שתף קטע נבחר

הרוסים לקחו צד: האינטרסים שמאחורי ההאשמות

למרות מאמצי הפיוס ותיאום העמדות, חילוקי הדעות בין הממסד הצבאי הרוסי לבין ישראל נותרו בעינם. מוסקבה דורשת למעשה את הפסקת כמעט כל הפעולות ההתקפיות הישראליות בסוריה. אלו הסיבות שהובילו לכך

 

 

הטענה הרוסית כי מטוסי חיל האוויר של צה"ל שפעלו אמש (ג') משטח לבנון סיכנו שתי טיסות אזרחיות משקפת את העובדה שלמרות מאמצי הפיוס ותיאום העמדות בין הממסדים הצבאיים של ישראל ורוסיה - חילוקי הדעות נשארו בעינם.

 

רוסיה דורשת במפורש שישראל לא רק תצמצם את פעולותיה ההתקפיות בסוריה, אלא למעשה תפסיק אותן כמעט כליל. הרוסים אומנם לא אומרים זאת במפורש, אבל הם מנסים לנסח חוקי משחק מחמירים שלא רק מחייבים תיאום יותר הדוק עם הכוחות הרוסיים בסוריה - אלא גם מונעים פעילות ישראלית בשמי האזור בכלל.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום:  AP)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין(צילום: AP)

שיגור מערכת הגנה אווירית סורית ()
הפעלת מערכת ההגנה האווירית בסוריה, אמש
 

יירוט טיל נ
יירוט טיל נ"מ מעל דמשק בסוריה אמש(צילום: TNS)

שיגור מערכת הגנה אווירית סורית ()
שיגור ממערכת הגנה אווירית סורית

שיגור מערכת הגנה אווירית סורית ()

 

 

הטענה שמטוסי חיל האוויר סיכנו שני מטוסי נוסעים משמעותה דרישה מישראל להימנע מפעילות התקפית אווירית - באמצעות טילים או מטוסים - במרחב האווירי שבין קפריסין לחופי סוריה, מעל הים התיכון או באזור המזרחי של סוריה. מאחר שבאזורים האלו יש כמעט כל הזמן תנועת מטוסים אזרחית, למעשה יש מעט מאוד הזדמנויות שלפי הרוסים יכולה ישראל לפעול בהן.

 

התקיפה בסוריה - כתבות אחרונות:

סוריה מאשימה: "ישראל תקפה, שלושה חיילינו נפצעו"

הדי הפעלת מערכת ההגנה בישראל: "תמונות נפלו מהקיר"

הגיע, פרק, ברח: נתיב המטוס האיראני

"תיעדו יירוט טיל ישראלי": אלו הטילים ששיגרו הסורים

 

שאלה נוספת היא מה בדיוק מגדירים הרוסים כ"תעופה אזרחית". האם מטוס ג'מבו 747, שפועל במסגרת חברת "קשם פרס אייר", נחשב לתעופה אזרחית בעיני הרוסים? זאת על אף שידוע היטב, גם לרוסים, שהחברה הזאת היא למעשה חברת תובלה אווירית ופועלת בשירות משמרות המהפכה האיראניים במסווה של חברה אזרחית תמימה. בטענתם שחיל האוויר סיכן טיסות אזרחיות הם כנראה מתייחסים למטוסים שהיו במרחק גדול מאוד ממקום התקיפה, יותר מ-100 ק"מ - ולא היה חשש שייפגעו.

 

מטוסי נוסעים אזרחיים עוברים מעל דמשק בזמן יירוט טיל הנ
מטוסים אזרחיים מעל דמשק בזמן יירוט טיל הנ"מ (צילום: flightRadar24)

מסלול מטוס התובלה האיראני מטהרן לדמשק ()
מסלול מטוס התובלה האיראני מטהרן לדמשק

לסיכום, הממסד הצבאי הרוסי מנסה למנוע מישראל לפעול בסוריה, למרות ההתחממות ביחסים בין המדינות במישור המדיני. הדיאלוג שהתחדש בין רוסיה לישראל, הן בתחום הצבאי והן בתחום המדיני, לא השפיע על משרד ההגנה ועל הצבא הרוסי.

 

הסיבה לכך היא שהממסד הצבאי הרוסי החליט כנראה לרדת מהגדר ולקחת צד בעימות בעניין ההתבססות האיראנית בסוריה. אנשי הצבא הרוסים ושר ההגנה לא בהכרח מצדדים באיראנים, אבל הם מחויבים כנראה יותר ויותר - גם פסיכולוגית וגם מבצעית - לדרישות אנשי משטרו של בשאר אסד, שדורשים מהם לעצור את התקיפות הישראליות בשטחה של סוריה.

 

הרוסים לקחו צד ובחרו באסד, וזו כנראה גם הסיבה שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין לא מוכן להיפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. העובדה שהרוסים מצדדים במשטר הסורי נראית גם בהכרזתם שהנ"מ הסורי הפיל 14 מתוך 16 הטילים ששיגרו מטוסי הקרב הישראליים לעבר מטרות מדרום-מערב לדמשק - טענה שאין לה כל בסיס. להכרזה זו יש כנראה מניע נוסף - ואולי הוא בכלל המניע העיקרי: להוכיח שמערכות הנשק הרוסיות יעילות ופועלות כראוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  AP
נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין
צילום: AP
מומלצים