שתף קטע נבחר

כך תצליחו להגשים באמת את המטרות שלכם ל־2019

אז מה החלטתם לשנה החדשה — להתחיל דיאטה? לעשות כושר? לסגור את המינוס? לעזוב את העבודה? קחו בחשבון שהמחקרים מראים שאנחנו לא עומדים ברוב ההחלטות שמתקבלות ערב השנה החדשה. הסיבה? בתאריכים סמליים אנחנו נוטים להציב לעצמנו מטרות בומבסטיות, במקום לחלק את המטרות לצעדים קטנים. איך בכל זאת מצליחים לבצע שינוי בלי להתייאש?

האחד בינואר מגיע אמנם בכל שנה, אבל תמיד יש בו משהו טרי. חדש. תקווה למחר שיהיה שונה ממה שידענו עד כה. עתיד טוב יותר. דף ריק שבתוכו גלומות כל ההבטחות שאנחנו מפריחים לעצמנו: אירשם לפילאטיס, אפסיק לעשן, אתחיל דיאטה וגם אתמיד בה לשם שינוי, אמצא עבודה טובה יותר, אפסיק לבזבז שעות מול הטלוויזיה ואשקיע בלימוד מקצוע, ועוד ועוד. ולמה ההחלטות הללו תוקפות אותנו דווקא ב־1 בינואר, או בראש השנה העברי, או בכל יומולדת עגול, והאם יש להן בכלל משמעות מיוחדת בשל התאריך הספציפי?

  

מסתבר שכן. "החיים של כולנו מורכבים כמעט כל הזמן מרוטינה, משגרה, מלקום כל בוקר ולעשות פחות או יותר את אותו הדבר שוב ושוב. אבל כדי לשבור את השגרה הזו, בעיקר ככל שאנחנו מתבגרים, אנו זקוקים לאיזו נקודת זמן 'חיצונית' שתעצור את הגלגל ותהווה עבורנו נקודת שינוי אפשרית והזדמנות ליצור משהו חדש או שונה מהקיים", אומרת ד"ר מיכל עינב, ראש התוכנית לפסיכולוגיה חינוכית ב"מרכז האקדמי פרס".

  

"נקודת זמן זו יכולה להיות מאורע כלשהו בחיינו האישיים (חיובי ושלילי כאחד) ויכולה להיות נקודה כלשהי בלוח זמנים קולקטיבי (תחילת השנה). לא משנה מה מקורה, אנשים פעמים רבות זקוקים לאיזשהו צלצול השכמה שמכריח אותנו לעצור, להסתכל על שעברנו ולהחליט האם ממשיכים או פונים לדרך אחרת".

 

 

נשימה (צילום: shutterstock)
צלצול השכמה שמכריח אותנו לעצור ולחשוב(צילום: shutterstock)

  

קיראו עוד:

לבריאות שלך: 100 החלטות בריאות ל-2019

מהיום עושים שינוי: 50 החלטות לשנה בריאה יותר

את צריכה להחליט החלטה אחת בלבד בראש השנה

 

טוב, לא כולם זקוקים לזה, היא ממהרת להסביר. "הפסיכולוגיה מחלקת את האנשים לשני סוגים על רצף שבצידו האחד אלה המונעים על ידי רצון להתקדם, חותרים לכבוש יעדים חדשים ולממש פוטנציאל, ובצידו השני – אלה המנסים להגיע לשקט, לביטחון, להיעדר הפתעות".

  

הראשונים יזנקו על ההזדמנות שהשנה החדשה מעניקה "לחשב מסלול מחדש", בעוד שהאחרונים יסתפקו בהרמת כוסית ונשיקה בחצות, בלי להפוך את הבוקר של ה־1 בינואר לרגע מכונן של בחינה מחודשת של חייהם.

  

אז לאיזו קבוצה אתם משתייכים, ויותר מכך – עד כמה ההחלטות הללו לבצע שינוי רק בגלל תאריך מסוים באמת עובדות?

על פי סקרים שנערכו בארצות־הברית במהלך השנים, פחות מעשרה אחוזים מהאנשים שקיבלו בתחילת השנה החלטות לגבי התפקוד שלהם בהמשך השנה חשים שהם עמדו ביעדים.

  

זאת הסיבה לכך שפסיכולוגים רבים ממליצים לוותר על "אפקט הראשוניות" של האחד בינואר, או של א' בתשרי אם תרצו, ובמקום להחליט על שינוי אחד גדול, לקחת את העניין בביסים קטנים. כלומר, לקבוע משימות נקודתיות שבהן תקבלו החלטות לשינוי, ותציבו לעצמכם תאריך מדי חודש כדי לבדוק את ההתקדמות. במקום להגיד – ממחר אני מתחיל דיאטת כאסח, אז ממחר אני מוריד 30 אחוז מהפחמימות שאני אוכל ביום, ובחודש הבא אני בודק עד כמה עמדתי ביעד ומגדיל את ההישג.

 

והשיטה הזו עובדת יותר? נראה שכן, כיוון שהיא לא טוטלית. יש משהו כמעט אוטומטי בקבלת החלטות של תחילת שנה, אומרת ד"ר עינב, ולכן כולם עושים את זה, ואז, שבועיים אחר כך, כולם משלימים עם העובדה שגם השנה הם לא יצליחו לעמוד ביעדים, ומוותרים.

  

ויש כמובן את מי שהרבה־הרבה יותר קשה להם, כיוון שהם מראש דחיינים נמרצים. כלומר, דוחים כל דבר לטובת שוקו חם ופוך מזמין, ואין להם שום מושג איך לאמן את שרירי הרצון.

  

"לקבל החלטות זה קל. לבצע אותן זה כבר סיפור אחר לגמרי", מפרטת ד"ר עינב את מה שיודע כל מי שמקלל את השעון המעורר שהוא עצמו כיוון כדי שיעיר אותו בשש בבוקר לאימון בחדר כושר.

  

ויש כמובן את הצבת היעדים המנותקת מהמציאות, למשל ההחלטה לקום באחד בינואר ולצאת לריצת בוקר – היום בבוקר, כן? – לאחר שחזרתם בשעות הקטנות ממסיבת סופשנה רוויית אלכוהול והראש מפוצץ בגלל ההנגאובר. האם תעמדו בהחלטה שלכם ותקומו לריצה? ממש לא. אז מה עושים? מבינים שהסוד הוא להציב לעצמנו ציפיות הגיוניות.

  

"כאשר היעדים שלנו מוגזמים מדי, או בלתי ישימים, אנחנו לא מצליחים לממש אותם, ובתגובה מתמלאים ברגשי אשם, אכזבה וספקות, דבר שמכניס אותנו למעגל קסמים המטרפד כל ניסיון להמשיך ולנסות. "יש גם רבים וטובים שדווקא כן יודעים להציב מטרה, אך לא משכילים לתכנן את המסלול הנדרש על מנת לממש אותה, ולא עוצרים לחשוב מה עושים כשנתקלים בקשיים לאורך הדרך ואיזה מסלולים חלופיים כדאי לתכנן מראש".

  

 

אל תניחו למעידות קלות להפיל אתכם. זה קורה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תניחו למעידות קלות להפיל אתכם. זה קורה(צילום: shutterstock)

 

המדריך להצלחה

1. הקפידו להציב לעצמכם יעדים ברורים. מובנים, כאלה שניתן להגדיר באופן מעשי ומדויק, כמו "להתקבל ללימודי תואר ראשון", במקום "להצליח בחיים", או "לרדת חמישה ק"ג" במקום "לעשות דיאטה".

 

2. נסו לפרוט את המטרות שלכם לצעדים קטנים של תתי־מטרות. להחלטות דרמטיות מוגזמות יש נטייה להתמסמס. הרבה יותר קל לפעול למען מטרה הנמצאת מעבר לפינה.

 

3. הקפידו לבנות ולתכנן מסלול שיוביל אתכם למטרה. אל תחשבו רק על ה"מה אני רוצה להשיג", אלא גם על ה"איך" ו"באיזה אופן". ואל תחכו לרגע האחרון. תכנון מסלול דורש זמן.

 

4. אל תניחו למעידות קלות להפיל אתכם. הדרך למטרה איננה ישרה וסלולה, ואתם תיתקלו באתגרים בדרך. כל אתגר כזה הוא הזדמנות ללמידה מחודשת.

 

5. נסו להימנע מלחזור על כישלונות עבר. אם אתם בכל זאת רוצים לחזור על החלטות שקיבלתם בעבר ולא הצלחתם לעמוד בהן – כדאי לעשות הערכה מחודשת של האסטרטגיות שהשתמשתם בהן. מה לא עבד ולמה.

 

6. זכרו – שינוי הוא תהליך. ההרגלים המגונים שאתם מנסים להיפטר מהם הם כנראה תוצאה של שנים של טיפוח, ולא ייעלמו בתוך ימים, שבועות או אפילו חודשים.

 

7. גייסו עידוד ותמיכה של הסביבה. הקשיבו לניסיון ולעצת אחרים, אך בסופו של יום תכננו את המסלול המתאים לכם ביותר, כשאתם מודעים לנקודות החוזק והחולשה שלכם.

 

8. טפחו את המוטיבציה שלכם. כשמגיע פברואר, ואתם מתחילים לזייף, תזכירו לעצמכם למה בדיוק אתם עושים את השינוי. למה יצאתם לדרך החדשה ומה ייצא לכם מזה?

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יש לכם מטרות לשנה? כך תגשימו אותן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים