שתף קטע נבחר

האתגר הבריאותי הגדול של חולי הסוכרת

חולי סוכרת נמצאים בסיכון של פי 2-4 למוות כתוצאה ממחלה לבבית, בהשוואה לאנשים שאינם סוכרתיים. מדובר בנתון מטלטל ועל כן האתגר הגדול של כל חולה סוכרת הוא קודם כל לשמור על הלב שלו. איך עושים זאת?

בשיתוף אסטרהזניקה

 

לאורך השנים נהוג היה לחשוב כי החשש הגדול של חולים המתמודדים עם סוכרת מסוג 2 מתרכז בעיקר בחשש לאיבוד הראייה או קטיעת גפיים כתוצאה מסיבוכי המחלה, אך למעשה כיום ידוע כי הסיכון הגדול ביותר של החולה הסוכרתי הוא הלב והמוח.

 

בעשורים האחרונים ניכרת עלייה בחולי סוכרת סוג 2 בעולם המערבי וההערכה היא כי בשנת 2025 יהיו קרוב לחצי מיליארד חולי סוכרת בעולם. סוכרת הפכה למגפה של ממש לא מעט עקב השינויים בתזונה בעולם המערבי כולל תהליכי התיעוש והפיתוח עם העמסת קלוריות וסוכרים גדולה לצד הפחתה משמעותית בפעילות הגופנית.

 

למעלה משליש מחולי הלב הינם חולי סוכרת ו-2/3 מחולי הסוכרת מעל גיל 65 מתים בסופו של דבר ממחלות לב, כלי דם ואירועים מוחיים. על כן קרדיולוג חייב להיות חלק בלתי נפרד מהטיפול במחלה. צריך לזכור שבמקרים רבים החולים מאובחנים לאחר שהמחלה כבר פעילה אצלם מספר שנים או לאחר שנים שבהם הם היו במצב של "טרום סוכרת", ועל כן התערבות מוקדמת באורח החיים ובטיפול, כבר בשלבים מוקדמים מרגע האבחון יכול אולי להפחית את הנזק ללב.

 

המגיפה של המאה ה-21. סוכרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המגיפה של המאה ה-21. סוכרת(צילום: shutterstock)

 

הקשר בין מחלה לבבית וסוכרת

למחלת לב כלילית מספר גורמי סיכון כאשר אחד המשמעותיים שבהם הינו סוכרת. גורמים אלו נחלקים לגורמי סיכון 'הניתנים לשינוי' ולאלו ש'אינם ניתנים לשינוי'.

 

בקרב הגורמים הניתנים לשינוי אפשר למצוא את גורם העישון ולחץ הדם ובגורמי הסיכון שאינם ניתנים לשינוי נכנס המרכיב הגנטי. בעבר היה נהוג להחשיב את הסוכרת בקטגוריה של הגורמים 'שלא ניתנים לשינוי' אך היום אנו יודעים היטב כי סוכרת נכנסת לשתי הקטגוריות.

 

כך לדוגמה סוכרת עלולה להתפתח בעקבות דיאטה לא מאוזנת. בעולם המערבי ניכרת עלייה גדולה של התופעה וגם בארצות מתפתחות דוגמת סין והודו נצפית בשנים האחרונות עלייה בחולי הסוכרת בעקבות כלכלה עשירה בפחמימות ובעודף קלוריות יחסי. לצד זאת, היסטוריה משפחתית בהחלט מהווה גם היא גורם סיכון לסוכרת סוג 2.

 

חולי סוכרת נמצאים בסיכון של פי 2-4 למוות כתוצאה ממחלה לבבית, בהשוואה לאנשים שאינם סוכרתיים. מדובר בנתון מטלטל ועל כן האתגר הגדול של כל חולה סוכרת הוא קודם כל לשמור על הלב שלו.

 

ההבנה שסוכרת סוג 2 קשורה קשר הדוק לתחלואה לבבית ידועה מזה שנים ולאחרונה, ארגון הלב הבריטי הודיע שלאור העלייה המתמדת בשכיחות המחלה, עד שנת 2035 מספר התקפי הלב והשבץ באנגליה יעלו בכ-30%.

 

הדרך למנוע מסטטיסטיקה עגומה זו מלהפוך למציאות היא לנקוט פעולה מהירה ומוקדמת. חשוב לזכור שלעיתים ניתן למנוע סוכרת או לעכב את התפתחות המחלה ועל כן יש לקחת אחריות ולשנות את האופן שבו אנו חיים. גם בחולים סוכרתיים, בעזרת טיפול נכון, ניתן להקטין את הסיכון הלבבי שלהם ולמנוע אי ספיקת לב בעתיד.

  

כיצד סוכרת פוגעת בלב?

סוכרת הינה מחלה רב מערכתית הפוגעת כמעט בכל כלי הדם בגוף ולמעשה כמעט כל איבר בגוף יכול להיפגע כתוצאה מסוכרת. פגיעה בכלי דם קטנים ביותר דוגמת כלי הדם בעיניים עלולה להוביל להפרעות ראיה ובמקרים מסוימים עד לכדי עיוורון. פגיעה בכלי דם קטנים וגדולים בלב – תוביל לטרשת עורקים או טרשת בכלי דם אחרים המובילים דם לכליות, למוח, לגפיים ועוד. בנוסף, סוכרת פוגעת פגיעה ישירה בשריר הלב עצמו ובמיוחד ביכולת תפקוד ההרפיה שלו. כך למעשה לא מצליח הלב להעביר ביעילות את הדם לריאות מה שמוביל לקוצר נשימה ופגיעה בתפקודו.

 

מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי המוערך ה"ניו אינגלנד" (NEJM) מצא שאצל חולי סוכרת מסוג 2 אשר מצליחים לשמור על ערכי לחץ הדם תקינים וכן על ערכי סוכר וכולסטרול מאוזנים, ובנוסף הם אינם מעשנים, ניתן להקטין משמעותית את הסיכון שלהם לתמותה מאירוע לב או שבץ מוחי בהשוואה לאוכלוסייה מקבילה שאינה סוכרתית.

 

המחקר בחן מעל ל- 271,000 תיקים רפואיים של חולי סוכרת סוג 2 והשווה אותם לתיקים רפואיים של אוכלוסייה דומה ללא סוכרת. לעומת זאת, המחקר מצא שחולים שלא היו מאוזנים מבחינת רמות הסוכר, לחץ הדם, כולסטרול ועישון, היו ברמת סיכון גבוהה במיוחד - פי 10 - ללקות בהתקף לב, אי ספיקה לבבית או שבץ. אחד הסיבוכים השכיחים אצל חולי סוכרת סוג 2 הוא מצב של אי ספיקה לבבית, מצב בו הלב אינו מצליח להזרים רמות מספקות של דם לגוף – דבר שיתבטא בחולשה וקוצר נשימה במאמצים.

 

לנהל את גורמי הסיכון ולהפחית את הסכנה העתידית

הטיפול הנכון בסוכרת משלב טיפול המכוון גם להורדת ערכי הסוכר בדם (הסימן המובהק לסוכרת) אך גם לטיפול בגורמי הסיכון הנוספים במטרה לעכב את התהליך הטרשתי.

 

הדבר בהחלט אפשרי, גם אם הוא מחייב משמעת, שינויים באורח החיים והתמדה בטיפולים התרופתיים המתאימים:

 

1. פעילות גופנית - אורח חיים יושבני (מיעוט פעילות גופנית) מביא להשמנה המשמרת את הסוכרת הפעילה ואת התנגודת לאינסולין בגוף. פעילות גופנית היא בגדר חובה לכל אדם, אך לבטח לחולי סוכרת, ומסייעת להפחתה במשקל ושיפור מדדי הסוכר, לחץ הדם ורמות הכולסטרול.

 

2. הפסקת עישון – השילוב של סוכרת ועישון מעלה משמעותית את הסיכון למחלת לב כלילית. נכון שקשה להיגמל מעישון, אבל בהחלט משתלם, וזהו גם אחד מהמפתחות הבולטים להצלחה בשמירה על הלב.

 

3. תזונה נכונה - שינויי תזונה משמעותיים נדרשים כאשר מתמודדים עם סוכרת מסוג 2.

 

בין היתר על מנת להפחית במשקל ולשפר את מדדי הסיכון הנוספים. דיאטה ים תיכונית היא בדרך-כלל דיאטה מומלצת לסוכרתיים, אך חשוב להתייעץ עם תזונאי המתמחה בסוכרת סוג 2 על מנת לבנות תפריט מותאם אישית, כזה שיסייע לשלוט על המחלה, ולהביא להפחתת ערכי הכולסטרול ולחץ הדם.

 

4. טיפול תרופתי חדשני – מאז גילוי האינסולין שזיכה את מדעניו בפרס נובל לפני כמאה שנה התקדם הטיפול התרופתי בסוכרת במרוץ השנים ובשנים האחרונות עובר מהפכה של ממש. כיום קיימים טיפולים תרופתיים חדשניים אשר פועלים לא רק להורדת ערכי הסוכר בדם, אלא גם להפחתה במשקל וירידה בלחץ הדם. בנוסף, מספר מחקרים מראים שחלק מהטיפולים גם מסייעים להפחתה באירועים לבביים, ובמיוחד בהפחתה של אשפוזים חוזרים כתוצאה מאי ספיקת לב.

 

פרופ' חיים לוטן הוא מנהל המערך הקרדיווסקולרי במרכז הרפואי הדסה עין כרם

 

בשיתוף אסטרהזניקה

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התקף לב התקפת לב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים