שתף קטע נבחר

עשירים וגרים בת"א: נתוני האנשים שאובחנו באוטיזם נחשפים

זינוק של פי 4 במספר האנשים שאובחנו עם אוטיזם ב-10 שנים, רוב המאובחנים גרים בתל אביב והמרכז ומשתייכים למעמד סוציו-אקונומי גבוה. כפי הנראה, בגלל נגישות מועטה לאבחון בפריפריה וגם – רק 6% מהילדים המאובחנים עם אוטיזם הם ערבים

מרכז המחקר והמידע של הכנסת (ממ"מ) מפרסם נתונים על האנשים שאובחנו עם אוטיזם בארץ. מהדו"ח עולה כי במשרד הרווחה רשומים 15,814 אנשים מעל גיל 18 עם אוטיזם. 17,326 ילדים בישראל נתמכים על ידי ביטוח לאומי בשל כך. אחוז הבנים מתחת לגיל 18 עם אוטיזם גבוה משמעותית משיעור הבנות – 83% ממקבלי הגמלה מביטוח לאומי הם בנים.

 

קיראו עוד: 

מחקר ישראלי: ניתן לגלות אוטיזם כבר בגיל 9 חודשים 

אוטיזם: ספר חדש להורים עם כל המידע שצריך לדעת 

זינוק במספר האוטיסטים בישראל: מהם סימני האזהרה שאתם חייבים להכיר?

 

לעומת זאת, שיעור הילדים המאובחנים עם אוטיזם ביישובים הערבים נמוך משמעותית משיעורם ביישובים יהודיים. כ-74% ממקבלי גמלת ילד נכה עם אוטיזם גרים ביישובים יהודיים. רק כ-6% מסך מקבלי גמלת ילד נכה עם אוטיזם מתגוררים ביישובים ערביים. את הפער בנתונים מייחסים בממ"מ למודעות הנמוכה לבעיה, לאבחון חסר ולנגישות הנמוכה לשירותי טיפול.

 

עוד עולה מהדו"ח של הממ"מ כי בין השנים 2007 ל-2017 זינק מספר האנשים עם אוטיזם בארץ פי 4 – מ-3,949 איש ל-15,814.

 

74% מהזכאים לגמלה מתגוררים בישובים יהודיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
74% מהזכאים לגמלה מתגוררים בישובים יהודיים(צילום: shutterstock)

 

שיעור האנשים עם אוטיזם באוכלוסייה גדל גם הוא – בשנת 2007 עמד שיעורם על 5.5 לכל 10,000 איש בעוד שבשנת 2017 שיעור האנשים עם אוטיזם עמד על 18.3 לכל 10,000 אנשים.

 

הזכאים לגמלת ילד נכה עם אוטיזם גדל פי 10 בעשור, 0.049% מילדי שנתון 1992 קיבלו את גמלת ביטוח לאומי לעומת 0.49% בקרב ילדי שנת 2003. שיעור יתר מקבלי הגמלאות בגדל בשנים הללו פי 1.6 בלבד.

 

יותר יהודים מערבים

שיעור המאובחנים עם אוטיזם בקרב האוכלוסייה הערבית נמוך משמעותית מאשר בקרב היהודים. 91% מהמאובחנים הרשומים במשרד הרווחה הם יהודים. שיעור האנשים עם אוטיזם מהמגזר הערבי הוא 9% בלבד, בעוד ששיעורם באוכלוסייה הכללית עומד על 21%.

 

חרף הנתון החריג, שיעור האנשים עם אוטיזם הרשומים במשרד הרווחה שמשתייכים למגזר הערבי מצוי גם הוא בעלייה – בשנת 2010 עמד שיעור הערבים עם אוטיזם על 3%.

 

מנתוני הדו"ח עולה כי מרבית האנשים עם אוטיזם הרשומים במשרד הרווחה הם בגילאי 2-15 ועומד על 57%. בנוסף, 80% מהאנשים עם אוטיזם הרשומים במשרד הרווחה הם בני 2 עד 24.

 

מחצית מהמאובחנים גרים באזור ת"א והמרכז (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחצית מהמאובחנים גרים באזור ת"א והמרכז(צילום: shutterstock)

 

יותר מאזור ת"א והמרכז

שיעור האנשים עם אוטיזם הגרים באזור תל אביב והמרכז גבוה משמעותית משיעורם ביתר חלקי הארץ. מחצית מהמאובחנים עם אוטיזם, כ-7,900, גרים בתל אביב והמרכז. כ-3,400 מהמאובחנים גרים באזור חיפה והצפון, 3,200 באזור ירושלים וכ-1,300 מהם גרים באזור באר שבע והדרום.

 

בדו"ח מצויין כי "אין בידינו מידע מספק כדי להסביר את ההבדלים הניכרים בשיעור האנשים עם אוטיזם הרשומים במשרד הרווחה באזורים השונים, ואת השיעור הגבוה יחסית באזור תל אביב והמרכז".

 

יותר עשירים מעניים

מחברי הדו"ח משערים כי הפער בין מספר המאובחנים באזור המרכז ובין יתר חלקי הארץ נובע מהפער במודעות לבעיה והנגישות לאבחון וטיפול. השערה זו, כך מתואר בדו"ח, מקבלת חיזוק מנתוני פילוח האנשים עם אוטיזם על פי אשכול חברתי-כלכלי. שיעורם של האנשים עם אוטיזם באשכולות 1 ו-2 הנמוכים הינו של 11% ו-11.8% בהתאמה, בעוד שבאשכולות 9 ו-10 שיעורם הוא של 29.5% ו-22.8%.

 

"הקשר בין מעמד חברתי כלכלי לבין שיעור האנשים עם אוטיזם הרשומים במשרד הרווחה עשוי להצביע על מודעות גבוהה יותר לזכויות הניתנות להם ונגישות גדולה יותר לשירותי טיפול ואבחון", נכתב בדו"ח.

 

לגדל ילדים עם אוטיזם:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פי 4 יותר אנשים עם אוטיזם בעשור
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים