שתף קטע נבחר

מה אוכלים בגליל המערבי?

החורף זו העונה היפה ביותר לטיול בארץ בכלל ובגליל בפרט - אבל מה אוכלים שם?

 

    (צילום: אנטולי מיכאלו)
מהמטבח הדרוזי באהבה: "המטבח של ג'נט" בכפר ג'ת(צילום: אנטולי מיכאלו)
   

הגליל המערבי הוא אחד מהאזורים הירוקים והטעימים בארץ, ויש שמגדילים לעשות ומגדירים אותו כפירנצה המקומית. בין הכבישים מתפתלים בינות ההרים, הים הכחול שברקע והטבע הפראי (יחסית למחוזותנו, כמובן) שמקשט את האזור, מתגוררת אוכלוסיה מגוונת למדי שמורכבת מיהודים, מוסלמים, נוצרים, דרוזים ובדואים. השילוב הרב תרבותי יחד עם התוצרת הגלילית שגדלה באזור, יצרו קולינריה מקומית מעולה ועדינה בטעמיה.

 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

אוכל ערבי של אימא - סינייה בשתי גרסאות

סיור קולינרי בגוש חלב (ג'יש)

לא רק סגירות - מסעדות חדשות בארץ

 

רוב תושבי האזור מתפרנסים מהתיירות המקומית ומאירוח ביתי, וישמחו לשתף אתכם בסיפורים המרתקים שעומדים מאחורי האוכל אותו הם מגישים. 

 

אז מה אוכלים שם? מאפים צרפתיים חלומיים, מאכלים כורדיים אותנטיים, בשרים ארגנטינאיים ותבשילים ברזילאיים. וזה עוד לא הכול: יש גם ייצוג מכובד לאוכל הדרוזי, שמבטא באופן מושלם את המושג "מטבח גלילי", ובחלק מהמקומות גם משמרים היסטוריה משפחתית ארוכת שנים שעוברת מדור לדור.

עוגיות מהמטבח הכורדי של "שולה משתולה" (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
עוגיות מהמטבח הכורדי של "שולה משתולה"(צילום: לין לוי)
  

צרפתי: תושה בייקרי

את המאפייה הבאה הקימו לפני כשנתיים תומר סויסה - בוגר קורס אפייה אצל הנס ברטלה ואצל אסטלה, ושחף אברהם. בזמן שסויה עוסק באפייה בקומה השנייה שבחלל הקטנטן, אברהם מנהל את החנות-בית הקפה שבקומה הראשונה.

   (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

בתוך החלל ישנם מדפים מלאים בעוגיות, קרקרים, עוגות בחושות וגריסיני, כולם מיוצרים במקום. במקררים נחים להם מגוון קינוחים אישיים ועוגות גדולות, ומהמטבח הקטן שבבית הקפה יוצאים פוקצ'ות, קרואסונים עם שוקולד, שקדים, פיסטוק, ריבת חלב ונוגט (13 שקלים). אבל עם כל הכבוד לכל אלה, גולת הכותרת כאן היא, ללא ספק, המאפים המצוינים שעשויים מבצק עלים אלוהי (13-9 שקלים). רק שימו לב: בימי שישי קשה למצוא כאן מקום פנוי, ובמרפסת הפתוחה מתקיימות מדי פעם הופעות אקוסטיות שמוסיפות לאווירה החגיגית וגם לכמות האנשים שמגיעים למקום.

   (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

קיבוץ ראש הנקרה, 052-8399795, ראשון-שלישי 17:00-8:00, רביעי-חמישי 22:00-8:00, שישי 14:30-7:30, כשר חלבי

 

גרמני: Jullius - בית מלאכה לזיקוק

יובל (ג׳וב) הרגיל הוא יליד הגליל שבמשך 25 השנים האחרונות מתגורר בתל אביב, מתוכן כמעט עשור היה עיתונאי ואף שימש בעברו כמבקר מסעדות של מגזין טיים אאוט תל אביב. בשנת 2006, במהלך נסיעת עבודה להולנד, הוא פגש את יוליוס שהפך לחברו הטוב, והדליק אותו על הרעיון להקים את מזקקת השיכר הראשונה מסוגה בארץ. 

 

ב-2014 הגיש הרגיל את חלומו ופתח את המזקקה שנקראת "יוליוס", על שמו של החבר שהתחיל עם ג׳וב את תהליך ההקמה ב-2008, אך כעבור שנתיים נפטר ממחלה.

 

המזקקה עצמה ממוקמת בחלל שכולל בר לאירוח, חביות עץ, בהן מתיישנים המשקאות, ומרפסת שצופה לנוף גלילי מושלם. במרכז המתחם, ניצבת המזקקה היחידה מסוגה בארץ שיוצרה בגרמניה ויובאה במיוחד עבור המקום. מה שלמעשה הופך את המזקקה ליחידה בנוף שלנו, היא העובדה שהיא מבוססת על המודל של המזקקות המשפחתיות הפועלות בצפון איטליה ובקלבדוס. בנוסף, זוהי המזקקה האקולוגית היחידה במזרח התיכון ואירופה כולה, שפועלת על אנרגיה סולארית.

    (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

הרגיל מייצר כאן תזקיקים משזיפים, משמשים ואפרסקים המזוקקים מהפרי עצמו, שעוברים תהליך יישון (כמו ברנדי) במשך חצי שנה לפחות, בתוך חביות ששימשו לפני כן להכנת יין לבן.

יובל (ג'וב) הרגיל (צילום: יח
יובל (ג'וב) הרגיל(צילום: יח"צ)
  

בארסנל המוצרים של ״מזקקת יוליוס״ אפשר למצוא משקאות בסגנון גראפה בעלי 45-40% אלכוהול, לא ממותקים ונטולי תמציות טעם. יש שם גם "ג'ין עכואי" המבוסס על ענבים במקום על דגנים, מה שהופך אותו לג'ין היחיד בארץ ללא גלוטן שגם כשר לפסח. ואם כל זה לא מספיק - תוכלו ללגום שם גם את משקה ה"מר" (Marc) דה גליליי שהוא, למעשה, תזקיק גפת ענבים אדומים השייך למשפחת הברנדי (והוא גם המר הראשון והיחיד שמיוצר בארץ).

 

מוצרים נוספים שמומלץ לנסות בעת הביקור שם: שנאפס אתרוגים ויוליוס ביטרס - דז׳סטיב המבוסס על 16 צמחים, אותם הרגיל מלקט בעצמו ברחבי הגליל.

 

קיבוץ חניתה, 04-9859944, ביקורים בתיאום מראש בלבד, כשר

 

 

יקי: מלון שטרקמן ארנה

הסיפור של המלון הזה מתחיל אי שם בשנות ה-50 בעיר נהריה, שנתפסה באותם ימים כעיר הנופש של המדינה הצעירה. סבא אלוויס שעלה ארצה מאוסטריה קנה שטח אדמה באזור, ואחת מבנותיו התאומות, ארנה, הקימה שם פנסיון. כעת, במקום הפנסיון פועל שם מלון בוטיק קסום עם 30 חדרים ואווירה ייחודית שנוצרת בזכות שילוב בין אלמנטים של וינטאג׳ ובוטיקיות, שמתבטאת בפרטים הקטנים ביותר. את המלון מנהלים כיום הדור שלישי של המשפחה - חנה, שהתחתנה עם מיכאל - האחיין של ארנה, וארבע בנותיה: אורנה, שירן, דפנה והודיה.

    (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

לאורך כל השבוע, מגישים במלון ארוחות בוקר המיועדות לקהל הרחב (85 שקלים לסועד) וכוללות בופה עם מגוון לחמים, ביצים, פשטידות ומאפים, סלטים, דגים, גבינות וממרחים.

 

אבל עם כל הכבוד לכל אלה, גולת הכותרת בארוחה הוא השטרודל האוסטרי אמיתי שעשוי מבצק פריך וחמים וממולא בתפוחי עץ ואגוזים. את השטרודל הזה אפשר לטעום גם במסגרת שעת ״קפה ומיט כוכן״ המתקיימת במלון מדי יום בשעה 17:00, אז מוצע במקום בופה ששל נשנושים וממתקים, יין, קפה ותה והמאפה המשפחתי, כמובן, שהמתכון שלו עובר מדור לדור במשך כ-70 שנה.

    (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
   

ז׳בוטינסקי 29 נהריה, 04-9920170, ראשון-שבת 10:00-7:00, כשר

 

פולני: רושקה

בית קפה הפועל ביישוב מתת בימי שבת בלבד, ונמצא מעל גלריית הרהיטים של האומן יובל תלם. המקום עצמו הוקם ב-2009 כתוצאה מהביקוש של מבקרי הגלריה לאתנחתא קצרה של קפה ועוגה, והוא קרוי על שם אמה של מירל'ה, בעלת המקום ואשתו של תלם. בחוץ, יש מרפסת עם נוף מדהים ואדניות של עשבי תבלין, מהם ישמחו בעלי המקום להכין לכם חליטות תה שונות.

   (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

בתפריט הביתי והמצומצם תוכלו למצוא קיש במילוי משתנה (52 שקלים), סלט קינואה עם עשבי תיבול (53 שקלים), לחם טבעוני שמירל'ה אופה בעצמה (22 שקלים), אותו אפשר לקבל לצד מזטים תוצרת בית הכוללים ריבה ביתית, זיתים, אנטיפסטי, גבינת שמנת וטחינה (50 שקלים כולל לחם) ויש גם מרק, הכול מעשה ידיה של מירה.

 

בגזרת הקינוחים יש כאן עוגת גבינה פולנית חגיגית שאימא רושקה הייתה מכינה באירועים מיוחדים בלבד, והיא לבד משמשת תירוץ נפלא להגיע למקום.  

 

מצפה מתת, 054-4371415/4, שבת 17:00-11:00, לא כשר

 

ברזילאי: יקב שטרן

ג'וני שטרן עלה לישראל מברזיל כשהיה בן 15, ובהמשך הפך לשחקן כדורסל בקבוצת הפועל תל אביב והיה ממקימי קבוצת הפועל נהריה. לאחר פרישתו מהכדורסל, החל לעבוד בתחום המלונאות ובמשך 37 שנים הועסק בחברה לכימיקלים. לקראת הפנסיה, החל שטרם לעסוק במה שהוא באמת אוהב - ייצור יין. את היין הראשון שלו הוא ייצר ב-1997, וב-2004 יקב שטרן הוקם באופן רשמי וכבר באותה השנה ייצר 1,200 בקבוקים.

   (צילום: לין לוי)
ג'וני שטרן. מכדורסל ליין(צילום: לין לוי)
  

שלוש שנים מאוחר יותר הגיעה המדליה הראשונה, וכיום מיוצרים ביקב 30 אלף בקבוקים בשנה ועל קיר התהילה שבמרכז המבקרים של היקב, כבר אין אף חלקה ריקה מרוב מדליות. באותו מרכז מבקרים יש גם מטבח, שבו שטרן מכין בסופי שבוע ארוחות טאפאס מפנקות שכוללות את תבשיל הברזילאי פיג'ואדה שעשוי משישה סוגי נקניקים, שעועית חומה ועוד דברים טובים (30 שקלים לטאפאס). את התבשיל הוא מגיש למבקרים על שולחן אבירים ארוך לצד אחד מיינות היקב (25-20 שקלים לכוס או 130-80 שקלים לבקבוק).

   (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

הענבים מהם מיוצרים היינות, גדלים בשלושה כרמים שונים הממוקמים ברמות נפתלי, בתובל וברמת הגולן. המלצה שלנו: תטעמו את הקברנה פרנק שמייצרים שם, שזכה בעבר במדליית זהב בתחרות בינלאומית. מה שעוד מיוחד ביקב הזה זה שהוא משתייך ל"יין נטו" - התאגדות של 15 יקבים ישראלים המחוייבים לייצר יין ללא שימוש בכימיקלים.

 

קיבוץ תובל, 054-3034361‏, מרכז המבקרים אינו כשר, היין של היקב כשר

 

ערבי: אל מרסא

מסעדת שף ערבית בעכו שנמצאת בבעלות השף עלאא מוסא, שמגישה תפריט המבוסס על התוצרת הימית של עכו בשילוב עם טעמים מהמטבח הערבי הגלילי.

 

צפו בעללא מוסא ובאמו מכינים יחד סינייה בשתי גרסאות:

המסעדה הוקמה לפני שש שנים, ושוכנת עד היום בתוך מבנה היסטורי שבו שכן בעבר המכס של האימפריה העות'מאנית, הצופה אל הים ואל סירות הדייגים שעוגנות על המים.

   (צילום: אפיק גבאי)
(צילום: אפיק גבאי)

 (צילום: יפית בשבקין) (צילום: יפית בשבקין)
(צילום: יפית בשבקין)
  

התפריט מציע אויסטרים וקדירת פירות ים ענקית (214 שקלים), מגוון מנות של דגים נאים כמו סביצ׳ה (48 שקלים) וקרפצ׳יו טונה אדומה (62 שקלים). מדי פעם, אפשר למצוא שם גם שרימפס קריסטל כחלק מהספיישלים של אותו היום. בעיקריות, מומלץ לטעום את מנת הדג ברמונדי המוגש מעל תבשיל פריקי (96 שקלים) ואת תבשיל הסינייה דג ים שמוגש עם טחינה לימונית, כרובית אפויה, בצל מקורמל ומג'דרה (119 שקלים).

 (צילום: יפית בשבקין) (צילום: יפית בשבקין)
(צילום: יפית בשבקין)

נמל הדייגים 13 עכו העתיקה, 04-9019281, ראשון-שבת 24:00-12:00, לא כשר

 

גלילי: גליל eat

פול ניירס הוא שף בוגר תדמור שעלה לארץ מאוסטרליה בשנות ה-80. אחרי שעזב את תחום הבישול, הקים את מיזם גליל eat בניסיון להנגיש לתיירים (וגם לשאר הציבור) שמגיעים לביקור בארץ, את המטבח הגלילי. כחלק מהמיזם, ישנם שמונה בתים מארחים בגליל המאפשרים חשיפה למסורת הבישול הדרוזית, הנוצרית, המוסלמית והכורדית.

    (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

במהלך הסיור, ירחיב ניירס על התרבות עצמה ועל סגנון האירוח של כל עדה ועדה, ואף יעניק הסברים מדויקים על כל תבלין בו משתמשים בני העדה במהלך הבישול. מלבד סדנאות בישול ואירוח בבתים, המיזם מציע גם סדנאות ליקוט וסיורים בשוקי האזור.

    (צילום: לין לוי)
פול ניירס(צילום: לין לוי)
  

בין היתר, ייקח אתכם נייר לסיור בכפר מג'אר שבו חיים 23 אלף תושבים מהעדה הדרוזית, הנוצרית והמוסלמית. שם תפגשו בשלנית בשם פנינה, שתשמח ללמד אתכם כיצד מכינים עלי גפן וקישואים, מקלובה, סלט טבולה וגם ז'לביה - שהוא לחם דרוזי מיוחד שאפשר למצוא רק בישובי הגליל. בסיום הסדנה, שאורכה כשעתיים, נערכת ארוחה בסגנון גלילי עם כל טוב. עלות השתתפות בסדנה - 250 שקלים.

 

לבירור הסדנאות ולהזמנת מקום: 055-8810727

 

ארגנטינאי: לה פמפה

מסעדת בשרים ביתית במצפה הילה, אותה הקימו בני הזוג אילנית וערן טבצ'ניק, יליד ארגנטינה. המסעדה ממוקמת בחצר עם נוף מדהים ובריכה, שם גם מוגשת הארוחה כולה.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

אז מה בתפריט? למנה ראשונה יגישו לכם כאן אמפנדס, נזיד בשר ושעועית, מרק בשרים מעושנים וצ'וריסוס, ולעיקרית תקבלו מגוון מנות בשר שנצלו במעשנה לצד ירקות מדורה, תפוחי אדמה ובטטות מעושנות. מבחר הבשרים כאן משתנה מדי שבוע וכולל פיקניה, שפיץ שייטל, אסאדו, סינטה, צלעות טלה, ספריבס, כתף ועוד.

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)
  

מחירה של הארוחה, כולל הקינוח, הוא 200 שקלים לסועד בוגר, 50 שקלים לילדים עד גיל 5 ו-100 שקלים לילדים בגילאי 11-6.

 

מצפה הילה, 052-2951177‏, חמישי-שישי 23:00-19:00, לא כשר

 

כורדי: שולה משתולה

בישוב היפהפה שתולה, מארחת שולה גלעדי - שיש המכנים אותה גם האימא הכורדית - את המבקרים לארוחה הכוללת גם הופעה במהלכה היא שרה את השירים של אמה ומספרת את סיפור חייה הלא שגרתי.

 (צילום: אנטולי מיכאלו)
(צילום: אנטולי מיכאלו)
 

התפריט אותה מגישה גלעדי כולל את מאכלי הדגל של העדה הכורדית, ביניהם קובה עם במיה, שיפטה (קציצות בשר), יפרח (בצל ועלי גפן ממולאים), לביבות תפוחי אדמה, צ'יפטה (עוף ממולא באורז, משמשים וצנוברים שמתבשל כל הלילה על הפלטה) ומרק "מז׳אורה" שמורכב מאורז, סלרי, מנגולד, בצל ירוק וקישואים. לסיום הארוחה היא מגישה תה, מאפים וריבות תוצרת בית.  

 

לתחום האירוח הביתי, גלעדי הגיעה אחרי קריירה של 33 שנים כגננת בגני ילדים. גלעדי היא לא רק בשלנית דגולה, אלא גם פרפורמרית מרתקת שכאמור, תפתח בפניכם דלת אל עולמה התרבותי של העדה הכורדית. האירוח שלה מיועד ל-50-10 סועדים, ומחירו נע בין 150-100 שקלים לסועד.

 (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

שתולה, 052-8366818‏, בתיאום מראש, כשר ללא תעודה

 

שוויצרי: שירת רועים

המחלבה היחידה בארץ שמייצרת גבינות בשיטות בהן משתמשים במחלבות באלפים השוויצריים. הקימה אותה מיכל מור מלמד, שבמשך עשור מייצרת במקום 28 סוגי גבינות ללא חומרי שימור, שעווה או צבעים למיניהם, אותן היא שוטפת על בסיס יומיומי. בין הגבינות שתמצאו שם: גבינה לקטית שמיוצרת על ידי שלושה אנשים בעולם, וגבינה טרמופילית בסגנון צרפתי.

 (צילום: מתן  שגיא)
(צילום: מתן שגיא)

 (צילום: מתן שגיא) (צילום: מתן שגיא)
(צילום: מתן שגיא)

הגבינות של מור מלמד גרפו בעבר שש מדליות במונדיאל דה פרומאז׳ - אליפות העולם לגבינות, והיא גם הישראלית היחידה הרשומה בגילדת הגבנים העולמית. לאחרונה, היא אף לקחה חלק בתחרות גבינות בינלאומיות שהתקיימה בנורבגיה, שם היא הייתה המתחרה הישראלית היחידה והגבינות שלה הגיעו למקום ה-16 מתוך 3,500 מחלבות מכל העולם.

 (צילום: שירת רועים) (צילום: שירת רועים)
(צילום: שירת רועים)

בסופי השבוע, סמוך למחלבה, פועל בית קפה שבו מגישים בראנצ'ים נטולי ביצים המורכבים ממנות חלביות מקוריות כמו לחם פונדו (70 שקלים), קיש רועים (45 שקלים) ופנקוטה מלוחה (38 שקלים).

 

קיבוץ לוטם 04-6787161, 052-2548052, שישי-שבת וערבי חג 10:00-18:00, הגבינות כשרות, המקום חלבי כשר ללא תעודה

 

דרוזי: המטבח של ג'נט

ג'נט היא מאמא דרוזית לבבית מהכפר ג'ת, שפותחת את ביתה ומציעה אירוח דרוזי כהלכתו. במהלך הביקור אצלה היא תכבד אתכם במאפים שונים שהיא מכינה בעצמה, עלי גפן ומג'דרה, תבשיל סינייה, סלט טאבולה, קובה ממולאת בבשר, מקלובה ומאכלים אותנטיים נוספים המאפיינים את המטבח הדרוזי.  

    (צילום: אנטולי מיכאלו)
מאמא ג'נט(צילום: אנטולי מיכאלו)

לצד האוכל המסורתי, ג'נט תספר לכם על מנהגי העדה במהלך אירוח ובכלל ותחשוף בפניכם את תהליך ההכנה של חלק מהמנות אותן היא מגישה במהלך הארוחה. לסיום, תקבלו שם קפה דרוזי מבושל ומאפים מתוקים. המחיר לסועד אחד הוא בין 100-80 שקלים.

 

יאנוח ג'ת, בתיאום מראש בלבד, 054-6503090‏, לא כשר

 

פסטיבל החורף הקולינרי בגליל המערבי יתקיים בסוף השבוע הקרוב (22-20 בדצמבר) זו השנה השביעית, והפעם ייערך בסימן הכריסמס. במסגרת הפסטיבל, ייערכו סיורי אוכל מיוחדים, סדנאות להכנת מאפים, גבינות וקינוחים, סעודות חגיגיות במסעדות האזור וסיורי ליקוט.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אנטולי מיכאלו
מה אוכלים בגליל המערבי?
צילום: אנטולי מיכאלו
מומלצים