שתף קטע נבחר

שנה חדשה, החלטות חדשות, תוצאות ישנות?

בתחילת כל שנה אנחנו מחליטים שהשנה יהיה אחרת, השנה נמצא את האושר, ומהר מאוד מתברר שאין לנו כוח לשנות באמת. שני מומחים מסבירים לכם איך להחליט והפעם גם לבצע

שנה חדשה היא אמנם עוד תאריך על הלוח שלנו, אבל יש בציון הדרך הזה עולם ומלואו. רבים מאיתנו מביטים על הסוף הזה, ומשוועים להתחלה חדשה. בין הרצוי והמצוי עומדים לא מעט מכשולים ושלל שאלות שחשוב שנשאל את עצמנו, ואולי חשוב מהכל, גם צעדים לא פשוטים עלינו להיערך אליהם בהתאם. כדי שנבין מה אנחנו באמת רוצים ואיך נעשה את השנוי הגדול, פנינו למומחים מקומיים.

 

ניסים שדה, מאמן לתקשורת ומנהיגות ובעל הטור ’קל באימונים‘ בעיתון זה, וגם מחבר הספר "50 סיבות למה לא ניו יורק“, מסביר מה יש בציון הזמן הזה של שנה אזרחית חדשה שמעורר בנו את החשק להתחלה חדשה או שינוי. "כשחושבים על זה באמת הרי שהיום הראשון של השנה החדשה הוא בסה"כ עוד יום רגיל, השמש זורחת במזרח ושוקעת במערב, השמים לא נפתחים ושום דבר מיוחד לא באמת קורה. מה שעושה את היום הזה ליום מיוחד ואחר זאת המשמעות שנבחר לתת ליום הזה, והשאלה מה יש ביום זה היא שאלה מצויינת. לדעתי התשובה נמצאת אצל כל אחת ואחד מאתנו במשמעות שאנו בוחרים לתת. ההחלטה לתת ליום הזה משמעות והזדמנות לחולל שינוי היא בעצם סוג של יחסי ציבור שנעשו עם הזמן ומביאים רבים מאיתנו לקבל החלטות לעשות משהו אחר חדש ומשמעותי. מצאתי שרבים מחליטים שהנה השנה זה הולך לקרות ומצהירים הצהרות גדולות, ומגיעים לסוף השנה ומגלים ששום דבר מכל ההצהרות הגדולות בתחילת השנה לא קרה“.

 

אלה בר-צבי, מומחית באבחון ייעוץ ואימון לקריירה מתארת את ההחלטה: "כל ציון דרך, לא משנה אם זה ראש השנה או שנה אזרחית חדשה, הוא זמן לחשבון נפש, לאן פני מועדות, מה היה טוב ומה היה פחות טוב. הרבה פעמים בארגונים יש גם הערכות עובדים, תיאום שנה, דוחות כספיים, סיכומים הערכות, זה תמיד תהליך מעורר וכנ"ל לגבי אנשים במעברי מדינה שעושים חישוב מסלול. יש אנשים שמתנהלים בצורה אינטואיטיבית ויש אנשים שבונים תכנית עבודה שנתית, בין אם אתה עצמאי ובין אם שכיר. היום בתהליכים של שינוי ושינוי קריירה זה לא מספיק רק לפתוח ראש אלא גם הלב וגם התודעה כי הרבה פעמים זה גם הלב והתודעה“.

 

- ()
אלה בר-צבי. תשובות מאוד ברורות

 

בר-צבי מעבירה בימים אלו 3 סדנאות העשרה חשובות בניו יורק וניו ג'רזי, האחת מכוונת קריירה לנשים, השניה לתושבים חוזרים בשיתוף "הבית הישראלי" והשלישית לתקשורת אפקטיבית לבעלי עסקים. "אני מאמינה שכל אחד יכול לבנות חזון לחיים המושלמים שהוא רוצה לחיות. מהגדרת פנטזיה ועד מטרה מדויקת. מתוך זה גוזרים משתנים אופרטיבים למימוש המטרה. אם אני רוצה עבודה שתממש אותי תעסוקתית, אז מהו מונח הצלחה - שכר, שעות עבודה, איזה איזון אני רוצה לעשות בין בית וקריירה, היום יש הרבה מעגלים שצריכים להתחבר ביחד. מפרקים את זה לאיך אני רוצה שזה יראה ולמה זה לא קרה עד עכשיו. זה המקום לבדוק את החסמים המעכבים כמו פחד מכשלון חוסר ביטחון או אמונה עצמית, ושם גם העבודה שלנו לקראת השינויים שאליהם אנו מכוונים“.

 

- ()
ניסים שדה. לכוון למטרה

 

אם כן, מה דורש מאיתנו היום שינוי של קריירה או מסלול בחיים ומתי זה בכלל ריאלי? שדה מסביר: "זאת שאלה סופר חשובה, ושלב התכנון הוא קריטי, רק שקצת לפני הייתי בודק ושואל את עצמי למה. למה בעצם אני רוצה את השינוי, מה אני יכול להשיג כתוצאה מהשינוי הזה, מה הרווח שאני מקבל, מה המחיר שאני עשוי לשלם, רק אחרי שברור לי באופן חד משמעי למה אני רוצה את השינוי אפשר לעבור לשלב התכנון, זה שלב חשוב כי כמו שעושים עוגה צריך לוודא שהמרכיבים נכנסים בסדר הנכון הרי אי אפשר להוסיף מרכיבים לעוגה אחרי שהיא נכנסה לתנור, חייבים לעשות את הדברים באופן מובנה ומסודר.

”בתהליכי תכנון קריטי לשמור על פוקוס ולא להתפזר לכל מיני תחומים. כאן צריך לזכור שכל שינוי מתחיל במשהו קטן, לדוגמא, אם אני רוצה לשפר את האנגלית שלי, אני אציב לעצמי יעד של לקרוא כל יום ספר שלם הרי שזה יעד לא סביר ומראש אני לא אעשה זאת. כך, במקום לקרוא כמה עמודים לא קוראים כלום וגם לא קורה כלום. לכן צריך בשלב התכנון לפרק את היעד הגדול לחלקים קטנים שאפשר לבצע ואז בהדרגה מוסיפים עוד נדבך“.

 

בר-צבי מייחסת לתהליך התכנון חשיבות מכרעת: "חשוב לעשות תהליך עם עצמי או עם איש מקצוע, להגדיר את מה שהיה עד עכשיו טוב ולא טוב ולאן אני רוצה ללכת. מפרקים איך רוצים שהחיים יראו וזאת הזדמנות. קפיצות שכר גדולות", היא מזכירה, "יהיו לשכירים בין עבודות הרבה יותר מאשר בתוך ארגון. גם במקומות האלו חשוב להיות מכווננים מבחינת בחירת קריירה ומסלולי קריירה, צריך לדעת איך אני מגיע לזה, על מה אני שם דגש. לפני הכל", היא מדגישה, "יש הכנה פנימית שלי של מה אני רוצה לעשות. מה השינויים שאני רוצה והאם אני בנוי אליהם. יש חשיבות בלשאול שאלות קשות.

 

”יש לאנשי מקצוע שאלונים מדויקים של קריירה שנותנים לנו תשובות מאוד ברורות" היא ממליצה. "זה חשוב גם מבחינה אישיותית, משפחתית, מה החוזקות והעוצמות שלי. איפה היתה לי חדוות עשיה ואז מקישים מאותם פרויקטים לתפקידים קדימה. תכנון הוא קריטי, אתה לא רוצה למצוא את עצמך עם המכנסיים למטה. יש תבנית ניהול פרטנית שאני מאוד אוהבת לעבוד איתה. שינוי חייב להיות אצל בן אדם מאוד בשל. זה כמו עם להפסיק לעשן, עד שאתה בפנים עושה החלטה זה לא ייעשה. בשביל זה צריך חזון, כישורים מתאימים, תמריץ, משאבים ותכנית. אלו חמשת הדברים שיש שיתקיימו כדי שיהיה שינוי. אם אין לך חזון יש לך בלבול, אם אין כישורים נכונים זה גורם לחרדה, אם אין תמריץ נכון השינוי יהיה איטי, אם אין משאבים של זמן או כסף זה מייצר תסכול, ואם אין לי תכנית, זו התחלת שווא. מתחילים, מפסיקים. כל אחד מהאלמנטים האלו אפשר לטפל גם במשאבים ועושים את השינוי בצורה מושכלת. החיים הם לא חזרה גנרלית“.

שדה מתייחס גם הוא לצעדים ההכרחיים בדרך לשינוי: "כל שינוי מתחיל בקבלת החלטה לייצר אותו. לכן, הצעד הראשון קשור בהחלטה שלנו, מה שמאוד חשוב זה לדעת לעמוד במילה שלנו מול עצמנו (אינטגריטי אישי). אם נהיה מסוגלים לעשות את זה, הרי שכל השאר כבר פחות בעייתי“.

 

איך נתגבר על הפחד? ”בני אדם נולדים רק עם שני פחדים, הפחד מרעש גדול ומפחד נפילה, כל שאר הפחדים הם תוצאה של חינוך סביבתי, הפחד שאני לא מספיק או שלא יאהבו אותי או פחד מדחייה הם פחדים שאנו רוכשים עם הזמן. תחשבו על זה רגע נניח שהילד שלכם בוכה בחדר הסמוך כהורים אנחנו נדע לזהות מתי הוא בוכה "סתם" כי הוא רוצה תשומת לב או שהוא בוכה כי משהו קרה, נניח שהוא נפל או קיבל מכה או משהו דומה, הריצה הזאת לחדר לבדוק מה קרה מביאה את הילדים באופן בלתי מודע להבנה שקבלת אהבה תלויה בכאב ומכאן נובע הפחד מדחייה.

 

”אני לא יכול להגיד למישהו אל תפחד כי זה לא יעזור, הרי זה לא רציונאלי, מה שאני כן יכול זה לאמן מישהו לפתח את שריר האומץ וזה אפשרי, אם כל יום בוחרים משהו קטן שמבטא עבורי אומץ. זה יכול להיות משהו כמו להגיד שלום למישהו זר, או להגיד משהו שאני חושב בלי לחשוב ולנתח בראש מה יהיה עכשיו שאמרתי את מה שאמרתי. צריך להבין שהפחד נמצא ואני יכול לרקוד איתו, לא להתנגד לו".

 

ואיך נבטיח את ההתמדה? "הסכנה הגדולה ביותר היא אנחנו לעצמנו, כי אם לא נאמין במה שאנחנו עושים או נפתח אמונה שאנחנו לא מספיק טובים, ראויים, יפים וכו' אנחנו מחבלים ביכולת שלנו לייצור את התוצאות שאנחנו באמת רוצים. מכאן החשיבות בהלך הרוח שלנו הסטייט אוף מיינד, חשוב שנבין שכל פעולה שלנו מושפעת מהרגש שלנו. אם אני מדוכא ומדוכדך הרי שגם הפעולות שלי יצאו מהמקום הזה ואז התוצאות יהיו בהתאם, וכמובן שזה עובד הפוך. לכן, אם נדע כיצד לשלוט בהלך הרוח שלנו לשנות את ההרגשה שלנו במקרה ואנחנו לא מרגישים מספיק טובים, הדרך לשינוי הלך רוח היא תלויה בשפה שאנחנו בוחרים. אם נגיד לעצמנו שזה קשה ובלתי אפשרי מן הסתם נרגיש את זה והכל יהיה קשה ובלתי אפשרי, אם נבחר שפה אחרת כמו הכל אפשרי אז פתאום רואים שבאמת הכל מתאפשר. גורם נוסף הוא הפוקוס שלנו במה אנחנו בוחרים להתמקד? האם להתמקד במה שכן או במה שלא, והבחירה הזאת משפיעה על המחשבות שלי וכתוצאה מכך על הרגשות שלי והפעולות שלי“.

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צעד, צעד, יום יום.
צילום: shutterstock
מומלצים