שתף קטע נבחר

חוק הגיוס: בג"ץ נתן לממשלה ארכה עד 15 בינואר

לממשלה אושרה ארכה של חודש וחצי לחוקק חוק גיוס חדש. זאת לאחר שהמדינה הגישה לבג"ץ בקשה לדחיית תאריך היעד בעקבות התפטרות שר הביטחון ליברמן. המשמעות: עוד צעד שעשוי לגרום להקדמת הבחירות

ארכיון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ארכיון(צילום: מוטי קמחי)

בג"ץ אישר היום (א') לממשלה ארכה עד 15 בינואר לחוקק חוק גיוס חדש. מדובר על בקשת הארכה שביקשה המדינה בשבוע שעבר בשל התפטרות שר הביטחון אביגדור ליברמן. בבקשת פרקליטות המדינה נכתב כי "ב-15 בנובמבר חל שינוי נסיבות משמעותי ביותר ביכולתה של הקואליציה להשלים את מלאכת החקיקה שעל הפרק, וזאת בשל התפטרות שר הביטחון הקודם מתפקידו". המדינה ציינה בבקשה כי ההתפטרות של ליברמן הובילה ל"זעזוע בקואליציה". המדינה הוסיפה עוד כי "במצב הקיים לעת זו אין רוב בקואליציה לנוסח החוק שגובש על ידי מערכת הביטחון ואשר עבר בקריאה ראשונה".

 

 

חוק הגיוס עבר בשנים האחרונות כמה גלגולים ואינספור ניסיונות מצד המערכת הפוליטית לייצר נוסחה שלא רק תעמוד במבחני השוויון שהציב בג"ץ, אלא מחד תאפשר לחרדים לחיות איתה בשלום ומאידך לא תעורר התקוממות של הציבור החילוני.

 

הנוסחה האחרונה שיזם שר הביטחון היוצא אביגדור ליברמן, בשיתוף עם גורמי הצבא, אמורה הייתה להוות אקורד סיום לתהליך המורכב, שהפך לכאב ראש קואליציוני בכל פעם כשעלה לסדר היום. הנוסח הנוכחי אמור היה להיות מקודם בכנסת לפני פרישת ליברמן ובתמיכת יש עתיד, שסברו שמדובר שהחוק טוב ועל כן יתמכו בו מהאופוזיציה כל עוד לא ייעשו בו שינויים.

מהו חוק הגיוס החדש ()
.

בנימין נתניהו ישיבת ממשלה (צילום: AP)
נתניהו. עוד צעד שמקרב את הבחירות(צילום: AP)

החוק קובע יעדי חובה לגיוס חרדים לצה"ל, שמבוססים בשלב ראשון על נתוני הגיוס הקיימים כיום ממילא בחברה החרדית. יעדי הגיוס על פי המתווה הקיים עולים בהדרגה וכוללים סנקציות כספיות לישיבה שלא תעמוד ביעדים רק במקרים קיצוניים.

 

לעניין זה לא מסכימים בסיעות החרדיות ומכאן למעשה צומחת המחלוקת שמקשה על העברת הנוסח, אף שהוא הנח ביותר שגובש עד כה מבחינתם.

 

מאז פרישת ליברמן ודרישתו של יו"ר יש עתיד יאיר לפיד להצהיר פומבית שכספי הסנקציות לא יגיעו לישיבות בדרך אחרת, הבינו בקואליציה שקשה להעביר את החוק במציאות שנוצרה ובשל כך גם הגיעה בקשת הדחייה הנוספת מבג"ץ.

 

מתן תקופה קצרה מאוד של ארכה לצורך חקיקה, משמעותה שהמערכת הפוליטית תתקרב מהר יותר לבחירות. המציאות הפוליטית כיום, ברקע קואליציית ה-61, רגישה ממילא גם ללא מבחנים דרמטיים לקואליציה דוגמת חוק הגיוס. סירוב של בג"ץ להעניק ארכה משמעותית עלול לכפות על הקואליציה להתפזר אף שראש הממשלה בנימין נתניהו לא חפץ בכך.

 

מהתנועה לאיכות השלטון נמסר בתגובה: "צר לנו על שהמדינה ביקשה ארכה נוספת לביצוע פסק הדין בחוק הגיוס, ובכך הכשירה מצב שהוגדר בלתי-חוקתי, בשל פגיעה בעיקרון השוויון. אנחנו מקווים שתהיה זו הפעם האחרונה שתינתן דחייה ושהמדינה תבין שעליה לפתור אחת ולתמיד את הסוגיה של שילוב תלמידי ישיבות בצה"ל".

 

שר הביטחון היוצא ליברמן אמר בתגובה: "מצער שבג"ץ לא שם סוף פסוק לסוגיה הרגישה והכואבת המלווה את המדינה מיום הקמתה. בג"ץ בהחלטתו נתן אפשרות לגרירת רגליים נוספת של ממשלת ההישרדות והפך את נושא הגיוס לבעיה של מקח וממכר פוליטי החושף את הממשלה ללחצים ומניפולציות של גורמים אנטי ציוניים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים