שתף קטע נבחר

תרופות פסיכיאטריות לילדים: בעד ונגד

כשילדים מתמודדים עם קשיים נפשיים, ההחלטה אם לטפל באמצעות כדורים או לנסות גישות אחרות עלולה להיות לא פשוטה בכלל, בייחוד למי שאינו מכיר את התרופות הקיימות ואת ההשלכות של השימוש בהן על ילדיו. איך בכל זאת מקבלים את ההחלטה הנכונה?

נראה כי ככל שהעולם מתקדם והטכנולוגיה מתפתחת, כך עולה גם שיעור הילדים (והמבוגרים) שמאובחנים עם הפרעות קשב וריכוז, חרדה, דיכאון, הפרעות על הספקטרום האוטיסטי או בעיות התנהגות קשות. התופעה עלולה להיראות מבהילה למדי אך ייתכן כי ההסבר לכך טמון דווקא בעלייה במודעות וכן בשיפור התנאים הסוציאליים הניתנים למטופלים ולבני משפחותיהם.

 

לדוגמה, ב-1980 עמד שיעור המאובחנים באוטיזם על חמש מכל 10,000 לידות. ב-2004 זינק הנתון הזה ל-60 בכל 10,000 לידות. העלייה הזאת זרעה בהלה בציבור ואפילו נקשרה למתן חיסונים לילדים, דבר שהוכח במחקרים כמוטעה. עם זאת, מומחים מעריכים כי הסיבה לעלייה היא ככל הנראה פשוט עלייה במודעות.

 

אל תתנו לילדים לברוח למסכים יותר מדי  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תתנו לילדים לברוח למסכים יותר מדי (צילום: shutterstock)

כשילדים מתמודדים עם קשיים נפשיים, ההחלטה אם לטפל באמצעות כדורים או לנסות גישות אחרות עלולה להיות לא פשוטה בכלל, בייחוד למי שאינו מכיר את התרופות הקיימות ואת ההשלכות של השימוש בהן על ילדיו. כדי לסייע לכם לקבל החלטה מושכלת יותר. ריכזנו בעבורכם את כל המידע החשוב על התרופות הנפוצות ביותר בקרב ילדים ובני נוער.

 

תרופות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז

אילו תרופות קיימות? לצד הריטלין, התרופה המוכרת ביותר בתחום, כיום ישנן מגוון חלופות כמו ריטלין LA, קונצרטה ופוקלין, וכן תרופות ממשפחת האמפטימינים, כמו אדרל (אטנט) וויאנס.

 

ניתן להשתמש גם במדבקות של התרופה דייטרנה, שמאפשרות לשלוט במשך ההשפעה על ידי הסרתן במידת הצורך. בשימוש במדבקות, החומר הפעיל לא עובר ישירות ממערכת העיכול לכבד, המפרק חלק גדול מהתרופה כבר במעבר הראשון, כמו בבליעה רגילה של תרופה. כתוצאה מכך, ניתן להשתמש במינונים נמוכים יותר של התרופה, אולם המחיר שלה יקר יותר מתרופות אחרות.

 

סטרטרה היא תרופה יוצאת דופן הפועלת במנגנון מעט שונה. היא איננה ניתנת לרוב כקו ראשון. התרופה מאפשרת תוצאות ארוכות טווח, אך מתחילה להשפיע רק אחרי כמה שבועות.

 

מתי לתת אותן לילדים? לרוב משתמשים בתרופות האלו רק מעל גיל שש ובמקרים של אבחון עם הפרעות קשב וריכוז. הנטייה היא להתחיל במינון נמוך ולהעלות אותו בהדרגה במידת הצורך, תוך בדיקה של היעילות אל מול תופעות הלוואי. ההשפעה של רוב התרופות היא נקודתית ונמשכת כמה שעות בלבד.

 

 

תרופות לטיפול בדיכאון ובחרדה

אילו תרופות קיימות? תרופות ממשפחת ה-SSRI - Selective Serotonin Reuptake Inhibitor שמבוססות על עיכוב קליטה חוזרת של סרוטונין. התרופה המוכרת ביותר היא פריזמה (פלואוקסטין).

 

מתי לתת אותן לילדים? את התרופות האלו עדיף לתת לילדים גדולים ולבני נוער, רק במקרה שפסיכיאטר אבחן כי הם סובלים מדיכאון, חרדה או הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD). התרופות האלו דורשות זמן עד שישפיעו וחשוב להיות מודעים לכך וגם להסביר זאת לילדים. יש להשתמש בהן רק תחת מעקב קפדני של גורמים מקצועיים.

 

קראו עוד:

זו ההשפעה של פורטנייט על הילדים שלכם

"אמא, זה לא אני, זה החבר הדמיוני שלי"

לחכות שאמא תחזור הביתה

 

תרופות לטיפול בפסיכוזה, הפרעה דו קוטבית, טורט ובעיות התנהגות קשות

אילו תרופות קיימות? התרופות השכיחות בקטגוריה זו הן תרופות אנטי פסיכוטיות לא טיפוסיות. אחת התרופות הוותיקות והנפוצות בילדים היא ריספרדיון (רספרידל), אך יש עוד רבות במשפחה זו.

 

מתי לתת את התרופה לילדים? תרופות אלו ניתנות רק כאשר פסיכיאטר מאבחן פסיכוזה או הפרעה דו קוטבית, כמו גם במקרים שבהם הוא מוצא אגרסיה חריגה או פגיעה עצמית בילדים. התרופה יעילה גם במקרה של תסמונת טורט. חשוב לקחת בחשבון שזהו טיפול שעלול להיות כרוך בתופעות לוואי, לרבות עלייה במשקל, עייפות ותנועות לא רצוניות של העיניים והפנים.

 

חשוב להסביר לילדים את תהליך השפעת התרופות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חשוב להסביר לילדים את תהליך השפעת התרופות(צילום: shutterstock)

אז להשתמש בתרופות או לנסות גישה אחרת?

כשמדברים על קשיים נפשיים, מתכוונים למעשה לקשת רחבה של הפרעות מסוגים שונים. חלקן מגיבות טוב יותר לתרופות ואחרות ייפתרו בצורה יעילה יותר דווקא בעזרת שיחות. יעילות השיטות גם משתנה כמובן מאדם לאדם אך חשוב לזכור כי בחלק גדול מהמקרים - התשובה נמצאת דווקא באמצע - בשילוב הנכון בין שתי הגישות.

 

אנחנו מציעים להורים שמתלבטים באיזו שיטה לבחור פשוט להתייעץ עם איש מקצוע שמכיר את הגישות השונות ויכול לגבש ביחד עם ההורים את האסטרטגיה המתאימה. כשיש בעיה רצינית שמציפה את הילד ומקשה עליו לתפקד – טיפול תרופתי יכול מאוד לסייע בטווח המידי אבל טיפול פסיכולוגי מעמיק יעזור לטפל בבעיה ממקום עמוק יותר שיבטיח תוצאות ארוכות טווח.

 

הבחירה לא חייבת להיות בגישה אחת על פני השנייה - ושילוב של שתי הגישות האלו יכול בהחלט להעצים את ההשפעה החיובית של הטיפול בטווח המידי והארוך כאחד. בהרבה מאוד מחקרים נמצא כי זהו השילוב המנצח, אבל חשוב גם להתאים את מעטפת הטיפול להעדפות של המשפחה ולצרכים הייחודיים שלה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

איך יכולים ההורים לסייע להצלחת הטיפול?

ההורים הם חלק בלתי נפרד מהטיפול וההצלחה שלו תלויה גם בהם. גם בטיפול תרופתי וגם בטיפול פסיכותרפי, חשוב שההורים ילוו את הילדים, יוודאו שהם נוטלים את התרופות כנדרש ויתמכו בהם כשהם מתמודדים עם קשיים.

 

הדבר הכי נכון שאתם כהורים יכולים לעשות זה לדבר עם הילדים, לשתף במה שאתם מרגישים ולהזמין אותם לשתף בעצמם. נסו לייצר דיון פורה ופתוח בבית. זהו הכלי החשוב והיעיל ביותר להתגברות על הקשיים.

 

נסו לברר כל הזמן מה קורה בעולמם של ילדיכם. אל תתנו להם לברוח למסכים יותר מדי והגבילו את זמן השימוש בהם. למשחקים כמו פורטנייט לדוגמה, יש הרבה יתרונות - הם עוזרים לפתח יצירתיות וליצור קשרים עם ילדים ברחבי העולם, אך הם לא מספקים חום, אינטרקציה אמיתית ושיתוף של רגשות, כמו שמתאפשר בשיחות בעולם האמיתי.

 

איתמר פסקל הוא פסיכולוג קליני, מומחה ומנהל מכון תל אביב לפסיכותרפיה וד"ר אנדה מסלר-חסידים היא פסיכיאטרית מומחית לילדים ולנוער.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נסו לברר כל הזמן מה קורה בעולמם של ילדיכם
צילום: shutterstock
מומלצים