שתף קטע נבחר

מעשנים לפעמים סמים? זה החוק החדש שמאיים לכם על הרישיון

אם עד היום יכול היה שוטר לדרוש מכם לבצע בדיקת ינשוף או בדיקת שתן ובדיקת דם בחשד לנהיגה תחת השפעה, היום הוא יכול לדרוש מכם לבצע בדיקת רוק פשוטה. ומה עושים עם שרידי הסם שנותרו בגוף מספר ימים לאחר העישון?

לא פחות מ-10 שנים חלפו מאז אושרה להצבעה במליאה הצעת חוק של חבר הכנסת נסים זאב, לפיה שוטר יוכל לדרוש מנהג לתת דגימת רוק לצורך בדיקת הימצאות סמים מסוכנים בגופו. במהלך עשר השנים האלה השתכללה דרך בדיקת אלכוהול בגופו של נהג, אך שרידי סמים נפלו בכל זאת באזור אפור של החוק ונדרשו לגילויים בדיקות שתן ודם.

 

כעת אושרה שוב הצעת חוק המאפשרת לשוטר לדרוש בדיקת רוק מנהג לגביו יש חשד כי נהג תחת השפעה כלשהי. ומה על מי שמעשן סמים תחת מרשם, ועשוי לסבול משרידי הסם שבגופו, גם מספר ימים לאחר מכן, מבלי שמעשית תהיה לו מניעה לנהוג כחוק?  הזמנו לאולפן את עורך הדין שרון נהרי, המתמחה בדיני סמים, כדי שינסה להבהיר את הסוגיה.

 

 

עוד ב-2008 - בדיקת סמים חדשה לנהגים: דגימת רוק

משרד הבריאות: מותר לנהוג לאחר עישון קנאביס רפואי 

 

אז איך שוטרים באמת יבדקו דבר כזה?

עו"ד נהרי: עד היום החוק איפשר לשוטר שהיה לו חשד סביר או מידע מודיעני, לבקש מנהג להתלוות לבצע בדיקת ינשוף או בדיקת שתן ובדיקת דם. כעת מאפשר החוק בדיקת רוק פשוטה, בלי תירוצים של "איש שתן או אין שתן", בזמן שסירוב מהווה אינדיקציה לחשד והגשת כתב אישום. הבעיה היא שנהג שהשתמש בקנאביס לפני מספר ימים, עד שבעה ימים בהתאם בגוף ובחומר, עושה בדיקה שגרתית ובה מוצאים לו שרידי סם ברוק. זאת למרות שלא נהג תחת השפעת סם. והרישיון יילקח ממנו כמובן.

 

יש שיעור מינימלי של שרידי סם בגוף?

לא וזאת הבעיה לדעתי. אם אדם עישן לפני שבוע ואפילו עם מרשם רפואי, ונוהג אחרי שבוע או מספר ימים והוא בסדר גמור והבדיקה מראה שהוא תחת השפעת סם, מצבו בעייתי. וזו בעיה, שכן הוא נותן את הדין על משהו שלא עשה. ויש עוד בעיה? איפה זכות השתיקה בכל זה, הזכות שלא להפליל את עצמך? מצד אחד אומרים לך תן לנו בדיקת רוק, אנחנו רוצים לבדוק אותך, מצד שני החוק מאפשר לך לא להפליל את עצמך. אחד העקרונות במשפט הפלילי זה הזכות לאי-הפללה עצמית. אין משפט פלילי בלי הזכות שלא להפליל את עצמך.

 

מה העונש הצפוי?

בתי המשפט מחמירים. בפעם הראשונה זו שלילה קצרה יותר ולפעמים גם על תנאי, בפעם שניה ושלישית זו כבר שלילת מינימום. יש שלילת חובה אחרי כמה פעמים וזה הולך ותופס נפח ובצדק, כי באמת מי שנוהג תחת השפעת אלכוהול וסמים יש לו סיכון רב לציבור.

 

האם נערך מחקר שבדק את היכולת לנהוג תחת השפעת שרידי קנאביס?

נערכו מחקרים וזמן התגובה איטי משל אדם שלא משתמש. אבל מה קורה אם עוברים יום-יומיים ועדיין יש שרידי סם בגוף, הנהיגה בסדר גמור אבל בכל זאת מואשמים? זה יגרום לדעתי להרבה שאלות בבתי המשפט בישראל.

 

צפו בראיון המלא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אם סמים לא נוהגים
צילום: shutterstock
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים