שתף קטע נבחר

כיצד לקבל זכאות לפטור על בסיס בריאותי ממס הכנסה?

אנשים הסובלים מבעיות רפואיות או מנכות רפואית עשויים להיות זכאים לפטור ממס הכנסה. מי זכאי, מהם תנאי הזכאות ומה צריך לעשות? מדריך

לקראת סוף השנה האזרחית אנשים רבים מתחילים בבדיקות ובאיסוף מסמכים על מנת להגיש בקשות לפטור, תיאומי והחזרים ממס הכנסה.

 

שכירים ועצמאיים אשר סובלים מנכות קשה, זכאים לפטור מלא מתשלומי מס הכנסה, כך גם מי שפרשו לפנסיה, אך הם חייבים בתשלומי מס. סכומי החזרי המס אותם ניתן לקבל עשויים להגיע לעשרות ולמאות אלפי שקלים, על כן חשוב לבדוק לעומק את תנאי הזכאות

 

מי זכאי לפטור מלא מתשלום מס הכנסה?

סעיף 9 (5) לפקודת מס הכנסה קובע מי יהיו זכאים לפטור ממס הכנסה עד לגובה התקרה הקבועה בחוק.

 

הפטור מתייחס לנכות רפואית ולא לנכות תפקודית אשר נקבעה במסגרת ועדה רפואית שתקופתה עולה על שישה חודשים. קיימים מקרים בהם הפטור ניתן באופן אוטומטי.

 

אדם יהיה זכאי לפטור אם הוא:

1. עיוור.

2. נכה בשיעור של 100%.

3. נכה בשיעור של 90% נכות לפי חישוב מיוחד (כלומר, שקלול אחוזי נכות למספר נכויות שנקבעו לו, כדוגמת אירוע מוחי, סוכרת, פרקינסון וכיוצ"ב).

4. נכה שנקבעה לו נכות צמיתה בשיעור העולה על 89% לפי חישוב מיוחד.

 

גבר מרותק לכיסא גלגלים ליד מדרגות (צילום: shutterstock)
פטור מתשלום במס הכנסה. נכות(צילום: shutterstock)

 

כיצד מתבצע תהליך קביעת דרגת נכות המזכה פטור ממס הכנסה?

אדם בעל מגוון מחלות ובעיות רפואיות רשאי לפנות למס הכנסה על מנת שזו תכנס ועדה רפואית לבחינת מצבו הרפואי ולקביעת אחוזי נכות. הועדה הרפואית מתבצעת בפועל בין כותלי המוסד לביטוח לאומי.

 

על הנכה, או מי מטעמו, למלא בראש ובראשונה את טופס 1516 שכותרתו "בקשה לפטור ממס", וכן מספר טפסים נוספים לבקשה לקביעת אחוזי נכות לצורך פטור ממס. לבקשה יש לצרף מסמכים ואישורים רפואיים התומכים בטענותיו. את הטפסים והנספחים יש לשלוח לפקיד השומה באזור המגורים של הפונה (הנכה).

 

עם קבלת הטפסים שולח פקיד השומה שובר לתשלום עבור הועדה הרפואית שתתכנס בעניינו של הנכה. לאחר תשלום השובר, יש להעביר את השובר המקורי לפקיד השומה וזה יעביר את כל התיק למוסד לביטוח לאומי אשר יזמן את הנכה לוועדה רפואית.

 

בהתאם להצהרת הנכה על מגוון המחלות מהן הוא סובל, הוועדה הרפואית מתכנסת עם רופאים בעלי תחום מומחיות בנושאים הרלוונטיים. כך לדוגמה – נכה אשר מצהיר כי הוא סובל מסוכרת, הועדה רפואית תתכנס עם מומחה רפואי בתחום הפנימאי.

 

לאחר שהוועדה הרפואית דנה בעניינו של הנכה ונקבעים לו אחוזי נכות המזכים פטור ממס -דהיינו בשיעור של 90%, ובלבד שהנכות נקבעה, כאמור, לתקופה של למעלה מחצי שנה, חוזר התיק למס הכנסה לפקיד השומה אשר יעביר את החלטתו בצירוף פרוטוקול הוועדה הרפואית לגבי זכאותו של הנכה לפטור ממס לפי סעיף 9(5) פקודת מס הכנסה.

 

החזר מס רטרואקטיבי והגשת ערר

עם קבלת האישור מפקיד השומה רשאי הנכה לבקש החזרי מס בהתאם לפטור שניתן לו. יש לשים לב, כי ניתן לקבל החזרי מס רטרואקטיבית לתקופה של שש שנים לא כולל השנה השוטפת.

 

במקרים בהם הוועדה הרפואית לא קבעה אחוזי נכות המשקפים את מצבו הרפואי של הנכה – אסור להתייאש והנכה רשאי להגיש ערר.

 

את הערר יש להגיש תוך 45 יום מהיום בו התקבלה החלטת הוועדה הרפואית, במכתב הערר יש לנמק את הסיבות אשר לפיהן, לדעתו נקבעו לו אחוזי נכות אשר אינם משקפים את מצבו הרפואי. למכתב הערר יש לצרף אסמכתאות רפואיות רלוונטיות לערר.

 

עם קבלת הערר, ישלח פקיד השומה שובר לתשלום עבור ועדה רפואית לעררים, לאחר התשלום יש להעביר את השובר המקורי חזרה לפקיד השומה וזה יעביר את התיק חזרה למוסד לביטוח לאומי על מנת לשבץ את הנכה לוועדה רפואית לעררים.

 

דברים נוספים שחשוב לדעת

ישנה תקרת הכנסה הפטורה ממס נכון לאותה שנת מס, גם כאשר מדובר בהחזרים רטרואקטיביים (אז כל שנה תיבדק לגופה).

 

לשנת 2018 תקרת ההכנסה הפטורה ממס מיגיעה אישית הינה 608,400 שקלים (לנכה או עיוור שתקופת נכותו עולה על 365 יום.), מהכנסה שאינה מיגיעה אישית 72,960 שקלים(לנכה כאמור או עיוור שתקופת נכותו בין 185-365 יום או שהכנסתו אינה מיגיעה אישית), ואילו תקרת הכנסה לריבית בגין נזקי גוף הינה 300,000 שקלים (תקרת הכנסה מריבית).

 

לעיתים מדובר בתהליך ממושך שאורך אף יותר משנה או שנתיים, אך חשוב לא לוותר על זכויותיכם ולגלות סבלנות.

 

מומלץ מאוד לנסות לקבל את הפטור ממס הכנסה מסיבות רפואית, שכן בדרך זו ניתן לקבל החזרי מס שעשויים להצטבר לסכומים גבוהים מאוד שיכולים לעזור לכם לשפר את איכות חייכם.

 

אם אתם מרגישים שמדובר בתהליך מורכב מדי, כאשר אתם או יקיריכם נכללים במקרים גבוליים, או במקרים של ערעור על אחוזי הנכות וכמובן ייצוג בוועדות הרפואיות, פנו לייעוץ עם מומחים בתחום לקבלת עזרה לשם מימוש זכויותיכם.

  

עו"ד יעל כהן ממחלקת ביטוח לאומי ומס הכנסה במשרד דוד פייל ושות' עו"ד המתמחה בתביעות מס הכנסה, ביטוח ורשלנות רפואית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשלם פחות למס הכנסה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים