שתף קטע נבחר

נפגעתם בתאונת דרכים? כך תקבלו את מה שמגיע לכם

אשמים בתאונת דרכים? עדיין מגיע לכם פיצוי על נזקי גוף; מחפשים עו"ד זול? שכר הטרחה קבוע בחוק; תאונות הן מכת מדינה - אך מעטים יודעים את זכויותיהם. הנה מה שאתם צריכים לדעת. מדריך

אין כמעט יום שעובר מבלי שאנו מקבלים הוכחות רבות מדי לכך שתאונות דרכים הן מכת מדינה. למרות זאת, רבים מחזיקים בתפישות שגויות באשר לזכויות המגיעות להם אם נפגעו בתאונה, ומעטים יודעים למצות את זכויותיהם בזמן אמת. הסתייענו בעו"ד עמיקם חרל"פ המתמחה בדיני נזיקין, תאונות וביטוח, כדי לנפץ מיתוסים בתחום.

 

בג"ץ דחה את העתירה לחייב אופניים חשמליים בביטוח חובה

 

המיתוס: לא נקבל פיצוי אם התאונה באשמתנו

טעות: חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (פלת"ד) קובע שעל המבטח חלה אחריות מוחלטת למתן פיצוי בגין נזקי תאונות דרכים, ללא קשר לשאלה על מי מוטלת האחריות לתאונה (כאשר בידי הנהג המעורב ביטוח חובה ורישיון נהיגה כחוק).

 

התביעה מוגשת כנגד מבטחי הרכב שבו ישבת (בין אם כנהג או כנוסע), או כנגד מבטחי הרכב שפגע בך. כך למשל, אם חצית את הכביש בריצה במקום אסור ונפגעת על ידי רכב, עדיין אתה זכאי לתבוע את המבטח. אם קיים ביטוח חובה, שאלת האחריות לא משחקת תפקיד, והאחריות הביטוחית נותרת תקפה ומוחלטת.

נפגעתם מרוכב אופניים חשמליים? אם הרוכב אשם בתאונה - תוכלו להגיש נגדו תביעה לפי פקודת הנזיקין (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
נפגעתם מרוכב אופניים חשמליים? אם הרוכב אשם בתאונה - תוכלו להגיש נגדו תביעה לפי פקודת הנזיקין(צילום: שאול גולן)

המיתוס: נהג בלי ביטוח לא זכאי לפיצוי על תאונה

טעות: תוכלו לתבוע לא לפי חוק פלת"ד, אלא לפי פקודת הנזיקין. היתרון בהליך הוא שניתן לקבל פיצוי משמעותי ללא כפיפות לכיסוי ביטוחי ולכללי חוק הפלת"ד. ה"מוקש" הוא הנטל הדרוש להוכחת רשלנות מצד הפוגע.

 

המיתוס: עורכי הדין גובים שכר טרחה גבוה

טעות: שכר הטרחה קבוע בחוק הפלת"ד, וחברת הביטוח הנתבעת אחראית לשלמו. חישוב שכר הטרחה הוא 8% + מע"מ, אם לא הוגשה תביעה לביהמ"ש, 11% + מע"מ אם הוגשה תביעה והושגה פשרה, ו־13% + מע"מ אם התביעה הסתיימה בפסק דין לאחר שמיעת הראיות. "המשמעות הינה שכדאי לבחור פרקליט מנוסה ומומלץ שכן הוא לא עולה יותר", מזכיר עו"ד חרל"פ.

 

המיתוס: לא נקבל פיצוי על פגיעה נפשית

לא בהכרח: הדין הישראלי מכיר גם במקרים של נזק נפשי שאירע כתוצאה מעדות לתאונה. התנאים לקבלת פיצוי בגין מצב זה קשיחים ודורשים תנאי סף, כמו קרבה משפחתית לנפגע או נזק נפשי משמעותי, וכל מקרה נבחן לגופו.

 

זה יכול להיות הורה שצופה בתאונת דרכים המתרחשת לנגד עיניו כשהנפגע הוא בנו, או אדם שעצם קיום תאונת דרכים שבה הוריו ואחיו נפגעו יצרה אצלו השפעה נפשית הבאה לביטוי בנכות פסיכיאטרית, גם אם לא נכח במקום.

 

המיתוס: הפיצוי על כאב וסבל לא משמעותי

לא בהכרח: החוק קובע מתן פיצויים בגין כאב וסבל של כ־360 שקל ליום אשפוז, כאשר הסכום המקסימלי שניתן לקבל עומד כיום על כ־185 אלף שקל - שיינתן למי שנקבעו לו 100% נכות וזאת עד גיל 30. לאחר מלות 30 שנות חיים, יורד הפיצוי המגיע בנושא זה בשיעור של 1% לכל שנת חיים.

 

המיתוס: תאונת דרכים היא לא תאונת עבודה

לא בהכרח: תאונת דרכים יכולה להיחשב גם כתאונת עבודה אם קרתה בדרך לעבודה, בחזרה ממנה, או בזמן העבודה, כאשר נטל ההוכחה שהיא אכן ארעה באחד מתנאים אלה, מוטלת על הנפגע בתאונה.

 

השתהות בקבלת טיפול רפואי תרע את סיכויי ההכרה בתאונה כתאונת עבודה ע"י ביטוח לאומי, שהכרחית כדי לזכות בפיצוי. קבלת הפיצוי כרוכה בתהליך ביורוקרטי שלעיתים לוקח זמן רב, ורצוי שעו"ד שמתמחה בתחום ילווה את התהליך.

 

המיתוס: לא נקבל פיצוי אם נפגענו מרוכב אופניים חשמליים

טעות, אולם הנושא בעייתי: כיום יש מספר חברות ביטוח המכסות וולנטרי (בשונה מביטוח חובה), גם נזקי צד ג' כתוצאה מפגיעת אופניים חשמליים, ולכן חובה לברר אם יש לרוכב פוליסה כזו. בנוסף, אם הרוכב אשם בתאונה אפשר להגיש נגדו תביעה לפי פקודת הנזיקין.

 

אלא אם בעתיד הכנסת תחוקק חוק המשווה את חובת הביטוח של האופניים החשמליים לפוליסת חובה של רכב ממונע, לא תהיה זכאות לפיצוי כאשר הרוכב לא אשם בתאונה (אם נפגעתם כשצעדתם במסלול אופניים, לדוגמה).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים