שתף קטע נבחר

בנט ושקד הכריזו על מפלגת "הימין החדש": "איבדנו את היכולת שלנו להשפיע"

יו"ר הבית היהודי בנט ושרת המשפטים שקד הודיעו על עזיבת הבית היהודי ועל הקמת מפלגה שאותה ינהיגו יחד: "אסור שהמחנה הלאומי כולו יהיה שבוי בידי דמות אחת. המהלך הזה יציל את הימין בבחירות". בנט: "ראש הממשלה נתניהו הבין שהציונות הדתית יושבת בכיס שלו"

  

 

 

שר החינוך נפתלי בנט, ושרת המשפטים איילת שקד, הודיעו הערב (שבת) במסיבת עיתונאים מיוחדת בתל אביב על עזיבת הבית היהודי והקמת מפלגה חדשה, "הימין החדש" שמה. המפלגה שהם מקימים - בהנהגה משותפת - תפנה לקהל ימני חילוני ודתי. השרים הסבירו שהמהלך הדרמטי, שגובה בברכתם של ראשי הציונות הדתית, ואמרו כי "עם ישראל חייב להתאחד - חילונים, מסורתים, דתיים וחרדים. כולנו עם אחד".

 

"עשו סיבוב, היזהרו מחיקויים" | התגובות במערכת הפוליטית

בינתיים בברזיל: נתניהו ורעייתו על החוף

 

לדברי בנט, "אם בעבר הצלחנו למנוע את שחרור המחבלים או את התקדמות המדינה הפלססטינית, כעת איבדנו את כוחנו להשפיע. ראש הממשלה נתניהו הבין שהציונות הדתית יושבת בכיס שלו ושתמיד הם ילכו איתו. רק לפני כמה שבועות הוא הסביר שאנחנו במצב חירום לאומי, תקופה שתדרוש הקרבה ושלכן אסור לצאת לבחירות בשנה הקרובה. הוא שלח את ראש המל"ל לרבנים, שלח שליחים שהפיצו את בשורת הסכנה הנוראית. הציונות הדתית נעמדה דום, נאלצנו להתקפל ולהישאר בממשלה בניגוד למה שאנחנו מאמינים. ארבעה שבועות אחר כך, כשראש הממשלה החליט שהבחירות כדאיות לו, הוא שכח את נאום הדם היזע והדמעות והלך לבחירות. איבדנו את היכולת להשפיע השפעה מהותית".

נפתלי בנט ואיילת שקד הצהרה משותפת (צילום: מוטי קמחי)
נפתלי בנט ואיילת שקד בהצהרה המשותפת(צילום: מוטי קמחי)

בנט הוסיף: "אנחנו מציעים שותפות אמת כמו באוהל בטירונות, כמו בשולחן הסדר וכמו בבית הפרטי שלי, משפחתה של גילת אשתי חילונית, אבל אנחנו משפחה אחת. מפלגת הימין החדשה היא ימין. נקודה. בלי אבל ובלי בערך. נגד מדינה פלסטינית, נגד שחרור מחבלים, בעד מדינת ישראל. לו לפני 13 שנה הייתה קיימת המפלגה הזאת, ההתנתקות לא הייתה קורית. מפלגת ימין לדתיים ולחילונים". לדבריו, "אנחנו יוצאים לדרך חדשה ומציגים אלטרנטיבה להנהגה לאומית. הימין החדש הוא הימין האמיתי. יתקפו אותנו, יהיו קשיים. אבל איילת ואני מאמינים, יש ציבור גדול שהוא ימני באמת ולא מוצא בית, על כל מי שרואה עצמו כציוני לאומי להצטרף אלינו". 

 

השרה שקד דיברה על הצורך בשותפות אמיתית בין חילונים לדתיים: "ב-2012 הגענו לבית היהודי, חילונית ודתי, שותפות אמיתית בין דתיים לחילונים. שש שנים עברו ואני אסירת תודה לציונות הדתית שפתחה בפני את דלתה. תמיד הרגשתי בבית, אני חשה אהבה לציבור הזה, הבית היהודי הפך להיות כוח משמעותי, מפלגה קטנה במספר אבל גדולה בהשפעה, השגנו הישגים רבים".

 

שקד ובנט הוסיפו כי "יש לנו הערכה רבה לנתניהו על תרומתו למדינת ישראל, אבל אסור שהימין האמיתי והמחנה הלאומי כולו יהיה שבוי בידי דמות אחת. אנחנו לא עוזבים את הציונות הדתית - אנחנו מרחיבים את הבית. אנחנו מגדילים דרמטית את גוש הימין. נוכל להחזיר מנדטים שבורחים מהליכוד שמאלה, למפלגות שמתחפשות לימין, אך הן בעצם שמאל. המהלך הזה יציל את הימין בבחירות הקרובות, וייצר לראשונה ימין אמיתי, ימין שלא מזגזג, שלא מניח את טובתו האישית מעל טובת המדינה".

 

אל דבריהם התפרץ גונן בן יצחק, איש שב"כ בעברו ופעיל במחאה נגד ראש הממשלה שאף נעצר בעבר, וצעק לעברם: "פאשיסטים. אתם עסוקים בהדתה, איזה שותפות? ראש הממשלה מושחת ואתם נתתם לו לעשות את הדברים האלה".

נפתלי בנט ואיילת שקד הצהרה משותפת (צילום: מוטי קמחי)
בנט ושקד(צילום: מוטי קמחי)

בנט עם אשתו גילת (צילום: מוטי קמחי)
בנט ורעייתו גילת, בהופעה פומבית נדירה, הערב בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

המועד האחרון האפשרי מבחינת בנט ושקד להודעה על הפיצול הוא מחר, משום שלפי החוק - כדי ליהנות ממימון מפלגות ומזמן בשידורי התעמולה, יש להתפצל ממפלגת האם שלושה ימים לאחר פרסום החוק לפיזור הכנסת ברשומות. במקרה של פיצול, נדרש גם אישור של ועדת הכנסת עד מחר בחצות. ח"כ שולי מועלם-רפאלי צפויה להצטרף לבנט ושקד במפלגתם החדשה. את המועמדים ברשימה יקבעו בנט ושקד, בניגוד לפריימריז שנהוגים בבית היהודי.

 

ביום שני החליטו ראשי סיעות הקואליציה על בחירות כלליות לכנסת. הבחירות ייערכו ביום שלישי, 9 באפריל. בהודעת ראשי מפלגות הקואליציה נמסר כי "מתוך אחריות תקציבית ולאומית החליטו ראשי מפלגות הקואליציה, בהסכמה ופה אחד, לפזר את הכנסת וללכת לבחירות חדשות בתחילת אפריל לאחר קדנציה של ארבע שנים מלאות. השותפות בכנסת ובממשלה תימשך גם בתקופת הבחירות".

 

ההחלטה התקבלה ככל הנראה על רקע ההבנה שקואליציית ה-61 לא תצליח להעביר את חוק הגיוס, שאמור היה לעבור עד 15 בינואר, ולהסדיר את גיוסם לצה"ל - או אי גיוסם לצה"ל - של תלמידי ישיבות. מפלגות יש עתיד וישראל ביתנו הבהירו שבניגוד להצהרותיהן בעבר, הן לא מתכוונות לתמוך בחוק מהאופוזיציה.  

 

 

מעבר לסוגיית הגיוס, שזה חודשים ברור שתשפיע על עתיד הקואליציה, ההחלטה על הקדמת הבחירות התקבלה כשהפרשות הפליליות של ראש הממשלה בנימין נתניהו מתקרבות לישורת האחרונה. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כינס ביום שני לראשונה את הצוות המורחב העוסק בתיקי נתניהו לקראת ההחלטות בפרשות השונות.

  

ביום רביעי אישרה הכנסת את החוק לפיזורה והחל מיום רביעי הקרוב תצא הכנסת לפגרת בחירות. בהמשך יתפנו חברי הכנסת בליכוד, במפלגת העבודה, בבית היהודי ובמרצ לעבר המשוכה הקשה לפני הבחירות: פריימריז. הבחירות המקדימות בליכוד ככל הנראה יתקיימו בתחילת פברואר. במפלגת העבודה עוד לא דנו במועד הסופי, אולם ההערכות מדברות על סוף ינואר או לכל המאוחר תחילת פברואר. במרצ מתכוונים לערוך את הבחירות המקדימות בין תחילת לאמצע פברואר.

 

שלשום הצטרף רשמית למרוץ הרמטכ"ל לשעבר רב-אלוף במיל' בני גנץ. אחרי תקופה ארוכה של חוסר ודאות רשם גנץ את מפלגתו החדשה, שתכונה "חוסן לישראל". בימים האחרונים בוחן גנץ שותפים פוטנציאליים לרשימתו לכנסת ומקיים מפגשים עם ראשי מפלגות ועם דמויות פוליטיות בכירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
איילת שקד ונפתלי בנט
צילום: מוטי קמחי
מומלצים