שתף קטע נבחר

לראשונה בישראל: ניתוח לכריתת רחם ושחלות ללא צלקות

הניתוח החדשני שנערך בבית בחולים רמב"ם נעשה בשיטת לפרוסקופיה דרך פתחי הגוף הטבעיים, ללא שום חתך בבטנה של המטופלת. המנתח, פרופ' ליאור לבנשטיין: "הניתוח החדשני אמור להחליף את מרבית הניתוחים שמתבצעים היום בתחום הגינקולוגיה"

 

 

ניתוח חדשני: בימים האחרונים בוצע בית החולים רמב"ם בחיפה ניתוח להסרת רחם ושחלות ללא צלקות על גבי הבטן. הניתוח החדשני בוצע בשיטת לפרוסקופיה דרך פתחי הגוף הטבעיים, ללא שום חתך בבטנה של המטופלת. במהלך הניתוח נכרתו הרחם והשחלות דרך הנרתיק. כך למעשה, המטופלת עברה את הניתוח ללא צלקות בכלל.

 

עד היום ניתוחים מסוג זה נעשו בעזרת שלושה עד ארבעה חתכים בבטן אשר דרכם מחדירים שרוולי עבודה לצורך הכנסת כלי העבודה ומצלמה שבאמצעותם הצוות הכירורגי מבצע פעולות כירורגיות כמו כריתת רחם ושחלות. בתום הניתוח למטופלת נשארו בין 3-4 צלקות על גבי הבטן בקוטר של 5 מ"מ - 10 מ"מ כול אחת, לפי גודל החתכים.

 

בשנים האחרונות הצליחו הרופאים לבצע כריתת רחם ושחלות דרך חתך זעיר בודד בבטן אולם גם פעולה שכזו הייתה כרוכה בצלקות לכל החיים באזור הטבור בקוטר של כ-25 מ"מ כעדות לניתוח שעברה.

 

 

ללא צלקות בגוח. ניתוח לפרוסקופיה בהרדמה מלאה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ללא צלקות בגוח. ניתוח לפרוסקופיה בהרדמה מלאה(צילום: shutterstock)

 

היעד: לבצע את מרבית הניתוחים בשיטת הלפרוסקופיה

לפרוסקופיה היא שיטת ניתוח המבוצעת בהרדמה כללית. לאחר ההרדמה המנתח מחדיר מחט דקה לחלל הבטן ובאמצעותה מנפחים את חלל הבטן עם פחמן דו חמצני. לאחר הניפוח מחדירים 3-4 צינורות דקים בעובי של 5-10 מ"מ דרכם מחדירים מצלמה ועוד 2-3 מכשירים וכלים נוספים להשלמת הפעולות הכירורגיות.

 

באמצעות המיכשור מתוחכם מבצעים הצוותים הרפואיים את הטיפול תוך שהם צופים בכל הנעשה בחלל הבטן על גבי המסכים גדולים בחדר הניתוח. בתום הניתוח תופרים את החתכים בעור באמצעות תפרים נספגים או דבק ביולוגי.

 

"הניתוח הזה מבוצע רק במספר קטן של בתי חולים בעולם ולשמחתנו בקריה הרפואית רמב"ם הניתוח הזה בוצע בפעם הראשונה בישראל", מסביר פרופ׳' ליאור לבנשטיין מנהל היחידה לגניקולוגיה שביצע את הניתוח, "ביצענו ניתוח לכריתת רחם ושחלות ובנוסף בצענו פרוצדורה חדשנית לתיקון צניחה של אברי רצפת האגן בגישה לפרוסקופית דרך הנרתיק".

 

ישראל מצטרפת למספר מדינות מצומצם בה מתבצע הניתוח הזה. "בבלגיה בוצעו יותר מאלף ניתוחים כאלו ושם למדתי את הטכניקה הזו", מסביר פרופ׳ לבנשטיין, "גם בסין ובארצות הברית יש מספר מרכזים רפואיים מצומצם שיודע לעשות את הניתוחים האלו".

 

הניתוח החדשני אמור להחליף את מרבית הניתוחים שמתבצעים היום בתחום הגניקולוגיה בשיטת לפרוסקופיה דרך הבטן כולל – כריתת שחלות, כריתת רחם, כריתת שרירנים וכדומה. "היעד שלנו שבעוד כמה שנים את כל הניתוחים האלו נוכל לעשות דרך הנרתיק ולא נצטרך לנתח דרך הבטן", מוסיף פרופ׳ לבנשטיין. על פי הערכה בישראל בוצעו בשנת 2016 בוצעו אלפי כריתות רחם.

 

חשוב לציין שמדובר בניתוח עם כל הסיכונים שעלולים להתרחש בכל הניתוח.

 

במהלך אותו הניתוח הצליחו הרופאים לבצע גם תיקון רצפת האגן לאותה המטופלת – ובכך הפכו לבית החולים הראשון שמבצע את הניתוח הזה דרך הנרתיק ולא דרך הבטן. "בניתוח אנחנו מחזקים את דפנות האגן כדי לגרום לנרתיק לא לצנוח", מסביר פרופ׳ לבנשטיין, "רצפת האגן היא האזור הנמוך ביותר בחלל הבטן בנוי משכבה של שרירים, ורקמת חיבור אשר 'מחזיקה' את אברי האגן: שלפוחית השתן, הרחם, הנרתיק ועוד במקומם.

 

"לתפקוד רצפת האגן יש תפקיד חשוב בשליטה על הסוגרים ואף תורמת ליציבה התקינה של הגוף. גורמים שונים עשויים לגרום להיחלשותה של רצפת האגן, מה שעלול להוביל לצניחה מטה של אותם האיברים. בחלק מהמקרים יש צורך לבצע ניתוח כדי לחזק את אותם שרירים של רצפת האגן. "זו תופעה יחסית רחבה ועל פי הספרות כ-11% מהנשים יצטרכו בשלב כזה או אחר של חייהן לעבור את הניתוח הזה", מסביר פרופ' לבנשטיין. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון גולן
ביה"ח רמב"ם
צילום: דורון גולן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים