שתף קטע נבחר

בדרך לפסגת ה-G20: במוקד - המשבר הסעודי, מלחמת הסחר והברקזיט

בבואנוס איירס תיפתח מחר אחת מפסגות המנהיגים הטעונות שידע העולם בעשור האחרון. יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן הגיע בעיצומה של פרשת חשוקג'י, ובזמן שארגנטינה שוקלת אם לפתוח בחקירה נגדו. טראמפ מקווה לנצח במלחמת הסחר עם סין, ופגישתו עם פוטין נמצאת בספק בעקבות הסכסוך המתלהט בין רוסיה לאוקראינה

פסגת הכלכלות המובילות בעולם (G20) תיפתח מחר (ו') בבואנוס איירס, בירת ארגנטינה. זו צפויה להיות אחת מפסגות המנהיגים הטעונות שידע העולם בעשור האחרון. נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ המריא היום לארגנטינה, שם צפויות לו כמה פגישות מתוחות במיוחד במהלך סוף השבוע. הנשיא האמריקני יגיע לפסגה להוט לנצח את סין במלחמת הסחר ולחדד את הרטוריקה שלו נגד רוסיה בעקבות העימות עם אוקראינה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

פורום כנס G-20 G20 ארגנטינה בואנוס איירס כלכלה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מנהיגי G20, שמדינותיהם אחראיות על ארבע חמישיות מהתפוקה הכלכלית בעולם, נפגשו לראשונה בנובמבר 2008 כדי ליצור חזית מאוחדת נגד המשבר הפיננסי העולמי. עשור לאחר מכן, אחדות זו התמוססה בעקבות המדיניות הלוחמנית של טראמפ, ועלייתם לשלטון של מנהיגים פופוליסטים במדינות נוספות החברות ב-G20, כמו ברזיל, איטליה ומקסיקו.

 

בין הנושאים שיעמדו במרכז הפסגה יהיו גם הנזק ממלחמות הסחר של טראמפ שבפניו עלולה לעמוד הכלכלה העולמית. הנשיא האמריקני כבר זעזע את השווקים העולמיים על ידי הטלת מכסים על רוב היבוא מסין, והוא מאיים להטיל מכסים נוספים בינואר.

 

 

אחת הפגישות הצפויות לטראמפ בשולי הוועידה היא עם נשיא סין שי ג'ינפינג, וייתכן שזו תהיה הפגישה החשובה ביותר בשנים האחרונות בין מנהיגי שתי הכלכלות הגדולות ביותר בעולם. בחודשים האחרונים גברה המתיחות בין וושינגטון לבייג'ינג סביב מלחמת הסחר.

 

המתיחות בין שתי המעצמות רשמה עלייה נוספת בספטמבר בעקבות הסנקציות שהטילה ארה"ב על צבא סין משום שרכש אמצעי לחימה מתוצרת רוסית, בהם מטוס קרב ומערכת הגנה מתקדמת נגד טילים מדגם S-400. ארה"ב טענה כי ההחלטה בנושא כוונה יותר נגד הקרמלין, אך סין ביטלה בתגובה את השתתפותה בדיונים עם ארה"ב בנוגע למסחר בין המדינות, זימנה לשיחה את השגריר האמריקני והקפיאה את שיחות התיאום הצבאיות עם ארה"ב.

דונלד טראמפ פורום כנס G-20 G20 ארגנטינה בואנוס איירס כלכלה (צילום: AP)
הפגישה עם פוטין בספק. טראמפ(צילום: AP)

עמנואל ו בריז'יט מקרון פורום כנס G-20 G20 ארגנטינה בואנוס איירס כלכלה (צילום: EPA)
נשיא צרפת מקרון ורעייתו נוחתים בארגנטינה(צילום: EPA)

בשיחת טלפון שקיימו טראמפ ושי בתחילת החודש ניסו שני המנהיגים להנמיך את הלהבות, והביעו נכונות לפתור את המשבר. אבל למרות ההתבטאויות האופטימיות, נראה שהפערים עדיין גדולים. בפגישה בשבת ינסה טראמפ ללחוץ על שי לפתוח את השוק הסיני לחברות זרות, בהן אמריקניות, ולהגן על הקניין הרוחני של חברות זרות.

 

נציב הסחר האמריקני, רוברט ליטייזר, גינה אתמול את בייג'ינג על שלא הציעה "רפורמה משמעותית" במדיניות הסחר האגרסיבית שלה, ואיים להטיל מכסים גם על מכוניות סיניות. שי, מצדו, התחייב להגביר את ההגנה על הקניין הרוחני של חברות זרות, אך אלה הפועלות במדינה טוענות כי מדובר בהבטחות חוזרות שלעולם לא מתקיימות.

 

משרד המסחר הסיני מסר היום כי הוא מקווה ל"תוצאות חיוביות" במאמצים לפתור את המחלוקת. מומחים מעריכים כי במקרה הטוב ביותר, תהיה הפסקת אש זמנית במהלך הפסגה, כדי לתת לטראמפ ולשי משהו להתגאות בו.

מוחמד בן סלמאן פורום כנס G20 ארגנטינה בואנוס איירס כלכלה  (צילום: AFP)
בן סלמאן נוחת בארגנטינה לקראת G20(צילום: AFP)

מוחמד בן סלמאן פורום כנס G-20 G20 ארגנטינה בואנוס איירס כלכלה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מוחמד בן סלמאן פורום כנס G-20 G20 ארגנטינה בואנוס איירס כלכלה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

פגישה נוספת שתוכננה בשולי הוועידה היא בין טראמפ לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, אך כעת קיים ספק רב אם היא אכן תתקיים. אתמול איים טראמפ לבטל את הפגישה בעקבות העימות הימי בין רוסיה לאוקראינה בים אזוב. "אני לא אוהב את התוקפנות הזאת בכלל", אמר טראמפ בעקבות הירי וההשתלטות של חיל הים הרוסי על שלוש ספינות של הצי האוקראיני, והוסיף כי הוא מחכה לדו"ח המלא של המועצה לביטחון לאומי בנושא. "אולי בכלל לא תהיה פגישה", הוא הוסיף.

 

למרות איומיו של טראמפ, הקרמלין הודיע היום כי פגישה בין המנהיגים נקבעה ליום שבת, וכי וושינגטון אישרה זאת. אם טראמפ ופוטין אכן ייפגשו, הם צפויים לדון בהחלטת ארה"ב לפרוש מהסכם פירוק הנשק הגרעיני לטווח בינוני. טראמפ הודיע בחודש שעבר על כוונתו לפרוש מההסכם שנחתם בין המדינות ב-1987, משום שלטענתו מוסקבה הפרה אותו.

 

טראמפ אמר כי הפרישה מההסכם הקיים תסלול את הדרך להסכם חדש בין המדינות, אך בקרמלין אמרו כי "הסכם חדש לא נראה באופק" וכי העמדה האמריקנית בנושא "מסוכנת" ללא קיומה של אלטרנטיבה. במשרד החוץ הרוסי תקפו את ההכרזה ואמרו כי המניע המרכזי מאחוריה הוא "חלום על עולם חד-קוטבי", שלא יתממש.

אבטחה מאבטחים פורום כנס G-20 G20 ארגנטינה בואנוס איירס כלכלה (צילום: רויטרס)
אבטחה בבואנוס איירס לקראת הפסגה(צילום: רויטרס)

אבטחה מאבטחים פורום כנס G-20 G20 ארגנטינה בואנוס איירס כלכלה (צילום: AP)
(צילום: AP)

אבטחה מאבטחים פורום כנס G-20 G20 ארגנטינה בואנוס איירס כלכלה (צילום: AP)
(צילום: AP)

מנהיג נוסף שישתתף בפסגה הוא יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. הלילה נחת בן סלמאן בבואנוס איירס, בעיצומה של חקירת רצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י. גורמים רשמיים בטורקיה אמרו כי ייתכן שיורש העצר ייפגש עם הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן. אם זה אכן יקרה, זו תהיה הפגישה הראשונה בין השניים מאז רצח חשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול ב-2 באוקטובר.

 

ארגנטינה בוחנת את האפשרות לפתוח בחקירה נגד בן סלמאן בגין רצח חשוקג'י ובחשד לפשעי מלחמה שסעודיה מבצעת בלחימה בתימן. ביום שני ביקש ארגון Human Rights Watch מארגנטינה לפתוח בחקירה. בארגון אמרו כי החקירה חשובה כדי להראות ש"אפילו גורמים בעלי עוצמה כמו יורש העצר אינם מעל החוק".

 

בן סלמאן צפוי להיפגש בסוף השבוע גם עם טראמפ, ותיתכן פגישה קצרה גם עם פוטין. טראמפ הגן על יורש העצר, שמכחיש קשר לרצח חשוקג'י, ודחה את הערכת סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב (CIA) כי יורש העצר הוא זה שהורה לחסל את העיתונאי.

 

טראמפ מסרב לצנן את הקשרים עם ריאד, למרות הלחץ הבינלאומי. הלילה אף הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית כי הממלכה תרכוש מהאמריקנים מערכת הגנה אווירית בסך 15 מיליארד דולר.

אבטחה מאבטחים פורום כנס G-20 G20 ארגנטינה בואנוס איירס כלכלה (צילום: AP)
(צילום: AP)

אבטחה מאבטחים פורום כנס G-20 G20 ארגנטינה בואנוס איירס כלכלה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אבטחה מאבטחים פורום כנס G-20 G20 ארגנטינה בואנוס איירס כלכלה (צילום: AP)
(צילום: AP)

מחר צפויות ארה"ב, קנדה ומקסיקו לחתום על גרסה מחודשת של אמנת הסחר של צפון אמריקה (NAFTA). הנוסח החדש שעליו סוכם בחודש שעבר יאפשר לקנדה להישאר חלק מהסכם הסחר עם ארה"ב ומקסיקו.

 

נושא מרכזי נוסף בפסגה יהיה הסכם יציאתה של בריטניה מהאיחוד האירופי. כריסטין לגארד, ראש קרן המטבע הבינלאומית, הזהירה כי הסכם הברקזיט הוא איום נוסף על הצמיחה העולמית. ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי צפויה לנחות בארגנטינה מאוחר יותר היום. היא תנצל את הפסגה כדי לקדם את תוכניות הסחר של ארצה ביום שאחרי הברקזיט.

 

ביום ראשון אישרו מנהיגי האיחוד האירופי רשמית את הסכם הברקזיט בין האיחוד לבין בריטניה, וקראו לבריטים לתמוך בהסכם כפי שמבקשת מיי. המכשול הגדול ביותר שנותר עדיין בפני הסכם הברקזיט הוא השאלה אם ממשלת המיעוט המפולגת של מיי מסוגלת להעביר אותו בפרלמנט.

 

לפי ההסכם שגובש בין בריטניה לאיחוד האירופי תהיה לונדון חייבת להמשיך לעמוד בתקנות רבות של האיחוד האירופי כדי לשמר את קשרי המסחר בין הצדדים, ומתנגדי ההסכם בלייבור ובמפלגה השמרנית טוענים כי הוא משאיר למעשה את בריטניה כבולה לאיחוד האירופי ואינו מאפשר לה לצאת לדרך עצמאית לגמרי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
רוצה לנצח במלחמת הסחר. טראמפ
צילום: AP
מומלצים