שתף קטע נבחר

סיור חורפי באווירת כריסמס בשפרעם

רגע לפני חג המולד הצטרפנו לקבוצת מטיילים לסיור בעיר הצפונית, שבאופן מפתיע כלל גם ביקור בבית כנסת. "בשפרעם אנחנו מאמינים בדו-קיום, עכשיו אמצע החורף ולאנשים יש שמחה בלב"

 

 

 

גם הגשם הכבד, שירד כמעט כל הלילה, לא עצר את האנרגיות הטובות שנוצרו בסיור המאורגן באווירת הכריסמס המקומית - "עיד אלמילאד" - בעיר הצפונית שפרעם. את הסיור ההיסטורי והקולינרי שנערך ברחובות המקושטים של העיר ובבתי התושבים יזם ארגון "דרכים שלובות", שמפעיל במשך כל השנה סיורים תיירותיים ביישובים ערביים.

 

מהבית הלבן ועד נצרת: צפו בתמונות חג המולד מרחבי העולם

  

בגלל מזג האוויר הסוער, דוכני המזון המסורתיים היו סגורים והרחובות של העיר היו ריקים. המקומיים האמיצים שבכל זאת בחרו להסתובב בגשם החזיקו בידיהם סלסילות מקושטות בסרטים אדומים ומלאות בשוקולדים, שחיממו והמתיקו את האווירה החורפית.

סיור כריסמס בשפרעם (צילום: אסף קמר)
נוצץ וצבעוני - חג המולד בשפרעם(צילום: אסף קמר)

סיור כריסמס בשפרעם (צילום: אסף קמר)
האיילים של סנטה(צילום: אסף קמר)

סיור כריסמס בשפרעם (צילום: אסף קמר)
מחלקים ממתקים(צילום: אסף קמר)
  

נקודת המפגש עם המדריכה ועם האוטובוס של הקבוצה המאורגנת, שבאה לסיור באווירת כריסמס מאזור המרכז, נקבעה צמוד למסגד גבוה שמואר באורות ירוקים. ביציאה מהרכב אנחנו מגלים שאנחנו בעצם חונים צמוד לכנסייה גדולה ומרשימה, שמוארת ומנצנצת במוטיבים של חג המולד - ממש כמו בפריז.

  

נאדרה חוריה נסור, המדריכה של הסיור ותושבת שפרעם שהמקצוע העיקרי שלה הוא רוקחות, נהנית מאוד לספר לנו על ההיסטוריה ארוכת השנים של דו-קיום וחיים משותפים בין הדתות השונות בעיר הולדתה.

  

"היישוב העתיק שפרעם היה אחד היישובים הראשונים שנכנסו לנצרות. אחת המסורות טוענת כי שני שליחים של ישו נולדו בשפרעם. שרידי הכנסייה העתיקה והקברים הביזנטיים שנמצאים בשפרעם מתוארכים למאה הרביעית, ועד שנת 1920 חיו כאן גם תושבים יהודים, שהיו חלק בלתי נפרד מהאוכלוסייה של שפרעם".

  

שתי דקות הליכה מהכנסייה הצמודה למסגד, ואנחנו מגיעים לבית הכנסת העתיק של העיר. בית התפילה היהודי נשמר בקפדנות על ידי השכנים - נקי ומצוחצח - ויש בו ספרי קודש וחנוכייה. חוריה מספרת לנו על האירוע המצער שבו נשדד במרמה ספר התורה העתיק של בית הכנסת, והתיירים מאזור המרכז מתרגשים מאוד לגלות בית יהודי בלב שפרעם.

סיור כריסמס בשפרעם (צילום: אסף קמר)
בית הכנסת בשפרעם(צילום: אסף קמר)

סיור כריסמס בשפרעם (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)
  

בינתיים נפסק הגשם, ואנחנו צועדים ברחובות המוארים והמקושטים לכנסייה נוספת. לילא נג'אר עמורי, מדריכה ורכזת הפעילות של ארגון "דרכים שלובות" בשפרעם', מעידה על עצמה שהיא משתייכת לזרם של הכנסייה היוונית-קתולית ואילו בעלה שייך לקהילה הנוצרית-אורתודוקסית, "אבל בשפרעם אפשר להתפלל בכל הכנסיות ללא שום בעיה. בשפרעם אנחנו מאמינים בדו-קיום בין כל הדתות, ולא רק בין עדות הנוצרים. מה שמיוחד אצלנו בכריסמס הוא התחושה של החמימות, עכשיו אמצע החורף ולאנשים יש שמחה בלב, זאת תקופה של נתינה ומתן חסד, וגם במשך כל השנה שפרעם היא עיר רגועה ומקבלת אורחים".

  

בכנסייה היפה והמקושטת בעץ האשוח המסורתי ובאורות החג המנצנצים מחכה לנו זמרת מקומית, ולאחר הסבר קצר על ההיסטוריה המעניינת של המקום מתחיל קונצרט חגיגי ומענג של השירים והנעימות הידועים של חג המולד - בשפה הערבית.

סיור כריסמס בשפרעם (צילום: אסף קמר)
עם כובעי סנטה בכניסה לכנסייה(צילום: אסף קמר)

סיור כריסמס בשפרעם (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

סיור כריסמס בשפרעם (צילום: אסף קמר)
עץ אשוח מואר בשפרעם(צילום: אסף קמר)

סיור כריסמס בשפרעם (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

סיור כריסמס בשפרעם (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)
  

האוויר הצלול והצונן וההליכה הנעימה ברחובות העתיקים של העיר מייצרים תיאבון רציני. הוסיפו לזה את הידיעה המשמחת שאנחנו הולכים להתארח אצל משפחה מקומית לארוחה המסורתית של חג המולד - וקיבלתם חבורת מטיילים רעבה במיוחד.

  

בכניסה לבית המארח יש גינת תבלינים ריחנית, ושורת דלעות ענקיות מתייבשות בחדר המדרגות. המארחת שלנו - האלה עמורי, מורה בגמלאות וסבתא לעשרה נכדים - פותחת את הדלת בשמחה רבה, ומאיצה בנו להוריד את המעילים ולהתיישב סביב השולחן הגדול והעמוס כל טוב.

  

עמורי מסירה את נייר הכסף מקערת טבולה טרייה בצבע ירוק נוצץ, עם ריח חזק של גשם. סיר גדול וחם מתהפך על מגש, והר של עלי גפן ממולאים ועשירים בטעם ובארומה, שבושלו בציר עוף סמיך, נשפך אל קערת ההגשה. והטעם? גן עדן.

סיור כריסמס בשפרעם (צילום: אסף קמר)
ארוחה ביתית וטעימה(צילום: אסף קמר)
  

"המאכלים המסורתיים של החג הם תבשיל אורז עם בשר שקוראים לו טיטבילי", היא מסבירה, "יש גם פריקה תוצרת בית עם צנוברים, הפטייר הוא מאפה ממולא בעלי מנגולד, זה לחם מיוחד עם זיתים ושמן זית". מעבר למסורת הקולינרית המכובדת, עמורי מקפידה להדגיש את החשיבות של המפגש ושל טקס האירוח המסורתי עבורה ועבור משפחתה המורחבת, שעוזרת לה עם הסירים וההגשה.

  

"בחג האורות, חג המולד, נולד ישו שהוא המשיח בשבילנו. בקיץ המשפחה מפוזרת, ובחורף כולם נפגשים ויש אווירה של חמימות. בעלי והמשפחה עוזרים לי לארח, ואנחנו רואים במפגש עם התיירים הזדמנות מצוינת להיכרות אישית אינטימית ומקרבת ברוח הדו-קיום, וזאת הזדמנות לספר קצת על החיים שלנו כאן בארץ ועל המסורת העתיקה של המשפחות שלנו כאן בשפרעם". 

 

קבוצת המטיילים המורעבת מתחילה להעמיס על הצלחות ולטרוף עופות מתובלים בבהרט, ועמורי מזמינה את חובבי הצילום לתעד את טקס הפיכת המגש של הכנאפה הביתית. מסתבר שכנאפה הופכים לפני ההגשה, והטעם המרענן והלימוני שלה בצירוף חתיכת דלעת מזוגגת שעברה תהליך מורכב בסיד הם סיום נפלא לערב מפנק ומלא בחידושים והנאה.

 

  

דן שור, המארגן של קבוצת המטיילים מהמרכז, חבוש בכובע אדום של סנטה קלאוס, מסכם בקצרה את הסיור החגיגי והמרתק ברחובות שפרעם: "היה סיור על הכיפאק, לדעתי המקום מלא באווירה ומקושט לחג המולד – פשוט חוויה אחרת".

  

המטיילת צילה שן אור, עם צלחת כנאפה חמה ביד וחיוך גדול על הפנים, מפליאה בשבחי המארחת: "היה מקסים, המארחת שלנו הייתה מדהימה והמדריכות היו נהדרות. למדתי הרבה וראיתי המון דברים שלא הכרתי ולא ידעתי, ואני ממליצה על סיורים בסגנון הזה בחום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף קמר
כריסמס בשפרעם
צילום: אסף קמר
מומלצים