שתף קטע נבחר

מה אוכלים בערבה?

עוד לא הייתם בערבה בחורף? זה הזמן לארוז את המשפחה והחברים ולהדרים לערבה התיכונה, שם תמצאו גם לא מעט הפתעות קולינריות - מעדנייה באמצע כביש נידח, פיצרייה הפועלת מתוך טריילר ועוד

 

 
סיור אוכל בערבה (צילום: יח
ארוחת בוקר ב"נוף צוקים"(צילום: יח"צ)
 
מרחק כשעה וארבעים דקות נסיעה מאילת וכשעה נסיעה מבאר שבע, על שטח של 70 קילומטר - ממושב עידן שבצפון ועד מושב פארן שבדרום - משתרעת הערבה התיכונה, ובה ישובים חקלאיים רבים שמצליחים לקיים את עצמם בשקט בשקט וכמעט ללא כל הפרעה.
 
כבר עם תחילת הנסיעה בכביש התלול מבאר שבע לכיוון הערבה, כשהנוף מתחיל להיות מדברי יותר והשקט מסביב משתלט, משתנה האווירה והרוגע של המדבר מתחיל לתת את אותותיו. התחושה היא שיצאנו מהארץ ועברנו למדינה אחרת, רק מבלי להעביר דרכון. את אותה תחושה מקבלים בהמשך, כשטועמים את הפלפלים המתקתקים שגדלים במשקים החקלאיים שבאזור או את עגבניות השרי הוורודות, שכמותן קשה עד בלתי אפשרי למצוא במקומות אחרים בארץ.
ירקות עם טעם אחר (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
ירקות עם טעם אחר(צילום: לין לוי)
אבל לצד המשקים החקלאיים, מתפתחת בערבה כמעט מתחת לרדאר, פעילות תיירותית מעניינת במיוחד, שכוללת גם הרבה קולינריה בחובה: החל ממעדנייה באמצע כביש נידח, דרך בר אוכל באווירה קיבוצית ופיצרייה שפועלת מתוך טריילר נייד ועד מארחים ביתיים, שישמחו לארח אתכם לארוחות ביתיות המבוססות על חומרי הגלם המופלאים שגדלים באזור. יצאנו למסע טעים במיוחד בין יישובי הערבה, שהחזיר אותנו בזמן לימי התום, כשהחקלאות עוד נחשבה לענף רווחי ומשגשג במדינה.
 

 (  )
 

מופה פאב

מי שמחפש חיי לילה פרועים, סביר להניח כי מוטב עבורו שיחפש אותם במקום אחר ולא בערבה. ולמרות זאת, תושבים ומטיילים הלנים באזור ומעוניינים בבילוי בפאב עם אווירה קיבוצית, מוזיקה טובה, אוכל ברמה גבוהה ובירה במחירי רצפה - ייהנו ללא ספק בבר האוכל "מופה" שבמושב חצבה.

סיור אוכל בערבה (צילום: גל זקן)
סיור אוכל בערבה(צילום: גל זקן)

הבר, שהחל לפעול במתכונתו הנוכחית לפני כשישה שבועות, מציע תפריט ברים שנמצא כעת בהרצה וכולל כריכים בלחם לבן או כפרי במילוי חביתה עם גבינת שמנת וירקות (24 שקלים); עם שניצל, ממרח פסטו וסלט עגבניות קצוץ (35 שקלים) ועם פטה עיזים על ממרח פסטו עם חצילים מטוגנים, פלפלים קלויים וממרח זיתים (29 שקלים). תמצאו שם גם מגוון פסטות ברוטב נפוליטנה (46 שקלים), ברוטב רוזה (46 שקלים) ועוד. כמו גם, תוכלו לזלול שם סלטים, ביניהם סלט תרד ורוקפור עם חמוציות ואגוזי מלך (44 שקלים), סלט עוף חם (44 שקלים) ועוד.

סיור אוכל בערבה (צילום: גל זקן)
סיור אוכל בערבה(צילום: גל זקן)
 

לצד ההיבט הקולינרי, המקום עצמו מאובזר בחדר סנוקר, חצר גדולה עם במה להופעות ומסכי ענק בהם משדרים משחקי ספורט חשובים. בנוסף, מחוץ לבר ישנה מרפסת גדולה עם ספות ושולחנות עץ, ובפנים - בר רחב עם היצע גדול של אלכוהול.

סיור אוכל בערבה (צילום: גל זקן)
סיור אוכל בערבה(צילום: גל זקן)
  

"מופה", למעשה, פורץ דרך בחווית הבילוי שהוא מציע באזור, בעיקר בשל העובדה שבשעות הצהריים הוא משמש כמסעדה משפחתית, ובשעות הערב (החל מהשעה 21:00) הוא הופך לבר אוכל שהכניסה אליו מותרת מגיל 18 בלבד.

 

מושב חצבה, ראשון - סגור; שני-חמישי 13:00-עד אחרון הלקוחות; שישי 16:00-12:00, 22:00-עד אחרון הלקוחות; שבת - מוצ"ש-עד אחרון הלקוחות, לא כשר

 

 (  )

פיצה טריילר

בכניסה למושב עין יהב, בסמוך למתחם "מחסני השוק", ניצב לו טריילר ישן מחובר לטרקטור, המשמש כפיצרייה לכל דבר. הפיצרייה הניידת הוקמה על ידי המסעדן שגיא חרמוני, תושב עין יהב, שיש מי שזוכרים אותו כבעלים של מסעדת "ממבו גריל", שפעלה גם היא בעין יהב ונסגרה לפני כמה שנים.

   (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)

חרמוני, החל למכור את הפיצות שלו לפני מספר שנים במתחם צימרים במושב, לאחר מכן העתיק את הפיצרייה לטריילר שבכניסה לעין יהב ובהמשך יעבור למבנה סמוך שנמצא עדיין בתהליכי בנייה.

סיור אוכל בערבה (צילום: אופיר האוזמן)
סיור אוכל בערבה(צילום: אופיר האוזמן)

אבל בואו נתמקד בפיצה, שלשמה בעצם התכנסנו כאן: מדובר בפיצה בעלת בצק דקיק בעבודת יד, כזה שמזכיר לחם ביתי, עם שכבה של רוטב עגבניות עשיר שחרמוני מכין בעצמו, גבינות איכותיות ותוספות של ירקות ועלים טריים, תוצרת הערבה. לצד התוספות השגרתיות כמו זיתים, פטריות ואורגנו, אפשר למצוא כאן גם ארטישוק וריבת בצל.

   (צילום: אופיר האוזמן)
(צילום: אופיר האוזמן)
   

את הפיצה אפשר ואף מומלץ, לתבל באחד מהרטבים הייחודיים שחרמוני מכין ומגיש לצידם כמו רוטב זיתים, שום ועגבניות ורוטב פסטו, כולם על טהרת חומרי הגלם המקומיים. הפיצה של חרמוני פתוחה שבעה ימים בשבוע, בין השעות 22:00-12:00, והמחירים של הפיצות נעים בין 50 שקלים לפיצה מרגריטה משפחתית, 65 שקלים לפיצה מילנזנה עם חציל קלוי ובזיליקום ו-75 שקלים לפיצה עם ארבעה סוגי גבינות וריבת בצל או פטריות.

 

בוויז: פיצה טריילר, מתחם מחסני השוק מושב עין יהב, 052-3666811, ראשון-שבת 22:00-12:00, כשר בלי תעודה 

 

אוכלים בבית של חגית - אירוח ביתי וקונדיטוריה

מי מכם שמגיעים לנפוש בערבה ומחפשים בכל זאת את שולחן השישי החגיגי והמשפחתי, יוכלו למצוא אותו בביתם המרווח של חגית ועידו במושב עין יהב. השניים, יחד עם ילדיהם, מארחים בביתם קבוצות בנות 20-5 סועדים לארוחה פרטית שכוללת מגוון מנות העשויות מחומרי הגלם אותם מגדל עידו במשק המשפחתי. הארוחה עצמה עולה 160 שקלים לסועד בוגר, ובין 70-60 שקלים לילדים עד גיל 12.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
  

במהלך הארוחה (שאינה כשרה!) תוכלו לזלול, בין היתר, מוס חצילים מפתיע בטעמו, מרק פיקנטי של פלפלים צהובים, נתח אנטרקוט או דג סלמון בציפוי קראסט ועשבי תיבול לעיקריות שמשתלבים מעולה עם תוספת של בטטות בשמנת ומרווה. בנוסף, מגישים בני הזוג מגוון סלטים טריים ויצירתיים. במהלך הארוחה מגישים השניים משקאות קלים, היין הוא עליכם ולקינוח - מוגשת מנה אחרונה משתנה כמו פאי פקאנים, פחזניות במילוי קרם פטיסייר, טראפלס שוקולד מריר, פאי לימון ועוד.  

סיור אוכל בערבה (צילום: אופיר האוזמן)
סיור אוכל בערבה(צילום: אופיר האוזמן)

לצד העסק של בני הזוג, חגית - כלכלנית במקצועה - מנהלת יחד עם אמה, יהודית, קונדיטוריה ביתית (ומכאן גם מגוון הקינוחים המעולים שמוגשים בסוף הארוחה). במסגרת עסק האפייה, שנקרא "דברים של טעם" - מדי שבוע מכינות השתיים עוגות שמרים עם מילויים שונים, עוגות מוס, קישים שעשויים מהתוצרת החקלאית שגדלה שבמשק המשפחתי, עוגות יום הולדת מעוצבות ועוד.

סיור אוכל בערבה (צילום: אופיר האוזמן)
סיור אוכל בערבה(צילום: אופיר האוזמן)

אז אם אתם עוברים באזור ומתחשק לכם קיש ביתי (בין 105-80 שקלים לקיש גדול), עוגה עגולה (160-100 שקלים), עוגה בחושה או עוגת שמרים (40-30 שקלים) - תרימו טלפון לחגית, ובתיאום מראש תוכלו לרכוש לכם אחד או יותר ממוצרי הקונדיטוריה המעולים שלה.

 

מושב עין יהב, 052-4260762‏, בתיאום מראש בלבד

 

מלוא הטנא - שוק אורגני

המקום הבא נמצא גם הוא במושב עין יהב, ואם אתם נמצאים באזור - ממש לא כדאי לכם לפספס אותו. מדובר במשק חקלאי אורגני לקטיף עצמי, שנמצא בבעלות בני הזוג רונית ותומר טנא - היא מורה בבית הספר האזורי, והוא חקלאי בהווה וטייס חיל האוויר שהשתחרר לפני שבועיים משירות המילואים. את החווה הם הקימו בניסיון להעניק לחקלאות הערבה ערך מוסף, כזה שיגרום למטיילים להבין מה המשמעות של חקלאות אורגנית, איך מטפלים בירקות ללא טיפת ריסוס ומה זה אומר להיות חקלאי על טיפת המזלג.

סיור אוכל בערבה (צילום: אוריין אייש)
סיור אוכל בערבה(צילום: אוריין אייש)

סיור אוכל בערבה (צילום: אוריין אייש)
סיור אוכל בערבה(צילום: אוריין אייש)

תמורת 30 שקלים, אותם תתבקשו לשלם בכניסה לחווה, תקבלו סלסלות קטנות (אם תרצו סלסלה גדולה של ק"ג - תתבקשו להוסיף 20 שקלים, ועל כל סלסלה קטנה נוספת תשלמו 5 שקלים נוספים). אז תוכלו להתחיל להסתובב ברחבי החממה, לקטוף מעגבניות השרי הגדלות שם בשפע - בצבעים ובגדלים שונים, ומהפלפלים הצבעוניים, החריפים והמתוקים - ולמלא בהם את הסלסלות.

סיור אוכל בערבה (צילום: אוריין אייש)
סיור אוכל בערבה(צילום: אוריין אייש)
 

בין היתר תמצאו שם פלפלים מזן "סוויטבייט", עגבניות עגולות ומוארכות, כתומות, צהובות ואפילו ורודות, שלצורך גידולן משתמשים בחווה בדבורת הבומבוס שמפרה את הפרחים שלהן ומאפשרת להן לצמוח. לגידול הפלפלים, עושים שם שימוש בחרקים מועילים שאינם פוגעים בפלפלים ואף אוכלים את המזיקים הבעייתיים. בנוסף לקטיף העצמי, בני הזוג טנא מוכרים את התוצרת החקלאית שלהם ללקוחות חיצוניים, ואפשר גם להיכנס להאנגר הגדול שלהם ולרכוש מהירקות לצריכה ביתית.

 

משק 166 מושב עין יהב, 052-8360088‏, ביקור במקום כרוך בתיאום מראש

 

 (  )

יקב מואה

היקב, הקרוי על שמה של עיר נבטית עתיקה, הוקם ב-2015 על ידי יהודה פרידמן - חקלאי שעוסק בגידול פלפלים - כיצרן יינות מענבי מדבר (בעיקר מכרם פורת שבאזור מצפה רמון). כיום, מייצר היקב 5,000 בקבוקי יין בשנה שמתיישנים בחביות עץ אלון צרפתי, וכשנה נוספת בתוך בקבוקים.

 (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

ביקב מיוצרים בקבוקי יין שיראז (שכבר הספיק לגרוף מדליית כסף בתחרות יינות אזורית שהתקיימה לפני כמה שנים), קברנה סובניון, מלבק ויין רוזה עדין במיוחד. היקב, שממוקם במשק המשפחתי שבמושב צופר, כולל אולם מבקרים שבו אפשר לערוך טעימות יין ולנשנש גבינות של מחלבת בארי.

 

משק פרידמן מושב צופר, 052-3666095‏, ביקור במקום כרוך בתיאום מראש 

 

 (  )
 

המעדנייה

בכניסה ליישוב צוקים, במתחם שמאכלס בין היתר גם את מסעדת "אורסולה", פועלת מעדנייה-מזללה שהוקמה לפני כשנתיים על ידי יריב איתני (הבעלים לשעבר של הטאפאס בר הבאר שבעי "סמילנסקי"), שעבד בעברו גם במסעדת "רפאל" התל אביבית ובכמה מסעדות מוכרות בחו"ל. 

סיור אוכל בערבה (צילום: אופיר האוזמן)
סיור אוכל בערבה(צילום: אופיר האוזמן)

לצד מצרכי מעדנייה כמו נקניקים איטלקיים, צרפתיים ודרום אפריקאיים, דגים כבושים ומיני מוצרי מדף כמו פסטות איכותיות ורטבים שונים, יש כאן גם מוצרים מקומיים כמו סילאן מ"משק חביב" הסמוך, גבינות מהמחלבות הסמוכות ובירות מהמבשלה המקומית.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

במהלך השבוע, איתני מציע כאן כריכים מכובדים עם נקניקים פרוסים, אנטרקוט, גבינות או סלמון מעושן (47-40 שקלים); שקשוקה, אותה אפשר לקבל גם בגרסה הספרדית עם נקניק (42 שקלים) או בגרסה הבלקנית עם חצילים ופטה (42 שקלים); המבורגרים שנצלים על הגריל שבמקום וגם מרק ותבשיל המשתנים מדי יום, פלטות נקניקים וגבינות וסלטים טריים.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
   

מושב צוקים, 08-9398886‏, ראשון-רביעי 21:00-11:00, חמישי 23:00-9:00, שישי 16:00-9:00, שבת 22:00-10:00, לא כשר 

 

נוף צוקים

מתחם אירוח יוקרתי במושב צוקים, שמציע בקתות אבן המותאמות לזוגות ולמשפחות, המשתלבות נפלא עם הנוף המדברי שמסביב. הבקתות עצמן מאובזרות בכל הפינוקים הנדרשים, כמו גם במרפסת קדמית ואחורית, ג'קוזי מפנק וגדול במיוחד הניצב במרפסת הקדמית ונוף משגע שיגרום לכם להרגיש כמו אחרי בילוי של כמה שעות טובות בספא. מחוץ לכל בקתה פינת בישול מדברית, אזור ישיבה לצד מדורה ומנגל פחמים.

סיור אוכל בערבה (צילום: אופיר האוזמן)
סיור אוכל בערבה(צילום: אופיר האוזמן)
 

במתחם עצמו יש בריכה, חדר בריחה ואולם כנסים ואירועים, שבשעות הבוקר משמש גם כחדר אוכל לאורחים. ארוחת הבוקר שמוגשת במקום מבוססת, כמובן, על תוצרת הערבה וכוללת גם מגוון לחמים, ממרחים, סלטים טריים, דגים, ריבות ביתיות, מיץ תפוזים סחוט, חביתות וכמה סוגי קפה לבחירה.

 

מחירים ללנים בבקתות: 70 שקלים לסועד בוגר; 50 שקלים לילד עד גיל 14; אורחים מבחוץ ישלמו עבור הארוחה 90 שקלים לסועד מבוגר, ו-50 שקלים עבור ילד. את הארוחה אפשר להתאים גם לטבעונים ולנמנעים מגלוטן, אך יש להודיע על כך מראש.

סיור אוכל בערבה (צילום: יח
סיור אוכל בערבה(צילום: יח"צ)

מושב צוקים, 08-6584748

 

רגע לפני הסוף - משהו מתוק בקונדיטוריית שי לי בב"ש

בדרך חזרה מהערבה הביתה, כדי לסיים את החופשה בטעם מתוק באמת - מומלץ לעצור בבית הקפה של מי-טל חי - שף-קונדיטורית והבעלים של "קונדיטוריית שי-לי", שמשלבת, כאמור, גם בית קפה וקייטרינג - וממוקמת בשכונת עמק שרה בבאר שבע. 

קונדיטוריית שי-לי בבאר שבע (צילום: יח
קונדיטוריית שי-לי בבאר שבע(צילום: יח"צ)
 

חי, שהקימה את העסק המתוק שלה ב-2016, מייצרת שם עוגיות בוטיק ועוגות מעוצבות, מיני מאפים כמו קרואסון במילוי קרם שקדים ואגסים מקורמלים בקינמון ויין אדום (67 שקלים), מאפי פטיסייר ועוד, כולם מיוצרים מחומרי גלם איכותיים במיוחד, חלקם תוצרת הערבה. את כל הטוב הזה תוכלו לרכוש הביתה, כמו גם לעשות אתנחתה קצרה ולזלול אותם במקום עצמו. 

 

עוד תמצאו בתפריט ארוחות בוקר - שהפכו לשם דבר בבירת הנגב (65 שקלים לארוחת יחיד; 120 שקלים לארוחה זוגית), פסטות שמיוצרות בעבודת יד לבחירה עם רטבים שחי מכינה במקום (60-58 שקלים), מגוון סלטים ומנות טבעוניות.  

קונדיטוריית שי-לי בבאר שבע (צילום: אופיר האוזמן)
קונדיטוריית שי-לי בבאר שבע(צילום: אופיר האוזמן)
 

הפועלים 23 באר שבע, 052-8005660, א'-ה' 16:00-08:00; שישי 15:00-09:00; שבת - סגור, כשר

  

אירועים בערבה בחודש ינואר:

עונת "חורף חם בערבה" תיפתח השנה עם מירוץ Spirit Arava, המירוץ השנתי של מועצת ערבה תיכונה, שיתקיים ביום שישי (11 בינואר) החל מהשעה 06:30 בבוקר. המירוץ מתקיים לזכרו של יוני פרידמן ז"ל, יליד הערבה, שנפטר בשנת 2007, בגיל 22, ממחלת הסרטן. במהלך האירוע יתקיים הפנינג גדול שיציע מגוון הפעלות ספורטיביות, דוכנים ושוק איכרים עם תוצרת מקומית של חקלאי הערבה.


לפרטים והרשמה: www.aravarun.co.il

 

התערוכה החקלאית: בסוף החודש (31-30 בינואר) תתקיים בתחנת "יאיר" - מו"פ (מחקר ופיתוח) שבמושב חצבה, תערוכה חקלאית גדולה. במהלך ימי התערוכה יתקיימו סיורים מודרכים (ללא תשלום), ייערך שוק איכרים ואומנות, יוקמו מתחמי מזון, וייתאפשר ביקור במרכז וידור - "חלון לחקלאות", שם יוצגו חידושים בתחום חקלאות ההייטק. הכניסה לתערוכה לא כרוכה בתשלום.

לפרטים: 077-5681603, http://www.aravaopenday.co.il

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אופיר האוזמן
אז מה אוכלים בערבה?
צילום: אופיר האוזמן
מומלצים