שתף קטע נבחר

מנכ"ל משרד האוצר: "גם באסם ראו את המחאה"

מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, התייחס בראיון מיוחד באולפן ynet למשא ומתן הלילי שניהל שר האוצר, משה כחלון, עם חברת אסם - ושבעקבותיו הודיעה קמעונאית המזון כי תקפיא ייקור שליש ממוצריה: "אנחנו לא מתייחסים לאיומים של חברות שמנסות להעלות מחירים". צפו בראיון המלא

 

 

"גם אסם ראתה את המחאה" - כך אמר הבוקר (ד') מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, בראיון באולפן ynet. את הדברים אמר על רקע הודעתה של החברה כי בכוונתה לדחות את ייקור שליש ממוצריה בעד 4.5%. "אסם ראתה את גל המחאה שהולך ועולה, וחלק מהשיקולים שהם עשו זה איך המותג אסם שומר על עצמו", הבהיר.

 

כחלון לחץ ואסם התקפלה: דוחה את העלאת את המחירים

טרה נגד כחלון: אם המחירים לא יעלו – זה יסכן את אספקת החלב ומוצריו לציבור

מחירי הביצים יירדו ב-1.2% בלבד

יו"ר רשות החשמל: המחיר לצרכן אמור להתייקר ב-7%, הסכם הגז - לא מספיק טוב

  

קדמו להחלטה שיחות שקיימו שר האוצר והנהלת החברה שנמשכו אל תוך הלילה. "אני לא רוצה להתייחס לפגישה", אמר באב"ד, "אני רק יכול להגיד ששר האוצר אמר בתחילת גל ההתייקרויות שהוא הולך לטפל בזה לעומק ולגרום לכך שלא יהיו את אותן עליות ושרמת יוקר המחייה לא תיפגע. זה מה שאכן קרה אתמול בערב, וזה צעד ראשון מיני רבים שכרגע נוקט בהם משרד האוצר כדי לטפל בגל ההתייקרויות ולדאוג שהוא יהיה מינימלי עד כמה שאפשר".

 

אנחנו מדברים כאן על דחייה, נכון? יכול להיות שזו עסקה פוליטית שתחזור אלינו אחרי הבחירות?

 

"אני לא רואה בזה עסקה פוליטית ואני לא חושב שהיא עסקה פוליטית. בסוף היום מה שחשוב זה שאזרחי מדינת ישראל היו אמורים ללכת לסופרמרקט ולקנות את מוצרי אסם שהעלו את מחיריהם, וכרגע מה שקורה אחרי הפעולות שנקט שר האוצר והצוות המקצועי זה שאזרחי ישראל ילכו לסופרמרקט ולא יספגו את עליית המחירים הזו. מה יהיה בעתיד? קטונתי".

קטשופ של אסם. הקפיאה בינתיים את ההתייקרות ()
קטשופ של אסם. הקפיאה בינתיים את ההתייקרות

אסם היא לא החברה היחידה בשוק שרצתה להעלות מחירים. אמר לנו שר האוצר שאין לזה שום סיבה. למה החברות האלה מתעקשות לייקר?

 

"בדרך כלל כשמגיעים למצב כזה שמתחיל איזשהו גל - הרבה חברות אומרות: 'גם אני ארכב על הגל הזה ואראה איך אני ממקסמת את הרווחים שלי'. ברור שכאשר ההוצאות לא עולות בצורה משמעותית, ומצד שני מעלים את ההכנסות ואת המחיר שגובים מהצרכנים - אז הרווחים עולים; וכל חברה, וזה בסדר, יש לה מטרה מרכזית שאפילו מופיעה בחוק החברות - להשיא את רווחיה עבור בעלי מניותיה. זה בסדר וזה לגיטימי שינסו לעשות את זה.

 

"מצד שני, בשביל זה קיימת הרגולציה, בשביל זה קיים משרד האוצר ובשביל זה יש שר אוצר במדינת ישראל - כדי לייצר את האיזון הזה בין מה הן העלאות לגיטימיות לבין מה הן לא העלאות לגיטימיות. אנחנו לא מסתכלים רק על עצמנו, אנחנו משווים את עצמנו למחירים בעולם ובמוצרי המזון. למשל, יש בלא מעט מהמוצרים פערים מאוד גדולים בינינו לבין הממוצע ב-OECD - וזה נכון גם במחירי המזון וגם במחירים אחרים".

 

"פתאום הגיע איזה גל"

לדברי באב"ד, "בשנים האחרונות מה שקרה זה גם ירידת מחירים. בפועל אנחנו יודעים מה קרה למדד מחירי הצרכן ב-3.5 שנים האחרונות מצד אחד; ומצד שני השכר הממוצע עלה מאוד. ההכנסה הפנויה של אזרחי ישראל עלתה בסדרי גודל של 15%-17%, במיוחד בעשירונים התחתונים, מה שבעצם מצמצם את הפער בין העשירונים העליונים לתחתונים. בנוסף, ההכנסה הפנויה של העשירונים התחתונים עלתה, וכך מתאפשר להם לצרוך יותר ולפנות יותר הכנסות לצורך הצריכה, ככה שהמצב באופן כללי במדינת ישראל השתפר בצורה משמעותית".

 

"פתאום הגיע איזשהו גל שהתחיל לפגוע בכל המאמצים והתוצאות שהשיג שר האוצר בשנים האחרונות בהורדת יוקר המחייה וצמצום הפערים", המשיך באב"ד, "ושר האוצר במסגרת המדיניות שלו הנחה אותנו, את הדרג המקצועי, לעשות הכל כדי לעצור את זה במקומות שאנחנו רואים שזה לא לגיטימי".

 

איך משכנעים חברה כמו אסם לדחות את העלאת המחירים? היה צריך לקרות כאן משהו. אנחנו יודעים שזה גם קשור באסם הבינלאומית.

 

"קודם כל לא מאיימים, אנחנו לא גופים שמאיימים. השיח המקצועי שיש בין הממשלה לבין אסם בוודאי שלא אנחנו נוציא אותו החוצה ולא אנחנו נדליף מה קורה בשיחות. אני יכול להגיד דבר אחד - אסם ראתה את גל המחאה שהולך ועולה, ראתה את המשמעויות שיש להעלאת המחירים גם כלפי המותג שלה וגם כלפי איך שצרכנים יסתכלו על החברה כשהיא מעלה מחירים שלא מובן מדוע נעשתה ההחלטה על עליית המחירים הזו וקשה מאוד יהיה להסביר את זה, וחלק מהשיקולים שהם עשו זה איך מותג חזק וטוב וישראלי כל כך כמו אסם שומר על עצמו".

  (צילום: אורי דוידוביץ)
שי באב"ד באולפן ynet. "יש בשנים האחרונות גם ירידות מחירים"(צילום: אורי דוידוביץ)

אז אנחנו לא מדברים כאן רק על אסם. למשל אתמול טרה פרסמה הודעה נגד משרד האוצר: "אם המחירים לא יעלו זה יסכן את אספקת החלב ומוצריו לציבור". זה אמין, זה אמיתי? איך אתה מתייחס להודעה הזו?

 

"זה בסדר ולגיטימי שכל חברה תנסה לראות איך היא ממקסמת את הרווחים שלה ואיך היא גורמת לזה שהיא מצליחה להעלות את המחירים כמה שיותר. אנחנו רגילים לזה, זו לא פעם ראשונה".

 

אבל פה לא מדובר על מקסום רווחים, כאן מדובר על איום באספקת חלב לציבור.

 

"אנחנו רגילים לזה גם שבמסגרת הניסיונות להעלות מחירים נוקטים לפעמים באיומים; 'נפטר', 'לא יהיה חלב', 'בלתי אפשרי לספק את הצרכים של השוק המקומי'. בארבע השנים שאני נמצא באוצר שמעתי עשרות איומים כאלה מצד חברות ומצד גורמים. בסוף היום, אנחנו לא מתייחסים לאיומים האלה, אנחנו כן מתייחסים למה שנכון לעשות תחת זה שאנחנו מאזנים בין צרכי החברה לבין צרכי המשק וצרכי הצרכנים.

 

"הגורם המאזן צריך להיות כמובן הממשלה, במיוחד כשמדובר במחירים מפוקחים. לא לחינם המחירים האלה מפוקחים, על מנת לוודא שאותם מחירים שנמצאים בסביבת מונופול הם יקבלו מענה נכון יותר ופיקוח טוב יותר עבור הצרכנים מאשר דברים שנמצאים בשוק חופשי ומלא".

 

"לא יכול להתחייב שלא תהיה עליית מחירים"

אתם יכולים להתחייב היום שלא תהיה העלאת מחירים, לפחות לא במוצרי המזון?

 

"אני לא יכול להתחייב שלא תהיה העלאת מחירים בכלל. אני כן יכול להתחייב שכמו שראית את ההודעה של אסם הבוקר - נראה שינויים רבים במחירים גם של מוצרי מזון וגם בענפים אחרים. המשרד עובד לילות כימים. בשבוע האחרון שר האוצר מטפל בנושא הזה בכל הכוח - וזאת המשימה המרכזית שהמשרד מטפל בה. הבאנו לא מעט המלצות לשר איך ניתן לעצור את הגל הנוכחי - ואני יודע שהוא הולך לנקוט בפעולות בימים הקרובים על מנת לטפל בגל ההתייקרויות האלה".

 

מה המסר שלך לחברות האלה? יכול להיות שחברות אחרות רואות את השיחות עם אסם ואומרות - "גם אנחנו נאיים, אולי בסוף נקבל משהו".

 

"זה לא שיושבים עם שר האוצר, זה לא עובד בצורה כזו. המסר שלי לחברות הוא - תחושו את הציבור, תבינו מה קורה, תראו את הצרכנים ואת טובת הצרכן לנגד עיניכם ותעשו את השיקול ואת האיזון הנכון בין הצרכים של החברה - מה עלה לכם בהוצאות ואיזה תשומות התייקרו לכם - לבין העלאות המחירים שאתם רוצים להשית על הצרכן. ראוי שתעשו את האיזון הזה לבד ובצורה נכונה, כי ככל שזה לא ייעשה - אנחנו כרגולטור נפעל בכל האמצעים שעומדים לרשותינו והם לא מעטים.

 

"אי אפשר מצד אחד להגיד - אנחנו רוצים להגן על השוק המקומי ועל היצרנים המקומיים, ולתת להם או סובסידיות, או לחילופין לשים מכסים ומכסות מאוד גבוהים כדי שלא יהיה יבוא כי אנחנו רוצים להגן על החקלאות ועל השוק המקומי; ומצד שני, לסבול יוקר מחייה שלפעמים יכול להגיע ל-20%-30% יותר ממדינות ה-OECD והעולם. או שיש איזון נכון והמחירים לצרכן הם סבירים, או שנייצר תחרות מלאה - נוריד מכסים, נוריד מכסות וחברות בישראל יתחרו עם חברות בחו"ל על אותם מוצרים במחירים סבירים.

 

"אבל לא יכול להיות מצב שבו החברה מבקשת לאחוז את הצמיחה בשני הצדדים. גם מצד אחד, שמגן עליה במכסים ומכסות; וגם מצד שני, תיתן מחירים גבוהים או בלתי סבירים לצרכני מדינת ישראל. בדברים האלה אנחנו מתכוונים לטפל - ככל שנראה שהחברות חורגות בעליות המחירים מהתחומים הסבירים או ממה שנכון באיזון הזה לעשות".

"לא יכול להיות מצב שבו החברה מחזיקה את הצמיחה משני צדדים". צרכנית בסופרמרקט - אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"לא יכול להיות מצב שבו החברה מחזיקה את הצמיחה משני צדדים". צרכנית בסופרמרקט - אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

ההתייקרות בתעריפי החשמל תצטמצם? "זה יקרה בימים הקרובים"

בוא נדבר על מחירי החשמל. ישב כאן שר האוצר ממש לפני 48 שעות ואמר שתוך 48 שעות תהיה בשורה גם בנושא העלאת מחיר החשמל. כבר יש לכם משהו שאפשר לבשר לציבור?

 

"הבשורה הזאת מתגבשת, ממש בקצה שלה. לרשות החשמל יש עצמאות על התעריף לכל המשתנים ההטרוגנים שלה. מצד שני, יכולים להיות משתנים אקסוגניים ופעולות ששר האוצר נוקט, שמשפיעים על התעריף, ויכולים להוביל לכך שהתעריף יהיה שונה.

 

"שר האוצר יביא את החבילה הזו בפני רשות החשמל ויו"ר רשות החשמל, ד"ר אסף אילת, יחד עם המליאה יבחנו את תעריף החשמל מחדש. לאור החבילה הזו, אני מניח שאתם תראו ירידה משמעותית מאוד מהעלייה הצפוייה שהייתה אמורה להיות במחירי החשמל - ובסופו של יום, המחירים לא יעלו באותה המידה. זה יקרה ממש ממש ממש בימים הקרובים".

 

רק אתמול אמר יו"ר רשות החשמל בוועדת הכלכלה שצריך לעלות את תעריפי החשמל ב-7%. מה השתנה ביממה האחרונה?

 

"אנחנו עוד לא הבאנו ליו"ר רשות החשמל את הצעדים שאנחנו מתכוונים לנקוט, וכל עוד אין את אותם צעדים שמשפיעים על התעריף - צודק יו"ר רשות החשמל שהתעריף עולה. התעריף עלה כי שער החליפין השתנה ב-6%, מחירי הדלקים עלו בצורה משמעותית, נכנסו אנרגיות מתחדשות שעולות לא מעט כסף - ושלושת הדברים האלה, שהם לחלוטין בלתי נשלטים, גרמו לעלייה. צודק ד"ר אסף אילת שכשקורים דברים מעין אלה או בענפים אלה - התשומות עולות, עולים המחירים אז צריך להעלות את תעריף החשמל.

 

הרפורמה במשק החלב: "לא עושים דיל עם חברה ספציפית"

לגבי שוק החלב: הצלחתם להגיע לדיל עם המאפיות לגבי הלחם, אבל הוא יתייקר; וגם אסם רק דוחה את עליית המחירים - למה לא הגעתם לדיל כזה עם תנובה?

 

"בואו נעשה רק סדר - שוק החלב זה לא רק תנובה. תנובה היא חברה מרכזית בשוק החלב. אנחנו כן הגענו לרפורמה היסטורית במשק החלב, אותה הוצאנו לפני חודש עם כל הרפתנים והגוף המייצג שלהם, ובמסגרת ההסכם הזה הפחתנו את מחיר המטרה בצורה משמעותית; הורדנו את המכסים והמכסים ייצאו במתווה מאוד יורד ככה שיהיה אפשר לייצר תחרות".

 

ברגע שאתם בעצם לא מסכימים להעלות את מחירי מוצרי החלב המפוקחים ב-3.4%, ובסוף כבר אומרים שהם צריכים להעלות בכמעט 6%, הייתם יכולים לצאת בדיל עם תנובה - אנחנו ניתן לכם את ההעלאה של המוצרים המפוקחים לפי חוק, אבל בעצם אל תעלו את שאר המחירים של המוצרים.

 

"אנחנו לא עושים דיל עם תנובה, אין כזה דבר".

 

עשיתם עם אסם.

 

"לא עשינו דיל עם אסם. הייתה בקשה כלפי אסם ודין ודברים - ואסם התרצו. לגבי תנובה, הייתה בקשה דומה - ותנובה לא הסכימה. אנחנו לא עושים דילים עם חברה ספציפית, אנחנו עושים דילים עם הענף. כי כמו תנובה יש גם את טרה ויש חברות נוספות, ואנחנו לא יכולים לעשות כרגולטור בצורה לא שיוויונית דיל עם חברה אחרת.

 

"ביצענו רפורמה עם הענף הזה, שבמסגרתה לא רק הפחתנו מכסים. אני חולק עלייך מכל וכל שהפחתת מכסים לא מביאה להורדת מחירים. אני גם יכול להוכיח את זה - אמרנו שמחיר המטרה בהצהרה של הרפתנים והחקלאים ירד בצורה משמעותית. ברגע שמורידים את מחיר המטרה, מחיר הקצה של החלב בהגדרה יורד. זה בסדר שתנובה חולקת על זה ושולחת נציגים כדי להגיד למה הרפורמה שנויה במחלוקת".

 

זה לא רק תנובה, גם הרפתנים לא אוהבים את הרפורמה הזאת.

 

"אבל מה לעשות שהם חתומים עליה והארגון היציג שלה חתום עליה, ואנחנו הגענו לרפורמה הזו בהסכמה עם ארגון נציגים. איך הוזלנו את מחיר המטרה? באנו ואמרנו שהרפתות הקטנות צריכות להתאחד ורפת צריכה להגיע לפחות ל-1.2-1.3 מיליון ליטר, כי הרפתות הקטנות מייקרות מאוד את המחיר; שיפינו מאוד את הרפתות הקטנות.

 

"נתנו סובסידות מאוד גדולות בסדרי גודל של 400 מיליון שקל לכלל הרפתנים; ואז באות הרפתות הקטנות ואומרות - רגע, אלה שלא רוצות להתאחד ואלה שזה עסק ביתי ולא רוצות להיעלם מהעולם; למרות שמבחינת יעילות זה לא יעיל לייצר ברפת קטנה - והן עושות את הרעש.

 

"מצד שני, יש הרבה מאוד רפתות גדולות ויש את הארגון היציג שקיבל את הרפורמה - הם הצביעו על זה במועצה שלהן, הן קיבלו את זה, יש הסכם שהם חתומים עליו במסגרת הרפורמה הזו וגם הסכם חתום על מה הם מתכוונים להוריד את מחיר המטרה, שישפיע ישירות על מחיר החלב. לכן אני מציע לחכות עד שנחוקק את החוק הזה - ונראה מה יקרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים