שתף קטע נבחר

נר לי דקיק: מתי מטפלים בתרופות בנרות – ולמי אסור?

לא רק בחג החנוכה - שימוש בתרופות בצורת נרות ניתן לאורך כל השנה. באילו מקרים הנרות עדיפים על פני סירופ, כדור או זריקה ולאילו מצבים רפואיים הם מתאימים? מדריך

לא לראותם בלבד: תרופות יכולות להיכנס לגוף בדרכים שונות. אתם יכולים לבלוע כדור, לשתות סירופ או לקבל זריקה או עירוי. נר, או פתילה, הוא דרך נוספת לקבל את התרופה. מדובר בתכשיר גלילי בעל ראש כיפתי, המוחדר לגוף דרך פי הטבעת, הווגינה או השופכה.

 

נטילת תרופה בצורת נר או פתילה מרתיעה לא מעט מטופלים, אבל לעיתים צורה זו מהווה אלטרנטיבה טובה בהרבה מסירופ או כדור, כיוון שהיא נספגת במהירות גדולה יותר ומשפיעה תוך זמן קצר יותר בלי לעבור דרך הקיבה.

 

הנר עצמו מבוסס על מרכיבים שונים כמו חמאת קקאו, פוליאתילן גליקול או גליצרין, שלתוכם מוכנסת התרופה. זמן קצר לאחר החדרתו, הנר מתמוסס בזכות חום הגוף - ומשחרר את מרכיבי התרופה שבו.

 

נר (צילום: shutterstock)
במקרים מסוימים הם אלטרנטיבה טובה יותר. נרות(צילום: shutterstock)
 

השימוש בנר מיועד למקרים של הקאות מרובות שאינן מאפשרות מתן תרופה דרך הפה, הפרעות בליעה או פתיחת הפה, קושי בנטילת התרופה בשל טעמה, או צורך במתן תרופה בתינוקות המסרבים ליטול את התרופה ופולטים אותה.

 

אילו בעיות עלולות להיווצר כתוצאה מהשימוש בנר?

לרוב השימוש בנרות הוא בטוח, אולם מספר בעיות עלולות להיווצר. כך למשל, עלול הנר להיפלט החוצה סתם כך, או בשל הפרשות או יציאת מעיים. אם הבחנתם בנר שנפלט בשלמותו, פירושו של דבר שהוא לא נספג בגוף, ולרוב עשוי הרופא להמליץ להחדיר אותו מחדש.

 

במקרים נדירים עלולים נרות לגרום לגירוי מקומי באזור ההחדרה, או שלא להשפיע כלל. שימוש בנרות גליצרין לעצירות, למשל, עלול לגרום להתרגלות ולהחמרת עצירות, לפיכך לא מומלץ להשתמש בהם לתקופה ממושכת. השימוש בנרות עשוי שלא להתאים לסובלים מטחורים או פיסורות.

 

עוד כתבות:

מדריך מצולם: כך תשטפו ידיים נכון – כדי לא להידבק בשפעת

מתקשים לישון בלילה? אלו הטיפולים שיעזרו לכם

מדריך: ההשפעה של תרופות פסיכיאטריות על המשקל

 

אילו נרות שכיחים בישראל? 

הורדת חום ושיכוך כאבים: פראצטמול (אקמול) ואיבופרופן (נורופן). מתאימים במיוחד לטיפול בתינוקות המתקשים ליטול תרופות דרך הפה או סובלים מהקאות.

 

כאבי גב ומפרקים: דיקלופנאק (וולטרן) הוא משכך כאבים נוגד דלקת יעיל הניתן למבוגרים. תצורת הנר נחשבת ליעילה ובעלת אפקט מהיר, לעתים גם כשל זריקה. התרופה ניתנת במרשם רופא בלבד, ואינה מתאימה לשימוש ממושך או לסובלים מדימומים או כיב קיבה (אולקוס).

 

עצירות: נרות גליצרין מסייעים לשחרור מהיר אצל אלה הסובלים מעצירות. עם זאת, הנר עלול לגרום להתרגלות של המעיים ולהחמרת העצירות, ולכן הטיפול אינו מומלץ לשימוש ממושך. נרות ביסאקודיל (קונטלקס) ניתנים במרשם רופא, וגורמים לפעילות מוגברת של המעיים. עם זאת, נרות אלו בעלות פוטנציאל התרגלות משמעותי, ולכן אסור בשימוש רציף.

 

הקאות: מטוקלופראמיד (פרמין) הוא תרופה יעילה לטיפול בהקאות, ותצורת הנר מאפשרת לטפל גם במקרים שבהם החולה אינו מסוגל לבלוע נוזלים בשל ההקאות. עם זאת, מדובר בתרופה עם תופעות לוואי ולכן אינה מתאימה לטיפול בתינוקות וילדים.

 

טחורים: רקטוצורין מכילה מרכיבים שונים ובהם תרופת האילחוש בנזוקאין, כולם מבטיחים להקל בכאבי הטחורים.

 

פטרת נרתיקית: תכשירים אנטי פטרייתיים (אגיסטן, קלוטרי)  הם שכיחים ביותר בעולם הגינקולוגיה, מפני שזיהומים פטרייתיים שכיחים מאוד באוכלוסיית הנשים. לדברי הגינקולוג פרופ' אייל שיינר, ישנם תכשירים רבים אותם נתן לרכוש ללא מירשם רופא כאשר יש גרד וגינלי, הפרשה לבנבנה ועקצוץ. חלק מהתכשירים ניתנים למשך שלושה ימים, ואחרים, כמו חומצה בורית, ניתנים למשך 15 ימים. בנוסף ניתן להיעזר בנרות ויטמין סי או פרוביוטיקה, גם הם ללא מרשם רופא.

 

דלקת נרתיקית: תכשירים אנטיביוטייים רבים כמו קלינדאמיצין ניתנים לעתים על ידי הרופא, תחת מרשם. במקרים של דלקת הנגרמת על ידי פרזיט, הטיפול כולל נרות וגינליים אנטי פרזיטריים כמו מטרונידאזול, תחת מרשם רופא.

 

גיל המעבר: ירידת האסטרוגן בגיל המעבר עלולה לגרום לתלונות רבות ובהן גם יובש בנרתיק. פרופ' אייל שיינר מסביר כי גם טיפול לגיל המעבר ניתן בנרות, כמו תחליפים הורמונליים במינון נמוך, או תכשירים ללא הורמונים הניתנים כדי להילחם ביובש. "כאן מומלץ לפנות לרופא הנשים, אם כי ישנם גם תכשירים הניתנים ללא מרשם רופא".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השימוש לרוב בטוח. נרות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים