שתף קטע נבחר

המלצות חדשות: כמה זמן הילדים צריכים לעשות ספורט

לאחר שמחקרים הוכיחו כי ילדי ישראל נמצאים בתחתית העולמית מבחינה ספורטיבית, מגיעות עכשיו ההמלצות: שעה יומית של ספורט מאומץ לתלמידי בתי־הספר, שלוש שעות תנועה לילדי הגן - ואפילו את התינוקות רצוי שתפעילו במרץ

הילדים שלכם הולכים לשני שיעורי התעמלות בשבוע ויש להם עוד חוג ספורטיבי פעם בשבוע? נייר עמדה חדש שיפורסם מחר (ד') בכנס איגוד רופאי הילדים קובע שזה רחוק ממספיק, ומפרט כמה ואיזו פעילות גופנית ילדים צריכים לעשות – מהשנה הראשונה לחייהם ועד גיל 18.

 

לאורך העשורים האחרונים הוכח בצורה מדעית וחד־משמעית כי עיסוק סדיר בפעילות גופנית בגיל הרך ובתקופות הילדות וההתבגרות חשוב לגדילה ולהתפתחות, הן בהיבט הגופני והן בהיבט הקוגניטיבי. עוד הוכח כי פעילות גופנית ושמירה על כושר גופני בגיל הצעיר יעניקו בריאות טובה יותר בהמשך החיים, עם סיכון מופחת ללקות במספר מחלות כרוניות בעתיד ועם סיכוי רב יותר להיות אדם פעיל גם בבגרות.

 

60 דקות ביום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
60 דקות ביום(צילום: shutterstock)

לפני מספר שנים בוצע סקר עולמי שבדק את הרגלי הפעילות הגופנית של ילדים ובני נוער ב־44 מדינות שונות. החלק הישראלי בוצע על ידי אוניברסיטת בר־אילן, וכלל כ־4,000 נבדקים. הממצאים: רק 11% מהתלמידים (7.7% מהבנות ו־14.4% מהבנים) דיווחו כי הם מבצעים לפחות 60 דקות של פעילות גופנית ביום. 19.5% מהתלמידים (24.2% מהבנות ו־14.9% מהבנים) דיווחו כי אינם עושים שום פעילות גופנית במהלך השבוע. הממצא העצוב היה שילדי ישראל התגלו כהכי פחות פעילים מכולם בחלק מהגילים, והשתרכו בתחתית בכל הגילים.

  

קראו עוד:

לטפל בילד בעזרת ספורט

"למה הילד שלי כל כך תחרותי בספורט?"

הילדים שלקחו את החוגים צעד אחד קדימה

 

עכשיו מפרסמים האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, האיגוד הישראלי לרפואת משפחה, החברה לרפואת ספורט בישראל ווהועד האולימפי בישראל נייר עמדה שבו מפורטות המלצות לביצוע פעילות גופנית לילדים. הרופאים מחלקים את הילדים לשלוש קבוצות גיל, ולכל קבוצה יש המלצות משלה.

 

לתינוקות מגיל חצי שנה עד גיל שלוש מומלצת פעילות מספר פעמים ביום, בעיקר בעזרת משחק אינטראקטיבי על הרצפה, כגון חפצים מעודדי זחילה ותנועה. "אנחנו ממליצים להורים להתחיל פעילות גופנית עם ילדים בגיל שהם מתחילים לשבת ולזחול", מסביר פרופ' גל דובנוב־רז, מנהל שירות רפואת ספורט ופעילות גופנית בבית־החולים שיבא ויו"ר הוועדה שקבעה את ההמלצות.

 

פעילות גופנית ( )
פעילות גופנית

 

"ההורים לא צריכים לתקוע את הילדים כל היום בעגלה או להושיב אותם מול המסכים, אלא לאפשר להם לזחול, ללכת ולבצע פעילויות שיגרמו להם להתאהב בפעילות גופנית מגיל צעיר ולפתח מיומנויות תנועה בסיסיות".

 

ג'ימבורי ומגלשות

לפעוטות בגיל שלוש עד שש מומלץ להיות פעילים לפחות 180 דקות ביום, בעצימות משתנה. בין היתר מומלץ שיכדררו ברגליים, יתאמנו על זריקה ותפיסה של כדור, יטפסו על מתקנים בגן שעשועים, יגלשו במגלשות, ישחקו בג'ימבורי וירוצו בחצר הגן או הבית. "180 דקות זה לא יותר מדי", מרגיע פרופ' דובנוב־רז, "הילד משחק בגן ואז הולך לגן השעשועים אחר הצהריים והוא כבר מגיע לפרק הזמן המומלץ".

 

ילדים ובני נוער מגיל שש עד 18 צריכים לבצע פעילות אירובית בעצימות בינונית־גבוהה - פעילות שגורמת להתנשפות קלה, שבה התחושה היא של מאמץ קשה במקצת ודרגת הקושי נוחה למשך 60 דקות או יותר - מדי יום. אולם חשוב שבשלושה מבין הימים הם יעסקו בפעילות אירובית בעצימות גבוהה - כזו שגורמת להתנשפות רבה והתחושה היא של מאמץ קשה. כמו כן, רצוי ששלוש פעמים בשבוע הפעילות תכלול גם אלמנטים של חיזוק שרירים, מה שקורה בשחייה, אמנויות לחימה ועוד.

 

"ייתכן שישראל נמצאת במקום נמוך מבחינת ביצוע פעילות גופנית מבין המדינות המפותחות בגלל שמזג האוויר כאן חם יותר מאשר במרבית מדינות אירופה וקשה יותר לבצע פעילות גופנית מחוץ לבית", מגן עלינו פרופ' דובנוב־רז, ואז מאשים: "בנוסף, אין כאן תרבות של ספורט מפותחת בגיל הרך כמו בארצות־הברית ובמדינות אירופה. לא מתייחסים בישראל לספורט ברצינות הראויה".

 

ומה לגבי השקעה בספורט מקצועי מגיל צעיר? צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"אין תרבות של ספורט בגיל הרך"
צילום: shutterstock
מומלצים