שתף קטע נבחר

מחסור בברזל גם בגיל צעיר: איך מאבחנים ומה הטיפול

מחסור בברזל עלול להיות נפוץ גם בגיל ההתבגרות ובעיקר בקרב נשים ונערות וספורטאיות, מה שעלול להשפיע על התפקוד היומיומי שלהן. איך לאבחן ומה חשוב לעשות?

בשיתוף אלטמן

 

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, כמיליארד איש בעולם סובלים מחסר בברזל. אולם אלה הם הנתונים האופטימיים. הנתון המדאיג באמת הוא כי קיימת בורות חובקת עולם לגבי הסימנים המתריעים על מחסור בברזל.

 

כך למשל, 40% מהנשים לא מודעות לסימנים המעידים על מחסור בברזל כמו למשל עייפות מוגברת או נשירת שיער מאסיבית.

  

מתברר שבמסגרת ההכנות לגיוס, הכוללות, בין השאר, רכישת כושר גופני ובדיקות רפואיות שונות, עולים לא פעם נתונים מדאיגים המצביעים על כך שצעירים וצעירות בגיל הגיוס סובלים מחסר בברזל, ואפילו אנמיה, וכן – הבנות סובלות יותר.

 

מחקר שערך חיל הרפואה ובדק במשך שנתיים 366 מועמדים לגיוס מצא שיעור גבוה של אנמיה בקרבם. המחקר העלה כי כ-15% מהבנות וכ-11% מהבנים המועמדים לגיוס סובלים מאנמיה. נתון מדהים נוסף היה שיעור הסובלים מחוסר ברזל – שעמד על כ-37% מהבנות לפני גיוס וכ-14% מהבנים.

 

דבר חשוב נוסף, חיילים וחיילות עם רמות ברזל נמוכות לא יוכלו לתרום דם עד שלא תוסדר רמת הברזל והפריטין.

 

עייפות וחולשה בגלל חוסר בברזל (צילום: shuttestock) (צילום: shuttestock)
עייפות וחולשה בגלל חוסר בברזל(צילום: shuttestock)

 

ברזל, למה הוא חשוב?

הגוף שלנו אינו מייצר את הברזל בעצמו, הוא מקבל אותו אך ורק ממקורות חיצוניים, לכן התזונה היא המקור היחידי לאספקת ברזל. הברזל מגיע בשתי צורות – ברזל מהחי, וברזל מהצומח.

 

ההמלצה היומית לצעירות בגילי 18-14 היא 18 מ"ג ברזל, (נתונים מסקר מב"ת מראים כי נשים צורכות בממוצע כ- 8 מ"ג ברזל ליום.) שכן הוא נדרש לתפקודים חשובים של הגוף, שהעיקרי בהם העברת חמצן לתאים ולשרירים, הפקת אנרגיה ושמירה על חוסנה של המערכת החיסונית.

 

מה קורה כאשר הגוף אינו מקבל ברזל לאורך זמן? הוא מתחיל לאותת על כך – בחולשה, סחרחורות, חיוורון, חוסר תיאבון, חוסר ריכוז ואי שקט ואפילו נשירת שיער.

 

חשוב לדעת שגם אם הגוף מקבל מספיק ברזל הוא לא בהכרח סופג את כולו, וזה כבר תלוי בסוג הברזל שצורכים, בשילובי המזון (ישנם מזונות שמעכבים ספיגת ברזל וישנם כאלה שמעודדים אותה) ובמחלות הפוגעות בספיגה, דוגמת צליאק ודלקות מעי.

 

עדיף לבחור את התכשיר שהספיגה של הברזל ממנו מירבית, עם מינימום תופעות לוואי. תופעות הלוואי האפשריות מנטילת תוסף ברזל הן כאבי בטן, שינויים ביציאות (שלשול/עצירות), שינוי בצבע הצואה ואי נוחות כללית בבטן.

 

מדוע נשים סובלות בתקופה הזו משיעור גבוה של חוסר בברזל?

1. מחזור חודשי 

 

2. תזונה לא נכונה – אם הארוחות שלך לא מסודרות, אם את צמחונית והתזונה שלך לא מאוזנת, אם התזונה שלך דלה ברכיבים עשירים בברזל, דוגמת בשר אדום, קטניות וירקות ירוקים או שאת נוטה לדיאטות חריפות ולא מאוזנות – קיבלת מספיק סיבות להתפתחות של חסר בברזל.

 

3. צמיחה מואצת – את עדיין בתקופה של צמיחה, שבשילוב עם תזונה דלה בברזל עלולה להביא לחסר משמעותי בברזל.

 

4. עיסוק בספורט - מתברר שעיסוק אינטנסיבי בספורט (קישור לכתבה על ברזל בספורטאים) עלול לגרום לשבירת כלי דם קטנים בגפיים (המוליזה) ובמערכת העיכול, הגורמת לדימומים ולאובדן ברזל.

 

איך להתמודד עם המחסור בברזל?

1. תפריט מאוזן – הקפידי על ארוחות מסודרות, הכוללות רכיבים עתירי ברזל: זהו כלל ברזל בשמירה על מאזן ברזל טוב בגוף. ברזל שמגיע ממזון מן החי הוא ברזל שנספג טוב יותר, ולכן, אם את יכולה, הקפידי לאכול בשר בקר, כבד ועוף; באגף המזון מן הצומח מובילים הקטניות, שהן עשירות בברזל (עדיף להנביט אותן לפני האכילה), קוואקר, סלק, קינואה, ירקות ירוקים ואגוזים. שומשום וטחינה הם גם בין המזונות שיוסיפו ברזל לגוף שלך.

 

2. ויטמין C – העוזר הטוב ביותר של הברזל. שילוב של מיץ עשיר בוויטמין C או פרי בארוחה שיש בה רכיבי ברזל, משפרים את ספיגתו.

 

3. מעכבי ספיגה - מומלץ להרחיק מארוחה עתירת ברזל מוצרי המכילים סידן, קפאין וחומצה פיטית, המעכבים את ספיגת הברזל.

 

4. בדיקות תקופתיות – אל תחכי לרגע האחרון, בדקי את רמות הברזל שלך במסגרת הבדיקות התקופתיות.

 

5. תוסף ברזל – קיבלת המלצה לתוסף ברזל? חפשי תוסף ידידותי המיוצר בטכנולוגיה פטנטית וחדשנית לספיגת ברזל, שמגיע באבקה טעימה ואפשר ליטול אותו בכל זמן שרוצים.

 

כאשר הברזל נספג טוב יותר, הוא מפחית את הגירוי במערכת העיכול וזה מה שהופך אותו לנוח לעיכול. ברזל כזה אפשר ליטול בכל זמן ללא קשר למזון שנאכל איתו.  

 

אחת הבעיות המרכזיות של נטילת תוספי ברזל מקובלים היא תופעות הלוואי, שמתגברות ככל שכמות הברזל בתוסף גבוהה יותר, המתבטאות בעיקר במערכת העיכול, בהן: עצירות או אי נוחות בבטן, שלשול וצואה שחורה.

 

הסיבה לכך היא שברזל חופשי במערכת העיכול יוצר גירוי של הרקמות הריריות, גירוי זה מתבטא בתופעות לוואי. סיבה נוספת היא שלתוספים רבים יעילות ספיגה נמוכה, מה שמאלץ ליטול מינונים גבוהים המגבירים את גירוי מערכת העיכול ואת תופעות הלוואי.

 

ברזל סוכרוזומלי המיוצר בטכנולוגיה  בה מתבצע ציפוי של הברזל בשכבות של מולקולות שומניות היוצרות מבנים דמויי כדוריות קטנות (הנקראות ליפוזומים), המזוהות בקלות על ידי קרומי התאים במערכת העיכול, נספג טוב יותר. 

 

הליפוזום מגביר משמעותית את יכולת ספיגת הברזל כך שניתן ליטול מינון נמוך עם יעילות ספיגה גבוהה במיוחד. כמו כן, ציפוי הברזל בליפוזום מונע את השפעתו המחמצנת והופך אותו לנוח במיוחד לעיכול.

 

באופן כזה אין צורך בנטילת מינונים גבוהים של ברזל. יתרון בולט נוסף הוא שהברזל נתון ושמור בתוך מבנה המונע גירוי של מערכת העיכול ומפחית את רעילותו לתאים ואת תופעות הלוואי ומאפשר נטילתו בכל שעות היום ועם כל סוגי המזון.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ברזל. מתי יש מחסור?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים