שתף קטע נבחר

מאה חוקים של זכויות: סיכום ימי דב חנין בכנסת

הח"כ היהודי היחיד ברשימה המשותפת פרש לאחר עשור וחצי שבו חוקק כמאה חוקים והשפיע על חייהם של אלפי נשים, עובדים, להט"בים ואסירים: "הופתעתי לגלות שאני פופולרי לא רק באלקטורט שלי". צפו בריאיון הפרישה באולפן ynet

 

 

ח"כ דב חנין , מהפרלמנטרים הבולטים בכנסת, פורש לאחר כ-16 שנים. אחרי שעמד בראשי ועדות והוביל חקיקה של יותר ממאה חוקים - רבים מהם בחזית החברתית - עוזב הח"כ היהודי היחיד ברשימה המשותפת את הכנסת. בריאיון באולפן ynet סיפר על ההחלטה לעזוב ("לא יודע לשלוט בהגה הספינה מתוך הכנסת"), על האהדה שקיבל מחוץ לאלקטורט שלו ("אמסלם ריגש אותי, דיבר עליי בחום"), וגם על הטעויות הגדולות של הרשימה. צפו בריאיון המלא. 

 

אתה עוזב את הכנסת אחרי כמעט 16 שנה. למה?

"זה לא בגלל שאני עייף. יש לי הרבה אנרגיה ומרץ ואני גם לא מזלזל בכנסת. אני חושב שהכנסת היא מקום מאוד חשוב ואני יוצא ממנה עם הרבה מאוד סיפוק. העברתי יותר ממאה חוקים בתחומי סביבה, בריאות, הגנת עובדים, בעלי חיים וזכויות אדם כמובן".

 

חנין במליאת הכנסת (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חנין במליאת הכנסת(צילום: גיל יוחנן)

הצטיינת כפרלמנטר כמה פעמים, אתה בשיא, פופולרי באלקטורט שלך. משהו שבר אותך?

"אני מופתע לראות שאני פופולרי לא רק באלקטורט שלי. קיבלתי הרבה חום והערכה בתקופה האחרונה. אבל עם כל ההישגים שהיו לי אני חייב להסתכל על האמת, ואני רואה אמת קשה. אני מצליח לתקן ולשנות דברים, אבל מבחינתי הספינה ממשיכה לשוט בכיוון הלא-נכון ואני חושש שהיא עומדת להתנגש בסלע. ואת הדבר הזה, לשלוט בהגאים, אני לא יודע לעשות מהכנסת. אני מאמין שאפשר לעשות את זה רק אם מייצרים שינוי עמוק במקום שבו הציבור נמצא. וזה אומר להתפנות מעבודת הוועדות, מהנאומים במליאה, מקריאה של אלפי הצעות החוק שיש - ולהגיע לציבור".

 

הח"כ שהיה ההיפך מנתניהו | דעה

היורש של חנין: מי יהיה הח"כ היהודי ברשימה הערבית?

 

צעדה לציון יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים בכיכר רבין בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
דב חנין בהפגנה נגד אלימות כלפי נשים בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

אינפו גרפיקה חוקים בולטים של דב חנין ()

איפה הציבור נמצא?

"אני מסתובב בארץ, נפגש עם אנשים, מלווה מאבקים. אני רואה שאנשים רבים לא מרוצים מהמצב הקיים - מהבעיות החברתיות, מחוסר הביטחון, מאי הוודאות לגבי העתיד. תופעת הייאוש שאנשים מרגישים מדאיגה אותי אפילו יותר. הם רואים את המתקפות על בתי המשפט, על היועץ המשפטי לממשלה, על המשטרה. הם רואים שכללי היסוד של החברה נהרסים ולא יודעים מה לעשות עם זה. את הדברים האלה אני רוצה לפגוש".

 

אתה אומר אני חייב לצאת החוצה אל החברה האזרחית כדי להשפיע יותר. איך אפשר להשפיע משם?

"כחבר כנסת הייתה לי השפעה עצומה, אבל רק בפרטים ולא בכיוון הכללי. יש כנסות שבהן העברתי יותר חוקים מח"כ בקואליציה. אגב, לא רק מספר החוקים חשוב אלא תוכן החוקים. אני מרגיש שהשפעתי על חיים של הרבה אנשים. מצד שני, אני אומר לעצמי: אם אוביל חוקים חברתיים וסביבתיים טובים, אבל מדינת ישראל הולכת להתנגש בקיר - החוקים הטובים לא יעזרו".

 

 

בוא נדבר על היום שאחרי. יש שריון ליהודי?

"אין במפלגת חד"ש שריונים. נבחרתי תמיד בהצבעה חשאית ובבחירות דמוקרטיות מול מועמדים אחרים וטובים. נבחרתי ברוב גדול, ואם הייתי רוצה להתמודד פעם נוספת - הייתי נבחר שוב ברוב גדול. המעמד שלי בתוך חד"ש וברשימה המשותפת חזק מאוד. חד"ש היא תנועה יהודית-ערבית וצריכה הרכב שכזה בכנסת. אני מעריך שבלי שריון יבחרו בין המועמדים האחרים שוודאי יעלו בימים הקרובים". חנין הוסיף כי ייתכן שחבר הכנסת שיצטרף אחריו לרשימה לא יהיה יהודי. "אני מעריך שזה ייתכן, כי אני יודע כמה אנשים בחד"ש מחויבים לרעיון של יהודים וערבים ביחד".

 

אתה יכול לשים אצבע על הטעות הכי גדולה של הרשימה המשותפת?

"הקושי הכי גדול ברשימה המשותפת, ואת זה הציבור היהודי לא מצליח להבין, הוא שהרשימה מורכבת מארבע מפלגות שונות. אלמלא היו מעלים את אחוז החסימה, הרשימה המשותפת לא היתה קמה. יש לנו דברים משותפים אבל יש גם הבדלים. לא כל הערבים חושבים אותו דבר. דבר נוסף - למרות שרצינו, לא חתמנו על הסכם עודפים עם מרצ, ואני חושב שזה היה פספוס".

 

זו הטעות הכי גדולה? לא באסל גטאס שהבריח טלפונים?

"באסל גטאס הוא לא טעות של הרשימה המשותפת. הוא עשה מעשה פלילי, הרשימה המשותפת לא התייצבה מאחוריו, אפילו מפלגתו, בל"ד, לא התייצבה מאחוריו, והוא משלם את המחיר".

 

כשנשאל אם הוא תומך בעמדות שהציגו ח"כים ערבים בכנסת האחרונה, ענה חנין כי "ברשימה יש ארבע מפלגות וכל אחת מהן מדברת קצת אחרת. בסך הכול הרשימה המשותפת מייצגת את עמדות הציבור הערבי וזה חשוב".

 

מהי המחמאה הכי גדולה שקיבלת מכייון לא צפוי?

"התרגשתי לראות את דודי אמסלם, יו"ר הקואליציה, מתייצב ליד המיקרופון באמצע דיון במליאה ומדבר אליי בהרבה חום. הוא אמר שאני הגון, ישר, רציני, מעמיק ועוד. זה ריגש אותי, כי היו לנו לא מעט עימותים. היה בזה משהו מאוד אופטימי לגבי הפוליטיקה הישראלית: יש ויכוחים קשים, אבל אפשר לייצר שיתופי פעולה גם עם מי שאתה מתווכח איתו, לפעול בהגינות ולקדם דברים. בכל מקרה, אני אחזור מזוויות אחרות".

 

"קידם את השיח בין הציבור היהודי לערבי"

חנין, המכהן כחבר כנסת מאז 2006, שימש במגוון תפקידים - בין היתר עמד בראש ועדת המשנה לתחבורה ציבורית והוועדה משותפת לנושא סביבה ובריאות. ב-2008 התמודד על ראשות העיר תל אביב, אך הפסיד לרון חולדאי.

 

לאורך דרכו הפרלמנטרית התמקד חנין בפן החברתי - קידם ויזם חקיקה בנושאים שונים לרבות זכויות עובדים, זכויות נשים והגנת הסביבה. כאמור בהיותו היהודי היחיד בין חברי הרשימה המשותפת, חתר לקידום השיח בין הציבור היהודי לערבי תוך שהוא משמיע ביקורת מתמשכת נגד מחנה הימין. בין תפקידיו הבולטים לאורך השנים: יו"ר ועדה משותפת לנושא סביבה ובריאות, יו"ר ועדת משנה לתחבורה ציבורית ויו"ר השדולה למען ניצולי השואה.

 

חנין היה מהפרלמנטרים הבולטים ביותר בכנסת, עם נוכחות גבוהה בדיוני ועדות הכנסת ובהצבעות במליאה, כשעיקר פעילותו עסק בחקיקה חברתית. הוא לקח חלק במאבקי חקיקה ארוכים כמו החוק להארכת חופשת הלידה, הוביל את המאבק להעלאת שכר המינימום, והעלאת גיל הנישואין, איסור עיקול דמי עיוורים ועוד. הוא התמקד בחוקים המגנים על עובדים, נשים, ילדים, בני נוער, להט"ב וכן זכויות אסירים בבתי הכלא, הגנת הסביבה והגנה על בעלי חיים.

 

רבים מהישגיו נוגעים לאו דווקא לדברים שעשה אלא למהלכים שבלם. ההיכרות שלו עם תקנון הכנסת והזירה הפרלמנטרית סייעה לו להקשות לא פעם על הקואליציה, ולעצור יוזמות חקיקה שלא האמין בהן. פעילותו בלטה בין היתר משום שידע למצוא שפה משותפת עם גורמים רבים בקואליציה, גם אם היו רחוקים מהשקפת עולמו, ולהוביל לשיתוף פעולה בנושאים חברתיים רבים.


פורסם לראשונה 06/01/2019 21:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
"רוצה שינוי ציבורי עמוק", דב חנין
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים