שתף קטע נבחר

צילום: דובר צה"ל, אביהו שפירא

מבצע "מגן צפוני": מתי זיהה צה"ל את המנהרות ומה ניתן לחשוף

כבר במלחמת לבנון השנייה נחשפו חיילי צה"ל לתשתית התת-קרקעית של חיזבאללה. מאז חפר הארגון את המנהרות כחלק מהתוכנית לכיבוש הצפון. אחרי צוק איתן האיום כבר הפך למוחשי

  

 

אז איך התגלגל פרויקט המנהרות של חיזבאללה, שהיום (ג') פורסם כי צה"ל פועל לסכלו כבר במהלך מלחמת לבנון השנייה ב-2006 נחשף לוחמי צה"ל לתשתית תת-קרקעית של הארגון בדרום לבנון. בתום הקרבות החליט האו"ם להפוך את דרום לבנון לשטח מפורז ולאסור על העברת נשק לכל ארגון שאינו צבא, אולם על פי צה"ל, חיזבאללה המשיך בפיתוח רחב של תשתיות תת-קרקע (תחליף ל"שמורות הטבע") בדרום לבנון כחלק מהיערכותו ללחימה.

מצבע מגן צפון (צילום: אביהו שפירא)
גבול הצפון, היום(צילום: אביהו שפירא)

מצבע מגן צפון (צילום: דובר צה
.(צילום: דובר צה"ל)

על פי צה"ל, ב-2012 חיזבאללה החל בפיתוח תוכנית התקפה לתוך שטח ישראל, כולל כיבוש יישובים. שנה לאחר מכן, במסגרת המעקב אחרי תוכנית ההתקפה של חיזבאללה בחן צה"ל חשדות שלפיהם הארגון חופר ליד הגבול, אולם הבדיקה לא העלתה ממצאים.

 

ב-2014 במבצע צוק איתן נחשפה לעיני כל מערכת מנהרות התקפיות של חמאס החודרות מרצועת עזה לישראל. אחרי המבצע החלו תושבים בצפון הארץ להתלונן על רעשים מוזרים שהם שומעים מבטן האדמה ועל מבנים חריגים שקמו מהצד השני של הגבול, שמעלים חשש שחפירת מנהרות מתבצעת גם באזורם. מצה"ל נמסר אז: "הנושא נבדק על ידי כוחות ייעודיים ונשלל".

 

אולם בצה"ל הבינו שחמאס וחיזבאללה חולקים ידע משותף, מה שחיזק את הנחת העבודה שיכול להיות איום מנהרות גם בצפון, ולכן הוקם צוות טכנולוגי שהתמקד בבדיקתו. החל מ-2015 הרחיב צה"ל, כך נמסר היום, את תוכנית ההגנה בצפון ואמצעים טכנולוגיים החלו להיפרס במרחב במטרה לחפש את מאמצי המנהור.

 

לנוכח זיהוי ברור של מהלכי חיזבאללה לחפור מנהרות נקט צה"ל שורה של "אמצעים הגנתיים" בנקודות מסוימות בגבול, אומרים בצבא. בשלוש השנים מאז המשיך צה"ל לעקוב, באמצעים טכנולוגיים ומבצעיים, אחרי פעולות המנהור. לפני כמה חודשים זוהו חדירות תת-קרקעיות מפורשות לתוך השטח שמעבר לקו הכחול - ומכאן עיתוי המבצע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
מתוך המצגת של צה"ל
צילום: דובר צה"ל
מומלצים