שתף קטע נבחר

מנדלבליט על פרשת הצוללות: "פרשה קשה ורצינית, צריך לבדוק ולקבל החלטות"

שעות ספורות לאחר המלצות המשטרה להעמיד לדין שורת אישים על שוחד ועבירות נוספות בפרשת הצוללות, התייחס גם היועץ המשפטי לממשלה: "עכשיו התיק יגיע לפרקליטות שתבדוק את הדברים ותקבל את ההחלטות". הוא אמר שאינו יודע אם יידרשו השלמות חקירה

 

 
 
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אמר אחר הצהריים (יום ה') בהתייחסו לפרשת הצוללות בעקבות המלצות המשטרה להגיש כתבי אישום על שוחד כי זו "פרשה קשה ורצינית, צריך לבדוק ולקבל החלטות". עוד אמר כי "דברים צריכים להיבדק מערכתית. זה תחום חשוב ורגיש. כולנו צריכים להיות בטוחים שסחר ביטחוני מתנהל כמו שצריך". הדברים נאמרו בכנס חיפה למשפט "במלאת שבעים שנה למשפט הישראלי" שנערך באוניברסיטת חיפה.
 

"זוהי פרשה מאוד משמעותית, אירוע לא פשוט, זה לקח שנתיים, גם אני עקבתי אחרי הדברים. בכל מקרה, התיק נוהל על ידי המשטרה, יחידה בלהב שעשתה עבודה מצוינת ויסודית בליווי צמוד. זוהי פרשה קשה, רצינית ועכשיו התיק יגיע לפרקליטות שתבדוק את הדברים ותקבל את ההחלטות".

 

אביחי מנדלבליט  (צילום: אלעד גרשגורן)
אביחי מנדלבליט בכנס בחיפה(צילום: אלעד גרשגורן)
 

פרשת ה צוללות ()
פרשת ה צוללות
 

 

מנדלבליט התייחס גם לשאלה אם יידרשו השלמות בחקירה: "למרות שיש פרקליטות מלווה, אני לא יודע אם יהיו השלמות או לא, אלה דיני נפשות וצריך לקבל החלטות מושכלות. יש פה המלצות של העמדה לדין של מספר גורמים. אני יכול לומר שזה יייקח זמן קצר אבל זה לא מקצועי. המקצועיות שלנו זוהי תעודת הזהות שלנו, חיייבים להקפיד על זה".

 

היועץ המשפטי נשאל על תיקי ראש הממשלה והשיב שחשוב לו יותר להגיע לחקר האמת מאשר לגמור את החקירות בהקדם: "מקצועיות מעל הכול וטובת החקירה מעל הכול. לא יקרה מצב שבו אדבר על ראיות כשהתיק עדיין בחקירה שלא הסתיימה. זה על סף סיום כולם יודעים. יש חקירה בתיק 3000 שהסתיימה וזה מה שאני רוצה. יותר חשוב לי לא לגמור מהר את החקירות אלא להגיע לחקר האמת ולכן יש למצות את החקירה במשטרה, וזה לקח שנתיים בתיק 3000. גם בתיקים אחרים לא יקרה מצב שבו המשטרה חוקרת, וחקירה היא דינמית ויש הרבה מאוד ראיות - אלפים, ונגיש לציבור דו"ח ביניים - הנה הראיות, תראו. זה יפגע בחקירה".

 

עוד אמר כי "בדמוקרטיה יש עוד אינטרס - אני לא חושב שמישהו היה רוצה שאחרוץ גורל של מישהו כשהחקירה עדיין מתנהלת. אם אומר (מה שיש בתיק) זה עלול לפגוע בחקירה וגם לחרוץ גורל של אדם - זכות יסוד של כל אדם שהחקירה תתנהל נגדו בצורה הגונה. אני מודע לאינטרס של הציבור לדעת מה קורה עם ראש הממשלה אבל עדיין צריך לעמוד בלחצים ולמצות את החקירה. ארצה להחליט כמה שיותר מהר ואני נערך לזה".

אביחי מנדלבליט איילת שקד   (צילום: אלעד גרשגורן)
השרה שקד והיועמ"ש בכנס בחיפה(צילום: אלעד גרשגורן)

אביחי מנדלבליט מאיר שמגר  (צילום: אלעד גרשגורן)
מנדלבליט ומאיר שמגר בערב ההוקרה(צילום: אלעד גרשגורן)

אסתר חיות מאיר שמגר (צילום: אלעד גרשגורן)
השופטת אסתר חיות ומאיר שמגר בכנס בחיפה(צילום: אלעד גרשגורן)
 

בנוגע ל"הליך הבדיקה" בתיק 3000 ובפרשות שבהן מעורב ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר מנדלבליט: "זאת לא פריבילגיה של נבחרי ציבור. יש הרבה מידעים שמגיעים למשטרה, לא הכול עובר את הרף של החשד הסביר, ולכן מקרים כאלו ממתינים לעיבוי ראיות. לא פותחים חקירה אם אין חשד סביר. אצל אנשי ציבור בכירים המצב שונה לרעתם, כי יש עננה שלא מגיעה לחשד הסביר וזה לא מצדיק פתיחת חקירה. באישי ציבור אני לא שם בצד, אלא מעבה ומברר בתקווה שהחשד יופרך או יעלה לחשד סביר - ואז עוברים לחקירה".

 

בצהריים הודיעה המשטרה כי ישנה תשתית ראייתית להגשת כתבי אישום נגד שישה מעורבים בתיק 3000: מקורבו של ראש הממשלה עו"ד דוד שמרון; סגן ראש המל"ל לשעבר אבריאל בר יוסף; מפקד חיל הים לשעבר אליעזר "צ'ייני" מרום; השר לשעבר ויו"ר קרן היסוד מודי זנדברג; ראש הסגל לשעבר של ראש הממשלה ומזכיר חברת קצא"א דוד שרן, ותא"ל (במיל') שייקה ברוש. לא נמצאה תשתית נגד מקורב אחר של נתניהו, עו"ד יצחק מולכו.

 

"תיק 3000" עוסק בחשדות למסכת עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות נוספות, שכללה עובדי ציבור, גורמים עסקיים ונושאי משרה בכירים בשנים 2017-2009 במטרה לקדם אינטרסים עסקיים הנוגעים לרכש צוללות וכלי שיט עבור מדינת ישראל מהתאגיד הגרמני טיסנקרופ. בהודעת המשטרה נטען כי שמרון חשוד שעשה שימוש במעמדו ובקרבתו לראש הממשלה בנימין נתניהו, אל מול גורמי ממשל ועובדי ציבור שמולם פעל על מנת לקדם את עסקאות כלי השיט.

 

סערת המשנה ליועמ"ש זילבר

בכנס בחיפה התייחסו הדוברים גם לסערת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, דינה זילבר. ביום שלישי, בדיון בוועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת, שהכין את חוק נאמנות בתרבות לקריאה שנייה ושלישית, אמרה זילבר: "הימים אינם פשוטים. שיח לעומתי, פוצע, מצלק את הרקמה החברתית המשותפת, מסמן ומתייג - מי לנו ומי לצרינו. ואם יש מי שנאמן, אז יש גם מי שבוגד?". בתגובה דרשה שרת המשפטים איילת שקד מהיועץ המשפטי מנדלבליט את פיטוריה של זילבר.

 

בכנס אחר הצהריים אמרה שקד על זילבר: "צריך מאד להיזהר מפוליטיזציה של הייעוץ המשפטי. כשיועץ משפטי מחליט לשאת נאומים פוליטיים, ועוד בכנסת, זה תהליך מסוכן שכורת את הענף שהייעוץ המשפטי נשען עליו ופוגע קשות באמון הדרג הנבחר. אם הייתי יועץ משפטית בתקופת אוסלו אולי זה לא היה מתאים לי והייתי עוזבת. מערך הייעוץ המשפטי לממשלה הוא עוד יותר רגיש.

 

"לא אנתח את הפרטים שאמרה. כל מי שקרא ושמע יודע שזה טקסט פוליטי, לא לגופו של החוק. הוא הכליל שלל חוקים שהממשלה מקדמת. זה לא תפקיד הייעוץ לצאת נגד הממשלה בוועדות הכנסת. בדיון בממשלה עצמה, אגב, נאמרו דברים קשים על החוק, אבל שם זה המקום ללבן את הדברים".

איילת שקד דינה זילבר אביחי מנדלבליט (צילום: אלכס קולומויסקי, דוברות משרד המשפטים, אוהד צויגנברג)
השרה שקד, זילבר והיועמ"ש מנדלבליט(צילום: אלכס קולומויסקי, דוברות משרד המשפטים, אוהד צויגנברג)

היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט אמר בהתייחסו לנושא: "אני חושש שהדבר הפך למנוף, לאיזה דבר שנועד לפגוע במוסד היועץ המשפטי לממשלה. אני לא יכול להסכים עם זה".

 

על הצעת חוק היועמ"שים של ח"כ אמיר אוחנה אמרה שקד: "גם היועצים המשפטיים שמתנגדים לא יכולים לדבר נגד החוק. לא יכול להיות שיהיה דין אחר לאנשים במגזר הציבורי. אפילו לשר לשעבר אבי גבאי היועץ המשפטי לממשלה לא אישר לדבר נגד עמדת הממשלה בנושא הגז בוועדה בכנסת".

 

בכנס חיפה למשפט נערך טקס הוקרה לנשיא בית משפט העליון בדימוס השופט מאיר שמגר. בירכו אותו הנשיא ראובן ריבלין, נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות ונשיא בית המשפט העליון לשעבר פרופ' אהרן ברק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
אביחי מנדלבליט בכנס בחיפה
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים