שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי

שנה מדממת באתרי הבנייה: עלייה במספר ההרוגים בתאונות עבודה ב-2018

למרות ההבטחות וברקע האיומים לשביתה - השנה החולפת מסתיימת עם 41 הרוגים כתוצאה מתאונות עבודה בענף הבניין, מהם שלושה עוברי אורח. החדשות הטובות: מודעות ציבורית שמתחילה לתת את אותותיה בשטח, בין היתר באמצעות אימוץ תקן מחמיר לפיגומים. אלא שבינתיים קבלני הפיגומים חוששים לפרנסתם: "אנחנו לא הבעיה"

 

 

המאבק בקטל בענף הבניין - ynet מסכם את השנה האזרחית: שנת 2018 מסתיימת עם 41 בני אדם הרוגים בתאונות עבודה בענף הבניין, מהם 38 פועלי בניין ו-3 עוברי אורח. מדובר בעלייה של כ-14% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, בעוד שיעדי משרד העבודה השנה היו הורדת מספר ההרוגים ב-10%. כך עולה מדו"ח שמפרסם היום פרויקט "נרתמים - בטיחות לעובדי הבניין", המופעל על ידי קו לעובד.

 

בינתיים, בשעות אחר הצהריים הודיע יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן כי ביום ראשון הקרוב תתקיים שביתה כללית במשק, בעקבות בעקבות כוונתו של יו"ר ועדת העבודה והרווחה ח"כ אלי אלאלוף לבטל את רפורמת הפיגומים.

 

> נלחמים בקטל בענף הבניין - סיקור מיוחד ב-ynet

המחלות של ענף הבנייה: כך ישראל רשלנית לעומת העולם

אחיו של הרוג בבניין: "קנסות על העובדים - יריקה בפרצוף שלנו"

ההפקרות בענף הבנייה: "סירבתי לעבוד על המנוף בגלל רוח מסוכנת - ופוטרתי"

 

הנתונים, שיובאו במלואם בהמשך, מציירים עדיין תמונת מצב עגומה בענף המדמם, אך בכל זאת מרמזים על ניצנים של שינוי, אחרי שהחודשיים האחרונים היו שקטים. עוד בשורות טובות מגיעות מהקמתה המיוחלת של היחידה לחקירת תאונות עבודה, המשותפת למשטרה ולמפקחי הבטיחות של משרד העבודה.

  (נתונים:
(נתונים: "נרתמים")
שינוי נוסף צפוי להגיע בימים הקרובים, בעקבות אימוץ התקן האירופי לפיגומים שנתון כעת בדיונים סוערים בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. עם זאת, אם שואלים את אשר לקס, קבלן פיגומים שמוכר לחלקנו מהסרט "פיגומים", מדובר בצעד פופוליסטי, שלא יוביל להגברת הבטיחות בענף. "לא רק אנחנו הבעיה", אמר היום בראיום לאולפן ynet. "הבעיה בתרבות של העבודה. זה שעכשיו תגיד לנו תחליפו את הפיגומים, זה לא מה שיפתור את המוות של הפועלים או את האסונות".

 

כי מה קורה בעצם בשטח?

"אנחנו באים בתור קבלני פיגומים, מרכיבים את הפיגום התיקני ומחתימים את מנהלי העבודה. סיימנו, קיבלנו חתימה ואנחנו עוברים לאתר אחר. באים אנשים שעובדים על הפיגום, אם זה אינסטלטורים, טייחים, כל אנשי המקצוע שמשתמשים בעבודה וכל אחד עובד איך שנוח לו. זה לא שעכשיו אני בא להוציא את מנהלי העבודה או את מפקחי משרד העבודה לא בסדר, זה כל תרבות העבודה, זה כולם. גם יש כאלה שמתעסקים בפיגומים ולא מרכיבים תיקני. אם רוצים לפתור את כל הבעיה, צריך לפתור אותה באמת. זה שתשים פיגום שנראה יותר יפה בעין כי עכשיו הוא חדש זה לא מה שיפתור את זה".

 

אז אתה אומר שגם אם יעשו את התקן האירופי זה לא יתקן כלום?

"לא יהיה מי שיאכוף את זה. מה זה משנה? אתה מוסיף מנהלי עבודה? עוזר למנהל עבודה? מוסיף מפקחים? מי יפקח על זה? אז מה זה משנה, אז זה יהיה יותר יפה?"

 

מנוף מנופאי מנופים תאונות עבודה בטיחות נדל
מנוף מנופאי מנופים תאונות עבודה בטיחות נדל"ן(צילום: shutterstock)

אנשים ימשיכו למות גם עם התקן האירופי?

"אני מאוד מקווה שלא. אני גם מקווה שאנשים לא ימותו עם התקן שישאר שלנו. מדינת ישראל זו מדינה חדשנית והם רוצים לחדש את התקן ולתמוך בנו בתור אזרחים, שנצליח לעלות וכביכול להתפרנס".

 

כמה יעלה לקבלן כמוך להחליף את כל הפיגומים לחדשים?

"בוא נגיד שמיטה ממוצעת (מסגרת ממתכת בצורת מלבן שמחברת את העמודים - ב.פ.) של מה שיש לנו היום עולה בין 230 ל-250 שקל והם מדברים על תקן אירופי, שזה נע בין 650 ל-800 שקל.

 

מה אתה חושב שכן צריך לעשות?

"לשים עוד עוזרים למנהלי עבודה, עוד מפקחים, לתת לנו תקנות מה לא טוב בפיגום שלנו כדי שנוכל לשפר את הליקויים".

 

יש מי שיגיד שאתה בעצם מגן על הפרנסה שלך ויש לך אינטרס להגיד אתה מה שאתה אומר

"אבל זה ברור שאני אפגע. אין בעיה אם אני אפגע אבל אתם לא פותרים את הבעיה כי במה פתרתם את זה? הוספתם מפקחים? הוספתם משהו? אז בסדר לקחתם חומר אחר, מה יש בחומר הזה שאין בזה? כשאיציק ירצה לעבוד ולשים את האבנים הוא גם יפרק את המעקה בשביל לשים את האבנים, זה לא משנה".

מנוף מנופאי מנופים תאונות עבודה בטיחות נדל
מנוף מנופאי מנופים תאונות עבודה בטיחות נדל"ן(צילום: shutterstock)
 

בלימה במספר ההרוגים בחודשים האחרונים

בין הבשורות הטובות יחסית של השנה החולפת, מתברר, כאמור, כי בחודשים אוקטובר ונובמבר נרשמה הטבה בבלימת מספר ההרוגים בהשוואה לתקופה המקבילה אתשקד. ב"נרתמים" מעריכים כי מדובר, ככל הנראה, בפירות הלחץ הציבורי, שהביא את משרדי הממשלה להכריז על שורת צעדים להגברת הפיקוח, האכיפה וההרתעה.

 

צעדים אלו עוגנו בהסכם שנחתם בין משרדי הממשלה לבין ההסתדרות, שנרתמה אף היא למאבק. ההסכם שכלל שורה ארוכה של הבטחות בהן הגדלת מספר מפקחי הבטיחות, הקמת היחידה המיוחדת לחקירת תאונות, שינוי תקני הפיגומים, הגדלת האחריות על נושאי משרה, ביצוע הדרכות לעובדים ועוד. עם זאת, אחד הצעדים הראשונים שיצא לדרך הלכה למעשה היה חתימת ההסכם בין הסתדרות עובדי הבניין לבין התאחדות בוני הארץ, בדבר השתת קנסות על העובדים דווקא, בגין ביצוע עבירות בטיחות.

  (נתונים:
(נתונים: "נרתמים")
 

בדו"ח של "נרתמים" מצוין עוד, כי החברות שבהן היו הכי הרבה תאונות עבודה קטלניות השנה הן אלקטרה עם 5 הרוגים, שיכון ובינוי עם 3 הרוגים, ודונה עם 2 הרוגים. עוד עולה מהדו"ח, כי נפילה מגובה היא עדיין הסיבה השכיחה ביותר למוות של פועלים - עם 64% מתאונות העבודה הקטלניות של השנה.

 

בנוסף מצוין, כי חרף ההבטחות, מספר המפקחים הזעום נותר על כנו ועומד על 18 מפקחים, האחראים על כ-13 אלף אתרי בנייה מדווחים. בנוסף, על אף הבטחות שר העבודה והרווחה חיים כץ בנוגע להגדלת הקנסות על קבלנים בגין ליקויי בטיחות - לפי הנתונים, השנה הושתו רק 103 קנסות בגין ליקויי בטיחות על 58 קבלנים, ב-71 אתרי בנייה בלבד, בסכום כולל של כ-3.17 מיליון שקל.

 

ב"נרתמים" זוקפים להתגייסות ההסתדרות את זירוז ההצהרות על מהלכים חשובים בתחום, שזמן רב נותרו על הפרק ללא יישום. עם זאת מציינים, כי "כעת, רגע היישום, כנסת ישראל מתפזרת לבחירות, ועולה חשש אמיתי שהסחבת תמשיך והפעולות המידיות שעתידות היו לקרות ולהציל חיי אדם, יידחו בצל הבחירות.

 

עוד מצוין, כי "הבטחות משרדי הממשלה השונים כוללות שלל תהליכי חקיקה אשר יוקפאו במשך חודשים ארוכים. מצב זה יוביל ללא ספק להמשך מגמת העלייה במספר ההרוגים בתאונות בניין שאפיינה את שנת 2018 .לא ניתן לסמוך על האפקט לו אנו עדים בימים אלו, מכיוון שאין פתרון פלא למגפת תאונות העבודה בבניין מלבד הגברת האכיפה והפעלת יד ברזל בתחום הרתעה, שני אלמנטים שעדיין מגולמים בדיו על נייר וטרם מומשו בפועל".

 

 


פורסם לראשונה 31/12/2018 16:34

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים