שתף קטע נבחר

הבגידה של טראמפ בכורדים

זה נראה כמו טעות היסטורית: נסיגת ארה"ב מסוריה והפקרת הכורדים בידי אסד וטורקיה תפגע קשות באמינות האמריקנים כנותני החסות לקבוצות מיעוט במזה"ת, ועלולה להפוך בעלי ברית של וושינגטון – לאויביה. לכורדים אין ברירה אלא לבקש הגנה מפוטין. המחיר: ביטול האוטונומיה

אם נכונה הידיעה וארצות הברית, שהחלה להסיג את כוחותיה מסוריה, תפנה לחלוטין את חייליה מצפון-מזרח המדינה, יהיה זה חלום הבלהות של הכורדים שם וחגיגה לרוסיה ולציר הרשע של איראן, חיזבאללה והמשטר הסורי. הנסיגה האמריקנית מסוריה היא התגשמות חששם הגדול של הכורדים: במשך שנים הם עשו את עבודתם נאמנה כשנלחמו נגד השטן, הלא הוא דאעש, וכעת איש לא יודה להם על כך.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

 
לוחם כורדי עם הכוחות האמריקניים בצפון סוריה. איש לא יגיד תודה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לוחם כורדי עם הכוחות האמריקניים בצפון סוריה. איש לא יגיד תודה(צילום: EPA)
כוחות צבאיים כורדיים. לחמו בדאעש כשלרוסיה לא היה אכפת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כוחות צבאיים כורדיים. לחמו בדאעש כשלרוסיה לא היה אכפת(צילום: רויטרס)

בזמן שהכורדים נלחמו נגד "המדינה האיסלאמית", טורקיה רק עודדה מתנדבים להצטרף לארגון הטרור דרך גבולה, ומשטר אסד לא נקף אצבע נגדו כל עוד שירת את מטרותיו – חיסול האופוזיציה המתונה בסוריה. גם איראן וחיזבאללה נמנעו מהתמודדות עם דאעש, כדי להתמקד באינטרס האסטרטגי הצר שלהם – מאבק במורדים במערב סוריה, קרוב לגבול עם לבנון. רוסיה לא תרמה דבר למלחמה נגד מחבלי הארגון עד שהבינה כי הכורדים, בחסות אמריקנית, עומדים להשתלט על שדות הנפט של דיר א-זור במזרח סוריה, ואז, ב-2016, החלו רוסיה וצבא אסד במתקפת בזק לכיבוש האזור.
 
 

נשיא ארה
הנשיא טראמפ. עסקה סודית עם מוסקבה?(צילום: MCT)
 

כורדים בעיראק מניפים את דגל ישראל בהפגנה בעד עצמאות לחבל שלהם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כורדים בעיראק מניפים את דגל ישראל בהפגנה בעד עצמאות לחבל שלהם(צילום: AFP)

הכורדים, אם כן, הקריבו במלחמה את מיטב בניהם והכריעו את המערכה, אך כעת, כפי שהם חששו כל העת שֶיקרה, טוענים האמריקנים שמבחינתם המשימה הושלמה. אפשר להעריך שלאחר הפינוי האמריקני יתממשו כל האיומים נגד הכורדים, משום ש"הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" והחלק העיקרי שבהם, "כוחות הגנת העם" הכורדיים, לא יוכלו לעמוד מול הקואליציה של רוסיה, צבא אסד, איראן וחיזבאללה. המשטר הסורי איים בעבר פעמים רבות לחצות את נהר הפרת, הגבול הטבעי בין אזורי ההשפעה של רוסיה וארה"ב, ומה שמנע זאת ממנו עד כה היה החשש הרוסי מעימות עם האמריקנים. אם כעת יוסר האיום של צבא ארה"ב, יש להניח שהכורדים יצטרכו להתמודד בו-זמנית הן עם צבא אסד ובעלי בריתו לאורך הפרת, והן עם טורקיה, המאיימת בימים האחרונים לפלוש לחבל הכורדים מצפון.

החשש: אסד יחצה את הפרת. כוחות כורדיים ואמריקניים בצפון סוריה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
החשש: אסד יחצה את הפרת. כוחות כורדיים ואמריקניים בצפון סוריה(צילום: EPA)

יש להניח כי לכורדים לא תהיה ברירה אלא לבקש את חסותו של "בעל הבית" בסוריה – רוסיה. הרוסים יסכימו להעניק חסות לכורדים, מאחר שהם לא נקטו עמדה בעד המשטר הסורי או נגדו במהלך מלחמת האזרחים, אבל חסות זו והערובה לביטחונם יינתנו רק בתנאי שהכורדים יבטלו את האוטונומיה שלהם ולוחמיהם יסתפחו לצבא הסורי. שר החוץ הרוסי לברוב רמז על כך כבר בחודש מרץ, כשטען כי ארה"ב מנצלת את הכורדים למטרותיה, מעודדת אצלם נטיות בדלניות ומונעת מהם להכיר במשטר הסורי. לברוב אמר שלמרות זאת יחסה של רוסיה לכורדים לא השתנה – מוסקבה מכירה בתרומתם למלחמה בטרור, אך רואה בכך מלחמת הישרדות של אזרחים השייכים למדינה הסורית.

 

טראמפ לא מעודכן, דאעש כאן

אז בסיכומו של דבר, האם האמריקנים יפסידו או ירוויחו? הנוכחות האמריקנית בסוריה נועדה לשמש בעיקר למטרות אימון וייעוץ, והתמקדה בשני אזורים מרכזיים: האזור הכורדי בצפון-מזרח המדינה ובסיס א-תנף שבדרום-מזרחה. מספר הלוחמים האמריקנים שהוצבו בסוריה היה מוגבל למדי, ובאזור הכורדי, למשל, נפרסו כ-2,000 לוחמים בלבד. גם מספר הבסיסים האמריקניים בסוריה קטן יחסית.

הלוויה של לוחמי המיליציה הכורדית YPG שנהרגו בקרבות עם טורקיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הלוויה של לוחמי המיליציה הכורדית YPG שנהרגו בקרבות עם טורקיה(צילום: AFP)

העובדות הללו מעלות את השאלה: האם הנטל הכלכלי של אחזקת הכוחות האמריקניים בסוריה אמנם מעיק כל כך על משלם המיסים האמריקני? שהרי נוכחות מזערית זו הוכיחה את עצמה כיעילה מאוד בבלימת ההתפשטות האיראנית ובעיכוב שאיפות ההשתלטות של רוסיה ואיומי הכיבוש הטורקיים. ה"שלום" שהרוסים טוענים כי האמריקנים מונעים בעצם נוכחותם בסוריה הוא למעשה חזרה למשטר הדיכוי האלים של דיקטטורת אסד בסיוע איראן וחיזבאללה.

 

סוריה היא מדינה תחת כיבוש. יש בה רוב סוני הנשלט על-ידי עלווים ובני מיעוטים המסייעים להם. פינוי אמריקני פירושו לא רק "מכירה" של הכורדים, אלא כניעה מוחלטת לציר הרשע ומתן אור ירוק להשתלטותו על סוריה כולה. הפקרת הכורדים תהיה פגיעה קשה באמינותה של ארה"ב כנותנת חסות לקבוצות מיעוט במזרח התיכון, ועלולה אפילו להפוך את הכורדים מבעלי ברית לאויבים של אמריקה, כפי שקרה לשיעים בעיראק במלחמת המפרץ הראשונה, אחרי שצבא ארה"ב הפקיר את בעלי בריתו השיעים לידי סדאם חוסיין.

הלחימה באזור הג'ין נמשכת. לוחמים כורדים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הלחימה באזור הג'ין נמשכת. לוחמים כורדים(צילום: AFP)

האמת העגומה היא שהמלחמה נגד דאעש טרם הסתיימה, ולארגון יש עדיין כמה כיסים בסוריה. מנהיג הארגון, אבו בכר אל-בגדדי, עדיין מסתובב חופשי. רק היום דווח כי לוחמי דאעש נלחמים בכורדים באזור העיר הג'ין שבגבול עם עיראק ואף הוציאו להורג לא פחות מ-700 אסירים שהיו בידיהם. לדברי מפקד "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים", בכיס שנגדו נלחמים הכורדים כעת ישנם כ-5,000 לוחמים של דאעש, המוכנים להילחם עד למותם. כיס נוסף של דאעש בסוריה, גדול ממנו פי חמישה לפחות, נמצא מזרחה משם, בדיר א-זור.

 

האם הנשיא טראמפ אינו מעודכן? האם נרקמה עסקה בין ארה"ב לרוסיה שבמסגרתה מתבצע הפינוי האמריקני ושעדיין אינה ידועה? שאם לא כן, הרי שארה"ב עומדת לעשות טעות היסטורית.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם ומלמד ערבית באוניברסיטת חיפה בחוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם. ספרו "העלווים – היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
כורדים בעיראק מניפים דגל ישראל בהפגנה בעד עצמאותם
צילום: AFP
מומלצים