שתף קטע נבחר

דו"ח העוני האלטרנטיבי: "כרבע מהילדים הנתמכים רעבים"

דו"ח עמותת "לתת" מעלה כי כ-2.3 מיליון איש, שמהווים כרבע מאוכלוסיית ישראל, חיים בעוני. מדובר על פער של יותר מחצי מיליון איש ביחס לנתוני הדו"ח הרשמי של הביטוח הלאומי לשנת 2017. מנהלי "לתת": "לציבור יש הזדמנות להחליט אם הבחירות יהיו על נושאים צבאיים או חברתיים"

 

לפי המדד, 2.3 מיליון איש חיים בעוני (ארכיון) (צילום: מוטי קמחי, גיל יוחנן) (צילום: מוטי קמחי, גיל יוחנן)
לפי המדד, 2.3 מיליון איש חיים בעוני (ארכיון)(צילום: מוטי קמחי, גיל יוחנן)

 

כ-26.5% מאוכלוסיית ישראל חיה בעוני - כך עולה מ"דו"ח העוני האלטרנטיבי" לשנת 2018 שפרסם הבוקר (ה') ארגון "לתת". מדובר בשני מיליון ו-345 אלף איש, מהם יותר ממיליון ילדים, המהווים כ-35% מאוכלוסיית הילדים בישראל. על פי הדו"ח, 553 אלף משפחות, שהן כ-21% מסך המשפחות בישראל, חיות בעוני. הדו"ח האלטרנטיבי של "לתת" מתפרסם לפני דו"ח העוני הרשמי של המוסד לביטוח לאומי לשנת 2018, אך השוואה לדו"ח הרשמי של השנה שעברה, שעל פיו בישראל חיים 1.8 מיליון עניים, מעלה כי יש פער של יותר מחצי מיליון איש בין שני הדו"חות - כגודלן של אוכלוסיית הערים באר שבע, חיפה וגבעתיים גם יחד.

נתוני מדד העוני לשנת 2018, על פי ארגון לתת   ()
נתוני מדד העוני לשנת 2018, על פי ארגון לתת

 

בשונה מנתוני הביטוח הלאומי, שמתבססים על מדד ההכנסה בלבד לקביעת קו העוני, הדו"ח האלטרנטיבי בוחן עד כמה האדם מסוגל למלא את צרכיו החיוניים - דיור, השכלה, בריאות, ביטחון תזונתי והיכולת לעמוד ביוקר המחיה. המדד, שפותח על ידי מכון ERI עבור ארגון "לתת", קובע אם משפחה נתונה במצב של היעדר עוני, עוני או עוני חמור, בהתאם למידת המחסור בה הוא נתון בכל אחד מחמשת הממדים.

 

על פי נתוני הדו"ח האלטרנטיבי, לא חל שינוי משמעותי בשיעורי העוני יחסית לשנה הקודמת. יחד עם זאת, בכל חמש השנים שבהם המדד מיושם, עלה כי בעיית העוני בישראל חמורה משמעותית מאשר כפי שמשתקף בנתונים הרשמיים.

 

נתוני מדד העוני לשנת 2018, על פי ארגון לתת   ()
נתוני מדד העוני לשנת 2018, על פי ארגון לתת

"לתת" ערכה סקר בקרב 1,004 נזקקים המקבלים סיוע מעמותות המזון השותפות של הארגון, שממנו עלה כי כ-80% מהילדים במשפחות הללו ניזונים בעיקר מפחמימות או לחם וממרחים. 34.5% מהילדים הנתמכים צמצמו בגודל הארוחות שלהם או דילגו על ארוחות שלמות וכ-24% מהילדים נתמכי הסיוע לא אכלו למרות שחשו רעב. 6% מהילדים נתמכי הסיוע קיבצו נדבות, אספו אוכל מהרצפה או מפחי האשפה או שנאלצו לגנוב.

 

כ-47% מההורים הנתמכים נאלצו לוותר על תחליפי חלב לילדיהם או לתת להם פחות מהכמות המומלצת. 55% מההורים נתמכי הסיוע נאלצו לוותר על רכישת תרופה או טיפול רפואי נחוץ עבור ילדיהם.

 

וינטרוב: "הילדים העניים לא יתרגלו לעולם" ()
וינטרוב: "הילדים העניים לא יתרגלו לעולם"

 

בקרב קשישים המצב לא פחות חמור ונראה שרבים מהם מסיימים את חייהם בעוני. על פי הנתונים, 92% מהקשישים שמקבלים קצבה לא מתקיימים ממנה באופן מספק. כשני שליש מהקשישים הנתמכים מדווחים כי הם אינם מצליחים לשמור על בריאות תקינה בעקבות מצבם הכלכלי הקשה, 58% מהם לא יכולים לבצע שיפוץ בביתם על מנת להתאימו למצבם וקרוב ל-90% מהקשישים הנתמכים אינם יכולים לעמוד בתשלומים עבור סיעוד.

 

עובדים אך עניים

הדו"ח האלטרנטיבי מראה כי עבודה אינה ערובה לחילוץ מעוני. בכ-77% מהמשפחות שמקבלות סיוע ישנו לפחות מפרנס אחד במשק הבית, ואצל כ-20% מהן - שני מפרנסים.

 

מממצאי סקר שנערך בקרב הציבור הרחב לצורך הדו"ח עולה כי 37% מהישראלים סבורים שהממשלה נמנעת מהצבת יעדים לצמצום העוני, משום שתוצאות לטווח הרחוק אינן מעניינות פוליטיקאים. עוד עולה כי 72% מאמינים שהטיפול בבעיית העוני נמצא בסדר עדיפויות נמוך או כלל אינו נמצא בסדר העדיפויות הלאומי.

 

יו"ר "לתת", ז'יל דרמון ומנכ"ל הארגון, ערן וינטרוב, מסרו עם פרסום הדוח כי "ייתכן שממשלות ישראל התרגלו לכך שיש כל כך הרבה עניים, אבל הילדים העניים לא יתרגלו לעולם, ובעזרת מדיניות מתאימה אפשר לתת להם תקווה לעתיד טוב יותר. על אף צעדים חלקיים שעשתה המדינה באמצעות יישום חלקי של דו"ח ועדת אלאלוף, בתחום הדיור או על ידי העלאת שכר המינימום, עדיין לא ניכר שינוי מגמה מהותי בשיעורי העוני, שנותרים גבוהים ויציבים. ישראל נכנסת לשנת בחירות, ולציבור הרחב ניתנת הזדמנות נוספת להחליט האם שוב יהיו אלה בחירות על נושאים צבאיים או שהפעם, גם הפערים החברתיים והנושאים הכלכליים יהוו רכיב משמעותי בקבלת ההחלטה - עובדה שתיאלץ את המפלגות מכל הקשת הפוליטית להתחייב לתוכנית לאומית לצמצום העוני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים