שתף קטע נבחר

בדרך למעלה: היקפי המשכנתאות ב-2018 גדלו - והריבית טיפסה

בדיקת ynet: הביקושים למשכנתאות ממשיכים לגדול ונראה שגם העלאת הריבית האחרונה לא מצליחה להרחיק את הישראלים מהבנק. בדצמבר לבדו צפויות להינתן הלוואות בסך של כשישה מיליארד שקל

היקף המשכנתאות שנטל הציבור מהבנקים בשנת 2018 צפוי להגיע לכ־60 מיליארד שקל, כך עולה מבדיקת ynet. על פי הנתונים הרשמיים שפירסם בנק ישראל, מתחילת השנה ועד סוף נובמבר ניתנו 77,300 הלוואות משכנתא, בסכום של 53.7 מיליארד שקל - עלייה של 10% בהשוואה לאשתקד.

 

הריבית עלתה: איך זה ישפיע עלינו?

תחרות? לא בדיוק: מה לא מספרים לכם על ביטוח המשכנתא

 

חודש דצמבר מתאפיין בדרך כלל בביצועים גבוהים, וגורמים בכירים בענף המשכנתאות בבנקים מעריכים שהוא יסתיים עם ביצועי הלוואות בסכום כולל של כשישה מיליארד שקל, קרוב מאוד לרף ה־60, עם סיכוי קטן אף לחצות אותו.

   (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

זוכי מחיר למשתכן משפיעים

רף ה־60 מיליארד שקל משכנתאות בשנה נחצה רק ב־2015, אז עמדו היקפי המשכנתאות על סכום שיא של כמעט 65 מיליארד שקל, כאשר הסיבה המרכזית ל"בהלת המשכנתאות" הייתה העלאת מס הרכישה לרוכשי דירה שנייה ויותר.

 

המגמה הזו לא צפויה להשתנות גם ב־2019 והשוק עשוי להמשיך ולגדול, בעיקר ברקע כניסתם של זוכי הגרלות מחיר למשתכן בפרויקטים שהגיעו לשלבי ביצוע. "מתחילת יוני אנחנו רואים מגמה של שוק שמתחיל לגדול כתוצאה מהכניסה של לקוחות מחיר למשתכן", אומר בכיר במערכת הבנקאית. "השנה הפעילות האיצה, וזה כנראה יתגבר. 40% מעסקאות יד ראשונה זה במסגרת מחיר למשתכן ואלו יהיו המספרים גם בשנה הבאה".

 

מגמת עלייה נוספת שמסתמנת היא בכל הקשור לריבית על ההלוואות. רק לאחרונה חווינו העלאת ריבית ראשונה במשק מזה שנים, על ידי בנק ישראל. העלאתה משפיעה באופן ישיר על ריבית המשכנתא הניטלת במסלול הפריים (הלוואה לא צמודה בריבית משתנה), ומביאה לכך שהלווים ישלמו יותר. ריבית הפריים היא זו שמשמשת את הבנקים לתמחור הלוואות ופיקדונות, והיא מחושבת לפי הריבית במשק בתוספת 1.5%.

 

הביקושים לא נפגעו

בעקבות העלאת הריבית האחרונה, ריבית הפריים עומדת היום על 1.75. בחישוב גס, העלאת ריבית של 0.15% כאמור, ייקרה את החזר המשכנתא (למי שלקח שליש מההלוואה במסלול הפריים) בכשבעה שקלים על כל 100 אלף שקל שנלקחו במסלול זה. ואמנם, גם אם ההשפעה הישירה על הריבית על המשכנתא רלוונטית למסלול הפריים, באופן עקיף היא משפיעה גם על המסלולים האחרים.

 

המציאות מראה שכשהריבית במסלול הפריים עולה, הבנקים נוטים להעלות את הריבית בכל המסלולים. "מתחילה הבנה בשוק שיהיו עוד שתי העלאות ריבית ב־2019, וזה תלוי כמובן מה יהיה בארה"ב. ברגע שיש צפי להעלאת ריבית או שהיא עולה בפועל, זה משפיע על כלל המסלולים לא רק על הפריים, כי זה משנה את הציפיות לאינפלציה ועוד", אומר הבכיר.

 

לעליית ריבית אמורה להיות השפעה נוספת והיא הפחתת הביקוש למשכנתאות, אלא שהצפי כאמור הוא דווקא לגידול בביקושים, ברקע הבשלת פרוייקטים של מחיר למשתכן.

 

למרות זאת, סביר להניח שלמגמה הזו יהיו השלכות לפחות ברמת תמהיל המשכנתא. כך למשל, הידיעה שריבית הפריים עוד צפויה כנראה לעלות, תפגע ולו במעט באטרקטיביות של מסלול זה (למרות שהריבית שם עדיין מאוד נמוכה בהשוואה למסלולים האחרים).

 

מנגד, האטרקטיביות של מסלול הריבית הקבועה הלא־צמודה, שהתחזק באופן כללי בשנים האחרונות, עולה, שכן הלווים יחפשו "הלוואה בטוחה" עם החזר ידוע מראש שלא מושפע מהשינויים הכלכליים הסובבים. עם זאת, הריבית שם יקרה בהשוואה למסלולים האחרים ונעה כיום סביב 4.5%־5.5%.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים