שתף קטע נבחר

בשקלים או בדולרים? כל מה שכדאי לדעת על אמצעי התשלום לקראת חגי הקניות

אתרי הסחר והמכירות מאפשרים לבצע תשלומים באמצעות מטבעות שונים ובדרכים שונות, כאשר חלקן עלולות לייקר אותם בשיעור לא מבוטל. מדוע זול יותר לשלם במטבע המקורי, האם כדאי לפתוח חשבון מט"ח בבנק והיכן עמלות ההמרה נמוכות יותר?

חגי הקניות אונליין של חודש נובמבר כבר בפתח, והישראלים חובבי הקניות "מחממים מנועים" לקראת הסתערות הרכישות. עד כמה הישראלים אוהבים לקנות מחו"ל? מספר העסקאות בכרטיסי אשראי שאנחנו, הישראלים, מבצעים ברכישות בחו"ל, זינק תוך שבע שנים ביותר מ-450%. לשם השוואה, במהלך תקופה זו גדל מספר העסקאות בארץ "רק" ב-77%. כך, סכומי העסקאות מעבר לים זינקו בתקופה זו בשיעור של כמעט פי שלושה.

 

 

חגיגת הקניות, הזינוק בהיקף הרכישות והרחבת פלטפורמות התשלום השונות מציבים בפנינו, ציבור הצרכנים, גם אתגר שדורש תשומת לב: אתרי הסחר והמכירות מאפשרים לבצע תשלומים באמצעות מטבעות שונים ובדרכים שונות, אולם מסתבר שחלק מההצעות הללו עלולות לייקר לנו את התשלום - ובשיעור לא מבוטל.

  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

זול יותר לשלם במטבע המקורי

כאשר החיוב (הרכישה) נעשה בשקלים, לחברת כרטיסי האשראי אסור לגבות עמלה על פי חוק. כלומר, במקרה של רכישה בחו"ל בשקלים חברת האשראי שלכם לא תגבה עמלה. אלא שההמרה ממט"ח לשקלים לא נעשית בחינם. אתם תשלמו עמלה - אבל למישהו אחר.

עסקאות בכרטיסי אשראי בחו
עסקאות בכרטיסי אשראי בחו"ל רבעון ראשון 2018
 

החברות בחו"ל שמאפשרות תשלום בשקלים נעזרות בספקי שירות פיננסיים המבצעים עבורן את ההמרה (הספקים הללו נקראים DCC). אותם ספקים גובים עבור ההמרה הזו עמלה. גובה העמלה הזו משתנה מספק לספק ומחברה לחברה, אבל ניתן לומר באופן די גורף שעמלת ההמרה שגובות אותן חברות תהיה גבוהה יותר מעמלת ההמרה שגובות חברות כרטיסי האשראי הישראליות או פייפאל.

חגי קניות נובמבר 2018 ()
חגי הקניות של נובמבר

יתרה מכך: מהבדיקה שעשינו עולה כי באתרים רבים, עמלות ההמרה גבוהות אפילו יותר מהעמלות המקובלות במוסדות פיננסים. נזכיר כי גם חברות כרטיסי האשראי הישראליות גובות עמלה על כל רכישה שנעשית במט"ח, שנעה בין 2.3% ל-3% משווי העסקה. כך, עמלה עבור עסקאות בישראכרט תעמוד על 2.3%, בלאומי קארד על 3% ובכאל העמלה תסתכם ב-2.8% (ישנם כרטיסים מסוימים שהונפקו לחברי ארגונים או חברות מסויימות, המעניקים הנחה על עמלה זו ושווה לבדוק אם אתם מחזיקים בכרטיס כזה).

 

כעיקרון, ניתן לנסח כלל אצבע לפיו זול יותר לשלם במטבע המקורי  - המטבע בו מוצע המוצר לציבור לפני ההמרה (באתרים הסינים למשל זה יהיה דולר, באתרים האירופים וכן בארה"ב זה יהיה לרוב המטבע המקומי) מאשר במטבעות אחרים, שכן העמלה בגינו תהיה נמוכה יותר. הדברים נכונים גם במקרים של רכישה פיזית מעבר לים.

 

האם כדאי לפתוח חשבון מט"ח בבנק ולשלם בכרטיס אשראי ישירות משם? יש יתרון מסוים בחשבון כזה, מכיוון שהוא חוסך את עמלות ההמרה, אבל צריך לבחון היטב האם זה משתלם. הכדאיות קיימת רק אם כל התשלומים שתבצעו בחו"ל יהיו באותו מטבע שנקוב בחשבונכם, אחרת שוב תחויבו בעמלות המרה. בנוסף, כדי "למלא" את חשבון הבנק המט"חי תצטרכו לרכוש מט"ח - וגם על זה יגבו מכם עמלה. בכל מקרה, מומלץ לברר מול פקיד הבנק מהן העלויות הכרוכות בכך.

 

המרת מטבע ()
המרת מטבע

בעולם הנסיעות המצב לא שונה בהרבה. מבדיקה שעשינו עלה, כי באתר חברת התעופה WIZZ AIR, בטיסה מת"א לבודפשט, הוצג מחיר של 1,248 שקל - שהם 343 דולר, או 293 אירו, על פי השער היציג (נכון ליום הבדיקה). WIZZ AIR מאפשרת ללקוח לבחור את מטבע התשלום, אולם בחירת תשלום בדולרים מעלה את המחיר ללא פחות מ-373 דולר, ובחירת תשלום באירו מעלה את המחיר ל-321. מדובר בתוספת של כ-8.5% בהשוואה למחיר בשקלים.

 

כך גם עלה מבדיקה נוספת שעשינו, של טיסה מלונדון לתל אביב: המחיר עמד על 263 ליש"ט, שהם 297 אירו או 1,265 שקל (על פי השער היציג נכון לאותו יום). אולם בחירה לשלם בשקלים בטיסה זו תעלה 1,370 שקל, או 323 אירו - תוספת עמלת המרה גבוהה במיוחד, שנעה סביב ה-8.5% מסכום העסקה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים