שתף קטע נבחר

הטרנד החדש לעיצוב גבות - והנזק הבלתי הפיך לפנים

נשים פגועות נפשית שמתביישות לצאת מהבית, צלקות מכוערות ונשירת שיער. בדיקת "ידיעות אחרונות" מגלה איך הטרנד החם לעיצוב גבות עבות שכובש את השוק עלול לגרום נזקים בלתי הפיכים לפנים

כאשר לילך, בת 44 מתל אביב, הגיעה לקליניקה לעיצוב גבות, היא לא חלמה שתצא משם מצולקת פיזית ונפשית. "הלכתי לאחד השמות הכי מוכרים בשוק, זה שכל המפורסמות עוברות תחת ידיו, והוא הבטיח לי המון הבטחות שבפועל התבררו כשקריות. הצבע התפזר אל מחוץ לגבולות הגבות, השערות הטבעיות שלי נשרו, והגבה שלי כיסתה חצי עפעף. בלית ברירה הייתי יוצאת מהבית רק עם כובעים כדי להסתיר את הגבות".

 

גם מיטל (34) מנס ציונה עברה חוויה דומה: "עשיתי טיפול גבות, ואחרי כמה שנים ללא כל הכנה מוקדמת הגבות שלי התחילו להכחיל. הלכתי לטכנאי גבות והוא אמר לי שזאת בעיה נפוצה, ושהוא יתקן לי את זה בקלות. הוא החדיר לי פיגמנט בצבע גוף, מה שהפך את הגבות שלי לאפורות וזה היה גרוע מהכחול שהיה קודם לכן. הניסיון השני היה אצל איש מקצוע נוסף שהבטיח להוריד לי את הצבע בעזרת לייזר, הלייזר פצע לי את העור וגרם לי לצלקות בולטות באזור הגבות".

 

גבות (צילום: ידיעות אחרונות)
"החריבו פנים של נשים". התוצאות הקשות של טיפול לא מקצועי(צילום: ידיעות אחרונות)
 

כמו לילך ומיטל מסתובבות ברחבי הארץ מאות רבות של נשים, מצולקות באזור הגבות ובעיקר בנפשן. עכשיו גם בתי המשפט והכנסת נכנסים לתמונה. שורה של תביעות רשלנות הוגשו לאחרונה נגד מכונים לעיצוב גבות. זאת אולי לא נשמעת כמו פגיעה רפואית רצינית, אבל קשה לזלזל בפגיעה הנפשית שנגרמת לנשים הסובלות מנזקים בלתי הפיכים בגבות. אנשים בתחום מסבירים כי הבעיה הגדולה נעוצה בכך שכיום כל אחד יכול לפתוח מכון לעיצוב גבות, ולהעניק טיפול לא מקצועי תוך כדי שימוש בחומרים מסוכנים. עכשיו הם מתאגדים כדי לקדם הצעת חוק שתייצר רגולציה ופיקוח בתחום.

 

עוד כתבות:

הפלסטיקאים נגד הקוסמטיקאיות: "הן מסכנות חיים"

צעירים בכל גיל: 5 שיטות אנטי אייג'ינג ברפואה הסינית

הפלסטיקאים נגד רופאי השיניים: מי יכול להזריק בוטוקס

 

עו"ד שירלי גינזבורג, יועצת משפטית רפואית, מכירה היטב את תחום הפגיעות הקוסמטיות. "הגיעו אליי נשים עם צלקות קשות ועיוותים באזור הגבה. חוק זכויות החולה לא חל בארץ על קוסמטיקאיות, אבל בתי המשפט כן מתייחסים לתחום הזה ברצינות, וכל מי שמטפל בגופו של אדם ועלול לגרום לנזק צריך לדעת שהוא עלול להיתבע. מבחינת בתי המשפט אלה טיפולים שרף האחריות של המטפל הוא גבוה במיוחד, כי זה לא טיפולי חובה אלא טיפולי קוסמטיקה שנעשים מרצון במטרה להיות יפים יותר".  

 

"זה נראה כל כך יפה"

במשך שנים נשים מורטות, גוזרות וצובעות את מסגרת הפנים שלהן — הגבות. כחלק משגרת הטיפוח החודשית נשים היו מגיעות לקוסמטיקאית לעצב גבות. בשנים האחרונות הגיעו שיטות חדשות, חומרים ומעצבים שטוענים כי יש להם הטכנולוגיה לעיצוב גבות לאורך זמן ללא צורך בתחזוק חודשי. אלא שכיום מסתובבות ברחבי הארץ מאות נשים בעלות גבות פגועות ומצולקות. מבדיקה שעשינו עולה ששוק עיצוב הגבות בישראל רווי במאות "טכנאי גבות" מצפון ועד דרום, ועשרות שמות מבלבלים של טיפולים המבטיחים ללקוחות את החלום הרטוב - גבות מושלמות.

 

מחיפוש ברשתות החברתיות (אינסטגרם ופייסבוק) ומספר שיחות טלפון עם טכנאים ברחבי הארץ, ניתן להבין כי עיצוב גבות והגשמת החלום הרטוב פשוטים מאוד. מגיעים לשניים־שלושה מפגשים, כל אחד מהם אורך כשעתיים, ויוצאים עם גבות מעוצבות ועמידות לאורך זמן. אך בפועל הדבר רחוק מכך. הטיפול חודרני, ולכן גם כרוך בסיכונים. בהיעדר פיקוח, כל אדם שחפץ בכך יכול לקנות במאות שקלים מכונה ואת החומרים הנדרשים ולהתחיל לקבל לקוחות. מסוכן? מאוד.

 

חן (25) מתל אביב עברה לפני שלוש שנים עיצוב גבות. את המחיר היא משלמת עד היום. "נחשפתי לטרנד של עיצוב גבות בשיטת השערה. זה היה נראה כל כך יפה בתמונות, אז התחלתי לברר ולחקור על הנושא. חשוב לי לציין שהיו לי גבות מלאות ויפות, אבל רציתי קצת לשדרג אותן, למלא בעוד קצת קווים דמויי שיער במקומות הנכונים. הגעתי לטכנאית מאזור הצפון. התמונות בעמוד האינסטגרם שלה היו מאוד לטעמי, והיא נשמעה מקצועית מאוד בטלפון.

 

אישה עם ידיים על הפנים (צילום: shutterstock)
"התביישתי להסתובב ברחוב". הנזק הנפשי והפיזי(צילום: shutterstock)
 

"כשיצאתי ממנה לא אהבתי את התוצאה, זה היה מגושם מדי, אבל היא אמרה שזה בגלל הטיפול ושעד הבוקר זה יירגע וייראה טבעי יותר. התעוררתי בבוקר לסיוט. כל הצבע נמרח ויצא מגבולות הגבה, והתוצאה הייתה רחוקה מהדמיית שיער. כמה שבועות לאחר מכן המטרה שלי כבר השתנתה, היה בי רק רצון חסר גבולות לחזור למצב הטבעי שלי ולסיים את הסיפור. התחלתי בתהליך של הסרה וניקוי, שהתברר כתהליך ארוך - עוד מעט יעברו שלוש שנים, ואני רק עכשיו בשלבי הסיום שלו. לא הייתי חוזרת על הטעות הזאת בעד שום הון שבעולם".

 

גם מאי־לי (39) מתל אביב, בעצמה טכנאית גבות בשיטת המיקרובליידינג, נפגעה מטיפול כושל. "אם אני, שעוסקת שנים בתחום, לא הצלחתי להבין שהטכנאית שאליה פניתי לא מקצועית ועלולה לפגוע לי בגבות, איך נשים שלא מבינות בתחום יוכלו לשמור על עצמן? עשיתי ממש סקר שוק ונתקלתי בטכנאית אחת עם עבודות מדהימות באינסטגרם. היא נשמעה לי מאוד מקצועית והבטיחה לי שהיא משתמשת בחומרים כמו שאני משתמשת ובעט ידני.

 

"בפועל, כשהגעתי לקליניקה היה חשוך ומוזיקה חזקה נשמעה ברקע, דבר שגרם לי לחששות, אבל בכל זאת בחרתי להישאר. זאת הייתה טעות חיי. היא גרמה לי נזק בלתי הפיך לגבות, ובדיעבד גיליתי שהתמונות באינסטגרם שלה גנובות מאינסטגרם של טכנאי גבות מוכר בשוק. עד היום אני בתהליכי שיקום ומחיקה בגבות. השיקום כואב ברמות שאי אפשר לתאר במילים ומאוד ארוך, אבל למזלי הוא אפשרי".

 

"תתעוררו - אין מתנות חינם"

אינה בן־נון, מייסדת ויו"ר ארגון המיקרו־פיגמנטציה הישראלי, זועמת. לדבריה, "העובדה שכל אחד יכול להיות מעצב גבות היא בעייתית, אבל מה שיותר בעייתי הוא הזילות של המחירים בשוק. אנשים מחפשים איך להשיג את מבוקשם במחיר הנמוך יותר. תתעוררו, זה נשמע לכם הגיוני? החומרים האיכותיים והמאושרים יקרים, המכונות המומלצות יקרות, וקיים צורך ברמת חיטוי וניקוי מאוד גבוהה. אין מתנות בחינם.

 

"אם המחיר נמוך - תחשבו פעמיים אם כדאי לכן להתקרב למעצב שהציע את המחיר הנמוך, סביר להניח שתשלמו על זה ביוקר. ניתן כיום לקנות מכונות לעיצוב גבות במחירים שמתחילים מ־30 דולר ועד 7,000 דולר, וגם מחירי החומרים הם בהפרשים עצומים זה מזה.

 

"הסיבה לכך היא שאפשר להזמין באינטרנט מכונות וחומרים שאין להם אבא ואמא ורק אלוהים יודע מה שמו בתוכם, ואפשר לקנות מכונות מחברות גדולות שקיבלו את כל האישורים. לדוגמה, יש חומרים שמגיעים מסין וכוללים רכיבים שאינם מתאימים לשימוש תת־עורי ועלולים לגרום לזיהום ולאלרגיות. מדובר ממש בחומרים רעילים. הטיפול לאחר מכן יקר, ארוך, כואב (שימוש בסטרואידים, כריתת עור ועוד) ולפעמים אף בלתי אפשרי. עכשיו תגידו לי אתן - במה הייתן מעדיפות שהמעצב שבחרתן להפקיד בידיו את האחריות לפנים שלכן ישתמש? סביר שתרצו ביטחון, אבל מה לעשות שהביטחון בא לרוב בצמוד למחיר".

 

את האצבע המאשימה מפנים בתחום לעבר המדינה ומשרד הבריאות. אינה בן־נון עובדת קשה בשנתיים האחרונות כדי להניע חקיקה ואכיפה בתחום. "המטרה שלי היא הסדרת המקצוע, ושיהיה פיקוח של המדינה. ברגע שיהיה חוק, משרד הבריאות יהיה חייב להתייחס לזה ברצינות, ורק כך התופעה תיפסק. הארגון שאני חלק ממנו פועל יחד עם ח"כ נורית קורן (ליכוד) להסדרת המקצוע והתנאים לעיסוק בתחום: קבלת רישיון, מבחנים בכמה רמות ויישור קו בין כל הטכנאים בארץ.

 

גבות (צילום: shutterstock)
"בתמונות זה נראה כל כך יפה"(צילום: shutterstock)
 

"מהניסיון שלי, הרבה מאוד עסקים ייסגרו אחרי שמשרד הבריאות יציב תקנים, כי הם רחוקים מלעמוד בתקנים המינימליים. ישראל היא מדינה מתקדמת, אז למה בתחום כל כך חשוב נשארנו מאחור? אנגליה, גרמניה, שווייץ, ספרד ואיטליה הן רק חלק מהמדינות שהעבירו חוקים מסודרים. אצלם טכנאים של איפור זמני מכל הסוגים נדרשים ללמוד על עור האדם ועל מצבים בריאותיים, והם מחויבים לעבור מבחנים וביקורות בנושא, בעוד שאצלנו אין כלום, משרד הבריאות לא מתייחס לתחום הזה ברצינות, ובגלל זה התופעה של פגועות גבות רק הולכת ומתרחבת".

 

משה ויינברנד, אמן יופי המתמחה בעיצוב גבות, מספר כי מרבית הנשים שמגיעות לטיפולי גבות עושות זאת כדי לשדרג את הגבות מבחינה אסתטית, כגון מילוי, חיזוק הצבע ושינוי צורה. רק מעטות מגיעות בגלל בעיות רפואיות, כמו חוסר בשערות גבה בגלל מחלת הסרטן או מחלות מולדות. כלומר, אילו נשים שעוברות את הטיפול רק מטעמים אסתטיים היו מודעות לנזקים ולסיכונים שבטיפול, הן ככל הנראה היו מוותרות עליו. "מדי חודש מגיעות כ-25 נשים לייעוץ במטרה לעצב את גבותיהן, ואני בוחר לקבל מתוכן רק 60%. הסיבה לכך היא שה-40% הנוספות מגיעות עם גבות הרוסות שדורשות שיקום מקצועי. אלה נשים שטכנאי גבות פגעו בהן, ולצערי זה הפך לתופעה בציבור הנשים בישראל".

  

מדוע זה קורה?

"בגלל אנשים ללא רקע וללא הכשרה שנכנסים לתחום. הם מרשים לעצמם להחריב פנים של לקוחות, אי אפשר לכנות זאת בצורה יפה יותר. הם מחדירים לנשים חומרים לתוך העור מבלי להיות מודעים מהם החומרים האלה. רבים מהם משתמשים גם במוצרים זולים ולא טובים. לצערי הנושא הפך לתופעה, והסיבה היחידה לכך שהיא רק הולכת ומתרחבת היא היעדר חקיקה ואכיפה בתחום".

 

תגובת משרד הבריאות

"הפיקוח על טיפול קוסמטי אינו בסמכותו של משרד הבריאות. סמכויות משרד הבריאות מוגבלות לרישוי מרפאות שבהן מבוצעות פעולות כירורגיות - עיצוב גבות אינו מוגדר כפעולת כירורגית הטעונה רישוי. בהתאם, פעילות עיצוב גבות אינה דורשת הרשאה ופיקוח של משרד הבריאות. המשרד קובע תנאים לרישיון עסק למכונים לטיפול לא רפואי בגוף האדם, ובכלל זה למכוני קוסמטיקה, אך הפיקוח והרישוי מבוצעים על ידי הרשות המקומית. הפיקוח על הכשרת ועבודת בעלי מקצועות שאינם רפואיים כגון קוסמטיקאיות אינו בסמכות משרד הבריאות. יצוין כי בעלי מקצוע רפואי (רופאים, אחיות) כפופים לפיקוח משרד הבריאות".

 

מה עומד מאחורי השיטות השונות לעיצוב גבות מושלמות

בשוק עיצוב הגבות מציעים מגוון רחב של שיטות, כגון שיטת השערה, מיקרובליידינג, הצללה, פודרה, הדמיית שיער, פיקסל ועוד. התבלבלתן? גם אנחנו. אינה בן־נון, מייסדת ויו"ר ארגון המיקרו־פיגמנטציה הישראלי, עושה לנו קצת סדר. "ישנה השיטה הישנה של עיצוב גבות באיפור קבוע, זאת שיטה שב־2018 לא צריכה להיות בשוק, כי היא ישנה וכרוכה בסכנות מיותרות. השם הכולל למקצוע עיצוב הגבות בשיטה הטכנולוגית החדישה (לא מספריים, פינצטה וחוט שמצריך תחזוק חודשי, ולא איפור קבוע שממנו אי אפשר לחזור) הוא מיקרו־פיגמנטציה.

 

קניות אונליין (צילום: shutterstock)
"קונים באינטרנט חומרים שאין להם אבא ואמא"(צילום: shutterstock)

"יש שתי שיטות עיקריות בשוק הישראלי: שיטה דיגיטלית הנעשית באמצעות מכשור חשמלי, ושיטה ידנית שכוללת מוט קטן דמוי עט שבקצהו מחט. מה ההבדל? מבחינה טכנית ההסבר פשוט: המחט המחוברת לידית החשמלית נכנסת לעור ודוקרת אותו בצורת נקודה, והמחט המחוברת לעט הידני שורטת את העור".

 

בשוק קיימים עשרות טיפולים עם שמות שונים, אבל לדברי בן־נון מדובר בשתי שיטות בלבד שמכונות בשלל שמות — שיטת השערה (הדמיית שיער) ושיטת ההצללה. "כל יתר השמות הם סתם שמות שיווקיים, התוצאה אמורה להיות זהה".

 

משה ויינברנד, אמן יופי וטכנאי גבות מצפון הארץ, מסביר כי שיטת השערה (במיקרובלידיינג, העט הידני) יוצרת תוצאה ריאליסטית ומאוד טבעית. "אם עושים את זה נכון, אנשים לא יזהו שיש נגיעה חיצונית בגבות, בעוד שבשיטת השערה (העט החשמלי) ציור השערות יהיה מודגש יותר, ובשל כך יהיה מעט פחות עדין לעין".

 

השיטה השנייה, הצללה (שגם אותה ניתן לעשות עם שני המכשירים: ידני וחשמלי), מעניקה מראה יותר מודגש, כמו פידור של צללית על שערות הגבה. גם כאן, העבודה במכשיר החשמלי תיתן תוצאה קצת פחות טבעית אך עם זאת יותר מודגשת. סכנות? "בשני המכשירים הסכנות כמעט זהות. הבעיה היא לא במכשירים השונים אלא בידיים שמחזיקות את המכונה. ידיים לא מקצועיות עלולות לגרום נזקים חמורים".

 

כמה זמן הטיפול הזה מחזיק? 
בן־נון: "בעבר היו עושים גבות בצורה של קעקוע קבוע, ובשתי השיטות שאנחנו מדברות עליהן תקופת הדהייה מהעור אמורה להיות זהה. אם העבודה נכונה, הפיגמנט יישאר בעור כשנה, שזאת התוצאה הרצויה. אם מעצב הגבות החדיר את הפיגמנט עמוק מדי, הקעקוע הזמני יהפוך לקבוע, דבר שיגרום בעתיד לשינוי צבע הגבות לירוק או כחול, ואם הפיגמנט חדר רק לשכבה העליונה של העור - הקעקוע הזמני לא יחזיק ואחרי חודשיים ייעלם, וכל הכסף על הטיפול ילך לפח. כלומר, מעצב לא מקצועי, או עם יד לא יציבה, יכול במקרה הטוב לבזבז לך את הכסף ובמקרה הרע לפגוע בעור הפנים ולגרום לצלקות שלפעמים אין מהן דרך חזרה. התחום הקוסמטי הזה הפך למסוכן ביותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נזק בלתי הפיך
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים