שתף קטע נבחר

תיעוד מפתח המנהרה: מפעל הבלוקים במעוז חיזבאללה

ליד מטולה, מתחת לאף של כוח האו"ם: העבודה האזרחית במפעל הופסקה חודשיים אחרי סיום "צוק איתן" בדרום, וכבר לפני יותר משלוש שנים הוצבו שם גנרטור צבאי ועמדת שמירה. בלבנון פורסם תיעוד מהמפעל בכפר כילא, במטרה להראות כי במקום לא הייתה פעילות טרור

ממפעל בלוקים למנהרת טרור: בסרטון הדרמטי שחשף דובר צה"ל אמש, ובו נראה איש חיזבאללה מתקרב למצלמה שהציב צה"ל ונמלט עם פיצוץ המטען הקטן, נראו כנראה רגעיה האחרונים של המנהרה כשמישה, אבל אותה מנהרה שאורכה 200 מטר נחפרה ליד מטולה במשך תקופה ארוכה מאוד. היום (ד') פורסם בערוץ אל ג'דיד הלבנוני תיעוד של אותו "מפעל בלוקים", במטרה להראות כי הפעילות שם הייתה אזרחית, ולא פעילות טרור. צפו בתיעוד.

 

 

ב-2009 נראית עבודה אזרחית במפעל, שהופסקה באוקטובר 2014, חודשיים אחרי סיום מבצע "צוק איתן" בדרום. "המנהרה נחפרה ממבנה אזרחי שמשמש מפעל בלוקים אזרחי עד שנת 2014, מטרים ספורים מעמדת יוניפי"ל ומסיור יוניפי"ל, שמשימתם זה לאכוף את החלטה 1701", הרחיב אמש דובר צה"ל, תא"ל רונן מנליס.

פתח מנהרה מפעל בלוקים בכפר כילא לבנון ()
זהו "מפעל הבלוקים" שליד נחפרה המנהרה

פתח מנהרה מפעל בלוקים בכפר כילא לבנון ()

פתח מנהרה מפעל בלוקים בכפר כילא לבנון ()

 

 

אינפו גרפיקה מנהרות מלבנון לישראל ()
מנהרת טרור ממפעל בלוקים

אינפו גרפיקה מנהרות מלבנון לישראל (צילום: דובר צה
ממפעל למנהרה(צילום: דובר צה"ל )

אינפו גרפיקה מנהרות מלבנון לישראל (צילום: דובר צה
מתחת לאף של כוח האו"ם(צילום: דובר צה"ל )

תיעוד של צה
פעילי חיזבאללה במנהרה(צילום: דובר צה"ל)

"המעקב שלנו אחר המבנה הזה מ-2014 מראה שהפעילות האזרחית במבנה יורדת ומתחילה לעלות בו הפעילות הצבאית", הוסיף מנליס. "במסגרת הסממנים הצבאיים שעולים אנחנו מתחילים לראות פעילות חריגה במסווה אזרחי, של רכבים ומשאיות שמפנות עפר מתוך המבנה לשטח קרוב במרחב הכפר כילא, שלמעשה מפנים את העפר של בניין המנהרה. חיזבאללה מנסה להסתיר אותה גם מאיתנו, גם מתושבי לבנון וגם מיוניפי"ל".

 

באוקטובר 2015 זוהתה הופעת גנרטור צבאי במקום, וחודש לאחר מכן הוצבה שם עמדת שמירה. המנהרה נחפרה כנראה במשך לפחות שנתיים, ומתוך 200 המטרים שנחפרו - 40 מטר הם בשטח ישראל. עומקה של המנהרה 25 מטרים, גובהה ורוחבה שני מטרים - ואדם יכול ללכת בה בנוחות. יש לה מערכות חשמל ואוורור, ובניגוד למנהרות חמאס הדיפון בה הוא סלעי וטבעי.

 

 

פעילות לוחמי צה
(צילום: דובר צה"ל)

גבול ישראל לבנון ליד מטולה (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

פעילות צה
(צילום: AP)

תיעוד פעילות צה
(צילום: דובר צה"ל)

מנליס תיאר גם את הסרטון הדרמטי ואמר כי אתמול בבוקר, "דקות לאחר תחילת המבצע, אנחנו מחדירים בפעולה חשאית מצלמה לעומק 25 מטרים למנהרה, ודקות ספורות אחרי הכנסת המצלמה אפשר לראות פעילים של חיזבאללה נעים לכיוון המצלמה. הם מגיעים עד המצלמה עצמה, ולמעשה למצלמה מוצמד מטען קטן שבתהליך אחרי כמה דקות מוחלף למטען משמעותי יותר".

 

בכפר שממנו נחפרה המנהרה, כפר כילא, מתגוררים קרוב ל-15 אלף שיעים. הוא סמוך מאוד לגבול ולמעבר פאטמה, משתרע על גבעות וגובהו כ-700 מטר מעל פני הים. בשנות השמונים רבים מתושבי הכפר שירתו בצד"ל, אבלך לאחר נסיגת ישראל חלקם נמלטו מהאזור ואחרים הצטרפו לחיזבאללה. בשנים האחרונות הכפר נחשב למעוז חיזבאללה.

 

במלחמת לבנון השנייה קיבלו תושבי הכפר התרעה לעזוב את בתיהם, ורובם אכן לא נשארו בכפר. כוחות חטיבת הנח"ל, שחלפו בו, לא נתקלו בתחילה בהתנגדות. בהמשך התנהלו באזור חילופי אש בין לוחמי החטיבה למחבלי חיזבאללה, וחיל האוויר הפציץ את המקום. ב-2012, בעקבות הברחות סמים רבות שנעשו באמצעות זריקת שקים מעל הגדר, נבנתה באזור חומת הפרדה.

 

"שיחפרו כמה שבא להם" 

נביה ברי, יו"ר הפרלמנט הלבנוני, אמר הבוקר כי הוא אינו מאמין לגרסה הישראלית על הימצאות מנהרה בכפר כילא. לדבריו, "הסיפור הישראלי בכפר מוטל בספק. לבנון מבקשת לקבל את הקואורדינטות שמציינות את המיקום המדויק של המנהרה וכן הוכחות לטענות הישראליות. אם הישראלים רוצים לחפור בשטח שהם כבשו - שיחפרו כמה שבא להם ויעשו מה שבא להם, אבל אם ירצו להמשיך את החפירות לתוך שטח לבנון זה כבר סיפור אחר".

 

במקביל, בעיתון הלבנוני "אל-גומהוריה" טענו כי מבצע הטיפול במנהרות הוא רק הכנה לפעולה גדולה יותר של ישראל: "האם המבצע הזה הוא רק כיסוי למשהו גדול יותר?" כתבו בעיתון, וציינו ברקע את פגישת ראש הממשלה בנימין נתניהו ביום שני בבריסל עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו וכן את פגישתו האחרונה של ראש הממשלה עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ואת העיסוק במפעלי הטילים המדויקים של חיזבאללה בביירות בפגישות.

 

בעיתון "אל-קודס אל-ערבי" ראיינו תושבים בדרום לבנון, בהם תושבי הכפר כילא. אחד מהם אמר: "אם היינו מפחדים - לא היינו פה. אנחנו חזקים יותר בזכות העמידה שלנו, העם שלנו, הצבא וההתנגדות. כל העסקים פה פתוחים, ובעזרת האל אנחנו מנצחים". ברקע לריאיונות ניתן היה להבחין בבירור ברצון להציג את המשך השגרה והשמירה על השקט בדרום לבנון.


פורסם לראשונה 05/12/2018 09:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים