שתף קטע נבחר

שוטרים מתלוננים על אזרחים שהתלוננו נגדם בגין תקיפה - הסוף?

טענה שהגיעה לפתחו של נציב תלונות פרקליטים בנוגע לאזרח שהוכה על ידי שוטרים ומצא עצמו מואשם בתקיפתם נמצאה מוצדקת. בהחלטתו ציין הנציב כי לא ניתן לעבור לסדר היום במצב שבו שוטרים שסרחו ימשיכו בעבודתם: "הדעת אינה סובלת"

הנציב דוד רוזן (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
הנציב דוד רוזן(צילום: עופר עמרם)

לנציב תלונות הציבור על פרקליטים דוד רוזן נמאס מהתופעה הרווחת של הגשת תלונה מצד שוטרים כלפי אזרחים שהתלוננו נגדם בגין אלימות. בהתאם לתפישה זו, בכל פעם שאזרחים מתלוננים על אלימות שוטרים כלפיהם - הם נענים בכך שהשוטרים מגישים נגדם תלונה כאילו הם אלו שתקפו אותם.

 

בהחלטה תקדימית, שאותה הפנה גם לפרקליט המדינה ולמפכ"ל המשטרה, ציין השופט רוזן כי "דברים אלה מתיישבים עם הדעה הרווחת בקרב סנגורים, ולא רק בקרבם, כי תדירות, במקום שבו אזרח מתלונן על תקיפת שוטרים, תלונה זו לא תיוותר לבדה. בתגובה לתלונתו ייחקר האזרח בגין תקיפת שוטרים, ובסיומה של חקירה, יואשם לעיתים האזרח בתקיפת שוטרים בבית המשפט".

 

הנציב קבע כי לא ניתן לעבור על קביעות אלה כלא כלום. "הדעת אינה סובלת,כי שוטרים שסרחו, לכאורה, כמפורט לעיל, ימשיכו בעבודתם כ'עולם כמנהגו נוהג' וימשיכו לבוא במגע יומיומי עם אזרחים. לא יעלה על הדעת, שדברים חמורים וקשים אלה של בית משפט, יוותרו במקומם כאבן שאין לה הופכין".

 

החקירה הראשונית - על עבירות רכוש בלבד 

התלונה שבגינה קבע השופט רוזן הובאה להכרעתו על ידי סנגור, ועסקה באירוע שהתרחש ב-2013. לפי הנטען, מרשו של הסנגור נעצר על ידי שוטרים בחשד שהתברר בהמשך כשגוי. לאחר תקיפתו, נחקר האזרח בתחנת המשטרה על עבירות רכוש בלבד.

 

מאוחר יותר, ורק לאחר הגשת תלונה מטעמו של האזרח למחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) בשל האלימות שננקטה נגדו ונגד אמו, הוא הוזמן לתחנת המשטרה והואשם בעבירה של תקיפת שוטרים.

 

עבירת האלימות נגד השוטרים יוחסה לאזרח כ-10 חודשים לאחר האירוע, ורק לאחר שהגיש כאמור תלונה נגד השוטרים למח"ש. בהמשך הוא זוכה מכתב אישום שהוגש נגדו על ידי התביעה המשטרתית. בפסק הדין של בית משפט השלום נקבע כי מעצרו של האיש היה לא חוקי, וכי גרסתו עדיפה על גרסת השוטרים.

משרדי מח"ש (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
משרדי מח"ש(צילום: אלי מנדלבאום)

סנגורו של האזרח פנה למח"ש בדרישה לפתוח בחקירה נגד השוטרים. כשבעה חודשים לאחר מכן, קיבל הסנגור את תשובת מח"ש, שלפיה אין מקום לפתוח בחקירה פלילית. גם ערר שהוגש על החלטה זו נדחה.

 

לאחר בירור התלונה, קבע הנציב רוזן כי היא נמצאה מוצדקת, הן בכל הקשור לעיכוב הבלתי סביר והחמור אשר נפל באופן טיפולה של מח"ש בערר על ההחלטה לסגירת התיק, והן בכל הקשור להתנהגות השוטרים.

 

הנציב ממליץ להרחיק את השוטרים מתפקיד הכרוך במגע עם אזרחים עד לקבלת החלטה בעניינים. כמו כן, הנציב ממליץ לפרקליט המדינה לשקול, חרף חלוף השנים מקרות האירועים, להורות למח"ש לפתוח בחקירה נגד השוטרים, על כך שקשרו, לכאורה, לשבש בצוותא מהלכי משפט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
הנציב דוד רוזן
צילום: עופר עמרם
מומלצים