שתף קטע נבחר

אזור השרון או דרום הארץ: איפה יש פחות סיכון לפתוח עסק?

סקירה של חברת המידע העסקי CofaceBDI מנסה להשיב על השאלה - באילו ערים מסוכן לפתוח עסקים ובאילו יישובים מדד הסיכון יורד. לפי הנתונים, 49 אלף בתי עסק חדשים נפתחו בישראל בשנה החולפת, אך 44.5 אלף נסגרו - הנתון הגבוה ביותר מאז 2009. איפה העיר שלכם ברשימה?

איפה כדאי לפתוח עסק בישראל והיכן פחות מסוכן? על השאלה הזאת מנסה להשיב סקירה מיוחדת שערכה חברת המידע העסקי CofaceBDI, ואשר הגיעה לידי ynet. ברקע ההכרזה אתמול (ד') על הקמת מפלגה חדשה, שתטפל בבעיות של עצמאים ובעלי עסקים קטנים בלבד, מציירת הסקירה תמונה עגומה - שלפיה מספר העסקים שנסגרו בישראל בשנת 2018, שהסתיימה השבוע, הגיע ללא פחות מ-44.5 אלף (כלומר בערך 120 עסקים נסגרו מדי יום). מדובר בנתון שעל פי הסקירה מהווה שיא שלילי בעשור האחרון. אלא שכאן חשוב לציין: בשנה החולפת חלה גם עלייה במספר העסקים שנפתחו.

 

רוב העסקים שנפתחו ב-2017 - לא מעסיקים שכירים

חלום מסוכן? לשליש מהישראלים יש כוונה לפתוח עסק ב-3 השנים הקרובות

 

על פי הנתונים, מספר העסקים שנסגרו ברחבי הארץ עלה בהתמדה מדי שנה מאז 2009, אז נסגרו 37.2 אלף עסקים. לעומת 2018 מדובר בזינוק של 20% במספר העסקים שלא הצליחו להחזיק מעמד. שיעור העסקים שנסגרו מתוך כלל העסקים והחברות בישראל עמד בשנה החולפת על 9% - כלומר, כעשירית מכלל העסקים בישראל קרסו. מדובר בנתון הגבוה ביותר בשנים האחרונות: כך, למשל, ב-2014 עמד שיעור העסקים שנסגרו על 8.7% וב-2010 על 8.3%.

מרכז הארץ והשרון הם האזורים שבהם נסגרו הכי הרבה עסקים ב-2018 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מרכז הארץ והשרון הם האזורים שבהם נסגרו הכי הרבה עסקים ב-2018(צילום: shutterstock)

חצי הכוס המלאה היא שמספר העסקים שנפתחו השנה - 49.3 אלף עסקים - דווקא עלה על מספר העסקים שנסגרו, כך שלמשק הישראלי נוספו 4,800 עסקים חדשים, לעומת 4,400 עסקים בשנת 2017 ו-4,100 עסקים בלבד בשנת 2016. עם זאת מציינים עורכי הסקירה כי המספרים טרם חזרו לרמתם הגבוהה מ-2010, אז נוספו למשק לא פחות מ-12.5 אלף עסקים חדשים.

אינפו כלכלה עסקים שנסגרו בשנת 2018 ()
 

בסיכון גבוה לעסקים: רהט, דימונה ובאר שבע

אחד הנתונים המעניינים שנבדקו בסקירה נוגע לתחומים שבהם נסגרים הכי הרבה עסקים: מדובר בעיקר בבתי קפה, מסעדות וחברות בתחום הבנייה, התשתיות ועבודות העפר. ומה לגבי אזורים שבהם ישנו סיכון לפתוח עסק? על פי הנתונים, מרכז הארץ ואזור השרון הם האזורים שבהם נסגרו הכי הרבה עסקים ב-2018 (39.5% מכלל העסקים שנסגרו). כ-30.8% מהעסקים שנסגרו בשנה החולפת היו באזור הצפון, 19.5% באזור הדרום ו-10.2% בלבד מהעסקים שנסגרו פעלו בירושלים והסביבה.

 

לדברי עורכי הסקירה, הסיבה לכך שאזורי מרכז הארץ והשרון "מובילים" במספר העסקים שנסגרו נעוצה, ככל הנראה, בעובדה שבאזורים אלה מרוכזים הכי הרבה עסקים יחסית לשאר הארץ. כמו כן, צריך לציין שאזורים אלה כוללים, בין היתר, יישובים כמו כפר קאסם, טירה, לוד ורמלה, שבהם העסקים נמצאים ברמה גבוהה של סיכון לסגירה.

 

למעשה, מהסקירה עולה כי ביישובים הערביים הכי קשה לשמר עסק קיים. על פי הנתונים, רהט מובילה את הרשימה עם השיעור הגבוה ביותר של עסקים וחברות בקשיים - 12.5% - ועם 24% מהעסקים שחשבונם נכנס להגבלה בשנה האחרונה. בטירה שביישובי המשולש, 8.6% מהעסקים והחברות היו בקשיים וכ-20% נכנסו להגבלת חשבון בשנה האחרונה. בכפר קאסם 6.5% מהעסקים והחברות היו בקשיים וחשבונותיהם של 13.4% נכנסו להגבלה. גם באום אל-פחם נמצא שיעור גבוה (5.5%) של עסקים וחברות שנמצאו בקשיים, וחשבונותיהם של 12.5% מהעסקים נכנסו להגבלה.

 

באוכלוסייה היהודית, העיר שהכי קשה לשמר בה עסק היא דימונה, שבה 4.8% מהעסקים והחברות היו בקשיים -  וחשבונם של 9.1% נכנס להגבלה. ברשימת הערים המסוכנות לעסקים נמצאת גם באר שבע, שבה 3.6% מהעסקים והחברות היו בקשיים - וחשבונם של 5.7% מהעסקים נכנס להגבלה בשנה האחרונה. עיר "מסוכנת" נוספת היא אשקלון, עם שיעור של 3.3% מכלל העסקים והחברות שהיו בקשיים, ו-5.4% מאלה שהיו בקשיים שנקלעו למצב שבו חשבונם נכנס להגבלה.

אינפו כלכלה עסקים שנסגרו בשנת 2018 ()

יצוין כי עסקים בקשיים הם עסקים שלפי מדד BDI צפויים להיסגר בשנה הקרובה בשל מספר פרמטרים: חשבונות מוגבלים, צ'קים חוזרים, דיווחי ספקים, פסקי דין ועוד. עסקים שחשבונם נכנס להגבלה הם עסקים שהבנקים דיווחו עליהם שחשבונם הוגבל.

 

ב-CofaceBDI מחלקים את הערים לשלוש רמות של סיכון, על פי שיעור העסקים שצפויים להיסגר בשנה הקרובה: רמה נמוכה (0%-2% מהעסקים היו בקשיים), רמה בינונית (2%-3%) ורמה גבוהה (מעל 3%). מהחלוקה ניתן לראות כי ראשון לציון נמצאת ברמת סיכון בינונית (2.2%); ירושלים נמצאת ברמת סיכון בינונית עם 2.1% מהעסקים שהיו בקשיים; חיפה ניצבת ברמת סיכון נמוכה (2%); נתניה ורחובות נמצאות שתיהן ברמת סיכון נמוכה (1.8% כל אחת), וכך גם פתח תקווה (1.6%) וכפר סבא (1.5%).

אינפו כלכלה עסקים שנסגרו בשנת 2018 ()

 

אז מה אם זאת עיר שינה: איפה הכי פחות מסוכן לפתוח עסק?

בסקירה גם בדקו באיזו עיר הכי בטוח לפתוח עסק. כמו בשנים עברו, מדובר בעיר מודיעין, כפי שעולה מבחינת הסיכון העסקי בענפים השונים ובחלוקה לאזורים. נתוני CofaceBDI מעלים כי שיעור העסקים והחברות בקשיים בעיר עומד על 0.7% בלבד, בעוד ששיעור החברות עם חשבון שנכנס להגבלה בעיר ב-2018 עמד על 1.2%.

 

 

 

גם רמת השרון מתאפיינת כעיר בטוחה, שבה רק 0.8% מהעסקים והחברות היו בקשיים ב-2018. בגבעתיים וברעננה 0.9% מהעסקים היו בקשיים, בהרצליה 1%, בתל אביב 1.3% וברמת גן 1.4%.

 

לדברי תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת בחברת CofaceBDI, "בשנה החולפת ראינו אומנם עלייה נטו במספר העסקים החדשים בישראל, אבל המגמה שבה שיעור סגירות העסקים הולך וגדל צריכה להדאיג את קברניטי המשק. מיסוי כבד ורגולציה מקשים על יצירת סביבה תומכת לעסקים קטנים, שמהווים את עמוד השדרה של המשק ודורשים טיפול שורש כאינטרס לאומי".

 

בעקבות הפרסום ב-ynet מסר עו"ד רועי כהן, יו"ר מפלגת העצמאים והעסקים הקטנים ונשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים בישראל: "הנתונים המתפרסמים היום הם עדות לפשע שמתרחש בעשור האחרון נגד עצמאים ועצמאיות בישראל. כ-50 אלף משפחות שסוגרות את העסק בשנה הנוכחית נכנסות למעגל של פושטי רגל וחדלי פירעון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים