שתף קטע נבחר

ליצמן: "הקיצוץ - פגיעה אנושה בבריאות אזרחי ישראל"

כל השרים תמכו בקיצוץ הרוחבי אף שחלקם הוסיפו הסתייגות, סגן שר הבריאות טען: "זה עלול להביא להרס מערכת הבריאות". מנכ"ל האוצר ענה לראש הסגל של נתניהו שכינה אותו "שרלטן ושקרן": "עצוב שהוא מגדף ומסתיר את האמת". כך יקבלו השוטרים והגמלאים את תוספות השכר

 

 

הם מחו בחריפות על הקיצוץ ממשרדיהם, דרשו שהתאגיד הוא שיממן את אירוח האירוויזיון - אבל בסופו של דבר כל שרי הממשלה הצביעו בעד הקיצוץ הרוחבי. לעומתם, סגן שר הבריאות יעקב ליצמן - לו אין זכות הצבעה בממשלה - תקף במילים קשות את הקיצוץ והזהיר מהעתיד לבוא.

 

"מדובר בהחלטה חמורה שתפגע אנושות בבריאות אזרחי ישראל", אמר ליצמן לאחר ששרי הממשלה אישרו לקצץ 22 מיליארד שקל (בפריסה עד 2038) מהתקציב, רובם כתוספות שכר לשוטרים, סוהרים וגמלאי המערכת. הקיצוץ, בשיעור 1.3% מכל משרד, נועד גם למימון אירוח האירוויזיון בישראל, לסיוע לתושבי עוטף עזה ולהגדלת התקנים בענף הבנייה. הוא אושר בזמן הדרמה הפוליטית, שעה קלה לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו הפציר שוב לא להפיל את הממשלה "בתקופה רגישה זו".

 

ליצמן ציין כי מחה "נחרצות בפני ראש הממשלה והשרים על הקיצוץ הצפוי והבהרתי כי זה עלול להביא להרס מערכת הבריאות בישראל". לפי הודעת משרד הבריאות, הקיצוץ הצפוי עלול להביא לפגיעה עד כדי ביטול של התכניות שנועדו להבטיח טיפול נאות באוכלוסיה. בהן - התוכנית להורדת העומסים בחדרי המיון, התוכנית לצמצום הזיהומים, התוכנית לשיפור השירות בפגיות, קיצור תורים בהתפתחות הילד ועוד.

עיקרי הקיצוץ הרוחבי במשרדי הממשלה  ()
.

ישיבת ממשלה ירושלים (צילום: רויטרס)
כל השרים תמכו. ישיבת הממשלה(צילום: רויטרס)

נתניהו בישיבת הממשלה השבועית (צילום: אמיל סלמן )
נתניהו: "שתי החלטות חשובות"(צילום: אמיל סלמן )

"הבהרתי לראש הממשלה כי צרכי הבריאות של אזרחי ישראל הולכים ועולים, לצד העלייה בתחלואת החורף שהחלה והצורך להתמודד גם עם הסיכונים להתפרצויות בתחלואת חצבת ושפעת", הוסיף ליצמן. "אני שב וקורא לשר האוצר ולראש הממשלה להחריג את צרכי הבריאות מחרב הקיצוץ התקציבי ואף להביא להגדלת התקציב לבריאות".

 

על פי הסיכום, כבר בינואר 2019 כל גמלאי המשטרה ושירות בתי הסוהר יקבלו בשכרם את תוספת השכר המלאה לשכר השוטף. השוטרים והסוהרים בשירות פעיל יקבלו את התוספת בשתי פעימות. החל מינואר 2020 תשולם כלל התוספת לכלל הזכאים. כמו כן, סוכם כי התשלומים הרטרואקטיביים בסך 7 מיליארד שקל בגין הזכאויות משנת 2006 ישולמו בפריסה ל-17 שנה, על מנת להקל על המשק, כאשר תינתן עדיפות לתשלום לגמלאים בדגש על הגמלאים המבוגרים. מדובר על תשלום שנתי של בין 650 ל-900 מיליון שקלים, כששליש מתוכם ישובו לקופת המדינה בצורה של מסים.

 

מה כולל הקיצוץ?

מתקציב הביטחון - הכולל נתונים של משרד הביטחון, המל"ל, תיאום הפעולות בשטחים וכן הוצאות ביטחוניות שונות - יקוצצו 234,283 מיליון שקל.

תקציב משרד החינוך, ההשכלה הגבוהה וסעיפים נוספים הקשורים בחינוך יקוצץ ב-114,084 מיליון שקל. בנוסף יקצצו ממכסת כוח האדם של המשרד 17 משרות.

ממשרד התחבורה (שכלול התקציבים של המשרד, וכן תקציבי פיתוח התחבורה בישראל) יקוצצו 50,363 מיליון שקל.

בבריאות, וכן בתגמולי הנכים, יקוצצו בסך הכל 35,071 מיליון שקל וכן 12 משרות.

מתקציב הרווחה יקוצצו 21,914 מיליון שקל וכן 13 משרות.

 

מתקציב המשרד לקליטת עלייה יקוצצו 10,170 מיליון שקלים.

ממשרד המדע יקוצצו 15,362 מיליון שקל.

ממשרד התיירות ומתקציבי פיתוח התיירות יקוצצו כ-6 מיליון שקל.

תקציב המשרד להגנת הסביבה יקוצץ ב-2.25 מיליון שקל.

 

השרים אריה דרעי, מירי רגב ואורי אריאל אמנם תמכו בהצבעה בקיצוץ, אבל הוסיפו הסתייגות כי אינם תומכים בהעברת תקציב נוסף לתאגיד להפקת שידור האירוויזיון. דרעי אמר כי "אני התנגדתי בשל חילולי השבת ההמוניים הצפויים, ושרים נוספים התנגדו משום שלדעתם התאגיד צריך לממן את הפקת האורוויזיון מתקציבו הגדול, בלי צורך בתקציב נוסף".

כחלון בישיבת הממשלה השבועית (צילום: אמיל סלמן )
כחלון: "החלטה היסטורית"(צילום: אמיל סלמן )
 

בזמן הדיון התפתח קרב צעקות בממשלה בין ראש לשכת ראש הממשלה למנכ"ל האוצר. ראש לשכת נתניהו יואב הורוביץ צעק על מנכ"ל האוצר שי באב"ד: "אתה שרלטן, פוליטיקאי שקרן שעושה עלינו סיבוב. תמשוך את ההחלטה". כל זאת, על רקע השאלה אם התאגיד יממן את האירוויזיון או שהסכום יילקח מהאוצר.

 

באב"ד הגיב אחר כך: "עצוב לי שראש הסגל בוחר, ולא בפעם הראשונה, לנהוג כאחרון הפוליטיקאים רק כדי לייצר כותרת ומגדף בישיבת הממשלה, על דברים שבהם הוא מסתיר את האמת ומטעה את הממשלה ואת העומד בראשה. מדובר בהתנהגות שאינה ראויה לפקיד כה בכיר במגזר הציבורי, התנהגות שאין לה מקום".

 

שר האוצר משה כחלון והשר לביטחון פנים גלעד ארדן בירכו על ההחלטה. "ההכרעה שהבאנו היום שמה סוף לגרירת הרגליים שנמשכה 13 שנים", אמר כחלון. "קיבלנו החלטה היסטורית שעושה צדק עם השוטרים וגמלאי כוחות הבטחון שהקריבו במשך כל חייהם למען בטחון המדינה ושמירת החוק". ארדן הוסיף: "זו החלטה שמתקנת עוול של שנים ומכירה בזכותם של השוטרים והסוהרים לקבל את המגיע להם. ההחלטה גם תאפשר לגייס שוטרים וסוהרים איכותיים לארגונים והציבור יקבל שירות טוב יותר".

 

לאחר האישור בממשלה אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו: "הממשלה אישרה היום שתי החלטות חשובות. האחת מתקנת 'היעדר קביעות וביטחון תעסוקתי' אצל משרתי מערכת הביטחון. זוהי בשורה לשוטרים, לגמלאי המשטרה, השב"ס, השב"כ והמוסד, המשרתים במסירות את ביטחון המדינה. זוהי בשורה שהם ייחלו לה שנים רבות. ההחלטה השנייה החשובה היא שריון מקור תקציבי לחבילת סיוע לשדרות וליישובי עוטף עזה. היישובים הללו עומדים בחזית ואנו תומכים בהם".

 

רותם אליזרע ואמיר אלון השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ישיבת הממשלה
צילום: רויטרס
מומלצים