שתף קטע נבחר

מעט נשים וערבים, הרבה קרובי משפחה: דו"ח הייצוג בחברות הממשלתיות

שיעור קרובי המשפחה בחברות הממשלתיות עמד על ממוצע של 14.6% ב-2017. החברה בה השיעור הגבוה ביותר - עדיין נמל אשדוד. בנוסף, רק 1.36% מהעובדים בחברות משתייכים למגזר הערבי, ורק רבע מעובדי החברות הממשלתיות הן נשים. עוד עולה מהדו"ח: יעד הייצוג של 5% לעובדים עם מוגבלות רחוק מהמציאות

 

 

שיעורי קרובי המשפחה בחברות הממשלתיות ירד מעט מאז 2013, אך גם ב-2017, ל-14.6% מהעובדים יש לפחות קרוב משפחה אחד בחברה בה הם עובדים, וכאשר כוללים גם בני דודים, הממוצע אף גבוה מכך. כך עולה מהדו"ח השנתי של רשות החברות הממשלתיות שפורסם היום (ד').

 

שיאני השכר בחברות הממשלתיות ל-2017: מנכ"ל רפאל ונתב בנמל אשדוד

ההחמצה הגדולה: "שילוב ערבים במגזר הציבורי הוא אינטרס לאומי"

פערים גם בצמרת: כך נשארות הנשים מחוץ לדירקטוריונים

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

בנוסף, לפי נתוני פרק הייצוג ההולם בדו"ח, בחברות הממשלתיות, המחויבות לפי חוק במתן ייצוג הולם לנשים, לבני העדה האתיופית ולבני העדה הדרוזית, שיעור המועסקים המשתייכים לקבוצות אלה נמוך משמעותית מחלקם באוכלוסייה. שיעור העובדים מהמגזר הערבי בחברות הממשלתיות מזערי אף הוא ועומד על 1.36%, רחוק מאוד מהיעד של 10% שהוצב על ידי הרשות לשנת 2020.

 

דו
(מקור: רשות החברות הממשלתיות)
 

מנתוני הדו"ח עולה כאמור כי בחברות ממשלתיות רבות עדיין קיים שיעור גבוה של קרובי משפחה בחברה. בחברת נמל אשדוד, שיעור קרובי המשפחה הכולל בני דודים ירד מ-39.5% ב-2016, ל-37% ב-2017, והיא עדיין החברה הממשלתית בה שיעור קרובי המשפחה הוא הגבוה ביותר. 

 

עד 2014 הוגדרו קרובי משפחה לצורך דיווח לחברה הממשלתית אנשים שהקשר המשפחתי ביניהם הוא אחד מאלה: בני זוג, הורים וסבים, אחים, גיסים, דודים ואחיינים, חותנים וחמים. בתיקון שנעשה באפריל 2014, נקבע כי לצורך הדיווח יש להוסיף גם את דרגת הקרבה של בני דודים, ולכן בדו"ח זה מציינים ברשות האם מדובר בשיעור קרובי משפחה אשר כולל בני דודים או שאינו כולל.  

 

בדו"ח נטען כי הרשות פועלת לצמצום יחסי המשפחה בחברות הממשלתיות באמצעות הגבלות על קליטת קרובי משפחה חדשים לחברה המופיעים בתקנות קרובי משפחה, וכי שיעור הנקלטים עם קרובי משפחה בחברות הממשלתיות נמצא במגמת ירידה. ברשות מסבירים את קצב הירידה הנמוך בכך שהירידה בכמות העובדים בשנים האחרונות גדולה יותר מאשר הירידה בכמות העובדים עם קרובי משפחה.

 

דו
(מקור: רשות החברות הממשלתיות)

 

לפי פרק הייצוג ההולם בדו"ח, נכון לשנת 2017 מועסקות בחברות הממשלתיות 13,604 נשים, המהוות 25.7% מכלל המועסקים. שיעור זה נמוך משיעור המועסקות במשק הישראלי כמו גם ממשקים אחרים ב- OECD, ואף נמוך משיעור המועסקות בתעשייה.

דו
(מקור: רשות החברות הממשלתיות)

שיעור הנשים הבכירות בחברות הממשלתיות עלה מ-17.9% בשנת 2013 ל 25.3% בשנת 2017 . לפי מחברי הדו"ח, בחברת החשמל, התעשייה האווירית ומקורות ישנם עובדים בכירים רבים המועסקים בחוזה קיבוצי, ושיעור הנשים בקרב עובדים אלה נמוך מהנתונים המוצגים בדו"ח.

 

בשבוע שעבר פרסמנו כי שיעור הנשים המכהנות כיו"ר דירקטוריון בחברות הממשלתיות נמוך אף הוא. נכון להיום, מתוך 61 חברות ממשלתיות, ב-21 חברות תפקיד היו"ר לא מאויש, ב-36 חברות תפקיד היו"ר מאויש, מתוכן: 32 גברים ו-4 נשים, וב-4 חברות מתקיים הליך למינוי יו"ר, מתוכן - 3 גברים ואישה אחת. 

 

עם זאת, לפי נתוני רשות החברות הממשלתיות, המצב משתפר כאשר בוחנים את כמות הדירקטוריות: נכון להיום בחברות הממשלתיות מכהנות 187 נשים דירקטוריות, שהן 43% מתוך 434 דירקטורים מכהנים.

  

 

דו
(מקור: רשות החברות הממשלתיות)

 

לא עומדים ביעדי הייצוג

כאשר בוחנים את שיעור העובדים מקרב יוצאי אתיופיה בחברות הממשלתיות, מגלים כי זה רשם עלייה מזערית ועמד בשנת 2017 על שיעור של 1.43% לעומת 0.9% ב-2013 ,כמו גם שיעור העובדים מקרב העדה הדרוזית אשר עמד בשנת 2017 על 1.14%, לעומת 0.91% בשנת 2013. לגבי אוכלוסיית הדרוזים טענו ברשות כי "חברות רבות נתקלות בחסם גיאוגרפי בבואן לגייס מאוכלוסייה זו".

 

שיעור העובדים מקרב המגזר הערבי בקרב עובדי החברות הממשלתיות עדיין נמוך מאוד ועמד על 1.36% בלבד ב-2017. כמעט ללא שינוי מהשנים הקודמות.

 

דו
(מקור: רשות החברות הממשלתיות)

החברות הממשלתיות אינן מחויבות כאמור על פי חוק לייצוג הולם של אוכלוסייה זו. עם זאת, בעקבות החלטת ממשלת ישראל מ-2007 לגבי הייצוג ההולם לבני המגזר הערבי בשירות המדינה, פרסמה הרשות ב-2016 מכתב להנהלות החברות הממשלתיות הגדולות ובו דרשה מהדירקטוריונים להציג תכנית לשילוב המגזר הערבי בחברות הממשלתיות. עוד דרשה הרשות לפעול לכך שבשנת 2020 ,כ-10% מעובדי החברות הממשלתיות הגדולות יהיו עובדים מקרב המגזר הערבי.

 

לנוכח הנתונים העדכניים ל-2017, נראה שיעד זה הוא מעט דימיוני. לפי מחברי הדו"ח, "ניכר כי החברות הממשלתיות ברובן אינן מקדמות ייצוג הולם של המגזר הערבי".

 

בנוסף, למרות שצו ההרחבה שנחתם בשנת 2014 קבע כי מינואר 2017, כל מעסיק במגזר הציבורי המעסיק 100 עובדים ומעלה חייב להגיע לייצוג בין עובדיו של 5% אנשים עם מוגבלות משמעותית, שיעור עובדים עם מוגבלות בחברות הממשלתיות ב-2017 עמד על 1.52% בלבד. נמוך בהרבה מאשר נקבע בצו ההרחבה.

 

ברשות החברות הממשלתיות התייחסו לכך בדו"ח וטענו: "בשנים האחרונות חברות רבות פתחו ביוזמות לגיוס עובדים עם מוגבלות. בחברת חשמל קיימים פרויקטים ייעודיים לקליטת עובדים עם מוגבלות לחברה. חשוב לציין כי כיוון ואין אמות מידה אחידות לקביעת מי הינו בעל מוגבלות, ישנו קושי רב ביצירת השוואה בין החברות ואף בין השנים השונות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים