שתף קטע נבחר

את לא צריכה אישור מאף אחד לחיים שלך

לרגל יום המאבק באלימות נגד נשים שמתקיים היום (א') צפו בקמפיין חברתי חדש המציג סוגי אלימות נוספים לאלימות הפיזית, ומבקש להניע את הצעת חוק האלימות הכלכלית. צפו

"כשיש מכות וסימנים כחולים - בסופו של דבר הם ייעלמו. אבל הקללות והצעקות 'כמה את לא שווה', צורבות בנפשך פגיעה שספק אם אי פעם תיעלם", מספרת ציפי קרליק בימאית ויזמית חברתית בעלת dostories365 פרסום חברתי.

 

לרגל יום המאבק באלימות נגד נשים שמתקיים היום 25/11 יזמה קרליק בשיתוף ביה"ס לקולנוע ותקשורת בפקולטה לאמנויות של סמינר הקיבוצים, מכון אבני - אמנות ועיצוב תל אביב, עמותת כולן ועמותת אמא ללא תנאים קמפיין ייחודי המורכב מסרטון וכרזה גרפית.

 

"חשוב להבין שכשמדברים על אלימות כלפי נשים אין זה אומר שתמיד מדובר במכות. אלימות נפשית יכולה אף היא לגרום במהלך השנים לשקע עמוק מאוד אצל הנשים שסופגות מדי יום העלבות שפוגעות בהן ומתירות צלקות לכל החיים", מוסיפה קרליק. "נשים רבות לא מודעות שהן הפכו לקורבנות ומתעלמות מזכויותיהן לשמור על כבודן".

 

צפו בסרטון הקמפיין "את לא צריכה אישור מאף אחד לחיים שלך":

תסריט: אביגיל שוסברגר, בימוי: רותם גרין, שחקנית: נועה צפריר, צילום: אלכסיי סולודוב, עריכה: אחמד מחאמיד. הופק במסגרת סדנת פרסום אלטרנטיבי בהנחיית ערן שפירא.

 

"אלימות פסיכולוגית, הוא תהליך שבמסגרתו את מאבדת את העצמאות והנפרדות שלך, ומעל לכל – את החופש שלך", נסערת קרליק. "זו אלימות שאינה פיזית. את פשוט לא יכולה להתנהל בעולם באופן חופשי כי יש מישהו ששולט בך, שהוא האדון שלך, גם אם כלפי חוץ אלו נראים יחסים רגילים. זה אומר שבבית שלך, במקום בו את אמורה להיות הכי מוגנת, את פשוט עבד".

 

"אנשים חושבים שאלימות פסיכולוגית זו אלימות מילולית – הוא אומר 'סתומה' או 'מפגרת', יש צעקות", היא ממשיכה. "זה לא נראה ככה. המנגנון הוא יותר מתוחכם. הוא יכול דווקא להגיד 'את מאוד חכמה', אם בסוף המשפט מסתתר 'אבל' מרסק.

 

זו יכולת מאוד מסוימת להפוך בבת אחת כל סיטואציה נגדך ולעורר בך אשמה, לערער את כושר השיפוט שלך; להשתלט לך על המוח".

 

במשך שנים רבות, מחקרים הבליעו את האלימות הכלכלית בתוך האלימות הפסיכולוגית, משום שאינה אלימות פיזית. "אם בן הזוג לא נותן לאשתו כסף, אין לה מה לתת לילדים לאכול. אם כל החשבונות על שמו, אין לה נגיעה לכסף והיא לא יכולה למעשה לעשות שום דבר בעולם בלי אישורו", אומרת קרליק. "היא צריכה להתחנן לכל אגורה, ולהשביע את רצונו. אז זה פסיכולוגי? איך תקראי לזה?"

 

כך תדעי שאת סובלת מאלימות מילולית או כלכלית:

  • האם מופנים אלייך ביטויים פוגעניים או מילים קשות המשפיעות על דימוייך העצמי?
  • האם חופש התנועה שלך מוגבל? האם יש מי שמחליט עבורך מתי תלכי, מתי תחזרי ומי יהיו חברייך?
  • האם את חווה איומים חוזרים ונשנים: "אם תעשי כך... אני... (אפגע בך, אהרוג אותך, אקח ממך...)
  • האם את מרגישה שחייך מצומצמים, ושאת נבחנת ונבדקת בכל צעד שאת עושה?
  • האם את חייבת לדווח לבן זוגך על כל הוצאה כספית והכוח הכלכלי של המשפחה נמצא אך ורק בידיו?

 

"יש ללמוד ממדינות אחרות על שיטות האכיפה והטיפול בכל הקשור באלימות, ולשקול מחדש את הצעדים והשינויים בישראל"    (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"יש ללמוד ממדינות אחרות על שיטות האכיפה והטיפול בכל הקשור באלימות, ולשקול מחדש את הצעדים והשינויים בישראל" (צילום: shutterstock)

אם ענית בחיוב לשאלות אלה, יש סיכוי שאת סובלת מאלימות וזה הרגע לעצור ולהגיד: "עד כאן!"

מצאי את האדם לשתף אותו/להתייעץ עימו/לחלוק עימו לצד ההגנה המשפטית שהחוק יכול להעניק לכן במקרה שאכן הנכן חשופות לאלימות מכל סוג שהוא. 

 

אחוז הנשים שנמצאים תחת אלימות, גדל מדי שנה. המדינה לא מייצרת אכיפה בנושא, ואין טיפול בתופעה. כן ישנם נשים וילדיהם שנמצאים תחת אלימות מילולית כלכלית ופיזית, כולן זקוקות לחוק שיעזור להם, ויטפל בתופעה רחבת המימדים הזאת.

 

"אנחנו רוצים לייצר אימפקט ולהניע את הצעת חוק האלימות הכלכלית שהובילו ב-2015 ח"כ זהבה גלאון, שלי יחימוביץ', מיכל רוזין, תמר זנדברג, אברהם דיכטר, עאידה תומא סלימאן, אילן גילאון, יפעת שאשא ביטון, מיקי רוזנטל ומרב מיכאלי", היא מסכמת.

 

"ליצר הצעת חוק בנושא אלימות מילולית - סקירה משווה שקיבלה חה"כ זהבה גלאון. יש ללמוד ממדינות אחרות כגון ספרד, צרפת, ועוד על שיטות האכיפה והטיפול בכל הקשור באלימות, ולשקול מחדש את הצעדים והשינויים בישראל".

 

  • לייעוץ רגשי ראשוני ללא עלות ניתן לפנות למטפלת שלומית מנדל, טיפול במייל: shlomitm@gmail.com .
  • להצטרפות לעצומה לחצו כאן 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים