו לתת מענה הולם, וכך תגדל כמות ההפניות המיותרות ויתארכו התורים המתסכלים.

 

לכן נכון יותר לבחון מועילוּת – זהו מדד קשה יותר להערכה אבל הוא המדד שיש לשאוף אליו: עד כמה פתר הרופא הראשון את הבעיה שבגינה פנה המטופל? עד כמה נתן מענה נכון ונמנע מהפניות יתר, בדיקות ותרופות מיותרות וכן, עד כמה מנע נזק העלול להיגרם מכל אלה?

 

לו הייתה רפואת המשפחה נמדדת במדדים אלו, היה מתברר עד כמה לקוי המבנה, עד כמה הלחץ להספיק לעמוד במכסות והכתבה מלמעלה פוגעים באיכות האבחון והטיפול.

 

איש מיואש (צילום: shutterstock)
עשרות אחוזים מקרב הממתינים היו יכולים לפתור את הבעיה בקהילה(צילום: shutterstock)
 

ב-2007 קיימנו שתי סדנאות בנושא אבחון וטיפול בסוכרת לקבוצה של 130 רופאי משפחה ואחיות. אחרי הסדנאות ירד אורך התורים למרפאות סוכרת באזור משלושה חודשים לשלושה שבועות.

 

השקענו במיומנויות ובתקשורת בין רופאי המשפחה למטופליהם וליועציהם - המומחים ממרפאות הסוכרת, אך אין לצפות שרופא משפחה, מעודכן ככל שיהיה, יטפל בעצמו בחולה סוכרת חדש במהלך מפגש האורך בין 7 ל-12 דקות. לכן גם אם שיפרנו יכולת, המערכת הרפואית אינה נהנית ממנה עקב הליקוי הבסיסי של תיכנון הזמן במרפאות המשפחה.

 

כתוצאה מכך נשלחים החולים למרפאות היועצים, שם ההפניות המיותרות "סותמות את התורים" וזמן ההמתנה ליועץ מתארכת. כשחולה סוכרת ממתין חודשים לטיפול מתאים, נגרם נזק לבריאותו, נזק העלול במקרים מסוימים להשפיע לטווח הארוך.

 

הגיע הזמן להפוך את הפירמידה

אחד השינויים הקשים ביותר לכולנו הוא שינוי בדפוסי החשיבה. במשך עשרות שנים חונכנו לחשוב על רפואה ועל קשייה דרך עדשת "קצה הפירמידה". מרבית תוכניות התחקיר והריאליטי מרגשות את הצופים בצילומי הדרמות במיון ובטיפול הנמרץ, אך הן אינן מכוונות את העדשה לעשייה המשמעותית המושקעת במטופל שרופא מכיר מקרוב לאורך זמן.

 

כל רופא משפחה המשקיע זמן ואכפתיות יודע כמה חולים החלימו בזכותו ולא הגיעו למבוך המסחרר של ניתוחים מיותרים, מיון ואשפוז.

 

השנה התפרסם מחקר של הבנק העולמי, שהשווה את מערכות הרפואה ב-12 מדינות. המסקנה הייתה כי מדינות שבהן מערכת הבריאות מבוססת על רפואת משפחה איתנה, נהנות ממערכת מועילה לבריאות התושבים, בטוחה וזולה יותר. המחקר אף מצביע מספרית על מספר האנשים שחייהם עשויים להינצל על ידי תוספת של רופאי משפחה לקהילה.

 

מחקר אחר הוכיח כי השתייכות לרופא משפחה קבוע מאריכה תוחלת חיים. מחקרים אלה מצטרפים לשורה נכבדה של מחקרים המוכיחים את מועילוּתה של רפואת המשפחה כבסיס מוצק למערכת בריאות איתנה.

 

להכליל את חיזוק רפואת המשפחה בצעדי הריפוי

אני מזמינה לפיכך את מובילי מערכת הבריאות לתהליך של סיעור מוחות והכללת חיזוק רפואת המשפחה בראש רשימת הטיפולים המתוכננים לריפוי מחלתה האנושה של מערכת הבריאות.

 

עד אז אנחנו, במסע החברתי להבראת הרפואה, נערכים להפחית את הצפת הרפואה הראשונית בפניות מיותרות על ידי הגברת הידע והמודעות הבריאותית באמצעות עשרות קורסים של פעילי בריאות, הצפויים להפתח השנה ברחבי הארץ.

 

היכנסו לאתר המסע החברתי להבראת הרפואה או עמוד הפייסבוק שלנו כדי לקרוא על הקורסים, להתרשם, להירשם או להתחבר למיזם אחר שלנו המיועד לתרום להבראת המערכת שכולנו זקוקים ונמשיך להזדקק לה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יש פתרון שיקצר את ההמתנה
צילום: shutterstock
צילום: שמוליק שלוש
ד"ר אביבה אלעד
צילום: שמוליק שלוש
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים