שתף קטע נבחר

ההפתעה, הלמידה בעזה והתכנון: מאחורי הקלעים של "מגן צפוני"

אתרי הניסוי הסודיים בגליל, שיטת הקידוח שהופכת סלע לאבק ולוחם יהלו"ם שלא מסיר את עיניו מהמסך שמקרין תמונה מהמנהרה. בחיזבאללה עבדו לאט על כל מנהרה והעבירו את השברים לאתר במרחק 12 ק"מ. "זה לא כמו באוגדת עזה, זה סיפור אחר", אמר קצין בפיקוד הצפון. לפי הערכה, כוח של חיזבאללה היה עלול לנתק את כביש 90 שמוביל למטולה

 

 

 

חיזבאללה פעל בתוך המנהרות שחצו לישראל - ואז הופתע: פעילי חיזבאללה המשיכו לעבוד מתחת לאדמה בפרויקט המנהור ההתקפי נגד ישראל עד אתמול ב-5 בבוקר, כשהדרילרים והדחפורים הראשונים של צה"ל הגיעו לשטח. כעבור שעה קלה, דובר צה"ל חשף בפני התקשורת את היציאה לדרך של מבצע "מגן צפוני" לאיתור המנהרות שחצו לישראל והשמדתן.

 

סיור מעל למנהרה הבוקר (ד'), צמוד לחומה הגבוהה שחוצצת בין מטעי מטולה לכפר הלבנוני כילא, חשף קרקע שהלבינה מאבק הסלעים שצה"ל קודח כל העת לאיתור התוואי המלא של המנהרה, ופולט אותו מעלה ברעש הדף גדול אחת לשעה לערך.

 

בשמיים חג מסוק של יוניפי"ל, ארגון האו"ם שמפקח על יישום ההחלטה הבינלאומית על הפסקת האש שסיימה את מלחמת לבנון השנייה. אנשיו צפויים, ביוזמת ישראל, לבקר גם בתור המנהרה, משני צידי הגבול. באותן דקות עברה בכביש הלבנוני שנושק לגבול שיירה של האמרים צבאיים, שבתוכם חיילי צבא לבנון, בניסיון להפגין ריבונות מול הטענות הישראליות לפעילות ואף לשליטה של חיזבאללה במרחב. השקט נמשך גם היום באזור, אך המתיחות והחשש מתקרית שתצית את הגזרה ניכרים.

 

 

חיזבאללה צה
תיעוד העבודות בגבול הצפון(צילום: רויטרס)

חיזבאללה צה
חיילי צה"ל בגבול הצפון(צילום: רויטרס)


צה"ל נמצא רק בראשית העבודות לאיתור מנהרות חיזבאללה והשמדתן, ופועל בשלב זה בשלושה אתרים, גם בגליל המערבי, בצמוד לגבול. קצין בכיר בפיקוד הצפון לא פסל היום את האפשרות שהעבודות לאיתור המנהרות ולהשמדתן יימשכו חודשים ולא שבועות, בשל דפוסי הפעולה הייחודיים, השונים מאלה שהיו במנהרות שנמצאו באוגדת עזה. זאת, על אף שפרק זמן של שבועות הוא ההערכה הרווחת כעת בצבא.

 

באתר העבודות המרכזי ליד מטולה אף אין פתח "אנושי" למנהרה בצד הישראלי. לוחם מיחידת ההנדסה המיוחדת יהלו"ם יושב ושומר על המנהרה במהלך המשמרת שלו כשעיניו לא זזות ממסך לפטופ קשיח, שעליו מוקרנת תמונה חיה מתוך המנהרה שנמצאת 25 מטרים מתחת לרגליו. אם ירצה, ובסמכות מפקדו בדרגת סגן אלוף, הוא יפעיל בלחיצת כפתור מטעני חבלה מסוגים שונים, אם יבחין במחבלים נכנסים למנהרה.

חיזבאללה צה

חיזבאללה צה

מטען אל-הרג שכזה הופעל אתמול בבוקר כדי להרחיק פעילי חיזבאללה שירדו למנהרה כדי לבדוק הכצעקתה, ואם באמת נחשף פרויקט הדגל המסווג של חיזבאללה. באותו זמן, רובוטים מיוחדים משוטטים בתוך המנהרה, ממשיכים לסייע בחקר שלה. אמצעי לחימה טרם נמצאו במנהרה הזו או באחרות, אך כן אותרו פיגומים ומערכות חשמל שאפשרו לעבוד בה.

 

"בסוף בסוף, מי שקודח הם אזרחים מחברות פרטיות ששכרנו את שירותיהם, וזה אירוע מורכב", סיפר קצין אחר מהפיקוד. "הצבנו לטובתם לוחות מיגון גדולים שמאחוריהם יסתתרו באירוע אמת. זה לא 'גזור הדבק' מאוגדת עזה, זה סיפור אחר".

 

מתי מעט ידעו על הפרויקט, משני צדי הגבול. ההסוואה הייתה כה גדולה, שממפעל ה"בלוקים" בכפר כילא, שממנו סילקו את תוצרי חציבת המנהרה, הרחיקו משאיות את שברי הסלעים עד לאתר הטמנה שרחוק 12 קילומטרים מהכפר. מל"טים של חיל האוויר עקבו אחרי משאיות חשודות אלה בשנתיים האחרונות, ואמצעי איסוף אחרים של אוגדת הגליל הפיקו חלקים נוספים שהרכיבו את הפאזל מחודש לחודש.

 

על הקרקע ליד הגבול, בין עצי הפרי, צה"ל הטמין בשנה האחרונה חיישנים סיסמיים שדרכם ניתן היה לשמוע את החפירות. כאן, השוני הגדול בין מנהרות חמאס למנהרות חיזבאללה סיפק יתרון לצה"ל - האדמה בצפון קשה וסלעית, עם יכולת טובה להוליך את הרעש מעלה, עד לקו האדמה.

תיעוד של צה
(צילום: דובר צה"ל)

החשאיות כאמור הייתה אדירה גם בצבא, והקצינים הבכירים המעטים בפיקוד הצפון שידעו על התוכנית ביקרו את חבריהם באוגדת עזה כדי ללמוד על מנהרות הטרור, אך חזרו עם תשובות חלקיות: הדרילרים שחופרים בחול העזתי לא יעילים לאדמה הצפונית.

 

ניסויים ומודלי חפירה בגליל נעשו כל העת. הקצינים חיפשו חללים טבעיים בעומק האדמה, עד שגורמי המקצוע מיחידת יהלו"ם פיתחו את השיטה: לא קידוח ספירלי וקל יחסית כמו בעוטף עזה, אלא קידוח בדפיקה וסיבוב של ראש המקדח בקרקע הקשה כדי לרסק את הסלעים, עד שבשלב מסוים המקדח כבר לא פולט את אבק הסלעים, ואז קצין ההנדסה מכריז - 'הגענו למנהרה'. "כך למעשה הדחפורים והדרילרים שהגיעו אתמול לראשונה לשטח המנהרות באו כבר עם שיטת פעולה שנוסתה, ובוצעה בפעם הראשונה במבצע הזה", הסביר היום הקצין הבכיר.

 

פעילי חיזבאללה, אגב, חפרו באופן דומה אך עם ציוד קטן יותר, ואת תוצרי החציבה כאמור העבירו למפעל הבלוקים שבוואדי סמוך, שהיה על פניו נסתר ונמוך מזווית ראייה ישראלית. בשנתיים האחרונות, במקביל, ביצע הצמ"מ (צוות משימה מיוחד) שפיקד על התוכנית באתרי הניסוי בגליל ניסויים בטכנולוגיות נוספות, שסייעו בסופו של דבר לאתר את התוואי.

פעילות לוחמי צה
(צילום: דובר צה"ל)

"זה מאתגר מאוד לקחת תא שטח חשוד של 40-30 מטרים, ולצלוף בו את שני המטרים של המנהרה שכלל אינה חשופה מעלה", ציין הקצין. "לפי שיטה אחת קדחנו סטטיסטית עד לאיתור החלל התת-קרקעי, ובשיטה אחרת החדרנו טכנולוגיות שפעלו לפי שלילה".

 

במקביל, בצה"ל המשיכו בחשאיות גדולה אף יותר בתוכנית הנגד: רק בימים האחרונים שותפו קצינים רלוונטיים, ברמות של מפקדי פלוגות וגדודים מגדודי הגזרה ומחטיבת הקומנדו שמתגברת אותם, בעתיד לקרות. "הסתובבנו בגזרה, ורק מעטים מאיתנו ידעו שאנשי חיזבאללה חופרים לנו כעת מתחת לרגליים", אמר הקצין הבכיר. במקביל גובשה תוכנית ההגנה: כוחות תגבור גדולים חילקו ביניהם לבין גדודי הגזרה את עבודת המעקב והאחריות על שני צידי הגבול.

 

המנהרות של חיזבאללה לא היו גמורות כאמור, אך לפי אחת ההערכות בפיקוד הצפון הן לא בהכרח יועדו להטיל לשטח הישראלי את הכוח העיקרי של חיזבאללה, לתקיפת יישוב או מוצב ישראלי ונטילת בני ערובה או שבויים.

 

לפי הערכה זו, ייתכן שהכוח של חיזבאללה שהיה חודר ראשון דרך מנהרה היה נפרס על עמדות שולטות במרחב, תוקף במארב את כוחות צה"ל שמוקפצים לזירה, מנתק את כביש 90 שמוביל למטולה ומבודד את מרחב הפעולה עבור הכוח הגדול שיחדור באופן עילי מלבנון. זאת, חרף מכשולים הנדסיים שצה"ל פרס בשלוש השנים האחרונות בגבול, בעיקר במקומות מאוימים. עד כה הושלמו 11 קילומטרים של מכשול מתוך 130 הקילומטרים שבין החרמון לראש הנקרה.

 

השמדת המנהרות טרם החלה, אך לפי קצינים בפיקוד הצפון צפויות שיטות השמדה דומות לאלה המוכרות באוגדת עזה, ובעיקרן הזרמת חומרים שאוטמים את המנהרה. גם אופציית הפיצוץ של חלק מתוואי המנהרות נלקחת בחשבון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים