שתף קטע נבחר

מהביטקוין ועד הקקאו: זה מה שעשו ההשקעות שלכם ב-2018

הנפט צלל, מחירי הקפה ירדו והתירס עלה: 2018 היתה שנה סוערת במיוחד בכלכלה העולמית ופגעה קשות כמעט בכל תחומי ההשקעות. ניצלנו את תחילת השנה החדשה לבחון מה זינק ומה צנח, ואילו ארצות הכי נפגעו מהטלטלות. זה מה שקרה להשקעות שלנו השנה

אז איפה שמתם את הכסף בשנה החולפת? שנת 2018 הייתה רצופת אירועים דרמטיים בכלכלה העולמית וגם אצלנו. הטלטלה החדה בשווקים לקראת סוף השנה פגעה קשות כמעט בכל תחומי ההשקעות. ובכלל, תנודתיות גבוהה איפיינה את השנה שנסגרה בירידות חדות.

 

סקר: 56% מעדיפים כרטיס טיסה מאשר הנחה בדמי הניהול בפנסיה

האם נרוויח ממהפכת הפנסיה? מנהלי הקרנות מנסים לשכנע אותנו שכן

המפולת בשווקים הגיעה אלינו - והחסכונות חוטפים

 

בין אם אתם משקיעים כבדים בשוק ההון ובין אם אתם מאלה שמעדיפים לשמור את הכסף מתחת לבלטות, הטלטלה הזו השפיעה על הכסף שלכם בחסכונות הפנסיוניים השונים. בשנים האחרונות החשיפה להשקעות שונות בעולם הולכת ומתעצמת, והיצע המוצרים הפיננסיים בתחום הזה גדול במיוחד.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

תחילת 2019 זו הזדמנות לבחון מה ירד ומה דווקא זינק ברחבי העולם – מהמדדים המובילים, דרך הסחורות כגון הקפה, הנחושת והחיטה, ועד המטבעות האקזוטיים והביטקוין. לפניכם סיכום השנה החולפת בשווקים מסביב לעולם.

 

אין ספק שמי שנתן את הטון בשנה החולפת והגורם לטלטלה הגדולה בשווקים הוא השוק האמריקאי. "מה שאיפיין את 2018 זו קפיצה ברווחיות החברות בארה"ב וזינוק בחלק הראשון של השנה במחיר הנפט", מסביר אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס, "המציאות הזו יצרה אשליה של כלכלה בסכנת אינפלציה וזה סייע לבנק המרכזי להאיץ את העלאות הריבית. אבל ככל שהתקרבנו לסוף השנה, כבר ראינו ירידות במחירי המניות". בסיכום שנתי של המדדים המובילים בארה"ב, מדד S&P ירד ב־6.2%, הנאסד"ק איבד 3.9% ודאו ג'ונס ירד ב־5.6%.

    ()

למצב בארה"ב יש כמובן השפעה גלובלית. לדברי כהנוביץ', שילוב של דולר חזק, כלכלה חזקה וריביות גבוהות הבריח הון מהרבה מדינות מתעוררות. מי שבעיקר סבלו הן טורקיה, ברזיל והודו. גם אם בחלקן הבורסות דווקא הניבו תשואה נאה, בניגוד למגמה העולמית, הרי שהתשואה היא במונחי המטבע המקומי ומאחר שהוא ירד באופן דרמטי מול הדולר, לא היה לתשואות הללו ערך למשקיעים.

 

דוגמה לכך היא ברזיל. "הנשיא הנבחר בולסונרו מגיע עם אג'נדה כלכלית מאוד ברורה והמשקיעים אוהבים את זה. בסיכום שנה הבורסה שם עלתה בכ־15% אבל המטבע נפל בשיעור דומה מול הדולר", אומר כהנוביץ'.

 

עוד מדינות שהמטבע שלהן חטף מכה חזקה הן ארגנטינה, שעברה משבר ממושך עם התרסקות של 58% בערך הפזו מול הדולר, וטורקיה כשהלירה הטורקית ירדה ב־28%, בעיקר בשל החששות מהשפעתו של הנשיא ארדואן על הכלכלה, קריאותיו החוזרות להורדת ריבית מול אינפלציה גבוהה ויחסיו העכורים עד לאחרונה עם ארה"ב.

 

הקפה צנח, הקקאו נסק

בזמן שכמעט כל המדדים נצבעו השנה באדום, דווקא המשקיעים בגזרת הסחורות נהנו מכמה עליות מרשימות. הכל תלוי כמובן מאיזה צד של הסחורה אנחנו מסתכלים: כמשקיעים, או כצרכנים שאמורים ליהנות מירידה במחירים, אם כי לא תמיד הירידות הללו מגולגלות למחירי המוצרים בסופר.

 

ככלל, הסחורות החקלאיות רגישות לפגעי מזג האוויר, בעיקר ברקע אסונות טבע שונים ברחבי העולם — הצפות, שריפות ועוד. ניתן להוסיף לכך את השפעות מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין.

מדדים סחורות 2018 ()

אם השקעתם בקפה, הפסדתם בשנה שחלפה כ־20% בשל צניחת מחירו, בין היתר בשל עודפי היצע, בעיקר מברזיל ומקולומביה, וכן ירידה בערך המטבע המקומי בברזיל – היצואנית הגדולה בעולם של קפה.

 

מנגד, אם הלכתם על קקאו, התשואה שלכם זינקה ב־28% והיא למעשה הסחורה המצליחה ביותר בשוק בסיכום 2018. מחירי הקקאו נסקו בעיקר בשל הירידה בהיצע, בעקבות מזג אוויר יבש באזורי ההפקה המרכזיים (חוף השנהב וגאנה).

 

עוד סחורה שהניבה תשואה נאה היא החיטה שזינקה בכמעט 18%, אחרי קיץ חם במיוחד באירופה שהביא לקציר הנמוך ביותר זה 6 שנים. עוד סיבה לעלייה במחיר קשורה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין – בגלל העלאת המכסים על יבולי הסויה, גדל הביקוש לחיטה.

 

בניגוד לחיטה, מחירי הסוכר צנחו ביותר מ־15% בשל תפוקה גדולה במיוחד השנה בהודו, היצואנית השנייה בגודלה בעולם של סוכר.

 

בתחום המתכות, מחיר הנחושת צלל בכ־20% בשנת 2018.

    ()
 

ומה עם הביטקוין?

עוד סוג של מטבע שעבר תנודתיות קיצונית הוא הביטקוין. המטבע הווירטואלי הוכיח בשנה שחלפה, למי שעוד היה ספק, עד כמה הוא ספקולטיבי.

 

במהלך 2018 איבד הביטקוין 72% וצלל מרמה המתקרבת ל־14,000 דולר, לפחות מ־4,000 דולר. התרסקות נרשמה גם בשאר המטבעות הקריפטוגרפיים דוגמת האיתריום שנחתך ביותר מ־80% וכן הריפל שנפל בשיעור דומה.

 

ומה אצלנו? השקל נחלש מול הדולר בכמעט 8% בשנה החולפת, בעיקר נוכח התחזקות המטבע האמריקאי בעולם, ובשיעור מתון יותר של כ־2.8% מול האירו.

 


פורסם לראשונה 04/01/2019 08:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים