שתף קטע נבחר

10 עובדות על חג הסיגד שלא ידעתם (ואתם צריכים לדעת)

חג של סגידה, תפילות וצום. חג של אחדות ונאמנות לאלוהים. 50 ימים אחרי יום הכיפורים חל חג הסיגד של יוצאי אתיופיה - וזה קורה היום ממש: עולים לירושלים, חוגגים בכותל ובטיילת ארמון הנציב, במה שנקבע כיום בחירה במשק על פי חוק. אז למה אתם לא יודעים עליו כמעט שום דבר?

 

1. סיגד - סגידה

המילה "סיגד" פירושה סגידה, השתחוות, והיא מסמלת את תודעת ההכנעה המוחלטת לאלוהים, הקיימת בתיאולוגיה האתיופית. החג נקרא גם מֶהֶללַה (תחינה) ועמתה סו (חג הקיבוץ).

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

2. חג בן 2,500

מקורו של החג מתקופת עזרא ונחמיה. בעקבות השיבה מגלות בבל לירושלים, החליט העם לחדש את הברית בין אלוהים לעם ישראל. בשל כך שימש החג הזדמנות להפגין נאמנות מוחלטת לאלוהים.

 

חוגגים בירושלים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חוגגים בירושלים(צילום: רויטרס)

 

3. היום ה-50

החג חל בתאריך כ"ט בחשוון - בדיוק 50 יום אחרי יום כיפור - בדומה לחג שבועות החל 50 יום אחרי פסח, וזאת לאחר שהמהללה היה חל בעבר (עד למאה ה-19) בחודש כסלו.

 

4. כמיהה לירושלים

הסיגד הוא גם סמל חזק לכמיהה והכיסופים של ביתא ישראל לירושלים, בתוך תפילות משותפות וצום.

 

כוהני הקהילה (הקיסים) מנהלים את הטקס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כוהני הקהילה (הקיסים) מנהלים את הטקס(צילום: רויטרס)

 

5. על ראש ההר

הטקס נערך בראש הר גבוה, כסמל להר סיני, ומנוהל כולו על ידי כוהני הקהילה (הקיסים), וההכנות לו נערכו באתיופיה ימים רבים מראש.

 

6. הכנעה וסליחה

חלק מהעולים להר נשאו על גבם, או על ראשם, אבן שסימלה את ההכנעה לפני ה' - ואת הרצון לבקש סליחה על חטאים. החג כולו יצר תחושה של אחדות ושל ביטחון, והיווה חולייה בשמירה על הקשר עם היהדות בסביבה מבודדת ורחוקה מיהודים אחרים.

 

חג של פיוס ושבירת חומות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חג של פיוס ושבירת חומות(צילום: רויטרס)

 

7. גם בישראל

לאחר שעלו לישראל, התבקשה ההנהגה הדתית האתיופית לבחון מחדש את מקומו של החג בארץ הקודש. אחר דיון התקבלה ההחלטה כי לסיגד יש משמעות אף בישראל.

 

8. איפה חוגגים

ואיפה יתקיים הטקס החגיגי בארץ? על ראש ההר, כמו באתיופיה - או ברחבת הכותל? בישראל התקבל המנהג לחגוג את הסיגד בטיילת ארמון הנציב המשקיפה אל הר הבית, וטקס נוסף מתקיים במקביל ברחבת הכותל.

 

משמעות גם בישראל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משמעות גם בישראל(צילום: AFP)

 

9. ולמה חוגגים

חג הסיגד כים הפך ליום מיוחד. מעבר לתפילות ולטקס המסורתי, מתקיימות פעילויות רבות ומגוונות, והיום כולו יוצר תחושה של פיוס, שבירת חומות ומחיצות המפרידות בין אדם לאדם.

 

10. חג שאושר בחוק

בשנת 2008 אושרה בכנסת הצעת חוק חג הסיגד, הקובע אותו כחג רשמי במדינת ישראל. ובפועל: קיום טקס ממלכתי שנתי לציון החג, לימוד על הסיגד בבתי הספר, ומתן יום בחירה במשק שבו עובדים יכולים לקחת חופשה.

 

  • בימים אלה יוצא ספרו של הרב שרון שלום, "שיחות על אהבה ופחד - הדיאלוג בין בת הרב לבן הקייס" (הוצאת "ידיעות ספרים").

 

עטיפת הספר
עטיפת הספר "שיחות על אהבה ופחד" ("ידיעות ספרים")

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים