שתף קטע נבחר

סיור יקבים במטה יהודה

זה הזמן לצאת לסיור בין עשרות היקבים הקסומים הפרושים באזור מטה יהודה, וליהנות לא רק מהנוף אלא גם מכוס יין

עמק האלה וסביבתו הוא אזור היין המוכר ביותר, וכנראה גם היחיד בארץ שהגיש בקשה לזכות בתואר "נפת יין" (Appellation). יש המכנים אותו "טוסקנה בישראל", אבל מה שרבים לא יודעים, הוא כי עמק האלה הוא תת-אזור במטה יהודה - המועצה האזורית הגדולה בארץ עם 57 ישובים, בהם פועלים כ-35 יקבים. ומה הסיבה לריכוז הגבוה של יצרני היין באזור גיאוגרפי אחד? באופן לא מפתיע, היא בית הגידול הייחודי והאקלים המושלם לענבים שמאפיינים את האזור.

כוס יין (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לא מעט מהישובים באזור עמק האלה והרי ירושלים קרויים בשמות של זני גפנים, אבל מלבד אלמנט היין, יש לעמק האלה גם פן היסטורי - הסיפורים על דוד וגוליית, ואפילו על שמשון הגיבור, התרחשו ממש כאן (על כך מצביעים גם ממצאים ארכיאולוגיים). בעידן המודרני האזור הזה היה ביתם של הכרמים הראשונים של ההתיישבות היהודית בישראל, שניטעו אחרי הכרמים הראשונים של הברון רוטשילד.

 

כיום, פועלים באזור מטה יהודה שניים מן היקבים העתיקים ביותר בישראל: לטרון, שהוקם ב-1890 וטפרברג שהוקם ב-1870, שהוא גם היקב השני בגודלו בארץ ומייצר כ-10 מיליון בקבוקים בשנה. ואם לא די בכך, שוכנים במקום גם ארבעה מיקבי הבוטיק הבולטים בארץ: קסטל, פלם, ברבדו וסוסון ים.

 

אז איזה יין נשתה החורף? צפו:

 

לצד היקבים הגדולים והוותיקים, פועלים במטה יהודה גם לא מעט יקבים משפחתיים שבהם היינן הוא גם הבעלים, גם המשווק וגם המבקבק ובני המשפחה שותפים לתהליך ייצור היין. ביקבים הללו מנסים לשמר את מסורת ייצור היין, כפי שאפשר לפגוש באזורי היין הנחשבים של צרפת ואיטליה - יקבים שממוקמים צמוד לכרמים בהם גדלים הענבים. ביקור ביקבים הללו לא רק מאפשר להכיר מקרוב את יצרני יינות הבוטיק, אלא גם חושף את הסיפור האמיתי של היין הישראלי.

   (צילום: טס מטלר)
יקב "מטלר"(צילום: טס מטלר)
   

פלם

יקב "פלם" הוא יקב בוטיק משפחתי שחוגג השנה 20 שנות פעילות. בראש היקב עומד אב משפחת פלם - ישראל שבמשך 35 שנים עבד ביקבי הכרמל. בנו, גולן, למד תואר שני בייננות והוא היינן של היקב, בנו גלעד משמש כמנכ"ל, קמי אשתו מנהלת הכספים של העסק וגם בתו, גפן, ומשמשת כמנהלת המותג.

בני משפחת פלם (צילום: דן פרץ)
בני משפחת פלם(צילום: דן פרץ)

היקב הזה התחיל בתור יקב גראז', וב-2005 העתיק את פעילותו למבנה יפהפה עם מרכז מבקרים הצופה לנוף הבלתי נשכח של הרי ירושלים. היין הראשון של היקב יוצר בשנת 2000 וכיום בבעלות היקב 200 דונם של כרמים, מהם מיוצרים 170,000 בקבוקים בשנה, כש-30 אחוז מתוכם משווקים מחוץ לישראל.

   (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

   (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

ב"פלם" מייצרים קברנה סוביניון, מרלו, סירה, רוזה, סוביניון בלאן, שרדונה ובלנד "פלם קלאסיקו", הנחשב לרב המכר מבין כל יינות היקב (169-89 שקלים), שמתיישנים בחביות עץ אלון. במרכז המבקרים של היקב, אפשר להתארח לטעימות יין או לסדנת יין, ואפשר לשלב בביקור גם סיור מודרך ביקב (130 שקלים עבור סיור וטעימת שלושה סוגי יינות לצד גבינות ולחמים).

 

יער הקדושים אשתאול, 02-9929923, הגעה בתיאום מראש, כשר

 

הדר

יקב "הדר" הוא הגשמת חלומם של בני הזוג פיטר ובת שבע מארק, הוא נגן קונטרבס בפילהרמונית והיא שחקנית לשעבר בתיאטרון ילדים. לקראת הפרישה לגמלאות, החליטו השניים לעשות סוויץ' בחייהם ולעזוב את ביתם בהוד השרון לטובת שטח נטוש ומוזנח במושב עגור.

   (צילום: לין לוי)
פיטר ובת שבע מארק (צילום: לין לוי)

הם שתלו שם כרם, והקימו יקב במחסן ששימש בעבר לייבוש טבק. הבית עצמו קטן למדי, אבל יש לו מרפסת ענקית הצופה אל הגפנים וחלל אינטימי שיכול להכיל עד 100 איש, בו הם מארחים קונצרטים לחובבי יין (עלות כרטיס לקונצרט שכולל גם כוס יין היא 70 שקלים). כיום, בבעלות השניים שלושה כרמים והם מייצרים יינות סירה, קברנה פרנק וקולומבר (70 שקלים לבקבוק).

 

עבור פיטר, שעלה מארה"ב ב-1976 ובת שבע הצברית, זהו הפרויקט המשותף הראשון שבו הם שותפים ללא הילדים מהתחלה ועד הסוף. כיום היקב מייצר 2000 בקבוקים בשנה, ובשנה הבאה התכנון הוא להגדיל את התוצרת עד ל-2,500 בקבוקים, ולהתחיל לייצר גם רוזה וקולומבר.

 

משק 13 עגור, 050-2325110, בתיאום מראש, לא כשר

 

יקב רוגלית

יקב "רוגלית" שייך לבני הזוג שרון וישי כהן, שעברו מהמרכז לעמק האלה לפני כעשור. היקב התחיל את דרכו ב-2012 כ-boutique winery קטן, אחרי שישי נטע שני כרמים בחלקת אדמה של 33 דונם.

   (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

כיום, שרון היא הייננית ועובדת בבית הספר ליין - "שורק", וישי מטפל בגפנים. ביקב, השניים מייצרים פטיט ורדו, קברנה סוביניון, מלבק ומרלו, ובקרוב יתווסף גם יין לבן מענבים אדומים בלאן דה נואר (80 שקלים לבקבוק).

 

היקב פתוח למבקרים, שתמורת 25 שקלים יוכלו לקבל טעימות עם פלטת גבינות, לחמים וממרחים ביתיים. המקום נגיש לכיסא גלגלים, משפחתי מאוד ומציג הלכה למעשה את המושג תיירות יין.

 

נווה מיכאל, 052-8806469, 052-4207088, שישי-שבת בתיאום מראש, לא כשר

 

מטלר

יקב "מטלר" הוא היקב המשפחתי של בני הזוג לאה והנס מטלר, שעברו מאזור המרכז להרי ירושלים לפני שש שנים. הכרם עצמו גדל בסמיכות ליקב המשפחתי, שם גם פועלות מזקקת גראפה ומבשלת בירות ביתית, הנושאת את אותו השם כמו היקב.

   (צילום: לין לוי)
לאה והנס מטלר (צילום: לין לוי)

את היין שמייצרים ביקב - קברנה סוביניון (80 שקלים), שלושה בלנדים אדומים (90 שקלים), ויין רוזה שיושק בחודש ינואר השנה (וגם את הבירות, הלימונצ'לו, שמן הזית והריבות הנהדרות שלאה מייצרת בעצמה) - תוכלו לטעום בגינה היפה שמוקפת עצי פרי, ובמידה שתרצו - לאה תגיש לכם גם בראנץ'. טעימת שלושה יינות וליקר אחד המלווים בגבינות ולחם, יעלו לכם 35 שקלים.

   (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

עגור, 050-2802554, 054-4512045, שבת 16:00-10:00 בתיאום מראש, לא כשר

 

לה טרה פרומסה

היקב של סנדרו פלגריני, בן למשפחת אצולה איטלקית, ושל אשתו, אירית, שמקורותיה בקוצ'ין (הודו), הוקם ב-1998 בקיבוץ גת. ביקב, סנדרו מיישם את המסורת ארוכת השנים של ייצור יין, אותה התחילה משפחתו כבר במאה ה-15, באיטליה.  

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

לצד היקב, פועלת גם מסעדה שבה מגישים זה לצד זה מאכלים איטלקיים וקוצ'יניים. סוגי היין שמיוצרים ביקב הם סנג'ובזה, פרימיטיבו, קברנה פרנק וגם מרלו וקברנה סוביניון, אמרלד ריזלינג וסירה. טווח המחירים לבקבוק נע בין 130-75 שקלים.

 

קיבוץ גת, 050-5684775, חמישי 22:00-19:00, שישי 16:00-12:00, 22:00-19:00, שבת 12:00 -17:00, לא כשר

 

רביב

יקב "רביב" הוא יקב משפחתי, שבו מיוצרים יינות מגפנים הגדלים בכרם הממוקם מול בית משפחת רביב. אופיר רביב הוא מהנדס אזרחי במקצועו, והוא גם היינן ששתל את הכרם בשנת 2010. מאז 2015 הוא עוסק בייצור היין עצמו, כשכל ארבעת ילדיו מסייעים לו בעבודות היקב ואשתו, דינה, מעצבת גרפית במקצועה, אחראית על הפן הוויזואלי של כל בקבוק.

   (צילום: לין לוי)
דינה ואופיר רביב(צילום: לין לוי)

את הייננות למד רביב אצל ניר שחם מתוך אהבה לעשיית היין, וכיום הוא מייצר 5,000 בקבוקים בשנה מהזנים מרלו, סירה ופטיט ורדו, וגם כמה בלנדים ורוזה. אגב, את הבלנד של קברנה סירה ומרלו מ-2014 ממש לא כדאי לכם להחמיץ. מחירו של בקבוק יין אחד הוא 80 שקלים.  

   (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

נס הרים, 052-2393293‏, בתיאום מראש, כשר

 

יקב קדמא

לינה סלוצקין, שהקימה את יקב "קדמא" לפני שמונה שנים, מייצרת יין בכדי חרס ענקיים אותם הביאה מגאורגיה, במטרה לייצר יין בשיטה עתיקה שכוללת תסיסה והשריה בכדים. עד כה, היקב שלה הוא היחיד בארץ שבו מייצרים את היין בשיטה הזו. בין היינות המיוצרים ביקב נכללים יין לבן שנין בלאן, יין קינוח, יין רזרב ושלושה יינות אדומים נוספים.

   (צילום: רות סלוצקין)
לינה סלוצקין (צילום: רות סלוצקין)

בחצר המוצלת של היקב, שצופה לנוף יפהפה, מתקיימות ארוחות בשריות, הופעות ג'אז וטעימות יין לצד גבינות ולחם טוב. במידה שתחליטו להגיע לכאן, סלוצקין תשמח לערוך לכם סיור במקום שיכלול הסברים על תהליך הייצור הייחודי. המלצה שלנו: לפני שמגיעים ליקב, כדאי להתקשר ולבדוק מה בתוכנית לסוף השבוע הקרוב .

 

כפר אוריה, 054-9195156, 02-9927894, ראשון-חמישי בתיאום מראש שישי-שבת 15:00-11:00, לא כשר

 

קטלב

היקב הבא נוסד ב-1998 על ידי יוסי יתח, המשמש גם כיינן היקב. את היין הוא מייצר בשיטה המסורתית, אותה למד ממשפחה יהודית יוצאת איראן, ללא תוספת שמרים מלאכותיים. בנוסף, לאחר התסיסה במיכלים קטנים, היין עובר לחביות עץ אלון צרפתי.

 

כיום, מיוצרים ביקב כ-30 אלף בקבוקים בשנה של יינות קברנה סוביניון, מרלו, פטיט ורדו, קברנה פרנק, גוורצטרמינר ומספר מצומצם של בלנדים. מחיר היינות נע בין 165-88 שקלים.

 

נס הרים, 02-5701404, בימי שישי בתיאום מראש, כשר

 

רמ"א

יקב משפחתי שבו בני הזוג רמי ואורלי אזולאי, מייצרים מרלו וקברנה סוביניון בשיטות מסורתיות מענבים הנבצרים ידנית. לאחר התסיסה, היינות מתיישנים בחביות עץ אלון צרפתי במשך 24 חודשים.

 

במרכז המבקרים המשפחתי, מלבד טעימות היין, מציעים גם אירוח קולינרי בסגנון בולגרי, שכל מרכיביו מיוצרים על ידי בני המשפחה בשיטות עבודה מסורתיות.

 

מושב מטע, 050-5065880, במהלך כל השבוע בתיאום מראש, כשר

 

קלע דוד

את הקמת היקב הבא, יזם ד"ר עמוס ברזילי במהלך לימודי וטרינריה בבולוניה שבאיטליה, שם נחשף לתעשייה הביתית של ייצור יין ולמסורת חקלאית בה כל אחד מייצר את תוצרתו לבד.

 

עם חזרתו ארצה הוא רכש משק, נטע כרם וב-1992 הקים יקב בו הוא משמש כיינן, ומייצר יינות כמו מרלו, פטיט סירה, קברנה סוביניון ויין לבן יבש בסגנון איטלקי.

 

משק 61 גבעת ישעיהו, 02-9994848, במהלך השבוע בתיאום מראש, שישי-שבת 14:00-9:00, לא כשר

 

צפרירים

יקב משפחתי שהוקם ב-2004, על ידי בני הזוג לורי ושייקה לנדר בחצר ביתם. היום היקב מייצר כ-7,000 בקבוקים בשנה, מתוכם ארבעה בלנדים אדומים ויין רוזה. את יינות היקב אפשר לרכוש ביקב עצמו או דרך אתר הבית, והוא יישלח אליכם עם שליח עד הבית (בקניית שישה בקבוקים ומעלה).

 (צילום: בן שוורץ) (צילום: בן שוורץ)
(צילום: בן שוורץ)

מושב צפרירים, 052-4493042, ראשון-חמישי בתיאום מראש, שישי-שבת 16:00-11:00, לא כשר

 

מצודה

היקב הבא נוסד ב-2011 על ידי יוסי אייזיקוביץ ויאיר שטרנהרץ, שני חרדים צעירים ששאפו לייצר יין ישראלי איכותי. ב-2014 היקב עבר למבנה מודרני במושב גבעת יערים, בסמוך לכרמים המספקים את הענבים.

 

כיום, מיוצרים ביקב כ-20 אלף בקבוקים בשנה של יינות זניים כמו קברנה סוביניון, מרלו, שיראז, שרדונה, וגם כמה בלנדים המתיישנים בין 24-18 חודשים בחביות עץ מצרפת.

 

במרכז המבקרים של היקב, הבנוי כולו מעץ, אפשר לטעום את היין (20 שקלים לאדם) וגם לערוך ארוחות פרטיות של עד 50 סועדים.

 

דרך ענבל 288 גבעת יערים, 050-4141658, בתיאום מראש במהלך השבוע (לא בשבת), כשר

 

ענתות

היקב הבא נוסד ב-1998 על ידי ארנון ארז ואהרון הלפגוט, ומייצרים בו יינות אדומים בלבד מהזנים קברנה סוביניון, מרלו ואת הבלנד "נוטרה", שמורכב מקברנה סוביניון ומרלו לאחר שהתיישנו בנפרד במשך חצי שנה.

 

כיום, היקב מייצר כ-10 אלפים בקבוקים בשנה, ובמרכז המבקרים שלו אפשר לערוך אירועים שכוללים ארוחה בשרית או חלבית, וגם ליהנות מארוחת בוקר. טעימת יין תעלה לכם כאן 25 שקלים (לאדם).

 

עלמון (ענתות), 02-5860187, 050-2600324, לאורך כל השבוע בתיאום מראש, לא כשר

 

נבות

את יקב "נבות" הקים ב-2003 מוטי בוהדנה - הכורם והיינן של היקב - בשולי המשק שלו שבמושב צלפון. לצד היקב, הוא פתח גם את מבשלת הבירה "פפו" ובית קפה, הנושקים כולם יחד לשטח הכרם. אגב, מידי שישי מגישים שם ארוחת בוקר שכוללת גם טעימות יין.

   (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

היקב עצמו מייצר כ-3,000 בקבוקים בשנה מסוג קברנה ומרלו, שמתיישנים בחביות עץ אלון בין שנה לשנה וחצי.

 

התאנה 49 מושב צלפון, 02-9992291, 054-5304576, ראשון-חמישי בתיאום מראש, שישי 15:00-9:30, לא כשר

 

יקב כרמא

יקב בוטיק שייסדו בשנת 2012 חברי אגודת "ברכת הארץ", מתוך ניסיון להמשיך את מסורת הכורמים משבט יהודה שהחלה בתקופה המקראית. יחד עם חברי האגודה, שותפים ביקב גם קבוצת פילנתרופים מהעולם, וכל הכנסות היקב מוקדשות למטרות צדקה בארץ ישראל ולתמיכה במוסדות קודש.

 

במרכז המבקרים של היקב נערכות טעימות יין בתיאום מראש ובליווי לחמים, גבינות, זיתים וקונפיטורת תאנים המיוצרת גם היא במקום. מסביב למבנה היקב, פועל מתחם אירועים עם בוסתן עצי פרי שבו אפשר לערוך אירועים פרטיים. ביקב עצמו, מייצרים שלושה יינות אדומים, אחד מהם מבעבע (89-79 שקלים).

 

משק 23 תירוש, 08-9372331, ראשון-חמישי בתיאום מראש, שישי 15:00-10:00, כשר

 

יקב שמשון ודלילה

את היקב הבא הקימו האחים שלומי ויריב מיכאל בשנת 2005, ומייצרים בו יינות קברנה סוביניון, מרלו, פטיט ורדו וקברנה פרנק, המתיישנים בחביות עץ אלון בין 48-24 חודשים (150-100 שקלים).

 

היקב שוכן בחוות "אחוזת החאן" שבכפר אוריה, המשקיפה אל נופיו הקסומים של עמק שורק, ומלבד היקב יש בה גם חוות סוסים, צימרים ומערת יין.

 

כפר אוריה, 052-8328328, הגעה בתיאום מראש, לא כשר

 

נבו

בסוף שנת 2001, נודע לנבו חזן שדודתו, המתגוררת בצפון הארץ, חולה בסרטן ומחפשת לגור במושב כדי להיות קרובה לבית החולים בו תטופל. חזן ורעייתו, איריס, הזמינו את הדודה לגור ביחידת מגורים הנמצאת בשטח ביתם שבמושב נטע, למשך תקופת הטיפולים.

 

הדודה התזזיתית, שביקשה להדחיק את המחשבות על המחלה, התמלאה בחדוות עשייה במושב, ולאחר שבישלה ואפתה, ביקשה ללמד את חזן לייצר יין, כפי שעשתה בביתה שבצפון. גם ילדי משפחת חזן לקחו חלק פעיל בעשייה העליזה, והתוצאה שהתקבלה היא יין נהדר וטעים להפליא.

   (צילום: אייל בן תקווה)
(צילום: אייל בן תקווה)

כעבור שנה החלימה הדודה, ובהתרגשותה אמרה לבני הזוג שהעיסוק ביין, בשמחה ובאהבה הוא זה שתרם להחלמתה. חזן הבין שבקבוק אחד הוא סימן מעולה לבאות, והחליט להמשיך את העשייה. כיום, מיוצרים ביקב "נבו" 7,000 בקבוקים בשנה - יינות אדומים ממבחר זנים, יין לבן, רוזה וגם יין קינוח.

 

משק 57 מושב מטע, 052-6071866, 052-6071780, הגעה בתיאום מראש, כשר

 

שריגים

יקב "שריגים" הוקם בשנת 2002 על ידי אוריאל הררי ומוטי מרדכי - זוג חברים המתגוררים בשכנות, וממוקם בחצר ביתה של משפחת הררי, הנושקת ליער בריטניה. יקב הבוטיק מייצר כ-3,000 בקבוקים בשנה ממגוון זנים אדומים, הגדלים בכרמים שבאזור. על המגע האישי בייצור היין אחראים אוריאל היינן, אשתו רונית וילדיו, וכן לקוחות וחברים מסורים ונאמנים שהפכו כבר לחלק מהמשפחה.

 

גפנים 36 שריגים (לי-און), 02-9991512, 050-5255664, הגעה בתיאום מראש, לא כשר

 

עגור

היקב של שוקי יישוב עבר מספר תהפוכות בשנים האחרונות, ולמרות זאת הוא אינו נכנע והמשיך לייצר יינות בעלי אופי כריזמטי וטעם מצוין. וכראיה לכך, כיום יקב "עגור" מייצר כ-30,000 בקבוקים מזנים שנמצאים בבעלות היקב ומכרמים נוספים באזור.

 (צילום: אייל גוטמן) (צילום: אייל גוטמן)
(צילום: אייל גוטמן)

שיטת העבודה של היקב היא כזו שכל זן מותסס בנפרד, והחיבור למשקאות השונים נעשה בשלב מאוחר יותר. הזנים העיקריים המיוצרים ביקב הם קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק, פטי ורדו, ויוניה ויוהנסברג ריזלינג.

 

משק 17 עגור, 02-9995423, הגעה בתיאום מראש, כשר

 

גיזו

יקב בוטיק קטנטן ומשפחתי, שחרט על דגלו ייצור יינות איכות. היקב התחיל את דרכו בשנת 2006, וכיום מייצרים שם כ-2,000 בקבוקים בלבד בכל בשנה. הרוב המוחלט של היינות הם אדומים מורכבים, לצד יינות לבנים בושמתיים מיושני חבית ויין קינוח סמוק.

 

בית 48 מושב גיזו, 052-5342228, הגעה בתיאום מראש, לא כשר

 

כרם ברק

יקב בוטיק משפחתי שהוקם בשנת 2011 על ידי בני הזוג יוסי ויעל רוזנברג, שרכשו משק במושב בקוע מתוך רצון להקים שם יקב בוטיק ומחלבה ואף לנטוע כרמי יין.

 

במהלך השנים ועד להקמת היקב, יוסי ייצר יין לצריכה עצמית ולחברים בלבד. הידע והניסיון שצבר עם השנים, חברו לאהבה לאדמה ולחלום לעבודת כפיים פשוטה - וכל אלא התממשו לכדי משק תיירותי פעיל - "חוות רוזנברג", שהיקב הוא אחד ממרכיביו העיקריים. לצידו, פועלים שם מחלבה ומרכז מבקרים, בו אפשר לרכוש את הגבינות והיינות המיוצרים במקום. בימי שישי, מרכז המבקרים פתוח בין השעות 10:00-14:00 לביקור, לטעימת יינות ולארוחות בראנץ'.

   (צילום: יעל רוזנברג)
(צילום: יעל רוזנברג)

יקב "כרם ברק" נקרא על שם בנם הבכור והאהוב, ברק ז"ל, שנפטר ממחלה קשה בגיל 18. ברק היה אמן וצייר קומיקס, והדמויות שיצר לסיפוריו (גיבורי-על ואחרים) מעטרים את תוויות היינות השונות ואת הלוגו המסקרן של היקב. חוות רוזנברג כוללת יקב, 

 

משק 46 בקוע, 052-6288591, הגעה בתיאום מראש, לא כשר

 

יקב יפו

יקב "יפו" החל את דרכו בשנות ה-70 בשטרסבורג שבצרפת, כשמשה - סטודנט לפיזיותרפיה, פגש את אן, המגיעה ממשפחת ייננים מחבל אלזס. בביקור בבית המשפחה, משה הוקסם מהקשר האמיץ שפיתחו מארחיו לאדמה ולטבע. הרושם שנטבע בו היה כה עז, שהוא נשאר באלזס, התחתן עם אן והקים משפחה. שבע שנים מאוחר יותר הם החליטו להגר ארצה, ולהמשיך לעשות יין איכותי גם בישראל.

   (צילום: יונתן פיחוטקה)
(צילום: יונתן פיחוטקה)

היקב הוקם בשנת 1998, ועל 1,500 הבקבוקים הראשונים התענגו בעיקר חברים ובני משפחה. התגובה הייתה נלהבת, וכשאן ומשה החליטו להגביר את הייצור, הם העבירו את היקב למרתף המשפחתי והחלו להפיק יינות איכות.

יקב יפו (צילום: יונתן פיחוטקה)
יקב יפו(צילום: יונתן פיחוטקה)

כיום היקב מייצר 50,000 בקבוקים במושב נווה מיכאל, ומתמקד בענבים הגדלים באזור, כשרובם גדלים בכרמים שנמצאים בבעלות היקב.

 

מושב נווה מיכאל, 03-6474834, הגעה בתיאום מראש, כשר

 

עמק האלה

יקב "עמק האלה" נחשב לאחד מהיקבים המתקדמים בארץ. מאז הקמתו בשנת 1998, שמים ביקב דגש על ייחודו של אזור עמק האלה ועל מיצוי כל איכויות הקרקע, הטופוגרפיה והאקלים לטיפוח וגידול גפנים ולייצור יין.

 

בבעלות היקב 700 דונם של כרמים, ומיקומו בקרבת הכרמים מאפשר העברה מהירה של הענבים מיד בתום הבציר אל מכלי התסיסה. היקב מייצר כ-300,000 בקבוקים בשנה, כשחלקם יינות פרימיום משתנים, ו-25 אחוז מתוצרת היקב נמכר לייצוא.

 

קיבוץ נתיב הל"ה, 02-9994885, ראשון-חמישי 16:00-9:00, שישי 13:00-9:00, כשר

 

משק יין הנס שטרנבך

חיידק היין דבק בגדי שטרנבך בשנת 1971. את רוב השנה ההיא בילה ברעיית צאן באנגליה ובסקוטלנד, ואת חלקה בטיולים באזורי יין באירופה. לימים הגיעו גדי ורעייתו שולה, לגבעת ישעיהו. המטרה הייתה ברורה: לטעת כרם, להקים יקב ולהגשים את החלום.

 

כרם ג'נבא ניטע בשנת 1996 ונבצר לראשונה בשנת 2000. משק היין, הנקרא על שם אביו של גדי, הנס שטרנבך, עוסק בכל השלבים של ייצור היין - מנטיעת הכרם ועד לשיווק. כיום, היקב מפיק יינות מקברנה סוביניון, סירה, פטי ורדו, סוביניון בלאן ועוד, עם למעלה מ-15,000 בקבוקים בשנה.

 

במקום יש גם מסעדה ביתית, בה מוגשות מבחר מנות מקוריות בסגנון ים-תיכוני כפרי. המסעדה פתוחה לקהל בימי שישי ושבת מהשעה 10:00 בבוקר ועד לעזיבת הלקוח האחרון. בשאר ימות השבוע, מקיימים שם ארוחות לקבוצות (מ-10 סועדים ומעלה) ואירועים, בתיאום מראש.

 

גבעת ישעיהו, 02-9990162, שישי-שבת, 17:00-10:00 בכל שעה עגולה, לא כשר

 

סוסון ים

יקב "סוסון ים", הנמצא במושב בר גיורא שבהרי ירושלים, הוא יקב בוטיק זעיר. זאב דוניה, תסריטאי ובמאי קולנוע, החל לייצר יין בשנת 2000, לאחר שביים סרט דוקומנטרי על הפקת יין בארץ ישראל.

 

היקב עצמו מתמחה בזנים פחות מוכרים בארץ, דוגמת הזינפנדל. לדבריו, "אם הקברנה והמרלו הם מוזיקה קלאסית, רצינית, פורמלית, חליפה ועניבה, הרי שהזינפנדל והסירה הם ג'אז. יינות חושניים, בעלי אופי ים-תיכוני מובהק, המתבטא בניחוחות וטעמים של תבלינים מקומיים".

   (צילום: ניל וייסברוד)
זאב דונייה(צילום: ניל וייסברוד)

דוניה דוגל בגישה כי איכות הפרי היא שמעצבת את היין, ולא הטכנולוגיה המודרנית. בכך, מייצר דוניה יינות בעלי זהות מקומית, המבטאים את אופי ענבי ארץ ישראל. כיום היקב מייצר 15,000 בקבוקים ממבחר זנים ובעלי אופי מיוחד.

 

משק 40 בר גיורא, 02-5709834, 054-4843495, ביקור בתיאום מראש, לא כשר

 

ספרה

"ספרה" נוסד בשנת 2011 כיקב המתמחה ביינות לבנים, וככזה הנושא את טביעת האצבע הייחודית של היינן דורון רב הון: מינימליסטית, מדויקת, עדינה ומלאת ניואנסים. כל פרט ביקב הוקם מתוך תפיסת עולם של עשייה לבנה, טבעית, שקופה ונקייה תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ותהליכים מדעיים, ולצידם - עבודה רגישה של אומן.

 (צילום: איציק שפירא) (צילום: איציק שפירא)
(צילום: איציק שפירא)

החזון כאן הוא לתת לכל זן את המקום הנכון עבורו, תוך שימוש מדויק ומינימלי של השפעות טכנולוגיות. מגוון 17,000 הבקבוקים הנוצרים ביקב הם לא פחות מאשר מניפה עשירה של גווני לבן וטוהר.

 

גבעת ישעיהו, 054-6600595, הגעה בתיאום מראש, לא כשר

 

קסטל

יקב הבוטיק הוותיק "קסטל", מייצג אותנו בכבוד על מדפי חנויות היין ובמסעדות היוקרתיות ביותר בעולם. מדובר ביקב משפחתי השוכן בהרי יהודה המקדמים את פני העולים לירושלים.

   (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

אלי בן זקן נטע את כרמיו בשנת 1988 והפך לחלוץ אזור יהודה, כשבשנת 1992 נבצרו הענבים לשש מאות בקבוקי היין הראשונים. מאז ועד היום, כשכבר מיוצרים כ-200,000 בקבוקים בשנה, העיקרון המרכזי המלווה כל שלב ושלב ביצירה הוא איכות נטולת פשרות, על כך מעידים גם מיטב מבקרי היינות בארץ ובעולם. אין ספק כי זהו אחד מהיקבים היפים בארץ, המאפשר גם סיורים מודרכים בתיאום מראש.

 

יד השמונה, 02-5342249, הגעה בתיאום מראש, כשר

 

יהודה

היקב הוקם בשנת 1999 על ידי אבי יהודה, הכורם והיינן של היקב. ביקב מיוצרים כיום כ-6,000 בקבוקים בשנה של יינות אדומים יבשים, המתיישנים בחביות עץ אלון צרפתי במשך 20 חודשים לפחות. היינות ביקב מיוצרים משלושה זנים שונים; קברנה-סוביניון, מרלו ושיראז, שגדלים באזור ההר, במושב שורש ובנווה אילן.

 

מושב שורש, 02-5348175, הגעה בתיאום מראש, לא כשר

 

צובה

יקב "צובה", שהוקם בשנת 2005 על ידי היינן פול דאב, שוכן משמאל לכניסה לקיבוץ פלמ"ח צובה שבפרוזדור ירושלים. כרמי היקב מצויים בסביבתו הקרובה, ולמעוניינים ישנה אפשרות הצטרף לסיור מודרך בהם ובגת העתיקה מתקופת בית ראשון שנמצאת במקום.

 

כרמי היקב פרוסים על שטח של כ-400 דונמים, ומספקים ענבי יין ליקבים נוספים באזור. מבין 60,000 הבקבוקים המיוצרים מדי שנה, יין הדגל של היקב הוא "מצודה" - שילוב של קברנה סוביניון, קברנה פרנק ומלבק שיושן במשך 24 חודשים בחבית.

 (צילום: מתוך קטלוג היין של צובה) (צילום: מתוך קטלוג היין של צובה)
(צילום: מתוך קטלוג היין של צובה)

בנוסף, מייצרים שם יינות זניים: שיראז, קברנה סוביניון, מרלו ושרדונה. אפשר גם למצוא ביקב יין קינוח לבן המופק מענבי שרדונה ויין קינוח אדום בסגנון פורט העשוי מענבי קברנה סוביניון (60-100 שקל).

 

ליקב מרכז מבקרים הפתוח בכל ימות השבוע בין השעות 16:00-08:00, בו אפשר לטעום יינות בעלות של 25 שקלים ואף לרכוש אותם (הרכישה מבטלת את דמי הטעימה).

 

צובה, 02-5347678, הגעה בתיאום מראש, כשר

 

שורק

מוסד ייחודי בענף היין הישראלי. מדובר ביקב, החובק בתוכו בית ספר מקצועי לעשיית יין בבעלותו של ניר שחם. שני הענפים האלו, המתקיימים בכפיפה אחת - מאפשרים לשחם חופש בחירה ויצירה: מבחירת הכרמים והזנים, ועד לאופי היינות המיוצרים במקום מדי שנה.

 

היקב בוצר בארבעה אזורי גידול שונים מכרמים נבחרים, תוך חיפוש מתמיד אחר כרמים חדשים בהם גדלים זנים ייחודיים ומעניינים. יינות היקב אינם משויכים לסדרות, ולכן אינם מחויבים להמשכיות מבציר לבציר. היקב עצמו מייצר יינות איכותיים, במקצועיות ובמגוון סגנונות, הניחנים בעוצמת טעמים ובטקסטורה בולטת שמקורה בענבים ובטכנולוגיה חדשנית.

 

נחשון, 08-9450844, הגעה בתיאום מראש, לא כשר

 

כרמי יוסף – ברבדו

בשנת 1999 החליטו פרופסור בן עמי ברבדו ותלמידו לשעבר, פרופסור עודד שוסיוב - חברי הסגל האקדמי של האוניברסיטה העברית בירושלים - לממש את הידע הרב שצברו בגידול ענבים וייצור יין, והקימו את יקב כרמי יוסף המייצר את יינות ברבדו.

 (צילום: אייל גוטמן) (צילום: אייל גוטמן)
(צילום: אייל גוטמן)

היקב נמצא בלבו של הכרם של משפחת שוסיוב, בעלת מסורת גידול כרם של 130 שנה. היין מיוצר על פי הידע הרב והניסיון שצברו על ידי הפרופסורים, ובטכנולוגיה מתקדמת המבטיחה קבלת יין בעל איכויות גבוהות עם דגש על ריח הפרי ועל טעם הענבים.

   (צילום: אייל גוטמן)
(צילום: אייל גוטמן)

כרמי יוסף, 050-2207022, הגעה בתיאום מראש, כשר

 

טפרברג

היקב הבא הוא אחד מהיקבים הגדולים והמתקדמים ביותר מבחינה טכנולוגית בישראל. היקב הוותיק נוסד בשנת 1870, והיום נמצא בבעלות הדור השישי – מוטי טפרברג.

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)
 

הייננים שיקי ראוכברגר ואוליביה פרתי עושים עבודה נפלאה כאן, ומייצרים מספר סדרות של יינות איכות המופקים ממרבית זני הענבים הגדלים בארץ. ליקב מבחר יינות בכמה רמות מחיר, ומה שבטוח הוא, שכל אחד ימצא שם את טעמו.

 

צרעה, 02-9908080, הגעה בתיאום מראש, כשר

 

מוני

היקב של משפחת ארטול נוסד לזכרו של הבן מוני ואף נקרא על שמו. היקב ממוקם בעמק שורק, בצמוד למנזר דיר רפעאת שמול בית שמש.

 

מרכז המבקרים של היקב שוכן בתוך אולם גדול החצוב בסלע ההר, והיינות שבו מיוצרים מענבי הכרמים המובחרים של המשפחה ומתיישנים במערה החצובה גם היא בהר. כיום מייצר היקב 40,000 בקבוקים בשנה, עליהם אמון היינן ששון בן אהרון.

 

מנזר דיר ראפאת, 02-9916629, הגעה בתיאום מראש, כשר למהדרין

 

צרעה

אחד היקבים המסקרנים והטובים בארץ, שיינותיו מופקים על ידי מומחה היין העולמי - ערן פיק. היקב אמנם נוסד בשנת 1993 על ידי רוני ג'יימס ז"ל, אך פיק לקח את המושכות ודאג לכך שהיין יופק מתוצרי בית הגידול עצמו. ואכן, מתוך 80,000 היינות המיוצרים ביקב, רובם קרויים על שם הכרמים האיכותיים שנמצאים סביב היקב עצמו.

   (צילום: עומר מרון)
(צילום: עומר מרון)
 

צרעה, 02-9908261, הגעה בתיאום מראש, כשר

 

במסגרת פסטיבל היין של מטה יהודה, שיתקיים זו השנה ה-20 בכל סופי השבוע שבין ה-30 בנובמבר ועד ה-22 בדצמבר, ייערכו אירועי יין ובהם השקות של יינות חדשים, מופעים, ערבי שף ומופעי ג׳אז. בנוסף, בימי שישי יתקיימו סיורי יין מודרכים שישלבו ביקור בשלושה יקבים שונים, וטיול בין נופיה של מטה יהודה (עלות ההשתתפות בסיור היא 100 שקלים).

 

אירוע הפתיחה של הפסטיבל יתקיים ב-29 בנובמבר ב-19:30 במלון "יד השמונה", במהלכו יתקיימו טעימות מ-33 היקבים של מטה יהודה (60 שקלים עבור כוס יין וטעימות, ללא הגבלה). לפרטים נוספים והרשמה לסיורים: 8108* או 02-9958650

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סיור יקבים במטה יהודה
צילום: shutterstock
מומלצים