שתף קטע נבחר

מי אחראי להתייקרות החשמל?

מהחודש הבא יעלה תעריף החשמל בכ-6%, כך שכל משק בית ירגיש התייקרות של כ-250-300 שקל בשנה בחשבונות. הסיבות העיקריות: עלייה במחירי הדלקים והדולר וחוזה הגז הוותיק של חברת חשמל. מה עוד צפוי להתייקר?

שלשום הודיעה רשות החשמל כי מינואר יתייקרו התעריפים ב־6% עד להתייצבות ברף של כ־57.4 אגורות לקילוואט/שעה. בשבועיים הקרובים עוד תיתכן ירידה מסויימת, אבל גם אם תהיה כזו, היא לא תהיה משמעותית.

 

הרפורמה בחברת החשמל יוצאת לדרך

רפורמה אמיתית או שוד הקופה הציבורית? צפו ביו"ר חברת חשמל עונה לביקורת

 

אז למה בעצם שנשלם יותר על החשמל?

עליית המחירים נגרמת בעיקר עקב התייקרויות סל הדלקים והשינויים בדולר. הגז הנוזלי שחברת חשמל משתמשת בו תרם כ־0.5% להתייקרות, אבל שלושת הסעיפים הבאים היו משמעותיים יותר: עליית מחירי הפחם הוסיפה 3% לתעריף, כניסת מתקנים סולאריים חדשים שסובסדו עוד לפני 5 שנים על ידי המדינה תרמה עוד 3% לעליית המחירים, והתייקרות חוזה הגז של חברת החשמל.

ייצור חשמל מפסולת (צילום: shutterstock)
כל משק בית ירגיש התייקרות של כ-250-300 שקל לשנה(צילום: shutterstock)
 

חוזה הגז היה אמור להיות מוצמד למחירי הפחם או מחירי הדלקים, אלא שמשרדי הממשלה חששו שהוא יתייקר ללא הגבלה ולכן עוד ב־2012 הם הצמידו אליו את מדד המחירים האמריקאי (CPI), וכן תוספת אחוז אוטומטית בכל שנה מ־8 השנים הראשונות בחוזה. כך שחוזה הגז של חברת חשמל ימשיך להתייקר עד 2021, ובפעימת ההתייקרות הנוכחית הוא "תרם" כ־2.5% לעלייה בתעריף.

אינפו כלכלה חשמל התייקרות מחירים ()

ירידה בטווח הארוך

גם יו"ר מליאת רשות החשמל אסף אילת אמר אתמול בכנס אילת איילות לאנרגיות מתחדשות כי ההתייקרות "מקורה בשינויי שער הדולר והדלקים, כמו גם התייקרות חוזה הגז של חברת החשמל. מדובר במשק סגור ואי אפשר להעביר עלויות ממקום למקום. אני עוד לא יודע מה יקרה בשנה הבאה, אבל ככל שהשנה מתקדמת כך יש יותר אינפורמציה. בטווח הקצר המחירים לא יירדו, אבל ההתייעלות תגיע ובטווח הארוך תעריפי החשמל יירדו".

אינפו כלכלה חשמל התייקרות מחירים ()
 

 

העלייה המתוכננת בתעריף החשמל תפסה את שר האוצר משה כחלון בביקור בארה"ב, כאשר מבחינתו, לא מדובר כמובן בחדשות טובות. במה שקשור לתעריפי החשמל לבדם, כל משק בית ירגיש התייקרות של כ־250־300 שקל לשנה. אלא שהתייקרות בתעריף החשמל תייקר גם את תעריפי המים (מתקני המים הם צרכני החשמל הכבדים במשק) ובהמשך היא עלולה להגיע לכלל המוצרים והשירותים. במלים אחרות: כשהחשמל יקר והמים יקרים, אז גם הקוטג' שלנו בדרך להתייקר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים