שתף קטע נבחר

מזכיר המדינה: יצרנו קואליציה בין ישראל למדינות ערב

מזכיר המדינה מייק פומפאו התייחס בריאיון ב"פוקס ניוז" לשינויים במזרח התיכון: "פיתחנו יחסים עם מדינות ערביות ועם ישראל, חיברנו אותן יחד כדי לפתח קואליציה לשמירת הביטחון של אמריקה". פומפאו נועד השבוע עם נתניהו ודן עמו בנסיגה האמריקנית מסוריה

מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו התייחס בריאיון ב"פוקס ניוז" לשינויים המתחוללים במזרח התיכון, בהם יחסי ישראל ומדינות ערב: "פיתחנו יחסים עם מדינות ערביות ועם ישראל, חיברנו אותן יחד כדי לפתח קואליציה לשמירת הביטחון של אמריקה".

 

 
ראש הממשלה בנימין נתניהו פגישה עם מזכיר המדינה של ארה
פומפאו נועד השבוע עם נתניהו בברזיל(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
מייק פומפאו עם מוחמד בן סלמאן ב סעודיה (צילום: AP)
עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן(צילום: AP)

 

לדברי פומפאו, "הממשל הקודם החליט שהתומכת הגדולה ביותר של טרור בעולם תהיה הפרטנר במזרח התיכון, איראן. אנחנו שינינו זאת ביסודיות. אנחנו יודעים שזה איום אמיתי לעולם ולאמריקה". הוא נשאל על שלום אפשרי במזרח התיכון: "יצרנו את התנאים במזרח התיכון שבהם המדינות הללו עובדות יחד בחזיתות רבות. ראית את ההכרזה של הנשיא על נסיגה מסוריה - עדיין נוכל, יחד עם שותפותינו, להתעמת באפקטיביות עם האיום של דאעש באזור, ולעשות זאת בלי 2,000 החיילים שעל הקרקע. לא שינינו את המדיניות שלנו של להמשיך לוודא שדאעש לא יתחזק מחדש, אלא נעשה את זה רק בדרך חכמה וטובה יותר, ואנחנו יכולים לעשות זאת בזכות הבריתות שבנה הנשיא טראמפ".

 

נשיא סודן, עומר אל-בשיר, התייחס לסיכויי שיפור היחסים עם ישראל, ואמר כי "יעצו" לו לנרמל את היחסים במטרה לשפר את מצבה של ארצו. לפי דיווח בסוכנות הידיעות הטורקית "אנטוליה", בשיר לא ציין מי ייעץ לו לעשות כן, ואמר את הדברים בפגישה עם מנהיגי דת סופים בבירה חרטום. לאחרונה מתקיימים מגעים על קו תעופה ישראל-ברזיל, שיעבור מעל מדינות אפריקה ובהן גם סודן (כמו גם מצרים, צ'אד וניגריה). גורם מדיני בכיר בארץ אמר לפני כמה ימים כי הייתה "התקדמות משמעותית" בהקמת קו תעופה חוצה אפריקה לברזיל, שבמסגרתו יטוסו גם חברות ישראליות.

 

בישראל הביעו בימים האחרונים תדהמה בעקבות דברי הנשיא דונלד טראמפ ש"איראן יכולה לעשות בסוריה מה שהיא רוצה". "איראן היא לא עוד אותה מדינה", אמר טראמפ בישיבת הקבינט ביום רביעי. "איראן מוציאה אנשים מסוריה, היא יכולה לעשות מה שהיא רוצה שם, למען האמת, אבל הם מוציאים אנשים משם, הם מוציאים אנשים מתימן. איראן רוצה לשרוד עכשיו. איראן הייתה כוח במזרח התיכון, הם עמדו להשתלט על כל המזרח התיכון ורצו להשמיד את ישראל, אבל איראן היא מדינה מאוד שונה עכשיו".

 

 

 

בכיר ישראלי אמר בעקבות הדברים: "זה עצוב שאין לו קשב לחומרים מודיעיניים". עוד אמר אותו בכיר ישראלי: "אני פשוט בהלם. טראמפ פשוט לא בקיא במה שקורה בסוריה ובהתבססות של איראן שם. מה שמנחם כאן זה שלפחות הוא גם לא נגד מה שישראל עושה בסוריה ושהוא אמר שישראל יודעת היטב להגן על עצמה. האמירה של הנשיא לא תשנה מבחינתנו הרבה ונמשיך לפעול בנחישות נגד ההתבססות של איראן".

  

פומפאו נועד ביום שלישי האחרון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בברזיל. מבלי להתייחס ישירות לתקיפה שיוחסה לישראל בסוריה, הודה נתניהו לפומפאו על התמיכה שלו ושל הנשיא דונלד טראמפ ב"מאמצי ההגנה העצמית שלנו נגד סוריה וחיזבאללה ממש בימים האחרונים". לפני הפגישה אמר נתניהו כי הוא שמח להיפגש עם פומפאו, שאותו הגדיר "ידידנו הטוב", בפעם השנייה בתוך חודש: "יש לנו דברים רבים לדון בהם. נשוחח על שיתוף הפעולה האינטנסיבי בין ישראל לבין ארה"ב שיעסוק גם בשאלות העולות בעקבות ההחלטה האמריקנית לגבי סוריה (הסגת הכוחות של צבא ארה"ב, א"א). נדון כיצד להעמיק אף יותר את שיתוף הפעולה המודיעיני והמבצעי בסוריה ובמקומות אחרים ועל הדרכים לבלום את התוקפנות האיראנית במזרח התיכון. זאת מטרה משותפת".

 

לאחר הפגישה בין האישים אמר גורם מדיני כי נתניהו הציג בפני פומפאו שמונה בקשות, שכולן התקבלו למעט המחלוקת שעדיין מתנהלת על עסקת המכירה של מטוסי ה-F-16 מישראל לקרואטיה. "ישראל קיבלה כמעט את כל מה שביקשה", אמר. לדברי הגורם, ראש הממשלה יצא מהפגישה בתחושה שיש לישראל השפעה בתחומים מסוימים, וכי יחד עם ארה"ב מקדמות שתיהן רעיונות שונים בנוגע לסוריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אוחיון לע"מ
מזכיר המדינה וראש הממשלה
צילום: אבי אוחיון לע"מ
מומלצים