שתף קטע נבחר

כך תתנו בוסט למערכת החיסון בדרכים טבעיות

לאכול (נכון לעונה הקרירה), לשתות (והרבה), להירגע (כן, גם סטרס מחליש את מערכת החיסון). כל מה שיחזק אתכם לקראת החורף

החורף כבר מתחיל להיות מורגש: הימים התקצרו, היובש הגיע (יעידו על כך, בין השאר, השפתיים היבשות), ומסביב כבר נשמעים קינוחי האף וההתעטשויות. זה בדיוק הזמן לחזק את המערכת החיסונית ולקוות לטוב.

 

ביקשנו מאסף קורן, ראש בית הספר לרפואה טבעית במכללת רידמן, מרחל שבי, עורכת כתב העת של האגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית, ד"ר מוטי לוי, המנהל הרפואי של כללית רפואה משלימה, רופאת המשפחה ד"ר דנה פלורנטין והדיאטנית ד"ר רלי אבל מהכללית, הדיאטנית מיטל לוי ורופאת המשפחה, המומחית ברפואה פנימית, ד"ר רות דרור מלאומית שירותי בריאות, לתת את מיטב העצות להקדמת תרופה למכה.

  

להתאים את טמפרטורת המזון למזג האוויר

או במילים אחרות, לאכול אוכל חם. דייסות, מרקים ותבשילים הם לא רק מנחמים, הם גם מאפשרים איזון נכון יותר בין הסביבה החיצונית לפנימית. כדאי לעבור מיוגורט וגרנולה לקערית דייסת קווקר על בסיס מים בתוספת קינמון בבוקר, לאכול בצהריים ארוחה מבושלת ומאוזנת, עשירה בחלבון ובירקות מבושלים או אפויים וליהנות ממרקים עשירים וצבעוניים, שמכילים ירקות שורש ושלל עלים ירוקים, בערב.

 

שימרו על תזונה חמה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שימרו על תזונה חמה(צילום: shutterstock)

  

לשתות הרבה מים

משק הנוזלים של רובנו לא מאוזן בחורף, שכן הקור משפיע על תחושת הצמא וקל לשכוח לשתות. להזכירכם, מים חשובים לוויסות הטמפרטורה של הגוף, לכן טמפרטורה נמוכה מעלה את דרישת הנוזלים. נוסף לכך, אוויר מחומם ויבש שנוצר מחימום החדרים באמצעות מפזרי חום ומזגנים עלול לגרום לעור לאבד מים באידוי, והתוצאה היא התייבשות שמובילה לחולשה, לתשישות ולחשיפה מוגברת לנגיפים ולמחוללי מחלות נוספים.

 

ואם לא די בכך, מתברר שכשהגוף נלחם בהתקררות הוא מנצל יותר נוזלים וזקוק לעוד ועוד מהם. קשה לכם לשתות מים? התפנקו בחליטות תה. הן דלות קלוריות, נטולות חומרים משמרים, טעימות ומכילות צמחים המסייעים לפעילות מערכת החיסון (כמו נענע, לימונית, לואיזה, ג'ינג'ר, דבש וקינמון).

 

שימו לב: דבש חשוב לצרוך כשאינו מחומם בשום צורה – לא מראש וגם לא בתה מהביל. יש להוסיף אותו לחליטה רק בטמפרטורת שתייה ממש. איך נדע שהדבש לא חומם? דבש איכותי צריך להיות מוצק בעונה הקרה, רצוי אף גרגירי. כמובן, ההנחיה לצרוך מוצרי כוורת רק מגיל שנה ואילך תקפה גם בעונה הקרה.

  

צמחי מרפא

לטובת חיזוק מערכת החיסון כדאי להכיר את האכינצאה, הסמבוק השחור, האזוב המצוי ושורש האסטרגלוס. אפשר להוסיף את שורש האסטרגלוס למרק הירקות, לחלוט פרחי סמבוק עם שבבי קינמון ואם אתם כבר משתעלים – לנסות חליטה של עלי מרווה, מנטה, זרעי שומר, זוטא לבנה, זרעי קצח ומעט ג'ינג'ר טרי.

  

בצל ושום (צילום: shutterstock)
בצל ושום. תזונה עשירה בנוגדי חמצון(צילום: shutterstock)

 

לעבור לתזונה עשירה בנוגדי חמצון (ויטמין C ו־E)

למשל ירקות כתומים, ולהעשיר את התפריט בשום טרי, בשורש כורכום ובבצל כתוש. ויטמין E, נזכיר, נמצא בשמנים צמחיים, באגוזים, בפירות, בירקות ובבשר.

  

להשתדל להימנע ממזונות מעוררי ליחה כמו סוכר מזוקק, קמח לבן ומוצרי חלב

אפשר לשקול חלופות צמחיות לחלב, ומבחינת דגנים, כדאי להכיר את האמרנט – גרגיריו קטנים והוא מסמיך דייסות ומרקים ועשיר בסיבים ובוויטמינים, במינרלים וגם בחלבון.

  

להקפיד לצרוך ויטמין C טבעי.

כלומר פירות וירקות טריים, בהם פלפל אדום וצהוב, קיווי, עלי קייל, ברוקולי וכרובית, תות (רצוי אורגני) וכן פירות הדר. אם התזונה דלה במקורות לוויטמין C, רצוי לצרוך אותו כתוסף ולוודא שאינו חומצי.

  

לצרוך חלבון במידה מספקת

בלעדיו, ניכרת ירידה בתפקוד מערכת החיסון וההתאוששות ממחלות איטית יותר.

  

לצרוך מינרלים בכמות הדרושה, הם חיוניים לתפקוד תאי מערכת החיסון

חשוב במיוחד לצרוך ברזל (נמצא בבשר, הודו, דגים, קטניות, דגנים מלאים, ירקות ירוקים, אגוזים וזרעים), אבץ (נמצא בבשר, ביצים, קטניות, דגנים מלאים ואגוזים) וסלניום (נמצא באגוזי ברזיל, דגנים מלאים, דגים ועופות).

  

לצרוך מזון פרה־ביוטי

(להבדיל ממזון פרוביוטי) המשפר את אוכלוסיית החיידקים הטבעיים ולכן משפיע לטובה על מערכת החיסון. למשל, כף ביום של כרוב או מלפפונים כבושים במלח.

  

לישון לפחות שבע שעות בלילה.

 

לשמור על חום הגוף, בייחוד במעברים מאזורים חמים לקרים

כדאי להתחיל בוקר קר וגשום בחליטת שבבי קינמון, פרחי סמבוק, שורש ליקריץ, עלי מרווה, פרוסה דקה של ג'ינג'ר טרי ועלי קמומיל. החליטה תסייע בזרימת הדם ובשמירה על חום הגוף.

  

  (צילום: shutterstock)
תנטרלו את הסטרס בחיים שלכם(צילום: shutterstock)

 

לצמצם את הסטרס

שהוא לפי עדויות מצטברות והולכות האויב המושבע של מערכת החיסון. אפשר לתרגל יוגה, מדיטציה, מיינדפולנס, דמיון מודרך או פשוט לטייל באוויר הצלול. כן כדאי להיעזר ברפלקסולוגיה, בעיסוי הוליסטי או ברפואה הסינית להורדת רמות ההורמון קורטיזול, המופרש במצבי לחץ, ומצמצם את יעילות מערכת החיסון כשהוא נמצא בדם ברמות גבוהות לאורך זמן.

  

להקפיד על פעילות גופנית

מחקרים רבים הדגימו את חשיבותה לתפקוד תקין של מערכת החיסון. ואם הקור או הגשם מרתיעים אתכם – היעזרו בסרטונים הרלוונטיים ביוטיוב או השתמשו במדרגות הבניין או בהליכון שבבית.

  

להתחסן

נגד השפעת ואם אתם בקבוצת סיכון – גם נגד דלקת ריאות (החיסון הזה מומלץ לבני 65 ומעלה, ולחולים במחלות כרוניות).

 

 הכתבה מתפרסמת ב"ידיעות אחרונות" במוסף "זמנים בריאים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לעורר את המערכת החיסונית לקראת החורף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים