שתף קטע נבחר

ההפתעה, השיחה עם הרבנים והפילוג. כך נולד "הימין החדש" של בנט ושקד

בנט סבור שיש לא מעט ימנים שלא רוצים להצביע לבנימין נתניהו, אך מאידך נרתעים מהקיצוניות של הבית היהודי. אליהם בדיוק הוא פונה. מההפתעה הטלפונית על הקדמת הבחירות ועד לפגישה עם הרבנים ולהחלטה על הנהגה משותפת עם איילת שקד. מאחורי הקלעים של הקמת "הימין החדש"

הפצצה הפוליטית שהוטלה אמש (שבת) עם הקמת מפלגתם החדשה של נפתלי בנט ואיילת שקד הכניסה את המערכת הפוליטית המצויה עדיין בצעדיה הראשונים של מערכת הבחירות, לדריכות שיא.

  

 

בנט ושקד שהצטרפו לבית היהודי בבחירות לכנסת ה-19 והביאו מסר מרענן וזינוק במנדטים (12 בבחירות הראשונות של בנט כיו"ר) מבינים זה זמן שעבור מי ששואפים להנהגה הלאומית, הפלטפורמה הפוליטית של הבית היהודי כבלה אותם והייתה עלולה להשאיר אותם עוד זמן רב כחברים בכירים בקואליציה אבל לא כמפלגת שלטון.

 

הרעיון להקים פלטפורמה חדשה לא נולד בימים האחרונים. בנט ושקד ביקשו לפנות לקהלים גדולים יותר ולהרחיב את הפופולריות. הנחת העבודה הייתה שמסגרת כזאת תקום, אבל רק ביום שאחרי נתניהו. מה שהוביל לשינוי ולהחלטה היה כנראה ההבנה שהיום הזה מתקרב ושאם הם מעוניינים בשינוי, התשתית צריכה להיות מונחת כבר עכשיו כי שעון החול החל לפעול.

נפתלי בנט ואיילת שקד הצהרה משותפת (צילום: AFP)
יצאו לדרך חדשה(צילום: AFP)

בקשת ההתפלגות של שקד,בנט ומועלם מהבית היהודי ()
בקשת ההתפלגות מהבית היהודי הוגשה לוועדת הכנסת

נפתלי בנט ואיילת שקד הצהרה משותפת (צילום: רויטרס)
הבטיחו להנהיג יחד את מפלגתם החדשה(צילום: רויטרס)

נפתלי בנט ואיילת שקד הצהרה משותפת (צילום: AFP)
מהלך שצבר תאוצה בימים האחרונים. שקד ובנט בהצהרה המשותפת(צילום: AFP)

הדברים החלו לתפוס תאוצה עם ההודעה המפתיעה על בחירות ב-9 באפריל שפורסמה בתחילת השבוע. בבוקר יום ראשון נשלחה הודעה לפיה ראשי סיעות הקואליציה יתכנסו לישיבה מיוחדת. זמן קצר אחרי ההודעה כבר נפוצו שמועות על הודעה דרמטית בתום הישיבה. בנט לא היה מודע לאפשרות הזו. הוא לא נכח בישיבת ראשי המפלגות בגלל התחייבויות קודמות והופתע כשראש הממשלה ביקש להעלות אותו על הקו רק כדי לבשר לו שזה מה שהוחלט. בנט ניתק את הטלפון וכבר באותו הערב הבין שייתכן שהגיע הזמן לצאת לדרך חדשה.

 

הוא ערך שיחות מצומצמות מאוד בנושא אבל בדק את האפשרויות להכשרת הקרקע. משה קלוגהפט, היועץ שליווה את בנט עם כניסתו לחיים הפוליטיים, היה גם זה שרקח איתו את המהלך הפוליטי. למרות שההודעה הדרמטית על בחירות ופיזור מיידי של הכנסת תפסו אותו לא מוכן, הוא החליט ללכת עד הסוף עם ההחלטה להתפלג מהבית היהודי. ביום חמישי, אחרי שההחלטה כמעט הבשילה, ערך פגישה עם רבני המפלגה והעלה בפניהם את האפשרות שהוא ושקד עשויים להתנתק מהפלטפורמה הקיימת ולהקים מסגרת חדשה. הוא לא הציג את זה כעובדה מוגמרת אלא כאפשרות שיכולה לצאת אל הפועל.

 

המסר לרבנים היה: המפלגה החדשה תחזק את הגוש ולא תחליש אותו. לתפישת בנט, האירועים הפוליטיים האחרונים וכניסתם של שחקנים כמו בני גנץ ואורלי לוי-אבקסיס יוצרים משוואה חדשה. הוא טען באוזניהם שמצביעי ימין הולכים לגנץ וללוי-אבקסיס שעה שהשניים מתחפשים לימין וזוכים באור מן ההפקר. בנט סבור שיש לא מעט ימנים שלא רוצים להצביע לנתניהו אך מאידך נרתעים מהקיצוניות של הבית היהודי. אליהם בדיוק הוא פונה. אנשי פריפריה, אקס ליכוד וגם כאלה שאומרים: אין אלטרנטיבה.

 

ביום שישי ערכו בנט ושקד ישיבה עם הצוותים המצומצמים שלהם. הפגישה כבר עסקה בסגירת הפרטים הטכניים. באותה ישיבה גם עלה במקרה שם המפלגה החדש. עד לאותו רגע, בנט ושקד התכוונו לחשוף את הרעיון אבל לא את השם. כשהשם "הימין החדש" עלה לשולחן הסכימו כולם שנכון יהיה למתג את המהלך כבר מעכשיו.

נפתלי בנט ואיילת שקד הצהרה משותפת (צילום: EPA)
הפופולריות של שקד הובילה להחלטה על הנהגה משותפת(צילום: EPA)

בנט עם אשתו גילת (צילום: מוטי קמחי)
בנט עם אשתו גילת, שנעדרה בדרך כלל מאירועים פוליטיים פומביים(צילום: מוטי קמחי)
 

סקרים פנימיים הצביעו על הפופולריות הגדולה של שקד בציבור, ולכן הוחלט כנראה על מהלך של הנהגה משותפת ומתן דגש בקמפיין לשקד. בנט אמנם לא בשל לגמרי לפנות עבורה את המקום הראשון, אבל הוא לחלוטין מבין ששקד היא ה"אס".

 

בצאת השבת, זמן קצר לפני ההודעה על הצהרה מיוחדת שהתקיימה בבית סוקולוב, שוחח בנט עם רבני המפלגה ועדכן אותם שהחליט לכונן מסגרת פוליטית חדשה. יחד עם שקד וכשרעייתו גילת הממעטת להגיע איתו לאירועים פומביים עומדת הפעם בקהל, הצהיר בנט על היציאה לבית פוליטי חדש. "רק המעז מנצח", אמר בסוף ההצהרה המיוחדת.

 

נכון לעכשיו, האבק טרם שקע ולא ברור אם מדובר בהימור מסוכן או במהלך פוליטי חכם. יש גם הרבה דברים שעדיין לא סגורים: מצע המפלגה, הרשימה, שאלות מורכבות שייאלצו את בנט ושקד להכריע איפה הם עומדים כיום (חוקי השבת, חוקי הלהט"ב ועוד). הסיבה להחלטה הבהולה על פילוג מהבית היהודי הייתה הרצון שלהם ליהנות מהטבות בתחום מימון המפלגות וזמן בשידורי התעמולה. ההתפלגות אפשרית לפי חוק עד יום ראשון (שלושה ימים אחרי פרסום חוק פיזור הכנסת ברשומות. החוק פורסם ביום חמישי). ב-11:30 בבוקר תתכנס ועדת הכנסת בראשות ח"כ מיקי זוהר לאשר פורמלית את התפלגות נפתלי בנט, איילת שקד ושולי מועלם-רפאלי להתפלג מסיעת הבית היהודי.


פורסם לראשונה 29/12/2018 23:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הימין החדש של בנט ושקד
צילום: AFP
מומלצים