שתף קטע נבחר

"אנחנו באות לשבור סטיגמות"

איך נשמע שיר שכתבו חוזרת בשאלה, חרדית, ערביה ומתנחלת? בכנס דב לאוטמן שיתקיים מחר (26.12) בקמפוס האוניברסיטה הפתוחה, יציגו ארבע בנות נוער המשתתפות בעונה השניה של פרויקט "ארבע עונות" - שיתוף פעולה בין פורום דב לאוטמן לספוקנוער, שירה מדוברת שהארבע כתבו במטרה להראות שאפשר גם אחרת. "אנחנו חיות את אותם חיים בסופו של דבר". "ארבעת השבטים" גרסת המציאות. צפו

בשיתוף כנס דב לאוטמן

 

 

חרדית, חוזרת בשאלה, דתיה מגוש עציון וערביה כותבות שירה מדוברת יחד. ולא, זו לא התחלה של בדיחה. בחודשים האחרונים מלכי ליפסקר, בת ציון, בתיה ואיה נפגשות בכל שבוע במסגרת פרויקט "אמת היא חובה" - "ארבע עונות" - פרויקט בשיתוף פעולה בין פורום דב לאוטמן לספוקנוער.

 

הפרויקט מאפשר לבני נוער ישראליים לדון באתגרי החינוך בישראל, ולקדם שינוי במדיניות החינוך לדמוקרטיה - ובראש וראשונה הרצון לחנך לשותפות בין החלקים השונים של החברה הישראלית

 

בעונה השנייה של הפרויקט נפגשו 4 בנות נוער מארבעת "השבטים" כדי לכתוב ולדבר על השאלות המהותיות שמעסיקות אותן על סדר היום. בכנס דב לאוטמן שיתקיים מחר (רביעי, 26.12) יציגו הנערות את קטע ספוקן-וורד. אז איך זה נשמע, על מה הן מדברות, ומה המכנה המשותף ביניהן? נפגשנו איתן לשיחה בחמישי האחרון באחת מהחזרות לקראת הכנס. צפו בווידיאו בראש הכתבה.

 

עוד בנושא:

למה בכלל ללמוד אזרחות

"המטרה: להביא את האחדות בזמן מלחמה - לשגרה"

"קשה להיות גזען כלפי מישהו שמכירים"

כל מה שלא ידעתם על הדמוקרטיה הישראלית

הצעירים שמובילים את השינוי

 

המפגש של ארבעת השבטים

מלכי ליפסקר בת 18 מירושלים, גדלה ברמלה למשפחה חרדית חב"דית למשפחה עם ארבעה אחים קטנים. כיום גרה בדירה בירושלים ולומדת יהדות וחסידות. היא אוהבת לכתוב בכל הסגנונות, לשחק ובעיקר לשיר. או אם תרצו, היא אוהבת כל דבר שקשור לאומנות שאפשר להעביר ולהביע דרכו. "הדברים שאני אוהבת לעשות הם לא תמיד כל כך מקובלים בעולם החרדי - לשיר, להציג, יש פחות מקום שאפשר להתבטא בו", אומרת ליפסקר.

 

"אני גם כותבת שירה כתובה, לא רק שירה מדוברת, ושם יש בזה משהו מאוד מחאתי. שאתה יכול לעמוד על במה ולצעוק את האמת שלך", היא מספרת. "כשהיתה לי מטרת על מסוימת כבר לא ראיתי בעיניים, הגעתי למקומות גבוהים, עשיתי דברים מטורפים כי האמנתי שיש לי מטרה מאוד חזקה שאני מביעה באומנות הזו, ולכן ידעתי שאני אצליח, לא משנה מה שאעשה".

 

בת ציון בר סלע, מתגוררת בירושלים, לומדת באולפנה בגוש עציון, הדריכה בעבר בתנועת הנוער בני עקיבא וכיום חניכה בארגון הספוקנוער. לצד אהבתה לשירה, בת ציון גם מנגנת, נהנית להופיע ולומדת במגמת תיאטרון בתיכון בו היא לומדת. לדבריה, היא הכירה ערבים רק מהצמתים בהם חלפה בדרכים בגוש עציון אך כשנפגשה עם איה הכול השתנה. "יצא לי להכיר את איה חוני, בחורה מוסלמית, ערביה מיפו", מספרת בת ציון. "שתינו כותבות שירה, ודיברנו על זהו, עבדנו ביחד, וגם ברור כל הנושאים של בנות נוער, שטויות, רכילויות, אנחנו חיות את אותם חיים בסופו של דבר".

 

בתיה ואן זיידן, לומדת במכללת אורט גבעת רם בירושלים, במגמת תקשורת וניו מדיה. בראיון היא מספרת שהיא חזרה בשאלה לפני כ-5 שנים. בנוסף לפועלה בספוקנוער ואהבתה לשירה המדוברת, היא גם מדריכה שנה שנייה בחוגי סיירות ומתנדבת בשלל מסגרות ביניהם בארגון 'גברת עם סלים'. "אנחנו כותבות באופן קבוע, פעם בשבוע אנחנו נפגשים למפגשי כתיבה, יש אופציה לבמות פתוחות, ואנחנו מפדבקים אחד לשני אחרי שאנחנו מופיעים".

 

איה חוני תלמידת י"ב בביה"ס במוזות ביפו, שחקנית בתיאטרון נוער, מופיעה על במות מגיל ארבע, אוהבת לאלתר ולכתוב ולהביע. "אנחנו הולכות להופיע עם הקטע הקבוצתי שלנו. מקוות להעיף סטירה מאוד גדולה לממסד החינוכי ולכל התפיסה שיש כלפי המגזרים. אנחנו באות לשבור סטיגמות", הן מסכמות.

 

כנס דב לאוטמן 2018 יתקיים ב 26.12.18 בקמפוס האוניברסיטה הפתוחה. הכנס יתקיים בפעם הרביעית ביוזמת קרן לאוטמן, האוניברסיטה הפתוחה ושותפים נוספים, על מנת להעלות לסדר היום הציבורי והחינוכי את החינוך לדמוקרטיה ולשותפות בחברה הישראלית. חלקו של הכנס יועבר בשידור ישיר כאן ב-ynet.

 

בשיתוף כנס דב לאוטמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים