שתף קטע נבחר

מערבבים אותנו: למה רוב החברות עדיין לא מסמנות את ארץ המוצא על בקבוקי שמן זית?

השבוע נכנס לתוקף תקן לפיו החברות אמורות ליידע האם שמן הזית הוא באמת ישראלי, או שמא מעורבב בשמנים מחו"ל; והאם הוא באמת איטלקי, או שמדובר בתערובת שמנים מאירופה. הבטיחו שנראה את סימון ארצות המוצא על גבי בקבוקים כבר השבוע - אבל זה לא קרה באופן גורף, כי משרד הבריאות הקל על החברות

מאיפה שמן הזית שעל המדף? הצרכנים בישראל עדיין לא יודעים. ענף הזית במועצת הצמחים הודיע השבוע שהחל מ-1 בינואר 2019, כל בקבוקי שמן הזית בישראל יסומנו לפי ארץ מקור, משום שתקן חדש (191) נכנס השבוע לתוקף.

 

"ממחר, הצרכנים ידעו מאיפה שמן הזית שלהם", כך פורסם יום לפני ש-2019 נכנסה לחיינו. מבדיקה שערכנו בשלוש רשתות שיווק גדולות - כמעט שלא מצאנו אף לא בקבוק אחד של חברה ישראלית שהסימון הזה קיים על גבי בקבוקי השמן שלה.

שמן זית סימון ארץ מוצא תווית תקן חדש ()
גם היום - חלק גדול מהבקבוקים - עוד לא מסומנים. של רוב היצרנים

 

 

השמן "הישראלי" הוא לא לגמרי מישראל

הסיבה לתקן החדש, שמחייב סימון ארץ או ארצות המוצא של השמן, היא המלחמה שמנהלים מגדלי הזיתים בארץ נגד חברות מקומיות שמוכרות מותגים בעלי שמות ישראלים כמו יד מרדכי (שטראוס) וזיתא, אך משתמשות לעיתים גם בשמנים זרים או בתערובת שמנים.

 

הוא גם בא להבהיר את ארצות המוצא של שמני הזית שנמכרים תחת מותגי יבוא ומתרברבים בשמות איטלקיים, אך למעשה עושים שימוש בשמן ממדינות אחרות באיחוד האירופי, או מטורקיה. סימון ארץ המוצא נהוג גם במדינות האיחוד האירופי והוא מאפשר שקיפות לצרכן והגנה על תוצרת מקומית.

 

לפי התקן החדש, חלק מהשמנים גם יתבקשו להיקרא מעתה "שמן זית מעורב" או "שמן גפת זית מזוכך" – אם הם תערובת של שמן זית כתית טהור עם שמן זית פחות איכותי. כך, צרכנים יוכלו לדעת עד כמה שמן הזית שלהם מעורבב (ערבוב נחשב לפחות איכותי לכאורה) ומאיפה בדיוק הוא מגיע (לשמן ישראלי או איטלקי יש תדמית יוקרתית יותר).

שמן זית סימון ארץ מוצא תווית תקן חדש (צילום: מירב קריסטל)
לא מצאנו סימון ארץ מוצא והבקבוק הזה יכול לשבת על המדף חודשים(צילום: מירב קריסטל)

שמן זית סימון ארץ מוצא תווית תקן חדש (צילום: מירב קריסטל)
כאן מסמנים שארץ המקור היא האיחוד האירופי וככל הנראה זה הולם את התקן החדש. יחד עם זאת לא כל הבקבוקים הנמכרים של חברה זו כוללים סימון ארץ מוצא, כך לפי החברה עצמה(צילום: מירב קריסטל)

שמן זית סימון ארץ מוצא תווית תקן חדש (צילום: מירב קריסטל)
גם פה לא מצאנו סימון ארץ מוצא שמן הזית(צילום: מירב קריסטל)
 

 

היצרנים והיבואנים: זה ייקח כמה שבועות עד חודשים

"הייצור ייקח כמה חודשים", אמרו לנו בחברת שמן תעשיות, שמייצרת את המותג "עץ הזית" בין היתר, כששאלנו את החברה מדוע אין ציון של ארץ הייצור על גבי בקבוקי שמן הזית שלה. לשאלה מאיפה מגיע השמן שלהם, ענו לנו בתחילה שנקבל את התשובה כשהבקבוקים יסומנו, אבל אחרי כן הודו: רובו מבתי בד מישראל וחלקו ממדינות האיחוד האירופי, "מהן אנו מייבאים כשיש מחסור בשוק הישראלי".

 

בחברת שמן הדגישו שהם לא קונים שמן זית מטורקיה, אלא רק מישראל וממדינות אירופה. את אותה תשובה קיבלנו מכל החברות אליהן פנינו, דרך שירות הלקוחות, או החברה עצמה. כולן אמרו לנו שהייצור עם התוויות החדשות החל עכשיו והבקבוקים המסומנים יכנסו בהדרגה לרשתות בשבועות הקרובים. רק שלפי ענף הזית – זה לא חוקי.

 

יו"ר ענף הזית, ד"ר עדי נעלי, אמר ל-ynet: "עמידה בתקן דורשת גם עמידה בחוק התקנים. התקן החדש לשמן זית פורסם ברשומות בנובמבר 2016. חוק התקנים מאפשר לספקים התארגנות של שנה. אם התקן מצריך שינוי תווית, אז יש להם זמן התארגנות ארוך יותר, של שנתיים מיום פרסום התקן ברשומות, לפי "חוק איילת שקד" להוראות סימון מזון ארוז מראש. השנתיים הסתיימו בסוף שנת 2018. בחוק התקנים נכתב מפורשות שלא רק שאסור לייצר מוצר שלא עומד בתקן, אלא שגם אסור למכור מוצר כזה. גם רשתות השיווק, אגב, חייבות להוריד מהמדפים בקבוקים שלא עומדים בתקן".

   ()
 

האם היצרנים והרשתות התבלבלו?

"בדקנו ברשתות וראינו שיש יצרנים שהחלו לסמן את המוצרים, אך לא תמיד באופן שתואם לתקן. למשל יצרן אחד סימן על גבי המוצר שלו: ארץ ייצור WTO. ויש כמובן יצרנים שעדיין לא מסמנים. אנחנו מתעדים את הדברים ונעזור למשרד הבריאות לאכוף את התקן".

 

משרד הבריאות הוא זה שהקל על היצרנים והיבואנים

במשרד הבריאות, לעומת זאת, מצדדים דווקא ביצרנים וביבואנים. מהמשרד נמסר בתגובה: "תקן ישראלי 91 שמן זית שפורסם בסוף 2016 קובע בסעיף 10.1.4 כי יש לסמן את שם ארץ המקור.

 

"על פי חוק קביעת מועד כניסה לתוקף של הוראות סימון מזון ארוז מראש- 2014 , הוראות הסימון בתקן זה נכנסו לתוקף בתחילת שנת 2019, והן אינן חלות על מזון שיוצר או יובא לפני 1.1.2019".

 

בענף הזית מתעקשים שהמוצרים עם התווית החדשה, צריכים להיות על המדף, משום שבחוק התקנים נכתב מפורשות ש" לא ייצר אדם מצרך, שמיפרט שלו נקבע כתקן רשמי, ולא ימכרנו, ולא ייבאו ולא ייצאו, ולא ישתמש בו בכל עבודה שהיא, ולא יבצע עבודה שהכללים הטכניים של תהליכה נקבעו כתקן רשמי, אלא אם התאימו המצרך או תהליך העבודה לדרישות התקן הרשמי, או אם נקבעה הוראה אחרת באכרזה שבה הוכרז התקן כתקן רשמי".

 

יחד עם זאת, במשרד הכלכלה אמרו ל-ynet שלפי הממונה על התקינה יעקב וכטל, "ככל שמשרד הבריאות אמון על יישום החוק, הוא זה שקובע את מועד הכניסה לתוקף, כי החוק גובר על התקינה לעניין זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
שמן זית סימון ארץ מוצא תווית תקן חדש
מומלצים